Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Pytania odnośnie TLD do wersji 1.011  (Przeczytany 142421 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    Odp: Pytania odnośnie TLD do wersji 1.011
    « Odpowiedź #390 dnia: Listopada 03, 2011, 19:24:35 »
    Mam nadzieję, że przepraszasz z wrodzonej nieśmiałości, a nie z lenistwa :P
    Gdybyś był łaskawy przejżeć 2 ostatnie strony zorientowałbyś się :D
    Postanowiłem nie być chamskim i w związku z tym poradzę Ci, abyś przejżał ten wątek tak 5 stron w tył i dodatkowo w dziale "The Last Days" zwrócił swoją uwagę na następujący wątek
    "Wersja 3.0 Download i FAQ.( M&B 1.010/1.011)"....................................... .....   :/

Edit: Sama nazwa w. w. odpowiada na twoje pytanie więc niewiem skąd ono się wzięło???
    Czy prościej napisać posta, czy popatrzyś słownie 2 (dwie) linijki w dól :P

Całe szczęście, że to Ty odpowiedziałeś...Ja już straciłem tą "wyrozumiałość" w wątku dot. Florisa.Szczerze, to już rzucały mi się do głowy teksty, w jaki sposób bym go objechał, ale sobie odpuszczę :p

tornaddos! - CZYTAĆ zanim pisać!

Huth!
    Sprawdzałeś ten HDR?Mocno siada na sprzęt?Co prawda zaliczyłem już kilka CTD, ale nie wiem z jakiej przyczyny...Zdaje mi się, że to kwestia niestabilności moda - dla przykładu Brytenwalda chodzi mi na maksymalnych ustawieniach z BS, na 250- 300.
    Więc jeżeli ilość CTD miałaby się nie zwiększyć, to czemu miałbym nie cieszyć oka HDRem? :p

Offline Gragon

• Użytkownik
    • Piwa: 34
    • Możesz ze mną dyskutować, ale i tak nie masz racji
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #391 dnia: Listopada 03, 2011, 21:31:17 »
    Uwaga! Mam newsa! Otóż dotrwałem do końca oblężenia i mam parę nowości:
    1. Można rozwalić bramę łupiąc w nią non stop wtedy spuszcza się i cała horda orków może wbiec na imprezę do twierdzy :D (szkoda, że jest ona liczona jako obrońca twierdzy -.-)
    2. Nawet jak wygramy oblężenie i wszystkich wytłuczemy to nadal będzie pojawiało się "join to the next assault", ponieważ właśnie ów brama jest liczona jako żołnierz i odradza się za każdym razem nawet jak ją killniemy
    3. Aby wygrać oblężenie to po wybiciu obrońców należy kliknąć leave :-) twierdza będzie wtedy zdobyta :D

PS. Polecam te animacje z Fire Arrow, naprawdę uatrakcyjniają grę (wreszcie normalnie ciacha się mieczem, a nie tylko 4 drętwe kierunki o.O) no i jeszcze chciałem się zapytać od nośnie tego HDR... Nie widzę zmian, ja mam go wrzucić do folderu głównego gry tak?
    « Ostatnia zmiana: Listopada 03, 2011, 21:35:04 wysłana przez Gragon »

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #392 dnia: Listopada 03, 2011, 21:41:53 »
    Huth!
    Sprawdzałeś ten HDR?Mocno siada na sprzęt?Co prawda zaliczyłem już kilka CTD, ale nie wiem z jakiej przyczyny...Zdaje mi się, że to kwestia niestabilności moda - dla przykładu Brytenwalda chodzi mi na maksymalnych ustawieniach z BS, na 250- 300.
    Więc jeżeli ilość CTD miałaby się nie zwiększyć, to czemu miałbym nie cieszyć oka HDRem? :p
    Heh, sprawdzałem, tylko że u mnie coś nie działa(cały ekran gry robi się beżowy...), muszę poszukać na TW o tym...
    Co do niestabilności, ty chyba grasz na tej wersji Enhanced, więc w sumie nie wiem czemu masz CTD... może obiniż battlesizera, bo M&B nie jest tak zoptymalizowane pod kątem dużych bitew jak WB.

no i jeszcze chciałem się zapytać od nośnie tego HDR... Nie widzę zmian, ja mam go wrzucić do folderu głównego gry tak?
    Tak :) (tzn te pliki, a nie folder z plikami).

Offline Gragon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #393 dnia: Listopada 03, 2011, 21:44:41 »
    Po wypakowaniu pojawia się folder HDR i z niego mam wypakować pliki do głównego folderu z grą tak? Przepraszam ale późno jest, a zresztą i tak nie ogarniam za bardzo tych spraw, wolę się dopytać niż coś źle zrobić. Jak to mówi moja babcia "kto pyta nie błądzi".

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #394 dnia: Listopada 03, 2011, 21:53:50 »
    HutH - mam tak samo z HDRem, coś jest nie tak.
    "Czegoż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
    Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".
    "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
    Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #395 dnia: Listopada 04, 2011, 00:44:03 »
    Huth!
    Nie wiem czemu tak jest.Nie mam żadnego błędu, aż tu nagle "Program przestał działać...".
    Czasami wystąpi jakiś error, typu unable to lock(albo recourse?) vertex buffer, ale w momencie ładowania się bitwy - już nie wspomnę o oblężeniach...Wtedy dostaje RunTime C++.
    BSa mam na 144, jakoś tak mi się ustawił.

Tak poza tym.Szlak mnie trafia jak mam walczyć w jakimś zalesionym terenie.Nie dlatego, że coś brzydko wygląda, czy, że siada mi sprzęt.Wszystko ładnie wygląda i gra się naprawdę swobodnie, ALE!Nawet nie wiecie ile bitw przegrałem ponieważ zatrzymałem się na niewidzialnym drzewie i dostałem z topora.Innym razem jak dureń próbuję ominąć las, przez który można sobie swobodnie przejechać - taki hologram lasu...Druga rzecz...najgorsze jest to, że modele nie pokrywają się z teksturami, mam na mysli te brzózki. Nie wiem jak to możliwe, ale jest.

Offline huth

« Odpowiedź #396 dnia: Listopada 04, 2011, 01:39:05 »
    Po wypakowaniu pojawia się folder HDR i z niego mam wypakować pliki do głównego folderu z grą tak? Przepraszam ale późno jest, a zresztą i tak nie ogarniam za bardzo tych spraw, wolę się dopytać niż coś źle zrobić. Jak to mówi moja babcia "kto pyta nie błądzi".
    Mam nadzieję, że już sobie poradziłeś, ale tak dla formalności: po wypakowaniu masz folder HDR, w nim 6 plików, kopiujesz je do głównego folderu z grą(dwa chyba podmieni) i powinno działać.

Mi tam na tym nie zależy specjalnie, raczej odpuszczę, szybkie szukanie na TW nic nie dało.

Huth!
    Nie wiem czemu tak jest.Nie mam żadnego błędu, aż tu nagle "Program przestał działać...".
    Czasami wystąpi jakiś error, typu unable to lock(albo recourse?) vertex buffer, ale w momencie ładowania się bitwy - już nie wspomnę o oblężeniach...Wtedy dostaje RunTime C++.
    BSa mam na 144, jakoś tak mi się ustawił.
    To przez ciała i ragdolle chyba..

Tak poza tym.Szlak mnie trafia jak mam walczyć w jakimś zalesionym terenie.Nie dlatego, że coś brzydko wygląda, czy, że siada mi sprzęt.Wszystko ładnie wygląda i gra się naprawdę swobodnie, ALE!Nawet nie wiecie ile bitw przegrałem ponieważ zatrzymałem się na niewidzialnym drzewie i dostałem z topora.Innym razem jak dureń próbuję ominąć las, przez który można sobie swobodnie przejechać - taki hologram lasu...Druga rzecz...najgorsze jest to, że modele nie pokrywają się z teksturami, mam na mysli te brzózki. Nie wiem jak to możliwe, ale jest.
    Niewidzialne drzewa? hmm ja tam gram piechurem, nic takiego mnie nie spotkało. Co do przejezdnych krzewów - to jest ok, w realu też by się przejechało. Ale nie grałem jeszcze zbyt dużo, może po prostu niektóre mapy są źle zrobione.

Offline Gragon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #397 dnia: Listopada 04, 2011, 11:50:10 »
    Ech... Najgorsze są oblężenia. Bitwy mi chodzą normalnie bez ścinek ale jak już dojdzie do szturmu na twierdzę to zawsze zjedzie mi do windy.

Offline Malson

• Użytkownik
    « Odpowiedź #398 dnia: Listopada 04, 2011, 11:53:06 »
    Gragon u mnie identycznie - bitwy elegancko śmigają a oblężenia leżą i kwiczą. Muszę poeksperymentować z ustawieniami graficznymi zanim rozpocznę szturm na zamek.

Offline huth

« Odpowiedź #399 dnia: Listopada 04, 2011, 13:09:34 »
    Czasem nie miałem całego ekranu zasłoniętego, a tylko takie pola prostokątne, jakby wielkie artefakty, dziwne :P
    W enbseries.ini wyłączyłem depth of field i problem zniknął. To jest coś związane z performance, ja nie mam dobrego kompa, może dlatego nie działa tak dobrze...
    Szkoda, że akurat to DoF powoduje, bo to jest chyba najlepsza funkcja w tym hdrze.
    Teraz muszę się jakoś pobawić tymi innymi opcjami, bo bez DoF znów wrócił ten straszny blask na jasnych rzeczach, o menu obozu, party itd. to już w ogóle wolę nie wspominać.
    Choć w sumie nie wiem czy będę tego używał, bo dotąd uzywałem "zewnętrznego" antialliasingu, a on też korzysta z pliku dll directx, i jeszcze nie sprawdzałem czy razem to działa.

Offline Gragon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #400 dnia: Listopada 04, 2011, 13:46:33 »
    Ja jeszcze się chciałem dopytać o tą muzykę. Bo pisaliście tutaj, że da się tak zrobić aby był sam soundtrack TLD bez muzyki z Native. Mógłby mi ktoś krok po kroku objaśnić jak to zrobić bo wkurza mnie taka mieszanka muzyki. Wejdę w klimat Lotra to zaraz mi Native leci... A grrr...

Offline Cavaron

• Użytkownik
    « Odpowiedź #401 dnia: Listopada 04, 2011, 15:58:03 »
    Byłem w morii(ss'y na moim profilu xfire->sygnaturka), ale nic specjalnego ;d A sam mod niemiłosiernie crashuje przy każdej większej bitwie ;<

@edit: zazwyczaj RGL vertex buffer

@edit2:
    Konfiguracja
    (click to show/hide)

Win7 32bit

Używam tej polecanej wersji m&b i wszystko on, a pamięć na aplikację mam rozszerzoną, bo już przy wieśku 2 miałem problem.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 04, 2011, 16:12:37 wysłana przez Cavaron »
    Nie ma emocji - jest spokój.
    Nie ma ignorancji - jest wiedza.
    Nie ma namiętności - jest pogoda ducha.
    Nie ma chaosu - jest harmonia.
    Nie ma śmierci - jest Moc.

Offline huth

« Odpowiedź #402 dnia: Listopada 04, 2011, 16:44:31 »
    Lol, z takim kompem i crushuje...
    Zmniejsz battlesizer do mniej niż 200, obniż trochę jakość tekstur(jeśli masz na 100), obniż liczbę ciał oraz ragdolli.
    Może to też pomoże: http://www.iobit.com/gamebooster.html

ponoć w weekend jakiś patch już ma być...

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #403 dnia: Listopada 04, 2011, 17:11:45 »
    To przez ciała i ragdolle chyba..
    Niewidzialne drzewa? hmm ja tam gram piechurem, nic takiego mnie nie spotkało. Co do przejezdnych krzewów - to jest ok, w realu też by się przejechało. Ale nie grałem jeszcze zbyt dużo, może po prostu niektóre mapy są źle zrobione.
    ciała - 20
    ragdolls - 10

Tak niewidzialne.Widzisz, ja będąc konnym łucznikiem, zapewne lepiej sprawdziłem pola bitew niż Ty na kapciach ;)
    Taki przykład Od czasu do czasu, na mapie bitewnej występuje po kilka brzózek.Spróbuj ominąć te drzewka po prawej stronie - tuż przy pniu - ściana!
    Jeżeli chodzi o hologram, to dość często występuje w lasach Lothornien i Mrocznej Puszczy, oraz za namiotem Lorda Elronda - takie wielkie drzewo - można przez nie przejechać :p

Ech... Najgorsze są oblężenia. Bitwy mi chodzą normalnie bez ścinek ale jak już dojdzie do szturmu na twierdzę to zawsze zjedzie mi do windy.
    O tym już było....Na tym forum chyba nie ma osoby, która miałaby sprzęt do udźwignięcia tych oblężeń - całkowita porażka!!

Ja jeszcze się chciałem dopytać o tą muzykę. Bo pisaliście tutaj, że da się tak zrobić aby był sam soundtrack TLD bez muzyki z Native. Mógłby mi ktoś krok po kroku objaśnić jak to zrobić bo wkurza mnie taka mieszanka muzyki. Wejdę w klimat Lotra to zaraz mi Native leci... A grrr...

Masz mieszana muzykę?Jak tak, to znaczy, że polik music.txt dobrze działa. - Twórcy stworzyli ten plik mieszając muzykę z native.
    Jeżeli chcesz się jej pozbyć, to zawsze możesz wykasować odpowiednie ścieżki z tego pliku.Jakie to ścieżki?A to takie, których nazwa nie występuje w folderze /TLD/music/ , co jest równoznaczne z brakiem muzyki np., podczas walki.Zamiast kasować, zawsze możesz wrzucić do folderu /TLD/music/ jakieś swoje utwory, pamiętając o formacie i zmianie nazwy na taką jaka jest w pliku.
    Pamiętaj zaś o jednym!Czy kasujesz, czy dodajesz, nie zapomnij o sprawdzeniu ilości ścieżek w w pliku music.txt, czy zgadza się z numerem na w pierwszej linijce - liczy się od ścieżki "can_find_this".
    Szczegółowy opis znajduje się stronę wcześniej!

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #404 dnia: Listopada 04, 2011, 18:26:01 »
    Ałtsajder- to wina raczej samej paczki od gutka, a nie moda. A "hologram" to przez brak modelu kolizyjnego. W tych brzózkach jest przesunięty w stosunku do modelu "zwykłego".
    "Czegoż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
    Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".
    "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
    Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".