Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły  (Przeczytany 328722 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    Odp: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły
    « Odpowiedź #2505 dnia: Listopada 14, 2010, 17:38:27 »
    Może zamiast tłukących się między sobą bandytów (chociaż ciekawy pomysł - tylko, że czyją stronę gracz mógłby wspierać? 3-ways battle?), utworzyć dla każdej frakcji oddziały średniowiecznych pseudo-patriotów (hołota). Byłyby to niewielkie grupy (4-16) chłopów, rekrutów i niskolevelowych jednostek (może ich poziomy uzależnione by były od poziomu gracza?), które nastawione by były wrogo względem wszystkich, z wyjątkiem oddziałów przynależących do frakcji, do której oni sami należą...

Mam parę sugestii, a dokładniej 3 (!!), co do ikonek postaci na mapie:
    - uzależnić je od frakcji, w której się urodziliśmy,
    - sprawić, by się automatycznie zmieniała po przekroczeniu pewnej ilości renomy - coś na wzór przechodzenia w stan spoczynku,
    - uzależnić je od noszonych przez gracza przedmiotów (ta.. jasne... marzenia xD ).

Pozdrawiam!

Offline Pesos

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #2506 dnia: Listopada 14, 2010, 17:41:04 »
    Może zamiast tłukących się między sobą bandytów (chociaż ciekawy pomysł - tylko, że czyją stronę gracz mógłby wspierać? 3-ways battle?), utworzyć dla każdej frakcji oddziały średniowiecznych pseudo-patriotów (hołota). Byłyby to niewielkie grupy (4-16) chłopów, rekrutów i niskolevelowych jednostek (może ich poziomy uzależnione by były od poziomu gracza?), które nastawione by były wrogo względem wszystkich, z wyjątkiem oddziałów przynależących do frakcji, do której oni sami należą...

Ci "Patrioci" to niezły pomysł jest ;) Może byłaby to mieszanina Chłopów i rekrutów?

A codo mojego pomysłu: przecież to tak jak leją się 2 lordowie, frakcji dla których obu jesteś wrogiem, nie wtrącasz się do konfliktu ;)

Offline Gacek3000

• Użytkownik
    • NIE dla ACTA!
    « Odpowiedź #2507 dnia: Listopada 14, 2010, 19:13:58 »
    Ciekawym pomysłem mogłoby być dodanie mini-frakcji. Byłyby to frakcje mające mniejsze znaczenie niż te główne. Frakcje nie posiadałyby lenn i gracz nie mógłby do nich dołączyć. Przywódca frakcji posiadałby "lordów" i razem z nimi poruszałby się po mapie. Można by było w ten sposób dodać jakieś plemiona, Saracenów (można by organizować przeciwko nim krucjaty), koczowników, hordy barbarzyńców itp.

Offline Skrabek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2508 dnia: Listopada 14, 2010, 19:33:57 »
    Ciekawym pomysłem mogłoby być dodanie mini-frakcji. Byłyby to frakcje mające mniejsze znaczenie niż te główne. Frakcje nie posiadałyby lenn i gracz nie mógłby do nich dołączyć. Przywódca frakcji posiadałby "lordów" i razem z nimi poruszałby się po mapie. Można by było w ten sposób dodać jakieś plemiona, Saracenów (można by organizować przeciwko nim krucjaty), koczowników, hordy barbarzyńców itp.
    Amazonki? Ale pomył nie najgorszy gdyby... miały jednak swoją siedzibę. Np: wpadasz do siedziby barbarzyńców i przekonujesz ich do pomocy a oni wystawiają 100 osobową armię na twe usługi (a jak dobrze wiemy korsarze to świetne mięso armatnie które własnymi ciałami i tarczami zatrzyma szarże + leśni bandyci na ostrzale wraz z naszymi Rhodockimi strzelami = masakra).

Offline Silesian

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2509 dnia: Listopada 14, 2010, 20:25:46 »
    Swoją drogą, to skoro już o mapie mowa to pochwalę się, że wreszcie udało mi się zoptymalizować jej nowy wygląd. Największym problemem były nowe ikony drzew. Sporo ładniejsze od nativowskich, jednak Gutek zbytnio nie przejmował się ilością poly i vertexów, przez co już na mapie gra potrafiła ścinać.
    Oryginalnie wszystkie jego ikonki drzewek miały 1160 trójkątów i 2360 wierzchołków, a to przy oglądaniu większych fragmentów mapy równało się ze ścinaniem gry lub wywalaniem błędu typu "vertex buffer". Po przerobieniu modeli, a właściwie stworzeniu większości z nich od nowa, udało mi się zejść do 640 trójkątów i 859 wierzchołków przy zachowaniu takiej samej jakości wizualnej, co można uznać za mały sukces. ;) Dla porównania drzewka z Native miały 690 trójkątów i 572 wierzchołków.

Zapewne masa pracy, ale czy aby nie jest to droga do nikąd ?  W tej grze nic na mapie wzajemnie do siebie nie pasuje, każdy element jest w innej skali.
    Czy dla topografii i przyrody bardziej adekwatnym nie było by rozwiązanie podobne np. do mapy z serii "Total War" ? Oczywiście bez animacji.
    Pojedyncze modele drzew nigdy nie odwzorują lasów/puszcz, które w założeniu zapewne maja przedstawiać. Myślę również, że właściwym było by zmniejszenie ich skali.

Z kolei dla klimatu i grywalności nie ma wymogu by ikony postaci, lokacji czy wydarzeń były super szczegółowe. Zasadniczym kryterium jest ich czytelność i ogólna jakość, jak pionki na szachownicy.
    Jak wyżej wspomniałem, za rozwiązanie najbliższe ideału postrzegam mapę serii "Total War".

Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na premierę ........... niekoniecznie finalnej wersji ;)
    FORTUNATA  SILESIA

Offline jziomex

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2510 dnia: Listopada 15, 2010, 22:20:52 »
    Witam

Mam pytanie skierowane do Daedalusa, możesz nam powiedzieć jak będzie wyglądał system oblężniczy ? czy będzie można budować np, nowsze wieŻe (większe szybsze i przede wszystkim szersze ) albo drabiny jakieś lepsze nie to co w native, a najlepiej jak by jakiś taran jechał i walnął kilka razy w bramę która by się "otworzyła"  bo mnie trochę wkurzało jak wszyscy się tłukli na tym murze, że się nie dało nigdzie przejść a ni nic ... sorki za błędy :)

Pozdrawiam
    « Ostatnia zmiana: Listopada 21, 2010, 16:57:43 wysłana przez jziomex »

Offline strongmas

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2511 dnia: Listopada 18, 2010, 20:28:17 »
    nowsze wierze

Chodziło ci o wieŻę czy o wiarę?

Obrażasz Sabaton = obrażasz mnie.

Offline Silesian

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2512 dnia: Listopada 23, 2010, 20:39:48 »
    Ci "Patrioci" to niezły pomysł jest ;) Może byłaby to mieszanina Chłopów i rekrutów?

A codo mojego pomysłu: przecież to tak jak leją się 2 lordowie, frakcji dla których obu jesteś wrogiem, nie wtrącasz się do konfliktu ;)

Pesos wybacz, że się tak wyrażę ale jeszcze lesby i pedały, Daedalus skończy robotę w następnym wcieleniu a sporo graczy i tak zminimalizuje takie "śmieci" w edytorze. Jedno jest pewne, gdyby się razem lali  to nie wtrącał bym się na pewno.

Mam jeszcze pewną uwagę/prośbę formalną.
    Daedalus proszę zrób porządek z pozamykanymi tematami na forum. Samych dot. "premiery" jest osiem  plus jeden Twój i istotne wątki zaczynają sie już w nich gubić. W zasadzie to aktywny jest tylko ten jeden wątek.  Jeżeli nie kasujesz tamtych tematów, pozostawiając je potomnym ku przestrodze to proszę załóż dla nich jeden temat -katalog o nazwie,  dajmy na to "DATA PREMIERY MODA" i wrzucaj tam wszystkie podobne, nowe wątki.
    FORTUNATA  SILESIA

Offline Silviril

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2513 dnia: Grudnia 03, 2010, 18:45:42 »
    A czy dałoby radę wprowadzić coś takiego :
    Np. Jedziemy przez las i widzimy podróżującą grupę dzikich zwierząt. Coś jak stado bydła. Bierzemy ze sobą kilku łuczników i polujemy na dziki czy jelenie.
    Możemy z nich zdobyć mięso lub skóry i sprzedać w mieście.

Offline Moczymord

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    « Odpowiedź #2514 dnia: Grudnia 03, 2010, 19:00:07 »
    Np. Jedziemy przez las i widzimy podróżującą grupę dzikich zwierząt. Coś jak stado bydła. Bierzemy ze sobą kilku łuczników i polujemy na dziki czy jelenie.
    Możemy z nich zdobyć mięso lub skóry i sprzedać w mieście.
    Moim zdaniem niezły pomysł.
    Zbyt wysoka sygnaturka została usunięta. Tak w ogóle 450 pixeli to chyba nowy rekord

Offline Skrabek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2515 dnia: Grudnia 03, 2010, 19:03:41 »
    @UP & 2xUP Znaczy się my biegamy z łukiem i strzelamy do jeleni? Żegnaj się z życiem, za takie posty Daedalus zabija z zimną krwią. Odpowiedź jedna (i ratująca ci życia bo gdyby twórca miał odpowiadać to...): silnik M&B nie pozwala dodawać jakiekolwiek inne zwierzęta niż konie, więc zabicie jelenia a po nim rżenie konia tooo... epick fail. Nie wspominając o problemach z modelami i teksturami. (Spróbuj zrobić krasnoluda... jelenia tym bardziej trudno zrobić.)

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
    « Odpowiedź #2516 dnia: Grudnia 03, 2010, 19:09:43 »
     A do tego polowania są nieskończenie nudne, nużące i bezsensowne, kto grał w AoM, ten wie.

Offline matigeo

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #2517 dnia: Grudnia 03, 2010, 19:11:34 »
    Rodem z Brytenwaldy :D te polowania! nie dałoby sie wprowadzic frakcji "najemnicy"? Abym nie musiał jechać do karczmy, tylko np do jakiegos "wolnego maista najemników", obozu czy cos w tym guscie?

Offline Silviril

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2518 dnia: Grudnia 03, 2010, 21:17:20 »
    Już ktoś pisał o tym. Strona 142

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #2519 dnia: Grudnia 20, 2010, 13:58:56 »
    Kiedyś tam pisałem o możliwościach "wtargnięć do wrogiego nam miasta" i ostatnio naszedł mnie kolejny, ciekawy, łatwy do realizacji pomysł.
    Jak wiadomo do miast wjeżdżają karawany oraz wchodzą grupki wieśniaków. Może dałoby radę wstawić specjalną linię dialogową przy rozmowie z nimi, by móc się "eskortować pod osłoną". Może nie od razu cały oddział - ten czekały na nas na zewnątrz, chyba, że byłby mały (do 8 osób).
    Proponowałbym wstawić kilka możliwości "dogadywania się":
    - eskorta za opłatą (karawany mogłyby liczyć sobie więcej)
    - pogróżka (uzależniona by była od reputacji, stosunków z wrogą frakcją - czyt. im mniej, tym lepiej, oraz liczebnością i jakością oddziału)
    - przysługa - bardziej dla karawan (np ochrona przed złoczyńcami na czas podróży, uzależniona od odległości od miasta, oraz liczebności i jakości oddziału)
    - obietnica o nieatakowaniu - bardziej dla wieśniaków (np obiecanie, że nie zaatakujemy wioski [na okres ok 1 miesiąca - potem zapominaliby], z której podróżowaliby wieśniacy. W przypadku złamania obietnicy - stosunki ujemne podwajałyby się, np zamiast -5, to - 10, etc.)
    Oczywiście można wymyślić więcej, ale póki co pomysłów mi brak - chyba, ze ktoś inny coś zaproponuje :P

Pozdrawiam!