Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Time of Contempt (Sapkowski Universe Mod)  (Przeczytany 67149 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    Odp: Time of Contempt (Sapkowski Universe Mod)
    « Odpowiedź #255 dnia: Czerwca 17, 2009, 17:05:39 »
    Czas coś napisać bo padło parę propozycji.
    Są bety jakieś
    Nie, nie ma oraz nie wiem kiedy będą, ponieważ nie mam dużo czasu na modowanie i wszystko idzie dosyć wolno.

Zgadzam się co do tych uszu. Do tego facet mrocznego elfa ma ciało kobiety i taką samą twarz xD
    A czy elfy z Wiedźka nie było takie trochę bardziej ludzkie?
    A co rozumiesz przez bardziej ludzie??
    Właśnie też uważam, że elfowie u Sapka sątrochę bardziej "ludzkie", tzn. nie są takie jakieś kolorowe/piękne/szlachetne. Choć może się mylę, ale takie mam wrażenia.

Dyskusja na temat wiedźminów, ras, klas itp.
    Prawdę mówiąc nad takimi pomysłami jeszcze się nie zastanawiałem, ale sam osobiście nie jestem zwolennikiem gry wiedźminem. Nie wiem może się mylę, ale patrząc na świat przedstawion w książkach ASa "tak z góry" to wiedźmini są na uboczu, nikt się nimi nie przejmuje, a wrażenie ich wagi wytwarza się u czytelnika tylko dlatego, że cała historia zawarta w prozie Sapkowskiego jest przedstawiana z Geraltem w roli gównej, ale tak jak już ktoś wspominał przeniesienie takiego punktu widzenia do M&B jest baaardzo trudne (niemożliwe?). Podobnie można się zastanowić dlaczego np. w TLD nie mamy możliwości wcielić się w Aragorna, Gimliego, Faramira etc.. Uważam że mount&blade nie jest przystosowany do takiej formy, a cały świat musi być ukazany, tak jakby z szerszego punktu widzenia.

Offline Maly_007

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #256 dnia: Czerwca 17, 2009, 19:04:07 »
    Wydaje mnie się, że w wiedźminie elfy to tacy piękniejsi ludzie z dłuższymi uszami... Co do samych wiedźminów Geralt przypadkowo brał udział w jednej bitwie, a do tego kto tu proponuje granie głównym bohaterem? Jak taki mutant można by było być renegatem, albo coś w tym stylu...

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #257 dnia: Czerwca 17, 2009, 19:13:02 »
    Jak taki mutant można by było być renegatem, albo coś w tym stylu...
    No tak, można być renegtem, ale co ten jegomość ma robić? Wiedźmin prowadzący armię do boju? Wiedźmin na czele własnego królestwa (bo tak rozumiem bycie renegatem w m&b)? Nie wiem, dobrze że ktoś zaczął nad tym dyskutować i jeśli pojawi się sensowny pomysł to...czemu nie:)

Offline Guts

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #258 dnia: Czerwca 17, 2009, 19:45:15 »
    a gdyby tak stworzyć najemnych żołnierzy "renegat witcher" jednostka piechoty, dobry pancerz skórzany, duża atletyka, jednostka bardzo silna ofensywnie z dużym 2-ręcznym mieczem, i przede wszystkim bardzo droga w utrzymaniu. Taka elita najemników. Wiem że wiedźmini na wojnach nie walczyli ale zajrzyj do "Czas pogardy"pierwszy przypis  o "vedymini" na podstawie tego można by podciągnąć wiedźminów do walki w bitwach ;-) A jak nie można by grać tą klasą to niechby przynajmniej można było ich kilku w armii mieć. Zawsze też jakiś towarzysz może mieć przeszłość u wiedźminów. też jako renegat

Offline Maly_007

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #259 dnia: Czerwca 17, 2009, 20:08:44 »
    Można też zrobić kilka party latających po mapie a w nim po kilku(nastu) wiedźminów. Ale żeby to miało sens to taki wiedźmin musiałby mieć cholernie mocne staty by był zagrożeniem dla niezłej armii... (Mogliby to być renegaci, którzy chcą po prostu złota i uznali nas za łatwy cel... :P)

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Zbieracz puszek
      • (nie)Oficjalne Forum Antyfanów CD-Action
    « Odpowiedź #260 dnia: Czerwca 17, 2009, 20:57:22 »
    I w tym momencie, w czasie bezsensownej rozmowy o 'wiedźminach-renegatach' (co to w ogóle by było?...) przypomniałem sobie, że mod ma się opierać na świecie Wiedźmina. A tam niemożliwe było już ćwiczenie nowych wiedźminów - ze starych zaś została tylko garstka, z czego przedstawiono nam tylko Eskela, Vesemira, Lamberta i Geralta (Coen nie żyje)...
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
    « Odpowiedź #261 dnia: Czerwca 17, 2009, 21:11:59 »
     Zaraz wiedźmini polowali na potwory i takie tam (no, w bardzo dużym uproszczeniu ;p), było ich mało i się nie rozmnażali... No to wydaje mi się, że wiedźmini powinni być... Tada! Wstawieni za manhunterów. Będą bić topielców w okolicach rzek i takie tam. Wstawi się 20 grup, żadnego spawnpointu i heja banana!

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #262 dnia: Czerwca 18, 2009, 00:03:33 »
    A ja sobie tak myślę i myślę i... A może zatrudnić tutaj skrypty? Przecież można dać graczowi wybór: zwykły człowiek i normalna rozgrywka albo wiedźmin i wtedy bez możliwości rozwoju charyzmy i przywództwa. Za renomę też mógłby nie dostawać punktów zwiększających liczebność armii.  Nie wiem czy to możliwe ale można by wtedy też wyłączyć możliwość posiadania własnego królestwa. i bycia wasalem. Tyko najemnik i rebeliant ale z malutką armią.
    Nie mam szczerze pojęcia czy to w ogóle wykonalne ale może ktoś coś mądrego z moich luźnych przemyśleń skleci...
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Guts

• Użytkownik
    « Odpowiedź #263 dnia: Czerwca 18, 2009, 08:26:17 »
    I w tym momencie, w czasie bezsensownej rozmowy o 'wiedźminach-renegatach' (co to w ogóle by było?...) przypomniałem sobie, że mod ma się opierać na świecie Wiedźmina. A tam niemożliwe było już ćwiczenie nowych wiedźminów - ze starych zaś została tylko garstka, z czego przedstawiono nam tylko Eskela, Vesemira, Lamberta i Geralta (Coen nie żyje)...

To czy było dalsze szkolenie możliwe czy nie zależy od podejścia ;-) W końcu Kaen Morhen zostało niszczone i przeżyli wspomniani przez Ciebie wiedźmini ale istniały 3 szkoły wiedźminów Kota, Gryfa i Wilka. W Kaen Morhen dostawali medaliony wilka. O pozostałych dwóch w książce nie jest nic wspomnianego oprócz tego że takie istnieją lub istniały. A co jeśli te szkoły są gdzieś daleko dajmy na to Nilfgaard, dlatego też spotkanie wiedźminów z tamtej szkoły nie były z byt częste (ale Bonhart ich spotkał więc tacy musieli istnieć). Co do wiedźminów walczących na wojnach to wspomniany przez Ciebie Coen przecież został "renegatem" (no bo jak nazwać wiedźmina który zamiast na potwory chodzi zabijać ludzi), wstąpił do wojska i zginął w bitwie. Poza tym sam Geralt walczył na wojnie (fakt że krótko i z przymusu) za co został pasowany na rycerza. Więc wiedźmini również u Sapkowskiego toczyli bitwy czemu by w modzie mieli się nie pojawić. Aż zacytuję kawałek ze wstępu z "Czas Pogardy"

Vedymini, a. wiedźmini wśród Nordlingów (ob.) tajemnicza i elitarna kasta kapłanów - wojowników, prawdopodobnie odłam druidów (ob.). Wyposażeni w wyobrażeniu ludowym w moc magiczną oraz nadludzkie zdolności, stawać mieli v. do walki przeciwko złym duchom, potworom i wszelkim ciemnym siłom. W rzeczywistości, mistrzami będąc we władaniu bronią, byli v. używani przez władyków Północy w walkach plemiennych, między owymi toczonych. W boju wpadali v. w trans, wywoływany, jak się mniema, autohipnozą lub środkami odurzającymi, walczyli ze ślepą energią, będąc całkowicie niewrażliwymi na ból i poważne nawet obrażenia, co umacniało przesądy o ich nadprzyrodzonej mocy. Teoria, wedle której v. mieli być produktami mutacji lub inżynierii genetycznej, nie znalazła potwierdzenia. Są v. bohaterami licznych podań Nordlingów (por. F. Delannoy, „Mity i legendy ludów Północy").

Effenberg i Talbot,
    Encyclopaedia Maxima Mundi, tom XV

Więc według tęgich głów Nilfgaardzkich uczonych wiedźmini byli wykorzystywani w walkach (a może to byli wiedźmini gryfa i kota ;p) W takim razie ponownie nakłaniałbym twórcę moda o pomyśleniu nad dodaniem wiedźminów do moda w jakiej formie by nie uważał.

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #264 dnia: Czerwca 18, 2009, 08:57:16 »
    Więc według tęgich głów Nilfgaardzkich uczonych wiedźmini byli wykorzystywani w walkach (a może to byli wiedźmini gryfa i kota ;p) W takim razie ponownie nakłaniałbym twórcę moda o pomyśleniu nad dodaniem wiedźminów do moda w jakiej formie by nie uważał.
    Chyba muszę sprostwać pewną nieścisłość. Otóż, wiedźmini będą i to na 100%, ale jeszcze nie wiem w jakiej formie. Jednego będzie można mieć jako towarzysza, najprawdopodobniej po wykonaniu jakiegoś questa (albo po przekroczeniu odpowiedniego progu renomy/ albo z Kaer Morhen będą wprowadzone relacje (tak jak w Prophesy of Pendor z Noldorami) i dopiero po osiągnięciu np. +80 będziemy mogli nająć wiedźmina).
    Co do Kota i Gryfa, to też wcześniej zastanawiałem się nad tymi szkołami. Będą to najprawdopodobniej ukryte lokacje o których będzie można dowiedzieć się w Kaer Morhen (patrz wyżej w jakich sytuacjach).

Offline Michaki

• Użytkownik
    « Odpowiedź #265 dnia: Czerwca 18, 2009, 10:05:19 »
    Tak czytam tą rozmowei myśle, że wiedźmini mogliby być albo towarzyszami(bez konia jakaś tam skórzana zbroja i półtoraręczny miecz. Brak możliwośći zmiany ekwipunku) albo jako oddzielna frakcja np nie prowadziłaby z wojen, ale można by ich było spotkać jak wybijają bandytów w dwóch albo w czterech albo jakieś potworki. Ktoś wspomniał, że w Kaer Morhen było niemożliwe szkolenie wiedźminów gdyż zostało zniszczone. A Ciri to co ? Pies ? Została wyszkolona i zmieniona. Może nie była całkowicie wiedźminką no ale została wyszkolona. Takiej frakcji wiedźminów to można by było dać taką Triss albo inną czarodziejkę. Tak wiem, że z magią ciężko by było no, ale nawet sami wiedźmini wieli swoje znaki.
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 18, 2009, 10:06:52 wysłana przez Michaki »
    ''Zaprawdę powiadam wam. Oto nadchodzi wiek miecza i topora. Wiek wilczej zamieci''

Offline gamer96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #266 dnia: Czerwca 18, 2009, 11:05:05 »
    Tylko Proud by musiał jakieś fajniejsze animacje dodać po te udeżenia takie jak w Native są trochę skormne jka na Wiedźmina chyba.

Mam pomysł(nie wiem czy padł, zresztą i tak nawet nie wiem jak zostawało się Wiedźminem)może można by było w czasie gry nim zostać? Wchodzimy do szkoły (tu wstaw zadanie lub coś takiego) po zgodzeniu się na trening będzie wpis ze po(tu wstaw datę) zostaliśmy Wiedkami.

A co do tej liczebności armii to może zamiast ludzi, zwierzęta?

Offline Maly_007

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #267 dnia: Czerwca 18, 2009, 14:26:36 »
    Z takim przyjściem do szkoły to odpada. Wiedźmini byli szkoleni od dziecka i poddawani mutacjom...

Offline Eddy

• Użytkownik
      • EddyGallery
    « Odpowiedź #268 dnia: Czerwca 18, 2009, 18:09:07 »
    to może by tak ukryte lokacje, w których można by ich spotkać w grupie po 2-4 czy ilu tam chcecie. I trzeba by było pokonać np. jednego, a wtedy oni zgodzą się do nas przyłączyć, ale oczywiście za odpowiednią opłatą + duży żołd ;)

Offline gamer96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #269 dnia: Czerwca 18, 2009, 18:22:38 »
    Tylko byś chyba musiał czołgiem przyjechać na walkę z Wiedźminem. Myślę że dodawanie Wiedków do drużyny jest głupie:

1. Wiedźmini są za mocni
    2. Wiedkowie są jak zabójcy niby bardzo dobrzy ale nie walczą w armiach.