Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Kingdom of Heaven  (Przeczytany 31203 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ShadowBlade

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • -
    Odp: Kingdom of Heaven
    « Odpowiedź #30 dnia: Kwietnia 13, 2009, 21:13:33 »
    No moze, widac, ze sie nagralem za duzo w m2 :P

Offline Szczepan_r

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • DzIEcIom NEo MóWIMy LoL!
    « Odpowiedź #31 dnia: Kwietnia 13, 2009, 21:47:05 »
    To prawda , ale fajnie było by gdyby można było wybudować  własny zamek  miasto lub zacząć od wsi i  powoli budować nasz mały zakon lub królestwo muzułmańskie albo zmiennocieplne(takie którzy pomagają tym którzy lepiej płacą)Chociaż to ostre przegięcie w historii ale umiliło by to bardzo rozgrywkę bo można by grać na wiele sposobów.

Naprawdę niezły pomysł chociaż my nie jesteśmy aż tak doświadczonymi w moddingu lecz postaramy się.

mam nadzieje ;] chociaż może daedalus użyczył by wam swojego skryptu (przerobiony skrypt highlandera)
    http://www.takeagift.pl/polecam:49969       Bardzo proszę was o pomoc wystarczy się zarejestrować. Dzięki wam będę mógł sprawić sobie nową klawiaturę aby grać w Mount & Blade. Z góry dzięki za rejestrację

Offline Mietek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #32 dnia: Kwietnia 14, 2009, 00:57:44 »
    * Dowódź jedną z dwóch świętych armii : krzyżowcami lub fanatycznymi muzułmańskimi wojownikami!
    Nie wiem kto był bardziej fanatyczny, czy ludzie którzy bronili swojch ziem przed mordercami, którzy wycięli w pień całą ludność Jerozolimy (ponad 1mln ludzi!), czy może mordercy, którzy przemierzyli setki kilometrów z jakimiś fanatycznym, religijnymi mrzonkami?
    Nie wiem skąd wytrzasnąłeś ten milion, tyle Jerozolima nigdy nie miała i nawet dziś nie ma. Milion to mógł miec co najwyżej Konstantynopol w średniowiecznej Europie. Jerozolima miała około 40tys. Faktycznie ich tam wycięto wszystkich ale to nie byli tylko arabowie, a także ormianie (prawosławni), żydzi i wiele innych nacji. Czy Saladyn i reszta muzułmańskich dowódców broniła swoich domów? To oni byli agresorami i wypierali Bizancjum, dlatego też cesarz poprosił papieża o pomoc. Pozatym poza rzezią Jerozolimy nie wiele więcej wiadomo na temat mordów krzyżowców, a ludności "cywilnej" myśle, że równie ciężko żyło się pod panowaniem chrześciańskich jak i muzułmańskich władców.

Żeby nie było nie na temat to mam pytanie: czy możliwy jest skrypt - coś ala SoD, gdzie co jakiś czas, pojawiałyby się nowe armie oznaczające np. przybycie nowych krzyżowców z Europy lub też nowych muzułmanów przez dżichad (czy najazdy Turków)? Natomiast żeby nie było z czasem za dużego ścisku taki lord wracałby po jakimś czasie do swojego kraju (czyli znikał)?

Offline Roland hr. Bretanii

• Użytkownik
    • Old, nervous and out of tune... RINGO!
    « Odpowiedź #33 dnia: Kwietnia 14, 2009, 09:39:49 »
    Pozatym poza rzezią Jerozolimy nie wiele więcej wiadomo na temat mordów krzyżowców,

Może juz nie na taką skalę, ale była to rzeź. Chodzi mi tutaj o wycięcie jeńców muzłumańskich przez Ryszarda I. Było ich chyba ok. 1700 albo 2700 (nie jestem teraz pewien). Wiem wiem zaraz mi powiesz, że Ryszard by tego nie uczynił gdyby Saladyn wypuścił chrześcijańskich więźniów.

Czy Saladyn i reszta muzułmańskich dowódców broniła swoich domów? To oni byli agresorami i wypierali Bizancjum, dlatego też cesarz poprosił papieża o pomoc

No niewiem czy nie bronili swoich domów. Zauważ, że Arabowie dotarli ze swoją ekspansją (po śmierci Mahometa) na tereny Ziemi Świętej między 632-634, ale nie tylko tam. Jakby nie patrzeć zdążyli się tam zadomowić przez te ponad 500 lat, nieprawdaż?;)

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
    « Odpowiedź #34 dnia: Kwietnia 14, 2009, 12:07:41 »
     Krucjaty powstały przeciwko Turkom. Nie Arabom. W Turcji obyczaje (a nawet wiara) są mniej lub bardziej inne niż w państwach Arabii. Turek to Turek, nie Arab.

Offline Bohusz

• Użytkownik
    • Templar Knight
    « Odpowiedź #35 dnia: Kwietnia 14, 2009, 12:44:34 »
    Zgadza się krucjaty zostały ogłoszone przeciwko Turkom, ale tylko dlatego, że to właśnie oni wyparli Arabów z Ziemi Świętej.
    Obyczaj faktycznie różnią się, lecz zapewniam Cię, że w XII-XV wiara nie różniła się niczym, a kiedy islam ogłosił świętą wojnę, do niej przyłączyli się również Arabowie.
    Bohusz

~Non nobis Domine non nobis sed nomini tuo da gloriam~
    Psalm 115

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #36 dnia: Kwietnia 14, 2009, 17:03:43 »
    Nie wiem skąd wytrzasnąłeś ten milion, tyle Jerozolima nigdy nie miała i nawet dziś nie ma. Milion to mógł miec co najwyżej Konstantynopol w średniowiecznej Europie. Jerozolima miała około 40tys. Faktycznie ich tam wycięto wszystkich ale to nie byli tylko arabowie, a także ormianie (prawosławni), żydzi i wiele innych nacji. Czy Saladyn i reszta muzułmańskich dowódców broniła swoich domów? To oni byli agresorami i wypierali Bizancjum, dlatego też cesarz poprosił papieża o pomoc. Pozatym poza rzezią Jerozolimy nie wiele więcej wiadomo na temat mordów krzyżowców, a ludności "cywilnej" myśle, że równie ciężko żyło się pod panowaniem chrześciańskich jak i muzułmańskich władców.

Żeby nie było nie na temat to mam pytanie: czy możliwy jest skrypt - coś ala SoD, gdzie co jakiś czas, pojawiałyby się nowe armie oznaczające np. przybycie nowych krzyżowców z Europy lub też nowych muzułmanów przez dżichad (czy najazdy Turków)? Natomiast żeby nie było z czasem za dużego ścisku taki lord wracałby po jakimś czasie do swojego kraju (czyli znikał)?

Podczas szturmu nie było ludności chrześcijańskiej bo uwież że Iftichar ad-Daul wypuścił z miasta zarówno prawosławnych jak i katolków (w przeciwieństwie do tych twoich honorowych, szlachetnych rycerzach z bogiem w sercu...).
    Cesarz poprosił papieża o pomoc, lecz w roku 1081 i bardziej od ofensywy na bliski wschód zależało mu na wyparciu Normanów z dawnych ziem bizantyjskich w Italii. Nie chciał on również wojska pod dowódcami lecz żołnierzy których byłby opłacał z własnego skarbca, czyli pozostawali oni by pod jego rozkazami. Nie był to jednak w najmniejszym stopniu powód do zwołania krucjat!
    Nie wiadomo nic o innych mordach krzyżowców, od kiedy? Rzeź w Antiochii, wybicie poddających się resztek wojsk pod Askalonem, nie no nie było innych przykładów, taki tylko wypadek przy pracy w Jerozolimie im się zdażył...
    Saladyn w czasie najazdów krzyżowców nie wiedział nawet, że się urodzi, a co tu dopiero o walce z krajem Aleksego Komnena...
    Na koniec małe wtrącenie, gdyby ktoś pokroju Saladyna "przywitał" krzyżowców w Azji Mniejszej to krucjaty skończyły by się zanim nastąpił ich początek, którego skutki odczówamy do dziś bo muzłumanie byliby w stanie zaakceptować obecność nowych państw w tej skomplikowanej bliskowschodniej łamigłówce, ale nie mogli ścierpieć tego co zrobili tamci "szlachetni" w Jerozolimie.
    Uwczesna sytuacja na bliskim wschodzie była tak dalece skomplikowana a podziały wsród państw arabskich tak daleko posunięte, że przy nich rozbicie dzielnicowe polski testamentem Bolesława Krzywoustego może się wydać wręcz aktem unii lubelskiej.
    Trzeba dodać, że zanim ziemie te najechali turcy wypierając kalifów do afryki to religie współistniały w przyjaźni, a arabowie pomagali pielgrzymom w ich wyprawach, goszcząc ich oraz strzegąc porządku na tych ziemiach.

Offline Mietek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #37 dnia: Kwietnia 14, 2009, 17:40:02 »
    Chodziło mi raczej o to, że PO zdobyciu Jerozolimy nie ma wielu informacji na temat rzezi. Może źle się wyraziłem.
    Wiem, iż Saladyna nie było jeszcze podczas pierwszej wyprawy. Jednak mod będzie się toczyc w czasach Saladyna, więc czy w tym momencie możemy mówic, iż bronił on (i jego sprzymierzeńcy) swoich domów?
    Odnośnie próśb Cesarza, to mało prawdopodobnym wydaje mi się fakt aby prosił on Papieża o pomoc w wygnaniu Normanów z Sycylii. Co by Papież z tego miał? Prawosławnych pod nosem zamiast katolików. Cesarz chciał jakoś uratowac się przed Turkami a jedynym sensownym argumentem jaki mógł zostac ogłoszony oficjalnie przez Papieża była "obrona ziemi świętej". Oczywiście chciał on zachowac całe ziemie tylko dla Bizancjum i dlatego kazał dowódcom krzyżowców złożyc przysięgę wierności. Ci go jednak zdradzili już w Antiochii (Boemund).

Wracając jednak do meritum sprawy, nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że muzułmanie (w czasach Saladyna) byli jedynie umęczonymi obrońcami swoich domów, natomiast krzyżowcy okrutnymi i krwiożerczymi ciemiężycielami. Jedni i drudzy byli równie fanatyczni i zarazem jedni i drudzy wykorzystywali wiarę jako doskonałą przykrywkę dla celów politycznych.

• Użytkownik
    « Odpowiedź #38 dnia: Kwietnia 14, 2009, 19:59:41 »
    Cesarz chciał jakoś uratowac się przed Turkami a jedynym sensownym argumentem jaki mógł zostac ogłoszony oficjalnie przez Papieża była "obrona ziemi świętej"

Gdybys trochę więcej poczytał o przyczynach pierwszej krucjaty, dowiedziałbyś się że Aleksy po za przedstawieniem tego argumentu ktory podałeś i paru innych dodał jeszcze, że jeżeli Europa Zach. pomoże to wpłynie to pozytywnie na stosunki między kościołem wschodnim i zachodnim. I właśnie oto chodziło po za "uwolnieniem" z rąk barbarzyńców Jerozolimy, gdyż Urbanowi bardzo zależało na zagojeniu się rany Kościoła jaką wyrządziła Wschodnia Schizma w 1057.

Krucjaty powstały przeciwko Turkom. Nie Arabom.

???

Mylisz się. Krucjaty to wyprawy przeciw innowiercą. Jednakowoż Turcy byli innowiercami, ale podczas wypraw ucierpieli nie tylko oni, ale i Żydzi, chrześcijanie obrządku wschodniego. A jeśli pójdziemy dalej to i ludy nadbałtyckie itd.

Na koniec małe wtrącenie, gdyby ktoś pokroju Saladyna "przywitał" krzyżowców w Azji Mniejszej to krucjaty skończyły by się zanim nastąpił ich początek

Dokładnie tak sprawa wyglądał. Rozbite państwa do zjednoczenia nie były wstanie powstrzymać marszu krzyżowców. I to było powodem sukcesu pierwszej wyprawy krzyżowej.

Offline ShadowBlade

• Użytkownik
    • -
    « Odpowiedź #39 dnia: Kwietnia 16, 2009, 21:49:08 »
    Dodam (żeby nie było), że mod to ok. 80% faktów, a 20 % zmyślone. Wszystko zgodne z historią było by najzwyczajniej w świecie nudne.

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
    « Odpowiedź #40 dnia: Kwietnia 16, 2009, 22:02:18 »
     Według mnie powinniście też wymienić opcje w nowej grze. Np. twój ojciec był: europejskim rycerzem,arabskim kimśtam, kupcem,bandytą. Jako dziecko byłeś-tą opcję można zastąpić np. kogo wspierasz?: krzyżowcy, muzułmanie, neutralny, bandyta. A potem, kim jesteś. I tutaj albo tak jak w starszych wersjach (wojownik, strzelec, mądry) albo "Jaka jest twoja ulubina technika walki": z konia, piechotą, piechotny  strzelec, konny strzelec. Wybranie za kim jesteś dawałoby nam różnych towarzyszy, np neutralny najemników, krzyżowiec np. lekką angielską piechotę czy coś w tym stylu...

Offline ShadowBlade

• Użytkownik
    • -
    « Odpowiedź #41 dnia: Kwietnia 16, 2009, 23:12:22 »
    To będzie, ale to miała być niespodzianka ;[.

• Użytkownik
    « Odpowiedź #42 dnia: Kwietnia 17, 2009, 07:48:47 »
    No to macie okazje zaskoczyć nas czymś innym;)

Offline ShadowBlade

• Użytkownik
    • -
    « Odpowiedź #43 dnia: Kwietnia 17, 2009, 17:45:38 »
    Postaramy się ;).

Dam tutaj ogłoszenie:

Poszukujemy w miare dobrego skryptera!

Jak wiecie bez skryptów ani rusz ;/

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #44 dnia: Kwietnia 17, 2009, 19:26:00 »
    W miarę możliwości i czasu jakiś skrypt mogę spróbować, ale mogę być nazwijmy to tak "zatrudniony" na 1/4 etatu. Choć zaznaczam, że skrypterem wybitnym nie jestem, ale takie podstawy mogę wam co jakiś czas podrzucić.