Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły  (Przeczytany 330610 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Beast_Face_666

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Ogólne sugestie, pomysły
    « Odpowiedź #915 dnia: Lipca 25, 2009, 20:38:23 »
    Myślę że kompanie powinni jeść wolniej :D
    ewentualnie można by dodać skila "gotowanie" który wpływał by na to jak efektywnie wykorzystuje się jedzenie oraz dawał by premie do morale
    w końcu zawsze lepiej wcinać coś porządnie ugotowanego niż suchy chleb zagryzać surową rybą itp :p

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #916 dnia: Lipca 25, 2009, 20:43:11 »
    Zawsze można dodać nowe skille, bo są wolne sloty w skryptach, chyba że źle je odczytuje.

Offline Owicz

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #917 dnia: Lipca 25, 2009, 21:02:20 »
    Dokładniej to chyba jest tych slotów 12 i myślę, że działają prawidłowo. Co do pomysłów dodałbym choroby koni/ludzi oraz dezercję podczas bitwy.

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #918 dnia: Lipca 25, 2009, 21:04:12 »
    Ciekawe czy mistrz Daedalus ma coś takiego w planch?

Offline Ans

• Użytkownik
    « Odpowiedź #919 dnia: Lipca 25, 2009, 22:15:55 »
    Jesli chodzi o zaglodzenie to trzeba by obnizyc "zapas" jedzenia w zamku, miescie, do max 20 dni miasto 10-15dni zamek. Albo cos takiego. ;p
    Chciałbyś, ale to nie realny pomysł pod względem historycznym. Zdarzało się że miasta czy twierdze broniły się przez długie lata, chociażby Syracusy czy Uxelolundum [takie pierwsze co mi do głowy przychodzą]. Dlatego jestem przeciw.

Michel: nie. Czas oblężenia może pozostać taki sam; w Native łapanie głodem mijało się z celem ze względu na to, że nie można było odejść od oblężenia bez porzucania go - więc zapasów nie można było uzupełnić. Daedalus jednakże - z tego, co wiem - już to zaimplementował.
    Można ale trzeba mieć blisko wiochę żeby uzupełniać jadło a potem odrazu wrócić do oblegania, aczkolwiek komu chciałoby się czekać 30 dni?

ale i tak ja na realia gry to 30 dni to cholernie długo.
    Co do historii, nie przesadzajmy z powoływaniem sie na nią,to tylko gra, która i tak ma ograniczenia. ma byc zbliżona do realiów a nie odzwierciedlac ich zupełnie, jeśli podoba ci się perspektywa oblegania zamku przez 700 "growych " dni to ja poprosze o katapultę, trebusza i taran żeby załatwi to szybciej.
    a inne realne czynniki? mróz? deszcz?  huragany itp ? z takich podstawowych to chociażby zużywanie sie broni ? albo olej na głowy, bale drewna ? balisty na murach ? podkopy ? wycieczki ? masakra... jest troche braków wiec czemu akurat tego mielibysmy sie trzymac rekami i nogami na sile?
    ja proponowałbym opcje obok rozmowy z przywódcą obrońców coś w stylu sabotażu/wysłanie szpiega ( choc to właśnie nie wchodzi w grę ) mianowicie zatrucie żywności ( żeby to "branie głodem " trwało mniej "growych " dni i było funkcjonalne ) ew jako smaczek podtrucie ( nie zabicie ) części obrońców itp.
    co do samego skilla, można było by dodac NPCa z rozwiniętym skilem gotowania jako powiedzmy "kucharz" obok takiego przykładowego medyka jak Jeremius.

Offline Beast_Face_666

• Użytkownik
    « Odpowiedź #920 dnia: Lipca 25, 2009, 22:46:26 »
    jedna z kobiet.. towarzyszyła armią i opiekowała się ich ekwipunkiem czy jakoś tak jak na mnie kucharz idealny:D
    a co do oblężeń to są wycieczki... jeśli  garnizonie zamku jest lord który ma siły większe od Ciebie (w jego mniemaniu) dochodzi do bitwy pod murami.
    a skracanie czasu brania głodem nie ma sensu moim zdaniem do czegoś trzeba się odnosić więc lepiej do realnego świata niż jakiegoś fantasy albo czegoś w tym rodzaju

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #921 dnia: Lipca 26, 2009, 11:06:07 »
    Kucharz może być nawet fajny pomysł, trzeba by trochę zmodyfikować jedzenie, a kucharz by podnosił jej wpływ albo jakieś specjalne trunki podnoszące morale. Co do oblegania chodziło mi tylko o zagłodzenie twierdzy, bez szturmów itp.

Offline Marat

• Użytkownik
    « Odpowiedź #922 dnia: Lipca 26, 2009, 12:31:30 »
    jedna z kobiet.. towarzyszyła armią i opiekowała się ich ekwipunkiem czy jakoś tak jak na mnie kucharz idealny:D
    a co do oblężeń to są wycieczki... jeśli  garnizonie zamku jest lord który ma siły większe od Ciebie (w jego mniemaniu) dochodzi do bitwy pod murami.
    a skracanie czasu brania głodem nie ma sensu moim zdaniem do czegoś trzeba się odnosić więc lepiej do realnego świata niż jakiegoś fantasy albo czegoś w tym rodzaju
    Zapasy żywności powinny być mniejsze i zależeć od liczby obrońców, bo przecież 50 ludzi może wyżyć z tej samej liczby żywności dłużej niż 500. Jeżeli chodzi o długie obleganie latami zamków, miast, to długo bronić się może i mogły duże zamki, fortece ale nie malutkie zamki z M&B, które bardziej przypominają forty niż zamki.
    "– Panie Marszałku, a jaki program tej partii?
    – Najprostszy z możliwych. Bić kur... i złodziei, mości hrabio"
    ...rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej

Offline Ans

• Użytkownik
    « Odpowiedź #923 dnia: Lipca 26, 2009, 14:06:57 »
    Toteż istotną kwestią byłoby również morale przy długich oblężeniach, zarówno po stronie obrońców jak i atakujących, choc nie mam pomysłu jak to rozwinąc ani do czego oprócz jedzenia to odnieśc i od czego uzależnic, bo w MB nie ma pór roku , deszczu też nie widziałem, a podobno jest i tym podobne.
    Zresztą nie widzę zbytniego sensu w dodawaniu tego o czym teraz rozmawiamy no ale...
    Do podnoszenia morale jeszcze jakiś "publiczny" objazdowy kramik mógłby byc ;P

Offline Hitex

• Użytkownik
    « Odpowiedź #924 dnia: Lipca 26, 2009, 17:48:25 »
    Mi do głowy jeszcze coś innego przyszło ^^ Zawsze mnie wkurzało, że jakiś lord sobie stanie np. koło wioski i sobie stoi, stoi, może nas zaatakować a i tak w dalszym ciągu wioska jest plądrowana. Podobnie jest z zamkami i miastami podczas oblegania :/ Może sobie odejść nie wiadomo na jaką odległość, a i tak najczęściej miasto/zamek/wieś nadal jest oblegane. Więc chodzi mi o takie jakby "równouprawnienie" gracza i lordów prowadzonych przez komputer, czyli żeby gracz także mógł robić coś takiego. A żeby nie wioska nie była od razu plądrowana, można by taką opcję wprowadzić(gdzie to ja nie wiem ^^) typu "Splądruj najbliższą wieś" albo "Splądruj wieś (tutaj nazwa)" podobnie w przypadku zamku :) dałoby się zrobić coś takiego? I czy w ogóle uważacie ten pomysł za godny uwagi, czy raczej za totalne dno?

Offline Kuroi

• Użytkownik
    • Who's bad? Who's bad? Who's bad?! I AM BAD!!
    « Odpowiedź #925 dnia: Lipca 26, 2009, 18:00:40 »
    Ja raczej bym poszedł w kierunku tego, żeby ani Gracz, ani NPC nie mogli oddalać się od swojego miejsca podczas oblężenia/plądrowania ;)

Offline Beast_Face_666

• Użytkownik
    « Odpowiedź #926 dnia: Lipca 26, 2009, 20:16:34 »
    to nie do końca tak działa
    Sam czesto jako ze z reguły mam szybszy oddział odciągam takiego delikwenta od wsi,, On mnie goni tak długo aż wioska przestaje byćplądrowana wtedy ja mu uciekam, czasem wraca do wioski czasem zmienia plany tak samo jest z oblężeniem.
    Co do morale chodziło mi żeby skikucharz dawał by coś takiego jeśli za jedzenie dostajemy powiedzmy 15 morale
     to każdy poziom tego skila dodawał by +10% do morale co oznaczało by ze gdybyśmy mieli kucharza na 10 poziomie tego skila czyli dosłownie "francuzika" z restauracji :p dawało by to sporą premie do morale
    myślę że niegłupie było by też zmniejszenie nie tempa konsumpcji o 5 % na poziom  w ten sposób na 10 poziomie jedzenia starczyło by na dłużej jako ze kucharz lepiej by nim gospodarował

Offline Mortis

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #927 dnia: Lipca 27, 2009, 00:24:54 »
    O ile wiem to za gospodarowanie prowiantem odpowiadal kwatermistrz ;p

Offline gamer96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #928 dnia: Lipca 27, 2009, 16:20:30 »
    Swoją drogą w zamku można by było zbudować magazyn(lub coś w podobie) gdzie rekrutować można by było kwatermistrzów i kucharzy. Daed czy mogła by istnieć jednostka w stopniu oficerskim? Mogła by ona mieć swój własny oddział, czyli taki gorszy odpowiednik bohaterów.

Offline Beast_Face_666

• Użytkownik
    « Odpowiedź #929 dnia: Lipca 27, 2009, 17:41:51 »
    zły dobór słów chodzi mi o To że kucharz lepiej będzie wykorzystywał to co ma w ten sposób zużyje mniej jedzenia i więcej zostanie mu na kolejne dni