Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły  (Przeczytany 328956 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Roxenheimme

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Ogólne sugestie, pomysły
    « Odpowiedź #690 dnia: Czerwca 29, 2009, 09:51:11 »
    Według mnie nazywanie konia to bardzo dobry pomysł. Koń nie jest przedmiotem i nadanie mu imienia potęguje więź między rumakiem a jeźdźcem. Weźmy na przykład "Rzeźnika z Blaviken" czyli Geralta i jego nieśmiertelne (moim zdaniem) "Płotki". Prowadzę gry RPG i moi gracze także nazywają swoje konie, zwłaszcza wtedy gdy "czworonożny środek transportu" uratuje im życie (wynosząc rannego jeźdźca poza rejon bitwy). Tak więc ja jestem na tak.
    Ufff... rozpisałem się trochę, ale chyba wiadomo o co mi chodzi.

Offline Guts

• Użytkownik
    « Odpowiedź #691 dnia: Czerwca 29, 2009, 10:01:28 »
    konie były traktowane w zależności od kultury ale jak kogoś to interesuje niech sobie poczyta:
    http://www.ioh.pl/forum/viewtopic.php?p=109609

a wracając do sedna to też uważam że możliwość nadawania koniu imienia jest rzeczą zbędną ale ciekawą i dla niektórych uprzyjemniającą grę więc można by się o coś takiego pokusić. Co do samego konia czy nie dało by się wprowadzić przedmiotów które trzymając w ekwipunku zwiększają jego statystyki tak jak książki zmieniają statystyki naszego bohatera? Np. ulepszona zbroja zwiększa ochronę, zmniejsza szybkość. Ostrogi, wędzidła itp.

Co do awansu konia to nie jest takie głupie tyle że w ograniczonym stopniu i bardzo powoli. Koń wieczny nie jest mi w M&B co parę bitew jakiś pada lub zostaje okulawiony więc osoby o nie nie dbające nie będą się cieszyć z dobrych koni ;-)

Jeśli chodzi o konie: podczas toczenia bitwy w tej grze koniowi jak i nam mocna się obrywa i raczej można po każdej z nich obniżać zdolności bojowe a nie dodawać doświadczenie, trochę realizmu...

koń który walczy też się uczy jak z kopyta przyładować xD i zahartowane konie nie szalały tak jak świerzaki. Poza tym przecież jak koń za mocno oberwie to jest opcja okulawienia lub też śmierci więc realizm jest
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 29, 2009, 10:05:51 wysłana przez Guts »

Offline Roland hr. Bretanii

• Użytkownik
    • Old, nervous and out of tune... RINGO!
    « Odpowiedź #692 dnia: Czerwca 29, 2009, 12:34:42 »
    Co do samych koni i szyków polecam ten temat na historycy.org, który jam się nie chwaląc go założył;) http://www.historycy.org/index.php?showtopic=44012

A co do samej sprawy nadawania imienia to to jest bezsensu, oczywiście to jest moje skromne zdanie. Co Wam to da, że zamiast nazwy Hunter, będzie pisało np Rosynant (vide Don Kichote)? Po za tym koniem nie można zabić a ogłuszyć i nie wyświetla się informacja, że twój koń Hunter ogłuszył Nord Warior. Do samego powiększania statystyk to jestem za, bo obecnie jak wspomnieliście można tylko zepsuć staty naszego rumaka.

Pozdr.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #693 dnia: Czerwca 29, 2009, 12:38:01 »
    Wiem i ja się za tym nie opowiadam, ale również nie uważam tego za głupotę.

Co do historycy.org to stronę bardzo często przeglądam, jednak na ten temat jeszcze nie trafiłem. Konta nie zakładałem, bo mi samo czytanie wystarcza, a raczej nic do dodania tam bym nie miał.

Offline Kefir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #694 dnia: Czerwca 29, 2009, 12:49:02 »
    Czyli jeśli koń zabije kogoś deptając go, dostaje doświadczenie lub cokolwiek innego co przekłada się na zwiększenie jego umiejętności ? Jestem za, ale czy to wykonalne ?

Offline Hermit

• Użytkownik
    « Odpowiedź #695 dnia: Czerwca 29, 2009, 13:03:49 »
    Dobra, a co powiecie na to:
    Widziałem w modzie taką opcje, że można było naprawiać zniszczoną broń, trenować kulawego konia do normalnego poziomu za kase u odpowiedniego sprzedawcy. Dawało się np lame konia, czekało kilka dni, płaciło i był normalny. Do tego było tam coś takiego, że podczas śmierci w bitwie broń się niszczyła, tzn spadała o jeden stopień a później się rozlatywała.

I przypominam o propozycji zamykania sklepów w nocy, przecież w nocy nikt nie sprzedaje :D

A co do nadawania imion, myślę, że był by to dobry pomysł dla:
    1 - dla konia, wiadomo
    2 - dla broni, ale tylko dla powiedzmy lordly i najlepszej broni danego rodzaju. Niby szczegół, ale nadaje dodatkowy klimat.

Offline Gzdnkh

• Użytkownik
    « Odpowiedź #696 dnia: Czerwca 29, 2009, 13:26:38 »
    Ja jestem raczej za rozwiązaniami uprzyjemniającymi rozgrywkę, czyli sklepy zamykane na noc średnio mi pasują, ale to byłby szczegół.

W każdym razie piszę bo ostatnio trafiłem na bardzo ciekawego moda. Jest w nim ikonka pokazująca poziom zdrowia konia, przed bitwą można armi zmienić rozkaz początkowy z F3 na F1, nie testowałem jeszcze opcji przydzielania kapitanów poszczególnym typom wojsk (w bitwie), nowych formacj i umiejętności specjalnych, ale wyglądają inaczej niż w innych modach.

Najbardziej mi się spodobała zmiana w systemie morale, przeciwnik w czasie bitwy skapitulował i miałem opcję żeby "automatycznie" wziąć do niewoli tych co jeszcze stoją, albo kontynuować bitwę.

Jeżeli chodzi o konie to mnie mało obchodzi czy będę mógł swojego nazwać, bardziej mnie ciekawi czy konie z nativa będą jakoś zmienione? Jak dla mnie są trochę za wolne, gdyby pojawił się działający skrypt "nastawiania" pik można by też pomyśleć o zwiększeniu szarży.

• Użytkownik
    « Odpowiedź #697 dnia: Czerwca 29, 2009, 13:33:50 »
    Jeżeli chodzi o konie to mnie mało obchodzi czy będę mógł swojego nazwać, bardziej mnie ciekawi czy konie z nativa będą jakoś zmienione? Jak dla mnie są trochę za wolne, gdyby pojawił się działający skrypt "nastawiania" pik można by też pomyśleć o zwiększeniu szarży.

Jak ci nie pasuje szybkość koni w Native to zagraj sobie w Expanded Gamplay III (chyba dobrze napisałem). Tam to dopiero jest szaleństwo.

Offline Jędrek13

• BANITA
    • Użytkownik
    • S.W.A.T.4 ForEveR ! !
    « Odpowiedź #698 dnia: Czerwca 29, 2009, 14:38:10 »
    W każdym razie piszę bo ostatnio trafiłem na bardzo ciekawego moda. Jest w nim ikonka pokazująca poziom zdrowia konia, przed bitwą można armi zmienić rozkaz początkowy z F3 na F1, nie testowałem jeszcze opcji przydzielania kapitanów poszczególnym typom wojsk (w bitwie), nowych formacj i umiejętności specjalnych, ale wyglądają inaczej niż w innych modach.

To jest mod Light & Darkness. Proponowałbym tak jak kolego rozwiązanie ze zdrowiem konia nie koniecznie cała postać, ale pasek tak jak u bohatera wystarczy. Proponuję jeszcze dodanie pancerza Swadiańskiego Królewskiego Rycerza. Pomysł może do kitu, ale to jest moje zdanie.

Zgodzę się z hrabią Bretanii ich prędkość jest szalenie wielka.

Offline Gzdnkh

• Użytkownik
    « Odpowiedź #699 dnia: Czerwca 29, 2009, 15:38:43 »
    Jak ci nie pasuje szybkość koni w Native to zagraj sobie w Expanded Gamplay III (chyba dobrze napisałem). Tam to dopiero jest szaleństwo.

... A w Need for speed to dopiero się szybko przemieszcza... Tylko co to wnosi do dyskusji?

W EG III sobie zagrałem i mi się nie spodobało. Chociaż wpływ wagi wyposażenia na umiejętności to krok w dobrą stronę.

Offline Hermit

• Użytkownik
    « Odpowiedź #700 dnia: Czerwca 29, 2009, 16:09:24 »

... A w Need for speed to dopiero się szybko przemieszcza... Tylko co to wnosi do dyskusji?

W EG III sobie zagrałem i mi się nie spodobało. Chociaż wpływ wagi wyposażenia na umiejętności to krok w dobrą stronę.

Testowałem to, konie o szybkości 65 i ludzie biegający z szybkością światła :D

Nie koniecznie zmiany muszą być przyjemne, jak dla mnie ważny jest realizm.

Offline Gzdnkh

• Użytkownik
    « Odpowiedź #701 dnia: Czerwca 29, 2009, 20:10:42 »
    ... Czy ja piszę w obcym języku? Nie chcę szybkości światła. Chcę WIĘKSZEJ szybkości koni niż w native, dodałem, że ta w Native Expansion mi pasuje, ale zwiększona szarża (w NE) sprawia, że kawaleria jest jeszcze bardziej przegięta, czyli nie jest dobrym pomysłem jeżeli jej nie zrównoważyć.

czy jak ktoś pisze, że chciałby mieć większe armie to odsyłacie go "total warów", bo tam to można mieć i 2000..?

@Roland pod spodem
    Poczekaj, sprawdzę... Nie, nie pomyliłem tematów "Ogólne sugestie, pomysły", czyli mój post to nie było marudzenie, tylko sugestia żeby zwiększyć prędkość koni względem tych z Native.
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 29, 2009, 21:05:20 wysłana przez Gzdnkh »

• Użytkownik
    « Odpowiedź #702 dnia: Czerwca 29, 2009, 20:39:55 »

Co wnosi się pytasz? Marudziłeś, że nie odpowiadają Ci staty koni z Native to zaproponowałem Ci EG III.

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
    « Odpowiedź #703 dnia: Czerwca 29, 2009, 21:43:29 »
     Ja jestem za końmi czy brońmi ze swoją nazwą ale... Jako unique items ;) Np. robiąc coś dla Konstabla Hareck'a dostajemy konia o szybkości 50 o nazwie np. Starway czy Moondance czy coś. Albo żeby po wygranej rebelii nie było się jedynie dożywotnim marszałkiem, ale dostawałoby się komplet zbroi, broni i konia z dopiskiem lordly i masterwork, odpowiednie dla każdej fakcji.

Offline Kefir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #704 dnia: Czerwca 29, 2009, 22:22:34 »
    Czy dałoby się zrobić kolor na numerze i opisie naszego wojska ? Chodzi mi o to, że np. jeśli jesteśmy najemnikami/wasalami u vaegirów to mamy kolor zielony, u nordów zółty itp.

Dlaczego ? Bo fajnie to wygląda ;d