Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Czy wierzysz że w tym stuleciu wybuchnie III wojna światowa ??

Tak
    Nie
    Trudno mi powiedzieć

Autor Wątek: Wojny - Brak zrozumienia, dla tego zjawiska  (Przeczytany 19945 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Vampire

• Użytkownik
    • Piwa: 0
      • CullenFamillyTeam
    Wojny - Brak zrozumienia, dla tego zjawiska
    « dnia: Marca 13, 2009, 15:22:06 »
    Moim zdaniem wojna do niczego nie prowadzi. W wojnie giną ludzie a jedynym co zyskujemy jest zdobycz terytorialna lub surowce mineralne.
    Nie potrafię zrozumieć jak można odebrać innej istocie żywej życie. Możecie pomyśleć że jestem trochę dziwny,gram w grę która jest w temacie wojennym a sam osobiście jestem przeciwnikiem.

Założyłem ten temat ponieważ chcę poznać wasze zdanie na ten temat, i dowiedzieć się czy są po między nami wielkie różnice poglądowe.

Offline Baron von Rychu

• BANITA
    • Użytkownik
    Odp: Wojny - Brak zrozumienia, dla tego zjawiska
    « Odpowiedź #1 dnia: Marca 13, 2009, 15:44:19 »
    Wojny są potrzebne ludziom- to nienaruszony akt ich pomysłowości i głupoty. Amerykanie w swojej głupocie wymyslili coś ciekawego- wojne gospodarczą - walcząc, potrzebują amunicji i broni - broń i amunicje produkują cywile czyli zmiejszone bezrobocie.  Teraz by się przydała wojna gdyby nasz rząd wreszcie się zastanowił i zerwał sojusz z ameryka  a został sojusznikiem rosji- wojna  Europa- Ameryka- i połowa debilizmu mniej.

Offline Vampire

• Użytkownik
      • CullenFamillyTeam
    « Odpowiedź #2 dnia: Marca 13, 2009, 15:57:18 »
    Wojna Rosja - Ameryka zakończyła by się zagładą ziemi. Zaczęto by strzelać bombami z ładunkami nuklearnymi i było by po ludzkości.

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #3 dnia: Marca 13, 2009, 15:59:45 »
    Cóż, w wojnie chodzi o zyski i to nie takie małe, ale również o dominację oraz pokazanie swojej potęgi. Wojny towarzyszyły ludziom od kiedy tylko istnieją na tej planecie. Dlatego też uważam, że jest to rzecz normalna, aby nie powiedzieć codzienna. Ludzie mordowali się, okaleczali i kłocili od zawsze. Taka jest już natura człowieka i tego nikt nie zmieni. Każdy chce dominować. Jak już mówiłem terytorium i surowce są bardzo ważne. Biedny kraj nigdy nie będzie się liczył, bo nie potrafi pokazać swojej potęgi, której nie posiada. Pozostanie biedny, chyba że zmieni to kolejna wojna, ale to może oznaczać odrodzenie lub zagładę tego kraju. Odebrać życie człowiekowi jest łatwo, ale potem będzie się to pamiętało, no chyba że ktoś ma mocną psychikę. Szkoda tylko, że nie można tego życia zwrócić. Co do gier, to nie można ich porównywać do życia, bo to jest po prostu głupie. Nie mówię wojnom "Nie", ale też nie mówię "tak". Jest to zjawisko normalne, śmierć tak samo. Jednak życie w pokoju jest bardziej komfortowe. Wojny były, są i będą. Z tego powodu nie można się oburzać, bo światowy pokój byłby równie zły, ale to tylko spekulacje, bo o takim zjawisku jak pokój na świecie nie ma mowy. Silne państwa będą próbowały zagarnąć słabe. Słabe państwa będą walczyły między sobą, by już słabymi nie być. Silne państwa między sobą walczyć raczej nie będą, a przynajmniej nie w najbliższym czasie, bo groźba wojny nuklearnej nie jest już taka odległa, a tego nie chcą wielkie mocarstwa, jak Rosja, czy Ameryka, bo to mogłoby zagrozić ich pozycji. Użycie broni nuklearnej między potężnymi państwami byłoby równoznaczne ze zbrojnym konfliktem światowym. Wizja lat 1914-1918 oraz 1939-1945 są trwałe i trzymają w ryzach większe konflikty. To jeden z niewielu dobrych skutków Wojen Światowych. Teraz zadaniem wielkich mocarstw jest utrzymywanie pokoju oraz niesienie pomocy słabszym i musimy mieć nadzieję, że jeszcze długo tak pozostanie.

(przynajmniej ja mam nadzieję, bo chcę iść do wojska ;p)

EDIT:
      Teraz by się przydała wojna gdyby nasz rząd wreszcie się zastanowił i zerwał sojusz z ameryka  a został sojusznikiem rosji- wojna  Europa- Ameryka- i połowa debilizmu mniej.

Mniejsze bzdury wygadują dzieci z mojego bloku. Nie widziałeś wojny i ręczę głową, że ujrzeć byś nie chciał. Zerwanie sojuszu z Ameryką byłoby katastrofalne w skutkach. Rosja jest groźna dla Polski, ale nie na tyle by popełniać takie błędy. Tak, Rosja groziła nam zbombardowaniem Tarczy Antyrakietowej, ale nawet gdyby zaatakowała, nie byłaby w stanie się bronić. Zerwanie sojuszu z Ameryką i poparcie Rosji byłoby oznaką bojaźni i słabości. Poza tym Rosja nie widziałaby w nas dobrego sojusznika, bo po pierwsze Polska jest słaba, a po drugie nie dotrzymuje obietnic.
    « Ostatnia zmiana: Marca 13, 2009, 16:25:03 wysłana przez Alkhadias »
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Baron von Rychu

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Marca 13, 2009, 16:12:29 »
    Ameryce bardziej sie ufa ponieważ jest "pokojowym" krajem za dziennie mordują setki  arabów. Jakbyś się dogłębniej przyjrzał to byś zobaczył że sojusz ameryka-polska polega na tym że ameruka ciągnie od ans ile sie da a my figę z tego mamy.

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #5 dnia: Marca 13, 2009, 16:16:02 »
    To oczywiste, ale przynajmniej nas chroni przed groźbą Rosji. A Rosja nie zapewniłaby nam ochrony. Poza tym nie ma co winić Amerykanów za to, że zabijają arabów, bo takie są już realia. Polacy też to robili, ale jakoś o nich nie wspominasz.
    Jak już mówiłem, silna kraje wykorzystują te słabsze, ale to też jest wina natury ludzkiej.

Offline Tario

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #6 dnia: Marca 13, 2009, 16:16:53 »
    Alkhadias twoja przemowa była piękna.
    Baron, popatrz na to jak jest w Rosji jak ludzie się traktują ,traktowali siebie .
    Myślisz ,że jakby było wkroczyli by tutaj zabrali bydło, plony postawili wojo i bylibyśmy ICH PLANTACJOM bo u nich NIC NIEROŚNIE.

Offline Vampire

• Użytkownik
      • CullenFamillyTeam
    « Odpowiedź #7 dnia: Marca 13, 2009, 16:33:37 »
    III wojna światowa była by zgubą całej ludzkości. Więc każdy z was ma może i mały wpływ ale zawsze  może swoim postępowaniem pomóc w tym żeby to się nie zdarzyło by wojna światowa się nie rozpoczęła .
    Patrząc na postępowanie Rosji w całym okresie jej istnienia mówię wam. Nie warto by zawiązywać z nimi sojuszu, dlaczego? - Otóż Rosja od zawsze wbijała nóż w plecy.
    Konflikt Rosja-Gruzja Gdyby nie oburzenie całego świata na postępowanie Rosji - to na pewno Gruzja by już nie istniała.A kto wie może Rosja rozpoczęła by powolny plan zdobywania świata.
    Co do tarczy antyrakietowej. Popieram w 100% a Rosja i jej groźby? - To śmieszne tymi groźbami zdradzają swoje plany. Jeśli nie chcą atakować to czego się boją? Może tego że gdy bedą chcieli maszerować na
    Europę to ona im przeszkodzi. A przecież tarcza służy do obrony.

Niestety idealnego świata nigdy nie stworzymy, więc musimy starać się go zostawić takim jaki jest
    « Ostatnia zmiana: Marca 13, 2009, 16:36:11 wysłana przez PrisonBreak »

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #8 dnia: Marca 13, 2009, 16:39:21 »
    Tarcza służy do obrony przed pociskami balistycznymi średniego i długiego zasięgu ze strony Iranu i Państw Arabskich, a Rosja myśli, że tarcza grozi jej bezpieczeństwu. Jednak żadnego marszu by nie urządzili, bo nie mają takiej siły, by walczyć z NATO. Dlatego też uważam, że Rosja pomimo gróźb nie stanowi dla Polski realnego zagrożenia, przynajmniej przez jakiś czas. Ale z drugiej strony, gdyby pierdyknęli na Warszawę taką bombę Tsar, to i tak byśmy szybko "wyparowali" ;]

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #9 dnia: Marca 13, 2009, 17:30:37 »
    Te wasze anty-rosyjskie poglądy... ciekawe co Amerykanie powiedzieliby, gdyby Rosjanie dogadali się z Meksykanami i na ich terenie stawiali tarcze antyrakietowe, pod pretekstem "Kolumbia jest zła".

Zauważcie, że ten wasz najbardziej "pokojowy" kraj posiada w sobie najwięcej zła. Tak... w Nowym Jorku co 5min kogoś zabijają, albo wysiądźcie z metra na dzielnicy "Czarnych". To Ci wielcy "obrońcy demokracji" uzbrajają najpierw te "małe" kraje, a potem wkraczają pod pretekstem "Broń masowego rażenia" (którą zapewne sami sprzedawali), gwałcąc, niszcząc, mordując tych, którzy ich tam nie chcą, narzucając własny ustrój. W którym kraju arabskim panuje ustrój demokratyczny? Irak! - i co tam sie dzije to myśle, że wszyscy wiedzą (Ba... zobaczycie co się będzie dziać, jak Alianci wyjadą)  Dlaczego nie zaatakują Arabii Saudyjskiej? tam też nie ma demokracji i również Arabowie siedzą, albo Chin, w których łamane są wszystkie możliwe prawa i dlaczego jedno z najbardziej rozwiniętych mocarstw na Ziemi gdzie z satelity mogą zobaczyć i namierzyć każdego nie może złapać wujka Osamy? Amerykanie pierwsi zrzucili bombę atomową (ba... nawet dwie) i jakoś im to nikt nie wypomina, pomimo, że do dziś na Hiroszimie i Nagasaki rodzą się "mutanty".

Dlaczego do cholery twierdzicie, że Arab = terrorysta? To jest stek bzdur. Koran jest bardzo pokojową religią, tylko porostu inni źle ją tłumaczą i uważają, że poświęcenie życia Allahowi jest błogosławieństwem (ale nie jest napisane by poświęcać razem z sobą dusze innych - niewierzących). To tak, jakby każdego polaka nazywali złodziejem, bo wielu z nich kradnie.

A co do wojny USA - Rosja, to myślę, że każdy z nich boi się postawić pierwszy krok. Ta tarcza miała być z góry niewypałem, Bush dobrze wiedział, że za jego kadencji budowy nie rozpoczną, a Barrackowi nie zależy na podburzaniu innych krajów i co za tym idzie nieraz omawiać jeszcze będzie z samym Dimitriem o jej umieszczeniu i w rezultacie do niczego nie dojdzie - i dzięki Bogu, bo Redzikowo od Słupska, w którym mieszkam leży naprawdę blisko. Zaznaczę również, że w mojej miejscowości prawie każdy jest przeciw tarczy. Za to nasza "kochana" demokracja polega na prawie większości głosów, a co za tym idzie jakiś człek z Mazowsza może sobie głosować za, bo jak dojdzie co do czego, to nawet nie odczuje tego, gdzie u mnie miasto zniknie z mapy świata... (Demokracja - pośród 10-cio osobowej grupy, 8 osób to debile - jak inteligentna grupa jest?) W Silosie znajduje się ograniczona ilość rakiet i co lepsze całą ta technologia nie odróżni prawdziwej rakiety od atrapy. Poza tym obiekty wojskowe powinny być ściśle tajne (USA - Fail). W przypadku wojny pierwszym celem są obiekty wojskowe, potem lotniska, zakłady przemysłowe itp. I gdyby nie-daj-Boże Rosjaninowi zachciał się podboju europy, to żadne ONZ, żadne NATO i inne pakty by ich nie zatrzymały. Byłby to marsz po zwłokach.

Do wojny Atomowej nigdy nie dojdzie. Za czasów zimnej wojny, były po obu stronach osoby, które chciały wykorzystać ową broń przeciwko nieprzyjacielowi (tzw maniacy) i jakoś tego na szczęście nie uczynili -> wojna atomowa = wojna ostateczna.

Radzę wam zdjąć te "klapki z oczu", bo jak człowiek uznaje coś za dobre, to nieważne jak silne argumenty by przeciwnik miał, to i tak go nie posłucha i postawi na swoim...

Piszcie sobie co chcecie, ale już miałem wcześniej napisać swoje zdanie na temat tej waszej całej wspaniałej, kochanej, pokojowej... "Ameryki" i nie ubóstwiam ani jednych, ani drugich, a gdyby do czegoś doszło wstawiłbym się po stronie swoich - Słowian aka Soviet (czego bym nie chciał).

Pozdrawiam!

EDIT: Radze zamknąć i usunąć ten cały topic, bo będzie tak jak w temacie "Moja wiara". Zresztą...
    « Ostatnia zmiana: Marca 13, 2009, 17:38:12 wysłana przez NIFN »

Offline Crusader

• Użytkownik
    • 7,62mm
    « Odpowiedź #10 dnia: Marca 13, 2009, 17:50:54 »
    Według mnie wojna to rzecz naturalna - od zawsze istnieje w naturze człowieka. Wojny nie da się uniknąć - zawsze znajdzie się jakiś pretekst by ją rozpętać - dowodem na to jest historia. Oczywiście nie mówię, że wojna jest czymś dobrym. (żeby ktoś mnie źle nie zrozumiał)

" Albowiem Bóg stworzył ludzi, a Samuel Colt uczynił ich równymi.. "

Offline Baron von Rychu

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Marca 13, 2009, 18:01:16 »
    Dzieki tej "tarczy" byc może ameryka zdąży się ewakuowac- bo jeżeli iranskie silosy rakietowe namierzą tę tarcze to ona nic nie będzie mogła zrobić(bo ona działa tylko na określonej wysokości- jezeli zestrzeli pocisk kilometr nad ziemia to spadnie "manna z nieba") a potem iran i tak wystrzeli w amerykę.

Offline Vampire

• Użytkownik
      • CullenFamillyTeam
    « Odpowiedź #12 dnia: Marca 13, 2009, 18:05:29 »
    USA ma dużą armię  a na pewno dobrze wyszkoloną oraz uzbrojoną. Więc Iran nie da im rady.

Offline Crusader

• Użytkownik
    • 7,62mm
    « Odpowiedź #13 dnia: Marca 13, 2009, 18:08:48 »
    Iran wezwie Osame, Osama wezwie terrorystów, oni pojmają samoloty i powtórka z 11. 09. 2001 :D
    Nie no a tak naprawdę to tarcza powinna u nas powstać. Takie jest moje zdanie.

" Albowiem Bóg stworzył ludzi, a Samuel Colt uczynił ich równymi.. "

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #14 dnia: Marca 13, 2009, 19:15:20 »
    Oj NIFN, chyba nie doczytałeś mojego posta. Nie uważam że arab = terrorysta. Jest wręcz przeciwnie, bo gdyby to porównać do krucjat, to myślę, że jest to swojego rodzaju zadość uczynieniem. Z resztą nawet Ci rzekomi terroryści tylko ośmieszają Islam, który prawie nie różnie się od chrześcijaństwa, ale został przekształcony na potrzeby masowe. Oryginalny tekst Koranu nie zawiera ani słowa o Świętej Wojnie, czy dziewicach w raju. Wszystko namieszały złe tłumaczenia, w których podopisywano wiele rzeczy. Teraz każdy Koran różnie się od oryginału, ale żeby tego było mało, to jeszcze różnie się w zależności od regionu. Teraz w najbardziej skrajnych prowincjach, można zdobyć Koran, w którym jest mowa o "Rakietach Balistycznych, będącymi pięścią Boga"- Wielu terrorystów nie ginie za wiarę, a tylko imitację prawdziwego Islamu. Moim zdaniem są to śmierci niepotrzebne i robi się mi żal tych ludzi, gdy słyszę o kolejnym zamachowcu samobójcy. Co więcej nie jestem też antyrosyjski. Fakt nie lubię polityki Rosji, ale też nie wychwalam Ameryki, tego pewnie nie zrozumiałeś w moim poście. Po prostu raz podpisanego sojuszu nie można zerwać ze względów politycznych. Jeżeli ktoś zrywa sojusz, w świecie jest już znany jako niepewny sojusznik, a z takim nie chcę się negocjować. Co do Tarczy Antyrakietowej jest to stary i duży projekt, służący do ochrony wielu państw. Jestem za tym, aby w Polsce znajdowały się wyrzutnie, bo jakoś pewniej się czuję. Widzisz tych rakiet ma być (chyba) 10 w Polsce, ale Cała tarcza znajduje się na terenie wielu państw. Nie musisz się obawiać NIFN, bo radary, które znajduję się w wielu państwach, wykryją start rakiety, oraz będą dokładnie śledziły jej lot. Wtedy zostaną wystrzelone pociski przechwytujące, takie jak w Polsce i one zdetonują pocisk w powietrzu. Nawet jeżeli Polska wystrzeli wszystkie rakiety, to system ma też silosy w innych państwach. Więc nawet jak wyślą 20 atrap, to wszystkie zostaną zdetonowane i nadal mamy zapewnioną ochronę tarczy. Jednak Iranu nie ma się co obawiać. Nie posiada pocisków nuklearnych i póki co bawi się w Rosję, strasząc sąsiadów. Teraz jeszcze wspomnieć należy o NATO. Cóż, ja uważam, że to jednak powstrzymuję wiele państw, być może i Rosję, chociaż szczerze wątpię by planowała atak na Europę. Według (nie pamiętam którego) punktu paktu, jeżeli kraj należący do NATO zostanie zaatakowany ze strony innego kraju, to wszystkie kraje NATO, mają obowiązek zorganizowania i wysłania pomocy militarnej, najpóźniej w ciągu dwóch tygodni. W przeciwnym wypadku grożą poważne konsekwencję oraz wykluczenie z NATO. Podkreślam, że militarnej, nie politycznych pogróżek. Rosja nie wygrałaby wojny z tyloma państwami. Nawet jej sojusznicy by nie pomogli. Co innego jeżeli to kraj atakuje inny, wtedy reszta państw członkowskich nie ma żadnego obowiązku pomocy militarnej lub politycznej.

EDIT: Poza tym Rosja nie powinna się obawiać tej wyrzutni w Polsce, bo sama odrzuciła propozycję wzięcia udziału w programie Tarczy. Wtedy sama miałaby wpływy z tego i miałaby wszystkie informacje o poczynaniach systemu.
    « Ostatnia zmiana: Marca 13, 2009, 19:20:11 wysłana przez Alkhadias »