Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Pytania odnośnie TLD do wersji 1.011  (Przeczytany 142496 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    Odp: Pytania odnośnie TLD do wersji 1.011
    « Odpowiedź #405 dnia: Listopada 04, 2011, 19:07:42 »
    Ałtsajder- to wina raczej samej paczki od gutka, a nie moda. A "hologram" to przez brak modelu kolizyjnego. W tych brzózkach jest przesunięty w stosunku do modelu "zwykłego".
    Bodajże jego paczki są zastosowane w Brytenwaldzie, a tam takich niuansów nie ma!
    Tak poza tym, to jeżeli dobrze pamiętam, to Ekipa, a raczej Merkli, czy jak on tam, pisał, że stworzyli całkowicie nową roślinność, a Ty piszesz o zastosowaniu paczki gutka?Normalnie muszę to sprawdzić :p

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #406 dnia: Listopada 04, 2011, 20:07:27 »
    Hmm, no wygląda niemal stu procentowo jak to :| Oprócz Mrocznej Puszczy oczywiście.
    "Czegoż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
    Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".
    "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
    Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".

Offline wolfer

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #407 dnia: Listopada 04, 2011, 20:10:34 »
    Hmm, no wygląda niemal stu procentowo jak to :| Oprócz Mrocznej Puszczy oczywiście.
    Mnie też się wydaje, że Gutek maczał w tym..... palce :P
    Pierwsze skojażenie po pierwszej bitwie nawiązywało do Brytenwaldy ergo do Gutka :)
    Jedyne odstępstwa zauważyłem w Fangornie...

Nie martwcie się mnie też wywala przy bitwach większych niż 150, a przy oblężeniach zawsze :/
    Zwykle jest to vertex lub niczym nie uzasadniona winda, po której w ułamku sekundy na czarnym, małym paseczku wyświetla się napis "Iron Laucher".....

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #408 dnia: Listopada 04, 2011, 20:24:12 »
    Ta ich specjalna nowa flora to bezczelnie wrzucona paczka naszego rodaka o dźwięcznym nicku Gutekfiutek. Co najśmieszniejsze nie ma go nawet w creditsach. A co do błędu, ja nei widzę sposobu na obejście tego, jedyne co możesz robić to zmniejszać ilość obiektów na ekranie, np przez wyłączenie ciał i zmniejszenie skali bitwy. Błąd ten wyskakuje gdy na ekranie jest wyświetlane na raz zbyt wiele vertexów(punktów z których w dużym uproszczeniu składa się każdy obiekt w grze). Za sprawą zwiększenia ilości drzew oraz ilości tych punktów na każdej jednostce. Co za tym idzie przy większych bitwach pewien limit silnika zostaje przekroczony. O ile wiem Warband posiada większy bufor, tak więc jedyne co nam pozostaje to czekanie na port do WB.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #409 dnia: Listopada 04, 2011, 20:25:52 »
    O tym już było....Na tym forum chyba nie ma osoby, która miałaby sprzęt do udźwignięcia tych oblężeń - całkowita porażka!!
    Nie martwcie się mnie też wywala przy bitwach większych niż 150, a przy oblężeniach zawsze :/
    Zwykle jest to vertex lub niczym nie uzasadniona winda, po której w ułamku sekundy na czarnym, małym paseczku wyświetla się napis "Iron Laucher".....
    Hmm właśnie brałem udział w oblężeniu Cair Andros... no i jakoś nic się nie stało. Battlesizer na 150, ustawienia średnio-wysokie, jedynie rozdzielczość niska...
    Mi w ogóle żaden mod nie crushuje... i to na 5-letnim kompie z nieco nowszym Gforcem. Cud czy odpowiednie dobranie ustawień?

Tak poza tym, to jeżeli dobrze pamiętam, to Ekipa, a raczej Merkli, czy jak on tam, pisał, że stworzyli całkowicie nową roślinność, a Ty piszesz o zastosowaniu paczki gutka?Normalnie muszę to sprawdzić :P
    Te wszystkie brzózki i reszta to oczywiście jest od gutka(a w każdym razie do złudzenia przypomina), oni tylko(czy też aż) zrobili to, że rośliny się ruszają jakby na wietrze... windy_flora to się nazywa, jakiś shader czy cuś.

Zizka <- pisałem parę postów wyżej drugi raz o HDRze, u ciebie też po przestawieniu enable depth of field na 0 w enbseries.ini problem znika? Tak z ciekawości pytam :P Sam nie będę używał tego HDRa, nie podobało mi się to już kiedyś i teraz też nie :P Niby realistyczne ubrązowienie wcale nie jest realistyczne :P

« Ostatnia zmiana: Listopada 04, 2011, 20:29:04 wysłana przez HUtH »

Offline raven18

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #410 dnia: Listopada 04, 2011, 20:28:11 »
    Hmm, u mnie normalnie działa hdr, odpaliłem tego co używam na całej reszcie modów i nigdzie nie miałem problemów
    http://dl.dropbox.com/u/4118086/soft_hdr_final_mod.7z
    Naprzód do boju, gdzie walka wre wściekła, razem do nieba lub razem do piekła!

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #411 dnia: Listopada 05, 2011, 03:33:03 »
    Właśnie, gutka szukałem w creditsach, ale nie było go, dlatego też powątpiewam - może najlepiej do niego by napisać i się spytać?
    Był tak jakiś koleś, który podobno zajmował się scenami, ale to jakby za dużo na jedna osobę....

PS.Właśnie wyłączyłem Battlefielda 3 - dziś(wczoraj) przyszedł.Nie rozumiem jednej rzeczy.Z moim AMD X4 945 3GHz, GeForce 260GTX 1.7GB  i 4GB RAM, gra działa na wszystkich ustawieniach(min, śred., wys.) i na każdych troszkę przycina kiedy kieruje się na boki, czy też się obracam (najbardziej w pomieszczeniach), wiecie dlaczego?

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #412 dnia: Listopada 05, 2011, 09:35:47 »
    TLD korzysta z modeli Gutka, co do nie ma żadnych wątpliwości. Już się upomniałem o wpisanie go do creditsów.

Te niewidzialne przeszkody są głównie związane z automatycznym skalowaniem drzew na losowych mapach. Model wizualny się skaluje, model kolizji zostaje bez zmian. Tak to już było w starym M&B (w Warbandzie to poprawiono). Na modelach Gutka było to widać szczególnie, bo tworzył nie pojedyncze drzewa, a całe ich kępy. Oczywiście, przy odrobinie chęci i przy niezbyt wielkim nakładzie pracy twórcy TLD mogli to obejść, ale widocznie nie za bardzo im się chciało...

Mi w ogóle żaden mod nie crushuje... i to na 5-letnim kompie z nieco nowszym Gforcem. Cud czy odpowiednie dobranie ustawień?

Łut szczęścia. M&B ma swoje własne kaprysy. Pamiętam, że mój mod nie crashował mi nigdy na bardzo starym sprzęcie, a gdy zmieniłem kompa na znacznie lepszy, to crashe były notoryczne, nawet na tych samych ustawieniach graficznych. Po części za zmniejszoną stabilność odpowiada system operacyjny (gra crashuje znacznie mniej na XP), ale gra wydaje się "lubić" jedne komputery bardziej, inne mniej.

Offline huth

« Odpowiedź #413 dnia: Listopada 05, 2011, 12:29:32 »
    Łut szczęścia. M&B ma swoje własne kaprysy. Pamiętam, że mój mod nie crashował mi nigdy na bardzo starym sprzęcie, a gdy zmieniłem kompa na znacznie lepszy, to crashe były notoryczne, nawet na tych samych ustawieniach graficznych. Po części za zmniejszoną stabilność odpowiada system operacyjny (gra crashuje znacznie mniej na XP), ale gra wydaje się "lubić" jedne komputery bardziej, inne mniej.
    Eh, kiepska sprawa... Mam nadzieję, że do M&B2 zatrudnili porządnych programistów(czy kogo tam trzeba), chyba ich już teraz stać?....
    I tak najbardziej mnie denerwuje to, że nie można grać bitew w starym Medievalu i Shogunie na Gforcach z serii 8 i 9... chyba z Black Mirror też miałem takie problemy... eh niestety pecet to nie konsola.

No. We've not added him on purpose, because we hate him and want to take all the credit.
    Lol, to jakaś ironia, o co chodzi? nvm, są creditsy.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 05, 2011, 12:36:45 wysłana przez HUtH »

Offline Gragon

• Użytkownik
    • Piwa: 34
    • Możesz ze mną dyskutować, ale i tak nie masz racji
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #414 dnia: Listopada 05, 2011, 12:52:32 »
    M&B2? O czymś nie wiem?

Offline huth

« Odpowiedź #415 dnia: Listopada 05, 2011, 12:59:32 »
    No tak jakby: http://www.mountblade.info/newsy/190
    i wszystkie inne portale o tym pisały :P

Offline Gragon

• Użytkownik
    • Piwa: 34
    • Możesz ze mną dyskutować, ale i tak nie masz racji
    « Odpowiedź #416 dnia: Listopada 05, 2011, 16:07:40 »
    Aha... Szkoda, że mam taki opóźniony zapłon. Co do przeniesienia TLD na Warbanda to tylko i wyłącznie pod warunkiem, że zmienią skrypty bo na razie to coś co mamy do dyspozycji nie ma prawa ujawnić się na Warbanda... Po co szpecić grę?

PS. Oczywiście pomijając grafików, którzy odwalili kawał świetnej roboty i chwała im za to.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 05, 2011, 18:34:21 wysłana przez Gragon »

Offline wolfer

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #417 dnia: Listopada 06, 2011, 16:35:54 »
    Nosz po prostu nie mogę :(
    Theoden to idiota i każe swoim jeźdźcom albo atakować bez koni, albo w ogóle nie bierze ich na wojnę :/
    Dodatkowo zamiast ruszyć na ostatni bastion uruków, siedzibe sarumana siedzi razem ze wszystkimi lordami w Hornburgu i nie wyłazi stamtąd od tygodnia...
    Ogólnie Rohirrimowie kampią w zamkach mimo że zastały 2 wrogie siedziby do rozwalenia a hosty wrogów leżą i kwiczą...
    I jeszcze bardzo ważna sprawa muzyki:
    Zająłem się nią wczoraj, pozmieniałem wszystkie nazwy na takie jak opwinny być, dokleiłem to co trzeba do music.txt, skopiowałem utworki do folderów (tak dwóch, najpierw do tego w TLD, a potem do ogólnego) Music i..... dupa :(

Na początku myślałem że trzeba jeszcze raz uruchomić grę no to ok dajemy restart...
    Kurde, dalej nie działa??? Może pomyliłem foldery (wtedy doklejam utworki do drugiego)...
    Jeszcze nie??? Hmm może usunąć w .txt poprzednie a zostawić tylko nowe hmmmm (teraz przestałem słyszeć nativowskie muzyczki, za to nowe się nie pojawily)...
    Kurde może liczba u góry się nie zgadza, hmmm nieee przecież jest OK ????
    Duupa to ja już niewiem może Wy wiecie___...

Edit: Piotrek ani w gwoździa nie rozumiem co mam zrobić :D
    wiem że te numery na końcu to flagi ale co mam z nimi zrobic??
    « Ostatnia zmiana: Listopada 06, 2011, 17:35:37 wysłana przez wolfer »

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    « Odpowiedź #418 dnia: Listopada 06, 2011, 17:10:44 »
    Bo powinneś dać każdemu utworowi zmienionemu flagę mtf_module_track, sam się dziwiłem jak mi muzyki z moda mojego nie ładowało.
    Wiem jednak że nie masz dostępu do Module System ale spróbujmy porównać dwa wpisy, prawie takie same tylko jeden z tą flagą a drugi bez.

Bez tej flagi:
    mount_and_blade_title_screen.ogg 4194432 4194432

Z tą flagą:
    mount_and_blade_title_screen.ogg 272629888 272629888

Nie jestem pewien czy to zadziała, zrób kopię zapasową pliku music!
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #419 dnia: Listopada 06, 2011, 20:49:26 »
    Bo powinneś dać każdemu utworowi zmienionemu flagę mtf_module_track, sam się dziwiłem jak mi muzyki z moda mojego nie ładowało.
    Wiem jednak że nie masz dostępu do Module System ale spróbujmy porównać dwa wpisy, prawie takie same tylko jeden z tą flagą a drugi bez.

Bez tej flagi:
    mount_and_blade_title_screen.ogg 4194432 4194432

Z tą flagą:
    mount_and_blade_title_screen.ogg 272629888 272629888

Nie jestem pewien czy to zadziała, zrób kopię zapasową pliku music!

NIc to nie da!Nie masz dostępnego MS'a moda, więc nic zrobić nie możesz...Jedyna rzecz aby w pełni korzystać ze swojej muzyki należy wykorzystać numery(w MS to flagi), które są wykorzystane przez Twórców

Wolfer!
    1.Sprawdź czy nazwy plików się zgadzają plik music.txt, a folder /music/
    2.Sprawdź format muzyki!Wiem, że mp3 i ogg na pewno działa, co do reszty, to nie sprawdzałem....Bodajże wav, tez może być odtwarzany przez grę!
    3. Jak mi z muzyka coś nie działa, to robię tak(dla przykładu daję TLD):
    a.)kopiuję plik music.txt do folderu /M&B/ , /M&B/modules/native/ , /M7B/modules/TDL/music/
    b.)czyszczę wszystkie folderu /music/(te w/w), a wrzucam muzykę do jednego , albo głównego(/M&B/music/), albo modyfikacji(/M&B/modules/TLD/music/)
    c.)Wklejam muzykę do wszystkich wyżej wymienionych.
    Jeżeli w tym przypadku nic nie działa, to znaczy, że muszę na nowo napisać plik txt.