Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Pytania odnośnie TLD do wersji 1.011  (Przeczytany 142730 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    Odp: Pytania odnośnie TLD do wersji 1.011
    « Odpowiedź #285 dnia: Października 31, 2011, 19:39:33 »
    Przeleciałem cały manual i stwierdziłem, że jeżeli w modzie wszystko będzie działało, tak jak jest tam napisane, to mi wystarczy(nawet animacje niech będą stare).
    Prawdę mówiąc, mam już dość modów, które oprócz zmian graficznych nie oferują nam nic innego...W stare TLD próbowałem zagrać, ale z warband do 0.808 ciężko jest się przesiąść...

Do do instrukcji, to przydałoby się jego spolszczenie, aby uniknąć zasypania forum tematami, pt. "nie działa mi, co zrobić?"

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #286 dnia: Października 31, 2011, 19:48:37 »
    Stare TLD oferowało znacznie więcej niż Native owego czasu. Nowe TLD będzie za obecnym Native daaaaaaleko w tyle.
    No chyba sobie żartujesz, od native'a M&B każdy mod jest lepszy :P

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #287 dnia: Października 31, 2011, 19:57:28 »
    Chodzi mi o możliwości, jakie w grze ma gracz. Jeśli w nowym TLD jest tylko to, co napisali twórcy, to będzie bida z nędzą i obecny Native oferuje znacznie więcej.

Offline huth

« Odpowiedź #288 dnia: Października 31, 2011, 20:16:44 »
    Raczej wszystkiego nie wypisali, bo to co jest w tym FAQu jest dość ogólnikowe, ale nawet gdyby tylko to było, to i tak jest ok... sama mechanika wojny, która wprawdzie była juz we wczesniejszej wersji jest bardzo fajna imho, a przecież nie tylko to jest w modzie...
    Widzę, że chodzi ci i oczekujesz od tego moda znacznych usprawnień i nowości w gameplayu i mechanice rozgrywki względem i podstawki, i TLD2.4, ja tam nie spodziewam się nie wiadomo czego i to, że będzie można pograć w Śródziemiu(książkowym!) zrobionym w modzie na 1.011, który oferuje jednak pewne unikalne feature'y, mnie satysfakcjonuje.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #289 dnia: Października 31, 2011, 20:33:36 »
    Ja tam oczekuję od moda tworzonego przez kilka ładnych lat przez grupę utalentowanych i znających się na rzeczy ludzi, że będzie czymś więcej, niż rozbudowaną paczką z nowymi modelami. Skoro na potrzeby moda powstał np. osobny program - OpenBRF - to chyba należy spodziewać się czegoś więcej, niż "zestawu standardowego", nie oferującego żadnych innowacji. TLD to mod, który urósł do miana legendy, wyznacznika nowej jakości w moddingu M&B i ci, którzy kontynuowali pracę zaczętą przez Ancientwalkera, muszą brać to pod uwagę.

Zresztą już tak mam, że trudno mnie zadowolić. :P Oczekuję od moda bardzo dużo i nic tego nie jest w stanie zmienić. Jeśli nowe TLD będzie miało do zaoferowania tylko nowe uniwersum, to będzie to dla mnie porażka roku.

edit: heh, właśnie zauważyłem tekst "TLD 3.0 is a Mount and  Blade v.1.011 mod, because of Warband's modding limitations" na stronie moda. Normalnie śmiech na sali. Ciekaw jestem jakież to ograniczenia moddingu ma Warband w stosunku do 1.011, bo ja zauważyłem coś dokładnie odwrotnego - obecna wersja WB jest o kilka ogromnych susów przed M&B 1.011, który to na domiar złego jest niezwykle niestabilny przy przeładowaniu teksturami/modelami/skryptami/dźwiękami. Gdyby zaś wziąć pod uwagę możliwości WSE, to stara wersja M&B jest o kilka dekad do tyłu...

Wszystko co było M&B da się zrobić (często o wiele łatwiej) w Warbandzie, lecz nie można tu już dodać "i vice versa". Ktoś więc znalazł sobie głupią wymówkę i się jej kurczowo trzyma.
    « Ostatnia zmiana: Października 31, 2011, 20:45:48 wysłana przez Daedalus »

Offline wolfer

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #290 dnia: Października 31, 2011, 20:50:55 »
    Obawiam się że Deadl ma rację  :/
    Dzisiejsze native mimo że sam mało w niego grałem oferuje więcej możliwości niż 1.011 i jest to oczywiste...
    Natomiast mody do wb są wypasione (brytenwalda, PoP, WFaS) dzięki możliwościom w.w. części M&B
    Mogę tylko przypuszczać jak ciężko jest na starym dobrym M&B zrobić coś na miarę Brytenwaldy....
    Mimo "przyciągaczy" takich jak trolle, elfy, krasnoludy i całe śródziemie oraz zmienionej rozgrywki i choćby paczki najmiodniejszych tekstur i wymyślnych skryptów może się okazać,
    że po początkowym entuzjaźmie TLD odejdzie w niebyt (nie daj nam tego Panie)...
    Dla mnie osobiście największym bólem są stare animacje (jeśli będą) :(
    Ale, ale premiera za 2h więc niedługo wszystkiego się dowiemy ;)
    A tak przy okazji animacji...
    http://nooooooooooooooo.com/
    « Ostatnia zmiana: Października 31, 2011, 20:54:31 wysłana przez wolfer »

Offline Glaedr

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #291 dnia: Października 31, 2011, 20:57:26 »
    Ja tam oczekuję od moda tworzonego przez kilka ładnych lat przez grupę utalentowanych i znających się na rzeczy ludzi, że będzie czymś więcej, niż rozbudowaną paczką z nowymi modelami. Skoro na potrzeby moda powstał np. osobny program - OpenBRF - to chyba należy spodziewać się czegoś więcej, niż "zestawu standardowego", nie oferującego żadnych innowacji. TLD to mod, który urósł do miana legendy, wyznacznika nowej jakości w moddingu M&B i ci, którzy kontynuowali pracę zaczętą przez Ancientwalkera, muszą brać to pod uwagę.

Zresztą już tak mam, że trudno mnie zadowolić. :P Oczekuję od moda bardzo dużo i nic tego nie jest w stanie zmienić. Jeśli nowe TLD będzie miało do zaoferowania tylko nowe uniwersum, to będzie to dla mnie porażka roku.

edit: heh, właśnie zauważyłem tekst "TLD 3.0 is a Mount and  Blade v.1.011 mod, because of Warband's modding limitations" na stronie moda. Normalnie śmiech na sali. Ciekaw jestem jakież to ograniczenia moddingu ma Warband w stosunku do 1.011, bo ja zauważyłem coś dokładnie odwrotnego - obecna wersja WB jest o kilka ogromnych susów przed M&B 1.011, który to na domiar złego jest niezwykle niestabilny przy przeładowaniu teksturami/modelami/skryptami/dźwiękami. Gdyby zaś wziąć pod uwagę możliwości WSE, to stara wersja M&B jest o kilka dekad do tyłu...

Wszystko co było M&B da się zrobić (często o wiele łatwiej) w Warbandzie, lecz nie można tu już dodać "i vice versa". Ktoś więc znalazł sobie głupią wymówkę i się jej kurczowo trzyma.

Co do ograniczeń Warbanda, to przypadkiem nie pisali tego zdania, gdy do Warbanda nie było jeszcze MSa? Wydaje mi się to jedynym logicznym wyjaśnieniem.

Offline Son of the Mourn

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • ko muhuhoq na mik aga nop
    « Odpowiedź #292 dnia: Października 31, 2011, 21:05:34 »
    Mimo "przyciągaczy" takich jak trolle, elfy, krasnoludy (...)

Elfy, Orki, Krasnoludy są już chociażby w modzie Warsword (na 1.011), także same tekstury nas nie interesują, bo to już mieliśmy.

P.S. Wielkie Ogry w sumie już też były, więc nawet te Trolle w TLD pewnie nie będą czymś nowym.

Offline huth

« Odpowiedź #293 dnia: Października 31, 2011, 21:09:40 »
    Deadalus <- A mnie to niespecjalnie obchodzi ile ten mod był robiony i jak ten czas ma się do jego jakości/wielkości. Ja się cieszę, że ktoś za darmochę coś takiego tworzy i w końcu udostępnia. Gdybym miał za to zapłacić, to co innego, wymagałbym, co jest oczywiste :)
    A legendę i mit sobie ludzie umyślili, a teraz oczekują nie wiadomo czego.

Nie wiem czemu nazywasz tego moda "rozbudowaną paczką z nowymi modelami", bo przecież już teraz wiadomo, że tak nie jest i jest w modzie trochę więcej :P

Co do tych ograniczeń WB, to też mnie to trochę zdziwiło, no ale ja tam się nie znam i nie wnikam.

Wolfer <-
    Dzisiejsze native mimo że sam mało w niego grałem oferuje więcej możliwości niż 1.011 i jest to oczywiste...
    Nie rozumiem tego zdania kompletnie, przecież native to 1.011... chyba, że piszesz o native WB, ale co ono ma tu do rzeczy, skoro mod jest na M&B...

A stare animacje także mi nie przeszkadzają...

Offline wolfer

• Użytkownik
    « Odpowiedź #294 dnia: Października 31, 2011, 21:18:18 »
    Wolfer <-
    Nie rozumiem tego zdania kompletnie, przecież native to 1.011... chyba, że piszesz o native WB, ale co ono ma tu do rzeczy, skoro mod jest na M&B...

A stare animacje także mi nie przeszkadzają...
    Chodzi o to że Native w warbandzie jest lepsze niż native w 1.011 :)
    Chodzi równierz o porównanie tych dwóch wersji M&B i modów do nich :)
    Animacje przeszkadzają mi choooooolernie :P
    I tak orzy okazji M&B 1.011 polecane w manualu ma mieć powyżej czy poniżej 3 MB ???
    I jeszcze o co chodzi z instalacją bo rozumiem fragment żeby nie wrzucać do modules tylko "na native" ale dlaczego pojedyńcze pliki???
    I jeszcze jakiś programik specjalny do uruchomienia M&B....
    WTF

Offline huth

« Odpowiedź #295 dnia: Października 31, 2011, 21:29:37 »
    Są już linki...
    http://forums.taleworlds.com/index.php/topic,199243.0.html

Jakiś nowy wątek może?

Offline wolfer

• Użytkownik
    « Odpowiedź #296 dnia: Października 31, 2011, 21:32:25 »
    SSSSIIIEEEEE
    Ufff ale pytania nadal aktualne jakby ktoś chciał odpowiedzieć :D
    nonrumpali, Taalen, keensin, Tekvorian, Mr.Fresh, Slawomir of Aaarrghh, Count Roland, Kulfon0801, commanderdot, rds, ferryman, mofakid, Merlkir, Irsig, lordbeast88, Stechschritt, Sp00nlord, Skjaldi, CrazyChris, Comrade Temuzu, JoG, Coristan, HUtH, modlover, Turkeus, Santiago Hot Sauce, Highelf, SgtTeeh, Selcouth, kuauik, Woogin, Boooster, Austupaio, Ettore53, Elfy, greater good, vasul, junkmonk, Yarrum, Pitarr, hayalpeREST, Hurleur, mushroom_ff, Wild Rover, Arbarad, Pafoot, Rexxar, SwadianCommander, Rhaegar, Kazzan, emilor, roland37, xlucidx, Menjoo, Brego, latourex, Highlander (+ 6 Hidden) and 114 Guests are viewing this topic.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #297 dnia: Października 31, 2011, 21:32:56 »
    HUtH , między naszymi podejściami jest pewna różnica - Ty patrzysz głównie z punktu gracza (i to o dość niskich wymaganiach), ja patrzę na TLD okiem kogoś, kto już od paru lat grzebie przy M&B i wie, że przy odrobinie chęci można z tej gry bardzo wiele "wycisnąć", a jeśli dołoży się do tego tego talent i doświadczenie, to można z tą gierką wyczyniać małe cuda. M&B nie może się co prawda równać z Unreal Developement Kit, ale w stosunku "łatwość modowania/efekty" jest naprawdę bardzo, bardzo ciekawą pozycją.

Gdy widzę, jak setki osób sikają po nogach na samo wspomnienie o TLD, to szukam przyczyny tak ogromnej popularności i automatycznie oczekuję od takiego moda, że czymś wyjątkowym zabłyśnie, że mod jakoś pokaże, iż na taką popularność zasługuje i że będzie tu miała zastosowanie formułka "liczba modderów * ich umiejętności i doświadczenie * czas spędzony nad modem = odpowiedni efekt". Nie chciałbym się przekonać, że TLD swą popularność będzie zawdzięczał tylko Tolkienowi, bo to by oznaczało, że faktyczny wkład, umiejętności i talent się nie liczą, a liczy się tylko i wyłącznie wybór jak najbardziej popularnego uniwersum oraz dobra reklama.

Co do ograniczeń Warbanda, to przypadkiem nie pisali tego zdania, gdy do Warbanda nie było jeszcze MSa? Wydaje mi się to jedynym logicznym wyjaśnieniem.

MS do Warbanda był dostępny już za czasów bety. Oficjalna, finalna wersja została zaś wydana niedługo po wydaniu Warbanda. Więc raczej nie w tym rzecz.

edit: No nic, za pół godziny przekonam się, czy moje obawy były słuszne. ;)
    « Ostatnia zmiana: Października 31, 2011, 21:38:13 wysłana przez Daedalus »

Offline huth

« Odpowiedź #298 dnia: Października 31, 2011, 21:36:57 »
    Wolfer <- z tymi 2 czy 3MB, chodzi o to, żebyś miał tą ulepszoną werję M&B stąd http://www.shacknews.com/file/28750/mount-blade-client-1011-enhanced-version lub stąd http://www.moddb.com/games/mount-blade/downloads/mountblade-1011-fall-2009-enhanced-version

Z reszty to rozumiem tak, że trzeba skopiować te pliki z folderu moda, które sa wypisane w instrukcji do folderów w głownym folderze z M&B.
    A potem odpalić przez Iron Launchera chyba

Daedalus <- No tak, na pewno masz spore rozeznanie w moddingu, więc liczysz na więcej, bo wiesz, że się da... i słusznie, bo jest sporo modów, ktore można właśnie nazwać tymi paczkami modeli i tekstur, ale nie wydaje mi się, żeby TLD można było do tego zaliczyć... coś tam jednak dodatkowego oferuje, choć pewnie dało się "wycisnąć" więcej... czyli żal po zmarnowaniu tego czasu i potencjału?

Nie chciałbym się przekonać, że TLD swą popularność będzie zawdzięczał tylko Tolkienowi, bo to by oznaczało, że faktyczny wkład, umiejętności i talent się nie liczą, a liczy się tylko i wyłącznie wybór jak najbardziej popularnego uniwersum oraz dobra reklama.

W sporej mierze Tolkien daje kopa w popularności i nagina ocenę moda... no tak to już jest, według wielu jest to świetne universum, a ten mod oferuje w dodatku coś inego niż filmowy LOTR, więc zawsze ktoś w to zagra, choćby ze względu na świat, design, atmosferę itp. - na pewno ja :P
    Zaraz się zobaczy, jaki był wkład twórców :P
    « Ostatnia zmiana: Października 31, 2011, 21:51:19 wysłana przez HUtH »

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #299 dnia: Października 31, 2011, 21:39:25 »
    Jaki ten mod będzie, to dowiemy się za niedługo - nie ukrywam, że czekam, na niego...Dlaczego?
    Ekipa TLD stworzyła wokół swojego tworu taką otoczkę, jakby miało to być nie wiadomo co...
    Prawdę mówiąc, ja od nich nie oczekuję, za wiele,dla mnie ważny jest klimat LotR, oraz chęć sprawdzenia jak daleko odeszli od mechaniki native(dogoń, zabij, spal, sprzedaj.........dogoń, zabij, spal, sprzedaj).
    Poza tym, cieszę, się, że zrobił to ktoś, za darmo!
    Doceńmy to :]

Wolfer!

1.Mowa tu o pliku exe.Jeżeli Twój ma ok 2MB, tzn., że coś masz nie tak, i powinieneś zainstalować inny patch 1.011.Mój ma bodajże 3.78 MB, więc chyba dobrze ;)
    1.Jeżeli dobrze zrozumiałem, to chodzi o to, że Folder TLD kopiujesz to "modules", zaś z folderu /modules/TLD/dat, poszczególne pliki kopiujesz do głównego folderu gry - patrz szczegółowy opis.
    3.Specjalny programik?To tylko launcher, ma znajdować się w folderze z grą.

No dobra...Już mam :]
    Próba instalacji, jak coś to dam znać, co dokładnie należy zrobić:]
    « Ostatnia zmiana: Października 31, 2011, 21:46:43 wysłana przez ałtsajder »