Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły  (Przeczytany 328755 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Beast_Face_666

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Ogólne sugestie, pomysły
    « Odpowiedź #1950 dnia: Stycznia 12, 2010, 03:01:20 »
    co do spadania z konia... Myślę ze jak się spada z konia powinno mocniej grzmotnąć bo te śmieszne obrażenia to jakaś drwina moim zdaniem (poruszył bym temat szarży bo został już obgadany i zwiększanie obrażeń przy szarży konnej to trafienie kulą w płot). Chodzi mi o to że kiedy przykładowo nasz koń nabił się na jakąś pikę czy coś poległ na miejscu a nas zrzuciło i przeturlamy się trochę po ziemi to powinno nam stać się coś więcej niż kilka siników.

Offline DrapiChrust

• Użytkownik
    • SAY CHEESE
    « Odpowiedź #1951 dnia: Stycznia 12, 2010, 12:04:23 »
    Możliwość upadku z konia przy najechaniu na przeszkodę / oberwaniu solidnego ciosu (obuchem?) już proponowałem, ale Boss się nie wypowiedział. Myślę, że faktycznie jest to bardzo trudne/niemożliwe. Inaczej już by było w modzie - idealnie pasuje do Dead-owych turniejów rycerskich na kopie - w końcu tak to w średniowieczu wyglądało: ten kto zglebi, przegrywa, nie ten kto zginie.
    No i też chciałem to uzależnić od umiejętności jeździectwa :]

Zwiększenie obrażeń przy upadku z konia też proponowałem, również bez odpowiedzi :/

A co do niezależnej wyspy - wsio fajnie, tylko jak zachowa się 'mapowe' SI na zamkniętym terenie, bez dostępu do reszty mapy?
    Gdybym był moderem... bada bada bidu bada bada bidu bidu bam...

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #1952 dnia: Stycznia 12, 2010, 16:11:02 »
    Zwiększenie obrażeń przy upadku z konia też proponowałem, również bez odpowiedzi :/

Po prostu nie miałem pomysłu jak to i spadanie z konia wcielić w życie.

A co do niezależnej wyspy - wsio fajnie, tylko jak zachowa się 'mapowe' SI na zamkniętym terenie, bez dostępu do reszty mapy?

Zapewne kiepsko. Nie planuję jednak żadnych oddziałów lordowski, czy bandyckich na wyspach, zatem nie będzie z tym kłopotu. Planuję natomiast dodanie małej wyspy, która byłaby częścią większego questa. Pojawienie się tej wyspy nie jest jeszcze pewne, acz bardzo prawdopodobne.

Offline Persiv

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #1953 dnia: Stycznia 12, 2010, 16:19:38 »
    nie bez spadania z konia to już przesada

Offline Kasparus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1954 dnia: Stycznia 12, 2010, 16:39:52 »
    Kurde! Tak, bo spadanie z konia jest niezbędne do gry! Kurde jak nie macie sensownych pomysłów to nie piszcie i już.

Przepraszam za offtop, ale takie pytania (jak i te o "betę") to mnie doprowadzają do białej gorączki. Mam normalnie wrażenie czasem, że ludzie nie moją mózgu, co niektórzy.

Offline Hitex

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1955 dnia: Stycznia 12, 2010, 17:41:03 »
    Daedalus, podobna wyspa była w The Astorionar Adventure mod, i było coś takiego, że było tam małe królestwo, ale potrzebne do questu, który był najwiekszym motywem tego modu.

Offline DrapiChrust

• Użytkownik
    • SAY CHEESE
    « Odpowiedź #1956 dnia: Stycznia 12, 2010, 20:09:56 »
    Po prostu nie miałem pomysłu jak to i spadanie z konia wcielić w życie.
    Jako programistyczny całkowity antytalent pewnie zaraz powiem coś kompletnie od rzeczy, ale powiem :D

Nie można by to podpiąć pod stawanie dęba? Kiedy 'kuń' walnie w przeszkodę, innego konia albo oberwie 'w klatę' to staje dęba. Czyli jest działający skrypt na reakcję rozpędzonego konia z przeszkodą. Do skryptu stawania dęba można by dodać test oparty na 'wymagania' konia i poziom riding gracza. Niezdany test wywoływałby ten sam efekt dla modelu gracza co śmierć konia -  upadek zadający obrażenia. Nie pozwalałoby to co prawda  na zrzucenie jeźdźca przy tym jak porządnie oberwie (co go i tak z reguły zabija albo ogłusza), ale postać mogłaby już spaść z konia jeżeli np. wjechała w drzewo czy innego konia (zdarza się dosyć często przy dużych bitwach).

(...) Nie planuję jednak żadnych oddziałów lordowskich, czy bandyckich na wyspach, zatem nie będzie z tym kłopotu. Planuję natomiast dodanie małej wyspy, która byłaby częścią większego questa. Pojawienie się tej wyspy nie jest jeszcze pewne, acz bardzo prawdopodobne.
    :]

----
    Acha, Boss, wyślę ci coś jutro, może nie zaginie na skrzynce ;P
    Gdybym był moderem... bada bada bidu bada bada bidu bidu bam...

Offline Marat

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1957 dnia: Stycznia 13, 2010, 15:50:51 »
    Nie można by to podpiąć pod stawanie dęba? Kiedy 'kuń' walnie w przeszkodę, innego konia albo oberwie 'w klatę' to staje dęba. Czyli jest działający skrypt na reakcję rozpędzonego konia z przeszkodą. Do skryptu stawania dęba można by dodać test oparty na 'wymagania' konia i poziom riding gracza. Niezdany test wywoływałby ten sam efekt dla modelu gracza co śmierć konia -  upadek zadający obrażenia. Nie pozwalałoby to co prawda  na zrzucenie jeźdźca przy tym jak porządnie oberwie (co go i tak z reguły zabija albo ogłusza), ale postać mogłaby już spaść z konia jeżeli np. wjechała w drzewo czy innego konia (zdarza się dosyć często przy dużych bitwach).

Nie wiem co na to autor modyfikacji, ale jak dla mnie za dużo obliczeń by komputer musiał wykonać a jak nawet dało by się to zrobić to znacząco zwalniało by rozgrywkę.
    Wyobraźcie sobie walkę z Chanatem i w jednym momencie 30 jeźdźców wpada na przeszkodę, pokaz slajdów prawdopodobnie by był.
    "– Panie Marszałku, a jaki program tej partii?
    – Najprostszy z możliwych. Bić kur... i złodziei, mości hrabio"
    ...rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej

Offline Persiv

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1958 dnia: Stycznia 13, 2010, 16:39:58 »
    a ja mam pytanie czy w Rządach Miecza bohater będzie mógł umrzeć??

Offline daver194

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1959 dnia: Stycznia 13, 2010, 18:00:34 »
    Ja też mam pytanie, czy będą bohaterowie niezależni, podobni do tych w PoP-ie, coś na kształt gemów, jakieś spore eventy, z cenną nagrodą i wreszcie, czy misje będą znacząco różniły się od tych z native, nie mam tu na myśli, że zamiast listu, donosimy paczkę ;). Podoba mi się klimat w Wedding Dance, po prostu czuje się, że świat tętni życiem..

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #1960 dnia: Stycznia 13, 2010, 23:22:49 »
    Nie wiem, czy już ktoś to proponował...

Czy planujesz stworzyć kołczany, bądź coś w ten deseń dla sztyletów/noży/kamieni/toporków do rzucania. Trochę dziwnie to wygląda, jak bohater znikąd wyjmuje sobie toporek, którym rzuca we wrogów. Mam małą propozycję odnośnie tego...

W przypadku toporków - model 3 broni tego typu połączonych ze sobą jakimś paskiem:

noże i sztylety mogłyby być przechowywane w jakimś skórzanym etui:

Hm... kamienie... może worek jakiś, czy coś... nie chce mi się rysować ;p

Pozdrawiam!

Offline Galopa

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1961 dnia: Stycznia 14, 2010, 22:36:59 »
    Skoro temat o pomysłach to dorzucę coś od siebie, tak więc :
    W górach lub w większych lasach mogłyby być obozy bandytów (lokacja coś na kształt miast, ale wielkości wsi), ale ukryte i postać o odpowiednim skliu spostrzegawczości (lub innego) mogłaby je zauważyć i zaatakować/ przejąć władzę jako herszt lub złupić. W obozach odbywały by się turnieje i można by je rozbudowywać (palisada, klatki dla pojmanych, wieża strażnicza). O lokalizacji obozów można by dowiadywać się od pojmanych rabusiów za pomocą przesłuchań/tortur w czasie obozowania na mapie bądź w zamku (większa szansa na wydobycie informacji) skill zależny - retoryka. Można by też wprowadzić klany zbójnickie/rabusiów.

Offline Aradax

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1962 dnia: Stycznia 15, 2010, 09:03:02 »
    Skoro temat o pomysłach to dorzucę coś od siebie, tak więc :
    W górach lub w większych lasach mogłyby być obozy bandytów (lokacja coś na kształt miast, ale wielkości wsi), ale ukryte i postać o odpowiednim skliu spostrzegawczości (lub innego) mogłaby je zauważyć i zaatakować/ przejąć władzę jako herszt lub złupić. W obozach odbywały by się turnieje i można by je rozbudowywać (palisada, klatki dla pojmanych, wieża strażnicza). O lokalizacji obozów można by dowiadywać się od pojmanych rabusiów za pomocą przesłuchań/tortur w czasie obozowania na mapie bądź w zamku (większa szansa na wydobycie informacji) skill zależny - retoryka. Można by też wprowadzić klany zbójnickie/rabusiów.

Pomysł bardzo mi sie podoba. Z tego co się orientuję bedzie mozna miec wlasne krolestwo jako bandyci? Ewentualnie mi sie cos pomylilo ;] W kazdym razie fajnie by bylo zrobić cos w stylu ze po stworzeniu krolestwa bandytow bedziemy przejmowac te obozy lub rozmawiac z hersztem i dochodzic do porozumienia itd.

Offline Persiv

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1963 dnia: Stycznia 15, 2010, 15:32:55 »
    no pomysł świetny można by było zrobić jak w robin hoodzie leśną osadę
    wszystkie budynki na drzewach

Offline arek00

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1964 dnia: Stycznia 15, 2010, 19:30:27 »
    Nie wiem co na to autor modyfikacji, ale jak dla mnie za dużo obliczeń by komputer musiał wykonać a jak nawet dało by się to zrobić to znacząco zwalniało by rozgrywkę.
    Wyobraźcie sobie walkę z Chanatem i w jednym momencie 30 jeźdźców wpada na przeszkodę, pokaz slajdów prawdopodobnie by był.

Nie wierzysz w możliwości swojego proca ;) No chyba, że masz 333 Mhz lub mniej :P. Skypt na spadanie z konia nie byłby taki skomplikowany ażeby komp sie zawieszał. Wystarczy, by podczas kiedy koń staje dęba, włączał się skrypt, który losuje naszą (EDIT:jeźdzca znaczy się) szansę na utrzymanie się w siodle. Powiedzmy, że skrypt losuje liczbę do 100. Za zerowy skill mamy 5 pkt. Za każdy skill w góre +9 szansy na utrzymanie. Jeśli wylosuje liczbę wyższą niż mamy szansę, gleba. Mając 10 lvl jeździectwa, mamy 95 procent na utrzymanie się (nie 100, każdy robi jakieś błędy ;) ).