Pora na mały progress report. W ostatnich dniach bardziej wypoczywałem niż pracowałem, ale i tak poświęciłem wczorajszą (i dzisiejszą) noc na modding.
1) Właśnie pracuję nad nowymi rodzajami tunik z płaszczami. Będzie ich około dziesięć (różne kolory tuniki i płaszcza), do tego dojdą jeszcze kolczugi z płaszczami oraz zbroje łuskowe z płaszczami. Część z nich mieliście okazję podziwiać na ostatnich stronach, ale zrobiłem też trochę nowych (gdyby ktoś się pytał - drugi screen przedstawia pijanego strażnika):
2) Kolejna sprawa to...animacja grania na rogu. Tak, właśnie jest już gotowa. Jeszcze kilka poprawek i niedługo umieszczę krótki filmik prezentujący granie na rogu. A póki co przedstawiam szybki screen z openBrf:
3) I na koniec mały deser. W nadchodzącej wersji planuję dodać kilku NPC, którzy dołączą do naszej świty jeśli będziemy mieć odpowiedni poziom sławy i spełnimy inne różnorakie wymagania. Nie wszyscy będą stale podróżować z naszą drużyną (jak na przykład wiedźma). Będą to między innymi:
Deogbair (Cześnik) - wymagania: należy zostać lordem jednej z frakcji lub ogłosić niepodległość własnego królestwa; odpowiedzialny za nasz kielich do picia - nie możemy zostać otruci (otrucie obniża punkty zdrowia i niektóre umiejętności); przeprowadza ceremonie nalewania trunków, czym imponuje obecnych na uczcie dworzanom; +2 sława co każdy miesiąc.
Bard (Bard) - wymagania: sława powyżej 120 punktów; bard jest jednym z rodzajów druidów, jednocześnie pełni funkcję poety, historyka, śpiewaka i gawędziara z dużym doświadczeniem; +5 sława co każdy miesiąc, bonus do morale naszych wojsk.
Cailleac (Wiedźma) - wymagania: należy zostać lordem jednej z frakcji lub ogłosić niepodległość własnego królestwa; Cailleac to odrażająco brzydka starucha, która żyje samotnie w dziczy i jest posądzana o paranie się sztukami czarnoksięskimi. Przyjmując do drużyny wiedźmę stracimy poparcie wśród ludu i Kościoła, lecz w zamian za to znacząco wzrosną nasze skille związane z leczeniem chorych. Gdy przed bitwą wykrzykniemy wrogom że po naszej stronie jest czarownica potrafiąca spowodować zaćmienie słońca, zmniejszy się ich morale i większość prostych wieśniaków po prostu rzuci się do ucieczki. -3 relacje z naszą frakcją, -10 relacje z Kościołem, +3 do skilla leczenie ran, +3 do skilla chirurgia, -5 morale wrogów w bitwie.
Liczę na Wasze sugestie i mam nadzieję że znajdzie się kilka takich osób, które podrzucą mi kilka pomysłów co do członków świty.