Nie wiem, prawdę mówiąc nie grałem w żadnego z wymienionych modów, a jedynie przeglądałem za pomocą BRFEdit pliki .brf w tym całym Horde Lands, ale jeśli piszesz, że system ten sprawuje się dobrz to... normalnie aż muszę to sprawdzić bo otworzyło by to kilka możliwości przy pracy nad modem.
W Horde Lands (czy raczej Magic Worldzie, pierwszym modzie z magią) wygląda to tak, że aby rzucać czary, trzeba mieć przy sobie laskę magiczną. i np. walka wygląda tak, że biegniemy dziarsko z oddziałem, rzucamy na wroga parę fireballi, wave'a, a potem wyciągamy miecz i walimy ich ręcznie. Po rozprawieniu się z tymi, z którymi walczyłeś i pojawieniu się napisu oznajmującego przybycie nowych wrogów, wyjmujemy ponownie laskę i rzucamy na sojuszników mass cure, aby ich wyleczyć. I chajta na wrogów, znowu lecimy na nieprzyjaciół, wywalamy na nich deszcz ognia, poprawiamy strumieniem energii, rzucamy na naszego kompana power-up'a do szybkości i ponownie wyciągamy mieczyk i masakrujmy wroga. Potem wypijamy mana i health potiona i znów wspomagamy swoich czarami. Czyli, ogólnie rzecz biorąc te czary działają podobnie do wiedźmińskich znaków. Nie są główną bronią w czasie bitew, ale są wspomagaczami naszych żołdaków.