Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Pytania odnośnie TLD do wersji 1.011  (Przeczytany 142738 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline PrzydatnyCzłowiek

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Pytania odnośnie TLD do wersji 1.011
    « Odpowiedź #165 dnia: Lutego 07, 2011, 16:55:50 »
    Może ktoś dać mi link do facebook'a TLD???

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    « Odpowiedź #166 dnia: Lutego 10, 2011, 02:54:39 »
    Od pewnego czasu po mojej głowie chodzą rozmyślenia na temat TLD i twórców tej modyfikacji. Czuję wręcz potrzebę skrytykowania twórców i samego moda. Od razu chciałbym podkreślić, że śledzę wydarzenia związane z TLD od bardzo dawna( kiedy się zarejestrowałem na tym forum?). No więc do rzeczy... Twórcy mają się za mesjaszy, którzy zbawią wszystkich, jeśli nie samym wydaniem moda to kolejnym tematem pokazującym raptem kilka/kilkanaście nowych modeli. Przyznam, niektóre naprawdę fajnie wyglądające, ale od roku nie widziałem żadnej rewelacji.  Zakładanie  kolejnych tematów( dla zaprezentowania kilku screenów), tworzenie konta na facebooka, dziesiątki sygnaturek, pięknie zdobione screeny... Jest to zdecydowanie przerost formy nad treścią. Moja krytyka nie odnosi się w żaden sposób do pracy jaką wykonują moderzy, graficy itp, chodzi raczej o formę w jaki jest ona prezentowana. Wolałbym zobaczyć jakiś konkret, coś co faktycznie mi się spodoba i będę mógł powiedzieć- tak, ten mod zasługuje na 10 różnych tematów, gdzie w każdym prezentuje się  kilka nowych modeli. No i tutaj pojawia się krytyka w stosunku do twórców, którzy powinni nabrać dystansu do swojej "zajebistości" i pracy. Jaka jest puenta tej wiadomości? Oczekiwania wobec TLD są bardzo duże, w końcu jest to najstarszy i najbardziej zaawansowany mod (chociaż to nie jest już takie pewne...) osadzony w świecie Tolkiena, ale to co jest pokazane w żaden sposób nie spełnia moich oczekiwać i nie usprawiedliwia tych wszystkich auto reklam twórców.

Żeby post nie został potraktowany jako spam. Czy w najnowszej wersji moda będą nowe modele twarzy orków, czy pozostaną te z 0.808?
    « Ostatnia zmiana: Lutego 10, 2011, 03:05:39 wysłana przez Oktawian »

Offline Tapase

• Użytkownik
    « Odpowiedź #167 dnia: Lutego 10, 2011, 10:56:58 »
    =.=' Stare modele orków śmierdzą na na odległość i myślę że ekipa TLD się wgl do nich już nie przyzna. ^^'

Co do twej krytyki. TLD przerasta najśmielsze oczekiwania wobec silnika m&b. Zakładanie nowego tematu na kilka screenów (szczególnie dopieszczonych w każdym calu!) to jak najbardziej zrozumiałe posunięcie. Każdy taki previev ma później setki stron dyskusji i weź znajdź tam co, kiedy i gdzie prezentowali autorzy. Fakt że są trochę zapatrzeni w siebie, najbardziej czuję się to chyba w wypowiedziach pani pod pseudonimem Merklin ale nie możesz przyznać racji że robi też świetną robotę. Po prostu słusznie pyta 'czy zrobił byś to lepiej' na uwagi co mogła by poprawić w swych pracach - jest to jednak tylko jej wizja śródziemia - nie dostaje za to kasy więc niech puszcza swoje i tylko swoje wodzę fantazji. Oprawa screenów... Kosztuje to pracy tyle co nic, graficy podobno i tak już skończyli więc niech się nie nudzą. A przecież fajnie to wygląda i dodaje klimat. Szczerze mówiąc średnio podobał mi się filmik promujący tę modyfikacje... Kilkanaście rysunków umieszczonych na kartach księgi. Liczyłem raczej że uchyli to rąbka tajemnicy gry, a nie zabawy grafików i dźwiękowców. Sam efekt ok, ale oczekiwałem czegoś innego. Najbardziej zaawansowany mod w świecie Tolkiena... Nie jest to pewne? <: Zarzuć link bo aż mi się wierzyć nie chce. Ja sam śledzę poczynania ekipy TLD od wydania wersji na m&b 0.756 czy coś takiego. Przykra sprawa z AncientWalkerem - mod pewnie już by był. Tymczasem długie oczekiwanie na perłę w koronie modowania m&b motywuję do podjęcia własnych starć z softem graficznym, kodem i wyobraźnią do stworzenia swej - na pewno innej (wyobraźnie każdy ma swoją, nie lepszą czy gorszą), i na pewno(!) nie tak bardzo zaawansowanej w kodzie wizji śródziemia!

Link do Fejsa TLD sam poszukiwałem dość długo... Kolba oświecisz nas?

Pozdrawiam serdecznie!
    - próba przeniesienia Wojny o Pierścień na silnik M&B!
    "Mod nigdy się nie spóźnia, nie jest też zbyt wcześnie, lecz właśnie wtedy kiedy ma na to ochotę." - Gandalf do moderów.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #168 dnia: Lutego 10, 2011, 12:49:31 »
    TLD przerasta najśmielsze oczekiwania wobec silnika m&b.

Czyżby? Ja do tej pory nie widziałem w prezentacjach TLD NIC, czego nie byłoby w innym modzie. Ba, grafika TLD ssie i zjada ją na śniadanie chociażby "Crusader: Way to Expiation". TLD powstaje już kilka lat, przez ten projekt przewinęły się już dziesiątki ludzi - i to nie byle jakich, bo pracowało dla niego sporo osób (programistów, grafików...), którzy dobrze znają się na swej robocie - a nie zmieniono nawet flory i korzystano ze zwykłych drzewek i terenów Native aż do czasu, gdy Gutek wydał swojego moda, którego do TLD włączono. Jak na tak "cudowny" projekt to trochę kiepskawo, że nie pokuszono się nawet o delikatne zmienienie tekstur Gutka, by mod choćby minimalnie odróżniał się graficznie od wszystkich innych modów i miał nieco inny klimat...

Z tego co nam pokazano, a pokazano nam tylko garść różnych modeli i scen, to TLD wygląda na średniawego moda. Nic więcej. Nie wiadomo, czy mod wprowadzi jakiekolwiek innowacje, czy i w jaki sposób będzie zmieniał standardową mechanikę i podejście do gry. Na tych screenach tego nie widać, a informacji też nam się skąpi. Ba, jeśli spojrzeć na prezentowane screeny z przynajmniej odrobiną krytycyzmu, zamiast z nastawieniem typu "omójbożeznowuscreenyTLDzarazdojdę!", to widać, że wcale tak pięknie nie jest, a część modeli i tekstur ma wręcz żenująco niski poziom.

Jaki będzie mod? To trudno ocenić. Może fenomenalny. Gdybym jednak miał oceniać po samych screenach, to rzekłbym "taki sobie" i na tę chwilę jestem w stanie wskazać przynajmniej kilka/kilkanaście znacznie bardziej zaawansowanych modów.

Fakt że są trochę zapatrzeni w siebie

Hehe, "trochę"... :D

wypowiedziach pani pod pseudonimem Merklin

Nie Merklin, tylko Merlkir. I nie pani, tylko pana. :P Ma gość wielki talent do rysowania, to mu trza przyznać. Jednak ego ma kilkukrotnie większe. ;)

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    « Odpowiedź #169 dnia: Lutego 10, 2011, 13:13:46 »
    O właśnie, chodzi mi o jedno zdanie " TLD przerasta najśmielsze oczekiwania wobec silnika m&b". Po prostu chciałbym to zobaczyć i przekonać się w końcu czy faktycznie mod jest warty swojej otoczki. Od dawna pokazują tylko nowe modele, które osobiście mi się nie podobają/ nie chodzi o wykonanie, ale sama interpretacja powieści Tolkiena jakoś mi nie podchodzi, poza tym nie widziałem nic co mogłoby mnie zadziwić. Tak jak mówiłem, oczekiwania wobec TLD są bardzo wysokie. Wersja, która została wydana na 0.808 stawia naprawdę wysoko poprzeczkę, ale nie zmienię zdania sądząc, że jest to przerost formy nad treścią.

Nie chciałbym, żeby ktoś zaraz napisał " krytykować można, ale samemu nic się nie zrobi". Moja krytyka nie odnosi się w żaden sposób do pracy i do jakości modyfikacji. Jak można oceniać coś czego jeszcze nie ma? I jak można krytykować kogoś za pracę, którą wkładają w moda z własnej woli i dla własnej satysfakcji? Krytykuje narcystyczne podejście twórców i fakt, że to co na chwilę obecną ma być "zaawansowaną w kodzie wizją śródziemia!" jest tak naprawdę dziesiątką różnych prezentacji, które mają przyciągnąć ludzi do zachwycania się i składania gratulacji. Bardzo chciałbym zostać zaskoczony,  i żebyś za jakiś czas ( oby nie kolejny rok...) Tapase mógł powiedzieć:" a nie mówiłem? TLD było warte tej całej otoczki a twórcy są tak ( przepraszam kolejny już raz za to słowo...) zajebiści za jakich się uważają.

Offline Tapase

• Użytkownik
    « Odpowiedź #170 dnia: Lutego 10, 2011, 18:16:16 »
    No ok, może rzeczywiście powinienem spojrzeć na to z większym dystansem, na razie nie pokazali niczego niemożliwego <: Przy tym modzie jednak była mowa o pająkach, niedźwiedziach, trolach itp. które ponoć są skończone, nie pokazane bo popsują niespodziankę. A taka ekipa na którą patrzy 'świat(ek) m&b' raczej słów na wiatr rzucać nie powinna. Czas ich pracy. Tu zonk z AncientWalkerem sporo może wyjaśniać. Silnik. Patrząc znów na robotę mata to też można rzec że nikt czegoś takiego po m&b się nie spodziewał... Coś rano byłem w gorącej wodzie kompany. ^^ Pozdrawiam serdecznie!
    "Mod nigdy się nie spóźnia, nie jest też zbyt wcześnie, lecz właśnie wtedy kiedy ma na to ochotę." - Gandalf do moderów.

Offline PrzydatnyCzłowiek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #171 dnia: Lutego 11, 2011, 18:11:45 »
    Screen Cerin Dolen nie jest zbytnio zaskakujący. Kilka drzew, most na środku wysepki. Wyczytałem że narazie nowe TLD waży ok 350 mb. Co do minas tirith Triglav powiedział że przy bitwach ustawionych na 100 ludzi mogą być lagi. Niedobrze , mam chociaż nadzieję że jest dopracowane. Oto link do screenów lokacji:

http://forums.taleworlds.com/index.php/topic,135464.0.html

Da mi ktoś linka do facebooka TLD??? Kolba???

Edit1: Ogólnie lokacje wyglądają dobrze, ale tekstury otoczenia są fatalne. Wie ktoś może czy zostaną zmienione???
    Najładniejsza lokacja z previevu to Lossarnach, a najbrzydsza to stanowczo Dol Goldur. Spokojnie to tylko moje zdanie.
    Zastanwaiem się jeszcze nad jednym. Melkir jest kobietą czy męszczyzną???
    « Ostatnia zmiana: Lutego 11, 2011, 18:16:24 wysłana przez PrzydatnyCzłowiek »

Offline wolfer

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #172 dnia: Lutego 11, 2011, 19:12:29 »
    Na 100 procent MĘSZCZYZNĄ...
    Minas Tirith wygląda bardzo dobrze, ale Linhir jest brzydkie i ten statek wygląda jak jacht...
    Warownie Rohirrimów są świetne (nic tylko IhhhAaaa... xD)

Edit:
    Dobrze że Deadalus nie robi takiej propagadny na temat swojego moda.

Obstawiam ze chodzi o With Fire and Sword ???
    « Ostatnia zmiana: Lutego 16, 2011, 17:01:30 wysłana przez wolfer »

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #173 dnia: Lutego 16, 2011, 16:02:44 »
    Nie jest źle ale też nie rewelacyjnie.
    Dobrze że Deadalus nie robi takiej propagadny na temat swojego moda.
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline Cavaron

• Użytkownik
    « Odpowiedź #174 dnia: Marca 13, 2011, 00:15:22 »
    (click to show/hide)

Nowy ss
    Nie ma emocji - jest spokój.
    Nie ma ignorancji - jest wiedza.
    Nie ma namiętności - jest pogoda ducha.
    Nie ma chaosu - jest harmonia.
    Nie ma śmierci - jest Moc.

Offline |Swordsman|

• Użytkownik
    • Po prostu Jędruś
    « Odpowiedź #175 dnia: Marca 13, 2011, 11:13:00 »
    No, no nawet ładne. Ale trochę to staro wygląda czyż nie?
    W grze o tron wygrywasz, albo dostajesz 2-8.

Offline Tapase

• Użytkownik
    « Odpowiedź #176 dnia: Marca 13, 2011, 11:18:27 »
    No na pewno włożyli w to kupę pracy. Wygląda dość mrocznie... Ale o ile się orientuję TLD będzie w klimacie 'mhrocznego' średniowiecza. <:

Offline wolfer

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #177 dnia: Marca 13, 2011, 15:08:15 »
    Ładne... xD wygląda trochę jak z Divinity 2 ...
    Tylko zbroja rohirrima dziwnie wygląda

Offline Mafarus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #178 dnia: Marca 13, 2011, 15:58:12 »
    Offtop: Wiecie z modami bywa różnie możliwe że to co szykują będzie ekstra albo będzie to kaszanka...
    Nagonka na TLD jest tak duża bo to LOTR +"SuPeRELo583150"50 tematów z 30 modelami i 60 rysunkami...
    Podobna sytuacja była z modyfikacją do Medievala 2 TW o tytule Third Age TW (ach ta sama tematyka [magnetyzm?]) na którą rzesze ludzi czekało. Nawet twórcowi moda udało się zbudować zupełnie inne budowle np. Minas Tirith (wszyscy uważali że zmiana modeli zamków jest niemożliwa). Mod okazał się hitem przez pierwsze tygodnie nie można go było ściągnąć (można było ale transfer przez ilość pobierających był malutki). Może TLD też czeka sukces, a może to tylko żart pt."kilka scen wklejonych na forum" albo nawet nigdy nie zostanie ukończony. Nikt tego nie wie pożyjemy zobaczymy.

Pytanko: Czy w TLD podział ludzi będzie wyglądał tylko Rohan+Gondor czy będą też inne frakcje ludzi?

Offline Cavaron

• Użytkownik
    « Odpowiedź #179 dnia: Marca 13, 2011, 20:23:48 »
    Z tego co mi wiadomo to będzie więcej
    Nie ma emocji - jest spokój.
    Nie ma ignorancji - jest wiedza.
    Nie ma namiętności - jest pogoda ducha.
    Nie ma chaosu - jest harmonia.
    Nie ma śmierci - jest Moc.