Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Jak podoba się wam ten pomysł?

Świetny!
    93 (59.2%)
    Bardzo dobry
    17 (10.8%)
    Dobry
    19 (12.1%)
    Może być
    11 (7%)
    Nie podoba mi się
    1 (0.6%)
    Jest całkiem do bani
    16 (10.2%)

Głosów w sumie: 152

Autor Wątek: Mod ,,The Holy Wars" / ,,Crusaders"  (Przeczytany 17199 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    Odp: Mod ,,The Holy Wars" / ,,Crusaders"
    « Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 06, 2009, 18:37:14 »
    Może każdy z zakonów miałby inny typ jednostek? Jedni konnica, drudzy piechota, trzeci łucznicy?

Według mnie trochę bez sensu;D zakon rycerski z łukiem? W drzewku mogą byc takie jednostk, ale według mnie każdy zakon powinien mieć rycerstwo i jakoś nie widzę zakonnika z łukiem. W tym momencie znika również róźnica między wojskami arabskim, a zakonami, ponieważ gdy wyposażymy zakon w łuczników to co pozostanie wojskom muzłumańskim?

Offline Bohusz

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Templar Knight
    « Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 06, 2009, 18:43:36 »
    Zakon Antochian

Co to jest za wynalazek ?
    Bohusz

~Non nobis Domine non nobis sed nomini tuo da gloriam~
    Psalm 115

Offline Zovi

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 06, 2009, 18:53:33 »
    Tak zwana nowa historia :) . W ogóle nie podobają mi się te nazwy. Jak dobrze pamiętam, to było państwo Jerozolimskie, a nie Zakon Templariuszy. Zakon templariuszy istniał owszem, ale nie miał swoich zamków itp. W przeciwieństwie do Krzyżaków tak dobrze nam znanych. Było księstwo Antiochii, Księstwo Trypolisu, które podlegały Państwu Jerozolimskiemu.

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 06, 2009, 18:54:55 »
    Powinieneś wykorzystać nazwy prawdziwych zakonów działających na bliskim wschodzie w czasach wypraw.
    Zakon bożogrobowców (Ordo Fratres et Milities Custodes Sanctissimi Sepulchrii Hierosolymitani)
    Zakon templariuszy (Frates Militia Templi) - głównie rycerstwo francuskojęzyczne
    Zakon Joannitów (Ordo Militia Sancti Johannis Baptistae Hospitalis Hierosolimitani) - charakter "międzynarodowy"
    Zakon krzyżacki (Hospitalis Sanctae Mariae Theutonicorum Jerosolimtanae) - rycerstwo niemieckie
    Zakon lazarytów (Ordo Militaris et Hospitalis Sancti Lazari Hierosolymitani) - ten bym pominął gdyż zajmował się głównie ochroną pielgrzymek, zakładał przytułki i domy dla trędowatych

Offline Diego

• Użytkownik
    • Jestem cziterem bo jeżdżę rowerem z wh
    « Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 06, 2009, 19:05:16 »
    No nie wiem czy oryginalne nazwy brzmiałyby ładnie np. Zakon Szpitala Najświętszej Marii Panny Domu Niemieckiego w Jerozolimie.

89% graczy uważa, że najważniejsza jest grafika, jeśli należysz do tych 11%, wklej to do
    podpisu!

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #20 dnia: Kwietnia 06, 2009, 19:09:48 »
    Nie, nie o to mi chodziło. To była odpowiedź na "zakon antiochii", niech użyją tych skróconych "unormalnionych" nazw zakonów i wplotą ich strukturę w drzewko jednostek np. Księstwa Antiochii itp.

Co do frakcji muzłumańskich to proponuję:
    Wielkie Imperium Seldżuków,
    Kalifat Fatymidów,
    Seldżuków z Rumu.

P.S. Nie zapominajcie o bizancjum bo jakby nie patrzeć było wówczas ważne w tych terenach.

Offline Andre

• Użytkownik
    « Odpowiedź #21 dnia: Kwietnia 06, 2009, 19:16:34 »
    A co z Zakonem Kawalerów Mieczowych - Inflancki Zakon Rycerzy Chrystusa (Fratres militiae Christi de Livonia) i Zakonem Kawalerów Maltańskich - Suwerenny Rycerski Zakon Szpitalników św. Jana z Jerozolimy z Rodos i z Malty (Ordo MIlitiae Sancti Johannis Baptistae Hospitalis Hierosolimitani)?

Offline Bohusz

• Użytkownik
    • Templar Knight
    « Odpowiedź #22 dnia: Kwietnia 06, 2009, 19:27:29 »
    Dokładnie, zgadzam się z Zovi, powinno być historycznie:
    - królestwo Jerozolimskie
    - księstwo Antiochii
    - hrabstwo Trypolisu
    - hrabstwo Edessy

po przeciwnej stronie;
    - kalifat Fatymidów
    - sułtanat Seldżucki

Za pomysł kompletnie nie trafiony uważam podział na silną piechotę templariuszy i konnicę szpitalników, bo tu akurat było odwrotnie templariusze słynęli z bardzo silnej i zdyscyplinowanej jazdy, natomiast joanici z nieustępliwej piechoty.
    Jeżeli chodzi o dwu ręczne miecze i topory dla templariuszy i szpitalników, trzeba wziąćpod uwagę, że uzbrojenie każdego mnicha-rycerza dokładnie precyzowała Reguła zakonna, a była ona tak dokładna jak współczesne regulaminy wojskowe.
    Polecam krótki tekścik o templariuszach: http://www.templariusze.info/readarticle.php?article_id=23

Zakon templariuszy istniał owszem, ale nie miał swoich zamków itp.
    Zovi - mylisz się zarówno templariusze, jak joanici i krzyżacy mięli swoje zamki w ziemii świętej, nie tylko tam z resztą

Zakon templariuszy (Frates Militia Templi) - głównie rycerstwo francuskojęzyczne
    Zakon Joannitów (Ordo Militia Sancti Johannis Baptistae Hospitalis Hierosolimitani) - charakter "międzynarodowy"
    W okresie krucjat bardziej internacjonalny charakter mięli templariusze, joanici z typowo włoskiego w tym okresie, dopiero w II połowie XV wieku zaczęli nabierać charakteru międzynarodowego.

P.S. Nie zapominajcie o bizancjum bo jakby nie patrzeć było wówczas ważne w tych terenach.
    Trochę byłaby wtedy za duża mapa i trzeba byłoby dodatkowo uwzględniać z jednej strony księstwo Armenii i Królestwo Cypru, a z drugiej Sułtanat Ikonium, to już duże wyzwanie.

A co z Zakonem Kawalerów Mieczowych - Inflancki Zakon Rycerzy Chrystusa (Fratres militiae Christi de Livonia) i Zakonem Kawalerów Maltańskich - Suwerenny Rycerski Zakon Szpitalników św. Jana z Jerozolimy z Rodos i z Malty (Ordo MIlitiae Sancti Johannis Baptistae Hospitalis Hierosolimitani)?
    Kawalerowie mieczowi to nie ten region, w nazwie jest napisanie, że Livonia-Inflanty, a szpitalnicy, to właśnie joanici.

Gdyby jednak te słowa krytyki nie zraziły twórców moda, to chętnie służę pomocą merytoryczną i oczywiście zapraszam do mojego serwisu, link w profilu.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 06, 2009, 20:25:45 wysłana przez Bohusz »
    Bohusz

Psalm 115

Offline Andre

• Użytkownik
    « Odpowiedź #23 dnia: Kwietnia 06, 2009, 19:37:48 »
    Kawalerowie mieczowi to nie ten region, w nazwie jest napisanie, że Livonia-Inflanty, a szpitalnicy, to właśnie joanici.

Wybaczcie, mój błąd, moje niedopatrzenie.

Offline ShadowBlade

• Użytkownik
    • -
    « Odpowiedź #24 dnia: Kwietnia 06, 2009, 20:14:22 »
    Sorrka poknociłem kilka rzeczy, ale to dlatego, że już zapomniałem pare rzeczy... kiedyś się tym zajmowałem.
    Więc:
    NIE Zakon Antochian, TYLKO Księstwo Antochi
    Ach niech wam będzie (mi z resztą też się podoba) nie Zakon Templariuszy, a Królestwo Jerozolimskie
    Hrabstwo Edessy
    Hrabstwo Trypolisu

i u muzułumanów to samo co napisał Zovi.

Za pomysł kompletnie nie trafiony uważam podział na silną piechotę templariuszy i konnicę szpitalników, bo tu akurat było odwrotnie templariusze słynęli z bardzo silnej i zdyscyplinowanej jazdy, natomiast joanici z nieustępliwej piechoty.

Ja tu dałem przykład...

Widzę, że wiecie na ten temat dużo więcej ode mnie :P Jednak już pisałem to jak narazie jest tylko POMYSŁ. W szczegóły będziemy bawić się później. A tak w ogóle to dzisiaj ze znajomymi coś takiego wymyśliliśmy. Każdy z nas poczyta o tych zakonach i państwach krzyżowych no i o frakcjach muzłumańskich .

A tak na marginesie: Bardzo dziękuje wam za porady, uwagi oraz opinie naprawdę  bardzo pomogły :). Wiem jakie popełniłem błędy.

Jaka wg was nazwa jest lepsza: ,,The Holy wars", ,,Crusaders", a może jeszcze inna (jaka?)

P.S
    Chciał by ktoś pomóc w pracach ? Prace nad modem zaczynają się po 10 MAJA, gdyż musimy się ,,dokształcić" w pewnych sprawach xD

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    « Odpowiedź #25 dnia: Kwietnia 06, 2009, 20:35:38 »
    By wprowadzić różnice między zakonami mógłbyś jednemu zakonowi dać lepszy sprzęt ale gorsze umiejętności oddziałów lub gorsze położenie. Z arabami podobnie.

Offline Andre

• Użytkownik
    « Odpowiedź #26 dnia: Kwietnia 06, 2009, 20:40:36 »
    Mam nadzieję, że zbroje i bronie będą dokładnie odwzorowane. Co do nazwy, to mi pasuje "The Holy Wars", lub "The Holy Land".

Offline Bohusz

• Użytkownik
    • Templar Knight
    « Odpowiedź #27 dnia: Kwietnia 06, 2009, 20:40:53 »
    Jaka wg was nazwa jest lepsza: ,,The Holy wars", ,,Crusaders", a może jeszcze inna (jaka?)
    P.S
    Chciał by ktoś pomóc w pracach ? Prace nad modem zaczynają się po 10 MAJA, gdyż musimy się ,,dokształcić" w pewnych sprawach xD

Obie te nazwy, zostały już użyte w modach do MB, co prawda w liczbach pojedyńczych, ale to zawsze jest kopiowanie, według mnie trzeba wymyśleć coś nowego...
    Bohusz

Psalm 115

Offline ShadowBlade

• Użytkownik
    • -
    « Odpowiedź #28 dnia: Kwietnia 06, 2009, 20:49:47 »
    OK, przepraszam. Po prostu nie znam wszystkich modów...

Offline Jan Rycerz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #29 dnia: Kwietnia 06, 2009, 20:52:07 »
    Dobra ,więc tak joannci są nazwą bardzieje użytkową i mniej poprawną ,powinno się mówić szpitalnicy .Co do modu w jakim dokładnie czasie zostanie umieszczony i mogę wam w nim pomóc głównie historycznie .Mysle też ze Bohusz i Zovi mogliby pomóc o ile by się zgodzili