Dzięki, obczaję.
A RTS'y, prosze bardzo, służę pomocą :D
-Polanie II, Bardzo fajny RTS w klimatach polski za czasów Polan, Wiślan itd. Wojowie, rycerze, czarodzieje, drwale. Jedynym środkiem płatniczym, jest mleko ;) Gra bardzo dobra, zassała mnie na długie godziny. Ma też tryb RPG, w którym wybieramy postać i gramy przyjemnie. Gra warta poszukania przez parę godzin na allegro i innych portalach z grami ;)
-Alien Nations. Jedna z lepszych gier w jakie kiedykolwiek grałem. Można kupić na GOG. Mamy 3 rasy. Pimonów, takie coś pomiędzy krasnoludem, golemem a olbrzymem (potężnie zbudowani, normalnego wzrostu, świetni budowniczowie), mamy Amazonki (tych lasek nei trzeba nikomu przedstawiać) i Sajików, takie fajne robale, zawsze ich lubiłem. Gra wygląda trochę jak Settlers III, trochę jak Age of Empires I a w dużej mierze po swojemu. Rozbudowujemy własne miasto, wygrać możemy przez walkę, dyplomację lub ekonomicznie. Rozwijamy technologie, odgrywamy nowe budynki, żołnierzy itp. Gra nie najmłodsza, ale urzekająca jak mało która. TYLKO POD ŻADNYM POZOREM NIE KUPUJ I NIE GRAJ W ALIEN NATIONS II !!!!!!!!!!!!! TO SYF JAKICH MAŁO!!!!!!!!!
-Rise & Fall Civilizations at War. Gra jest w pełni darmowa, nie będę się rozpisywał bo wszystko jest w
TYM TEMACIE. Znajduję się tam też gdzieś link do pobrania. Nie będzie to piractwo, ponieważ gra jest freeware. Poczytaj tam o niej.
-Supreme Commander. RTS w klimatach science fiction. Świat jest podzielony pomiędzy 3 frakcje, tak jak w Dune. Mają też podobne kolory i symbole, ale to tylko takie moje małe spostrzeżenie. Cybranie, UEF i Aeoni. W dodatku dochodzi także rasa kosmitów znanych jako Seraphim (moja ulubiona frakcja). Budujemy bazę, zbieramy zasoby i tworzymy armię. Mamy swoją Opancerzoną Jednostkę Dowodzenia, która jest wielofunkcyjna. Zdobywa małe ilości zasobów, buduje i walczy. Budujemy budynki, szkolimy armię. Każda rasa ma własny arsenał jednostek podzielonych na 3 grupy: wodne, powietrzne i lądowe. Mamy też tarcze ochronne i różne systemy obrony, specjalne superbronie a nawet stacje artylerii. Gra wciąga na całe godziny. Świetna kampania i wciąż wielu graczy w multiplayer. W empiku gra z dodatkiem kosztują w tej chwili 25-30 zł.
-RUSE Art of Deception. Jedna z dwóch najlepszych strategicznych produkcji ostatnich lat. Symuluje walki podczas II WŚ. Stawiamy własną bazę, zajmujemy składy zaopatrzenia, szkolimy wojska i walczymy. Dużo możliwości. Specjalne fortele, które dają nam opcje taktyczne o jakich można pomarzyć w innych strategiach. Zmagania toczą się w dużej skali na setkach kilometrów kwadratowych, na których znajdziemy wsie, lasy a czasem (zależnie od mapy of course) nawet miasto lub dwa. Wiele jednostek, odmienne i charakterystyczne dla każdej frakcji. Każda jednostka jest niepowtarzalna, unikalna dla danego kraju. Bardzo dobrze się gra, nawet na XboX 360. Tym lepiej grać się będzie na PC.
-Dungeons & Dragons: Dragonshard. Pierwszy RTS w świecie Forgotten Realms. Mamy kilka ras, każda ma unikalne jednostki i możliwości oczywiście. Zbieramy zasoby i rozbudowujemy miasteczko, szkolimy armię i nawalamy się. Można wsiąknąć na pewien czas, i to całkiem spory. Więcej nie mam co pisać, bo świat Forgotten Realms jest bardzo znany w literaturze i grach. Jeśli nie wiesz o nim dużo, całkiem sporo dowiesz się z tej gry.
-Company of Heroes. No to jest najlepszy RTS ostatnich lat. Klimaty takie jak w RUSE opisanym wyżej, jednak trochę inaczej. Walka jest jeszcze bardziej widowiskowa. Pola bitew są mniejsze, ale walki wyglądają o wiele lepiej. Do tego jest wysoki poziom realizmu, zarówno w celności jak i skutkach strzałów. Czołg czy działo ppanc. nie zawsze trafi, CKM nie będzie wymiatał z 100% celnością. Żołnierze nie zachowują się jak banda debili. Chowają się za osłonami, unikają ostrzału, robią co tylko mogą by przeżyć i walczyć jak najskuteczniej. Gra jest epicka. Mam nadzieję, że przedstawiłem ją niepotrzebnie, i że już ją znasz, bo inaczej byłaby to wielka strata dla Ciebie. W Empiku kosztuje chyba coś około 40 zł.
Myślę że na razie starczy Ci tego. Jakby co, pisz na GG
lub skype
Jeśli chcesz, mogę powymieniać Ci jeszcze. Jeśli już to wszystko znasz, to znaczy żeś swój chłop, a jeśli nie, to znaczy że dużo straciłeś.