Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły  (Przeczytany 328888 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    Odp: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły
    « Odpowiedź #2490 dnia: Listopada 07, 2010, 19:21:23 »
    Ale bezsensowny spam się zrobił... Wstyd!

Nie pamiętam już, czy było to wspominane, czy też nie (mam krótką pamięć, a szukijadło nijak mi pomóc może :P ), ale od dawna wiadomo, że w RotS lokacje będą pozbawione quck menu pokroju "idź do tawerny", 'odwiedź płatnerza", etc. Pytanie moje jest następujące: Co z wyjściem z lokacji?

Chyba każdy z przyzwyczajenia klika klawisz TAB, po załatwieniu swoich spraw w danej lokacji... i często zdarza się, że o czymś się zapomni i jest (ponownie) się zmuszony ponownie wchodzić do miasta. Sęk w tym, że w Native mamy możliwość wyjścia z prawie dowolnego miejsca poprzez klawisz TAB.
    Wg mnie wyjście z zamkniętych lokacji pokroju tawerna, sklep, arena, zamek powinno się obywać ręcznie - przez drzwi (blokada możliwości wyjścia przy pomocy klawisza TAB), natomiast jak by to wyglądało na scenie zewnętrznej - ulice miasta, dziedziniec zamku - też zablokować TAB i zmuszać graczy do opuszczenia lokacji poprzez bramę miasta/zamku? Jak dla mnie bomba, ale jak by się to miało z wioskami, które nie posiadają bram, a jedyne sensowne wyjście z owej lokacji polega na podbiegnięciu do krańca mapy - niewidzialnej bariery wyjściowej?
    Może lepiej byłoby usunąć możliwość ręcznego opuszczania lokacji (tj wyjścia na mapę świata) i ustawić możliwość wychodzenia przy pomocy Tabulatora, ale TYLKO, gdy nasza postać znajduje się na dzielnicy, w której znajduje się brama wyjściowa? Jeśli byś się zdecydował na ten Tabulator (nie rób tego!), to może ustawiłbyś jakieś ostrzeżenie przed opuszczeniem lokacji - coś na wzór wycofywania się z pola bitwy (komunikat "Czy na pewno chcesz opuścić lokację?").

Albo kompromis - miasta/zamki ręcznie, wioski - TAB-em...

Nasunął mi się pomysł - w modzie Custom Settlements, po wejściu do jakiejś lokacji, mieliśmy obstawę - 2 ludzi z naszego oddziału (pierwsze jednostki z listy, bodajże). Nie robili oni nic konkretnego, poza podążaniem za nami, ale... Bardzo sympatycznie to wyglądało. Mogliby nam pomagać przy bójkach w gospodach, itp.

W przypadku głodowania, oddział oprócz utraty morale mógłby tracić zdrowie. W przypadku herosów spadałby im (powiedzmy) 1% hp na godzinę, natomiast w przypadku zwykłych żołnierzy - co pół dnia 10% żołnierzy nie mogłaby uczestniczyć w boju (byliby tak-jakby ogłuszeni). Oczywiście cały czas ludzie mogliby dezerterować...

Dałoby radę zablokować "konsumpcję" żarła, gdy odpoczywamy w gospodzie, ew. gdy gościmy się w lepszych warunkach - o ile będzie taka możliwość?

Dobra, już nie smucę :P

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Listopada 09, 2010, 22:37:21 wysłana przez NIFN »

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #2491 dnia: Listopada 10, 2010, 00:53:25 »
    Cytat: NIFN
    Tak sobie myślałem o... polu bitwy.

Pobojowiska już są i działają w bardzo podobny sposób, jak to opisałeś (zrobiłem do nich nawet specjalne ikonki ;) ). Jednak jeszcze muszę się z nimi trochę pobawić ustawiając pewne rzeczy (np. ilość możliwego do zdobycia łupu, czy też sprawić, by oddziały takie jak np. łupieżcy i bandyci "tworzyli" pobojowiska praktycznie bez żadnego łupu), zmieniając reguły ich powstawania, czyniąc je celem dla łupieżców i innych takich sępów oraz przetestować to na dłuższą metę. Praktycznie uniemożliwiłem graczowi znalezienie w pobojowisku koni oraz bardzo drogich lub w pełni sprawnych przedmiotów, ale wysoka umiejętność plądrowania daje szansę, że znajdzie się coś wartościowego... Pobojowiska automatycznie znikają po pewnym czasie.

Na DX7 nad walczącymi widnieje tuż pod ikonką 2 skrzyżowanych mieczy, napis "Battle". Czy istniałaby możliwość ujrzenia tego napisu i na DX9? Grając pierwszy raz na DX7, aż mnie ciarki przeszły, jak go zobaczyłem ;d

Aż sprawdziłem sobie... Fajnie to wygląda, jak za starych dobrych czasów. ;) Jednak nie mam pojęcia jak to zrobić w DX9.

Co z wyjściem z lokacji?

Z tym usuwaniem TABa to trzeba być ostrożnym. Mogę to wywalić, a w wioskach dodać komunikat ostrzegający i zobaczę jak to wyjdzie w praniu.

Nasunął mi się pomysł - w modzie Custom Settlements, po wejściu do jakiejś lokacji, mieliśmy obstawę - 2 ludzi z naszego oddziału

Też kiedyś o tym myślałem, ale obecnie pojawiło się kilka problemów. Technicznie jak najbardziej jest to do wykonania, ale w paru miejscach tacy towarzysze będą sprawiali tylko kłopoty lub psuli cały efekt/klimat (np. nocne wkradanie się do domów, gdzie trzeba się skupić na otwieraniu zamków i unikaniu strażników patrolujących ulice z pochodniami). W wielu miejscach wiązałoby się to też ze zmianami w skryptach. Na razie więc dodam to sobie tylko do listy i jak kiedyś znajdę czas, to zobaczę co z tym zrobić.

W przypadku głodowania, oddział oprócz utraty morale mógłby tracić zdrowie.

Bardzo logiczne. Się zrobi. Dzięki. :)

Dałoby radę zablokować "konsumpcję" żarła, gdy odpoczywamy w gospodzie, ew. gdy gościmy się w lepszych warunkach

Z tym też nie powinno być problemów.

Offline Kalsiver

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #2492 dnia: Listopada 10, 2010, 10:17:08 »
    Na DX7 nad walczącymi widnieje tuż pod ikonką 2 skrzyżowanych mieczy, napis "Battle". Czy istniałaby możliwość ujrzenia tego napisu i na DX9? Grając pierwszy raz na DX7, aż mnie ciarki przeszły, jak go zobaczyłem ;d

Aż sprawdziłem sobie... Fajnie to wygląda, jak za starych dobrych czasów. ;) Jednak nie mam pojęcia jak to zrobić w DX9.
    No ale przecież teraz podczas walki są takie małe dwa miecze nie ? To niemożna by się do tego dorwać i dodać do tych mieczy nad nimi napis ?
    Powinno się wyświetlać razem...
    Tak myślę.

Nie mogę doczekać się tego moda :D
    Tyle ciekawych zmian...
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu następującym po tym terminie.
    Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2493 dnia: Listopada 10, 2010, 12:40:43 »
    Miecze są zwykłym modelem i jedyny sposób na dodanie do nich napisu jaki mi przychodzi do głowy, to zrobienie płaskiego mesha z tekstem "Bitwa". Tyle tylko, że ten napis będzie widoczny jedynie pod określonym kątem. A takie rozwiązanie jest bez sensu.

Można jeszcze stworzyć tymczasowy oddział bez ikonki i umieścić go w miejscu bitwy. Tak właśnie zrobiłem przy okazji pracy nad kodem pobojowisk, jednak napis będzie się wyświetlał poniżej miejsca walki i ogólnie nie wygląda to zbyt pięknie:

Na screenie nie jest jeszcze tak źle, ale efekt w grze nie jest zbyt zadowalający, ponadto napis nie pojawia się od razu, a dopiero po pewnym czasie trwania bitwy, więc raczej czegoś takiego nie będzie.

Swoją drogą, to skoro już o mapie mowa to pochwalę się, że wreszcie udało mi się zoptymalizować jej nowy wygląd. Największym problemem były nowe ikony drzew. Sporo ładniejsze od nativowskich, jednak Gutek zbytnio nie przejmował się ilością poly i vertexów, przez co już na mapie gra potrafiła ścinać.
    Oryginalnie wszystkie jego ikonki drzewek miały 1160 trójkątów i 2360 wierzchołków, a to przy oglądaniu większych fragmentów mapy równało się ze ścinaniem gry lub wywalaniem błędu typu "vertex buffer". Po przerobieniu modeli, a właściwie stworzeniu większości z nich od nowa, udało mi się zejść do 640 trójkątów i 859 wierzchołków przy zachowaniu takiej samej jakości wizualnej, co można uznać za mały sukces. ;) Dla porównania drzewka z Native miały 690 trójkątów i 572 wierzchołków.

Pracuję też nad zmianą systemu pogodowego na mapie. Do tej pory mapa była dzielona na kilka stref - tereny trawiaste, stepy, tereny śnieżne i pustynie. Każdy z tych terenów miał oddzielnie kalkulowaną pogodę i jeśli lało, to np. na całym terenie trawiastym. Teraz zmieniam to na system wędrujących chmurek deszczowych/burzowych/śniegowych. Doda to nieco różnorodności, a zarazem odciąży trochę mapę z dodatkowych obliczeń, które były potrzebne na generowanie efektów cząsteczkowych (deszcz lub śnieg) na całym terenie.

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #2494 dnia: Listopada 10, 2010, 13:46:59 »
    Co z wyjściem z lokacji?

Z tym usuwaniem TABa to trzeba być ostrożnym. Mogę to wywalić, a w wioskach dodać komunikat ostrzegający i zobaczę jak to wyjdzie w praniu.
    Pamiętam, że jak nas bandyci w nocy napadają, albo gdy straż przyłapie nas na wkradaniu się do miasta, to nie można opuścić lokacji tabulatorem - pojawia się napis "Can't leave now.". Może znormalizować ten skrypt do wszystkich lokacji (w sumie i pole bitwy można ręcznie opuszczać)?

Pracuję też nad zmianą systemu pogodowego na mapie. Do tej pory mapa była dzielona na kilka stref - tereny trawiaste, stepy, tereny śnieżne i pustynie. Każdy z tych terenów miał oddzielnie kalkulowaną pogodę i jeśli lało, to np. na całym terenie trawiastym. Teraz zmieniam to na system wędrujących chmurek deszczowych/burzowych/śniegowych. Doda to nieco różnorodności, a zarazem odciąży trochę mapę z dodatkowych obliczeń, które były potrzebne na generowanie efektów cząsteczkowych (deszcz lub śnieg) na całym terenie.
    Brzmi ciekawie, ale jak się zachowa pogoda, gdy chmurka przejdzie np z tundry na łąki - opady automatycznie dostosują się do terenu, czy będziemy mogli się spodziewać śniegu na np stepach :D

Wkurza mnie, że walki oddziałów, w których gracz nie uczestniczy potrafią trwać od kilku godzin do nawet dwóch dni, gdzie w czasie potyczki z naszym udziałem, czas na mapie świata się zatrzymuje...
    Może istniałaby taka możliwość dodania kilku opcji przed walką i między bitwami (np gdy wycofamy się z walki, lub zrobi to przeciwnik - o ile w vanilla M&B jest to możliwe do wykonania), gdzie moglibyśmy negocjować (wpływałaby na to: charyzma, przywództwo, perswazja, reputacja, honor, rozmiar oddziału) przerwę w walce (na zregenerowanie sił), rozejm w walce (w zamian za opłatę, przekazanie kilku żołnierzy, itp.), czy też zaproponować honorowy pojedynek z przywódcą, zmusić wroga do poddania się, czy też samemu rzucić broń...
    Oczywiście lord sam mógłby również proponować przerwę, rozejm, pojedynek, itp...

Wątpię jednak, by niektóre z owych negocjacji mogłyby dotyczyć band bandytów, oddziałów dezerterów, karawan, grup wieśniaków, itp...

Pozdrawiam!

Offline jziomex

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2495 dnia: Listopada 10, 2010, 21:45:47 »
    Wkurza mnie, że walki oddziałów, w których gracz nie uczestniczy potrafią trwać od kilku godzin do nawet dwóch dni, gdzie w czasie potyczki z naszym udziałem, czas na mapie świata się zatrzymuje...
    Ooo właśnie jak Daedalus jak byś takie coś zrobił byśmy byli wdzięczni. Ta gra chyba będzie jak najbardziej realna i odwzorowana do tamtych czasów, więc taka zmiana, że leci czas podczas bitwy bardzo poprawi tą "realność" .
    aaa i jeszcze chciałem dodać, że bardzo fajna i przede wszystkim ładna czcionka ;D

Pozdrawiam

Offline matilon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2496 dnia: Listopada 10, 2010, 22:44:17 »
    A tak, przy okazji, ile zajmuje teraz ten mod?

Offline Arto

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2497 dnia: Listopada 11, 2010, 10:26:06 »
    Mam nadzieję że takiej propozycji nie było.

Kiedy w oddziale niema żadnych jednostek konnych, wówczas na mapie ikonka gracza wygląda jak pospolita grupa wieśniaków. Może dałoby się dodać nowe ikony, które zmieniałyby się w zależności od rozmiaru oddziału lub przynależności gracza. Nie jestem pewien czy to przejdzie, ale warto spróbować ;)

Offline Gacek3000

• Użytkownik
    • NIE dla ACTA!
    « Odpowiedź #2498 dnia: Listopada 11, 2010, 10:40:26 »

Kiedy w oddziale niema żadnych jednostek konnych, wówczas na mapie ikonka gracza wygląda jak pospolita grupa wieśniaków. Może dałoby się dodać nowe ikony, które zmieniałyby się w zależności od rozmiaru oddziału lub przynależności gracza. Nie jestem pewien czy to przejdzie, ale warto spróbować ;)

Z tego co wiem Daedalus zamienił ikonki oddziałów w zależności od frakcji itp.

Offline Skrabek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2499 dnia: Listopada 11, 2010, 14:05:26 »

Z tego co wiem Daedalus zamienił ikonki oddziałów w zależności od frakcji itp.
    Z tego co wiem ikona zmienia się zależnie od tego czy gracz ma konia. Zdejmij konia z ekwipunku i ikona zmieni się w ludzika.
    Może istniałaby taka możliwość dodania kilku opcji przed walką i między bitwami (np gdy wycofamy się z walki, lub zrobi to przeciwnik - o ile w vanilla M&B jest to możliwe do wykonania), gdzie moglibyśmy negocjować (wpływałaby na to: charyzma, przywództwo, perswazja, reputacja, honor, rozmiar oddziału) przerwę w walce (na zregenerowanie sił), rozejm w walce (w zamian za opłatę, przekazanie kilku żołnierzy, itp.), czy też zaproponować honorowy pojedynek z przywódcą, zmusić wroga do poddania się, czy też samemu rzucić broń...
    Oczywiście lord sam mógłby również proponować przerwę, rozejm, pojedynek, itp...

Wątpię jednak, by niektóre z owych negocjacji mogłyby dotyczyć band bandytów, oddziałów dezerterów, karawan, grup wieśniaków, itp...

Pozdrawiam!
    Cóż zgaduje, że analiza mapy (czyli jej działanie, a dokładnie to nie zatrzymany czas na mapie) będzie pochłaniać za dużo RAM`u/procka. Z drugiej strony proszenie przeciwnika o stopkę w środku bitwy to nie często się zdarzało. Osobiście mam propozycję aby jeśli walka się nie zakończy w pierwszej turze, między nią a drugą turą było wyjście na mapę świata i kilka godzin minęło. Podczas tego czekania można by próbować uciec więc opcja w menu była by zbędna. No i ktoś z walczących mógłby dostać wsparcie.

Offline DrapiChrust

• Użytkownik
    • SAY CHEESE
    « Odpowiedź #2500 dnia: Listopada 11, 2010, 18:32:20 »
    Co do długich walk w wykonaniu NPC i błyskawicznych z PC to fakt, trochę to psuje klimat. Zwłaszcza w modach w stylu PoP, gdzie oddziały lordów mają po 100-200 ludzi... Miałem już akcje w których spotykałem walki większych grup armii i bezczelnie wykorzystywałem tą nieścisłość: z reguły rozbijało się to na kilka bitew, tak więc pomagałem w tej bitwie w której 'moi' mieli przewagę, potem z (już niezajętymi walką) sojusznikami wpadałem do następnej bitwy, gdzie siły były dotąd równe; wreszcie z całą już ekipą rozwalałem tą bitwę, którą 'moi' właśnie przegrywali. W ten sposób można mając do pomocy 3 lordów rozwałem kilkakrotnie większe siły przeciwnika z którymi UCZCIWIE nie miałem żadnych szans...

Sam cudów-wianków nie oczekuję, ale naprawdę w klimacie byłoby coś takiego:
    1.Wpadamy na wrogi oddział i zaczyna się rozmowa, potem menu przed bitwą.
    2.Jeżeli wybieramy bitwę to (tak jak przy budowaniu umocnień) menu znika i gra odmierza odpowiednią ilość czasu (na jedną potyczkę - załóżmy 2h, jest to czas w którym to toczy się ta właśnie potyczka, ale widzimy teraz co się w tym czasie dzieje na mapie). Dopiero po upływie tego czasu załącza się właściwia bitwa (ewentualnie jeszcze menu z tylko jednym przyciskiem :), albo wynik bitwy jeżeli postać gracza nie brała w niej udziału.
    3.Potem menu po bitwie.  Jeżeli w tym czasie do bitwy dołączył dodatkowy oddział (załóżmy - drugi lord eskortujący pierwszego) to jego oddział bierze udział już w drugiej potyczce (nawet jeżeli pierwszą armię wytłukliśmy za jednym zamachem).
    4. I tak w kółko aż po kolejnym odliczaniu i bitwie nie zostanie już tylko jedna strona.

Oczywiście to by oznaczało że opcja w której 'X przyłączył się do walki po stronie twojej/przeciwnika' nie będzie już działać - przeciwnik musi faktycznie dotrzeć do bitwy by wziąć w niej udział, a nie tylko być w pobliżu. Było by też dobrze gdyby czas trwania bitew z udziałem gracza był podobny do tego, ile czasu zajmuje to NPCom... chociaż to może być już trudne bo albo wydłużamy ostro bitwy dla gracza, albo ostro skracamy dla NPC... oba rozwiązania mają swoje wady...
    « Ostatnia zmiana: Listopada 11, 2010, 18:39:01 wysłana przez DrapiChrust »
    Gdybym był moderem... bada bada bidu bada bada bidu bidu bam...

Offline Gacek3000

• Użytkownik
    • NIE dla ACTA!
    « Odpowiedź #2501 dnia: Listopada 12, 2010, 08:18:24 »
    Gdy pomagamy sojusznikowi, który już dłuższy czas walczył z przeciwnikiem mogłoby być tak, że gdy zdecydujemy się zaatakować to nie powinno być tak jakbyśmy zaczynali bitwę od nowa. Sojusznik z przeciwnikiem powinni być respawnowani bardzo blisko siebie żeby móc bardzo szybko nawiązać walkę, a my daleko od nich. Wtedy można by było przeciwnika zajętego walką okrążyć.

EDIT:
    Mam kilka propozycji co do kontraktu najemnika. Mam nadzieję, że takie coś będzie dodane do moda.

1. Prosty zabieg. Zamienić kontrakt najemnika na kontrakt generała.
    2. Wszystkie frakcje mają swoich wasali. Wiadomo. Niestety żadna nie posiada najemnych dowódców (generałów). Można by było dodać, że takie postacie należały by do danej frakcji i podlegały wasalom. Nie posiadały by lenn.
    3. Gracz aby zostać lordem danej frakcji musiałby zostać takim generałem i po konkretnych zasługach zostawałby wasalem. Oczywiście gdy już nim zostanie i zdecyduje się na służbę u innego króla nie będzie musiał ponownie być generałem.
    4. Pkt 3. nie dotyczy gdy gracz wybierze na początku, że jest szlachcicem.

« Ostatnia zmiana: Listopada 13, 2010, 08:38:34 wysłana przez Gacek3000 »

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2502 dnia: Listopada 14, 2010, 01:55:46 »
    Brzmi ciekawie, ale jak się zachowa pogoda, gdy chmurka przejdzie np z tundry na łąki - opady automatycznie dostosują się do terenu, czy będziemy mogli się spodziewać śniegu na np stepach :D

Chmurki będą tak "nawigowane", że tego sytuacje powinny być raczej rzadkością. Śniegu, owszem, będzie się można nawet na stepach i równinach spodziewać, ale tylko zimową porą i nie będzie to widok zbyt częsty.

Przynajmniej teoretycznie. ;) Jeszcze bowiem nie wziąłem się za opracowywanie skryptów tworzących "trasy przelotu" chmurki. Chmury już jestem w stanie tworzyć (i wyglądają całkiem nieźle, ale z racji na "zasobożerność" będę odradzał włączanie tych efektów na słabszych kompach) oraz nimi poruszać. Pogoda w scenach również dostraja się odpowiednio. Zostało więc napisanie skryptów tworzących trasy przelotu i ilość/rodzaj chmur w zależności od pory roku.

Wkurza mnie, że walki oddziałów, w których gracz nie uczestniczy potrafią trwać od kilku godzin do nawet dwóch dni

Mnie też to deczko wkurza. Jest na to kilka rozwiązań:

- zmienić nieco skrypt symulowania walki - to już zrobiłem i siły oddziałów oraz straty są kalkulowane w nieco inny lepszy, niż w Native
    - powyższy skrypt jest wywoływany co godzinę i tego zmienić się co prawda nie da (bo odpala go silnik gry), można jednak zmusić skrypt, by straty w obu oddziałach obliczał nie raz, a parę razy pod rząd. Sądzę, że dwukrotne lub trzykrotne liczenie strat powinno w zupełności wystarczyć.
    - z tego co widzę, to obecnie symulacja walki zupełnie nie oblicza strat w nocy. Można usunąć ten warunek (chociażby dla grup innych niż lordowskie armie), by walki komputerowe były obliczane także po zmierzchu.

Z tego co wiem ikona zmienia się zależnie od tego czy gracz ma konia.

Obecnie działa to tak:

1. Gracz nie ma konia - zwykła, stara piesza ikonka.
    2. Gracz ma konia - zwykła, stara konna ikonka.
    3. Gracz nie ma konia, ale ma min. 8 poziom doświadczenia - piesza ikonka wojownika.
    4. Gracz ma konia oraz ma min. 8 poziom doświadczenia - konna ikonka wojownika.
    5. Gracz nie ma konia, ale zdobył swój sztandar - inna piesza ikonka wojownika.
    6. Gracz ma konia oraz zdobył swój sztandar - konna ikonka wojownika dzierżącego sztandar.

Dodatkowo od 8 poziomu gracz ma możliwość ręcznej zmiany ikonki, zarówno konnej, jak i pieszej. Ikon do wyboru trochę jest - różni wojownicy, łucznicy, kusznicy, pawężnicy, różni rycerze, łucznicy konni... itd. -  więc chyba każdy znajdzie coś, co mu będzie odpowiadać.

...gdy gracz wybierze na początku, że jest szlachcicem.

U mnie z całą pewnością nie będzie tej opcji. ;)

Co do przerobienia sposobu rozgrywania walk przez gracza i tworzenia dodatkowych opóźnień, to na razie wolę się za to nie brać. Obawiam się, że łączyć się to będzie ze zbyt wieloma zmianami. Aczkolwiek wpiszę to sobie na listę, może kiedyś będę miał wenę, by spróbować coś z tym pomodzić. ;)

Offline Skrabek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2503 dnia: Listopada 14, 2010, 15:26:03 »
    [..]Mam kilka propozycji co do kontraktu najemnika. Mam nadzieję, że takie coś będzie dodane do moda.

1. Prosty zabieg. Zamienić kontrakt najemnika na kontrakt generała.
    2. Wszystkie frakcje mają swoich wasali. Wiadomo. Niestety żadna nie posiada najemnych dowódców (generałów). Można by było dodać, że takie postacie należały by do danej frakcji i podlegały wasalom. Nie posiadały by lenn.
    3. Gracz aby zostać lordem danej frakcji musiałby zostać takim generałem i po konkretnych zasługach zostawałby wasalem. Oczywiście gdy już nim zostanie i zdecyduje się na służbę u innego króla nie będzie musiał ponownie być generałem.
    4. Pkt 3. nie dotyczy gdy gracz wybierze na początku, że jest szlachcicem.
    Taki swego rodzaju "Marszałek najemników" czy jak go tam zwali... Pomysł niezły gdyby było więcej niż 1-2 grup najemników. Dawało by to fajne opcje dowodzenia innymi drużynami i przede wszystkim nie było by wrednych lordów którzy się ciebie nie słuchają gdy tego najbardziej potrzebujesz... Czyli dodać kilka grup (jeśli jeszcze ich niema) oraz dodać możliwość wydawania im rozkazów kiedy jesteś na stanowisku dowodzącego, co da możliwości taktyczne typu: połączyć 2 średnie oddziały i wysłać na partol wokół miasta aby złapać kręcącego się w pobliżu wrogiego lorda, wysłać średniej wielkości oddział do nawiedzonej przez bandytów okolicy, 2 oddziały przydzielić do ochrony króla, resztę wysłać na granicę do pilnowania granic. I wszystko to bez obijających się po zamkach lordów.
    Taką propozycję dodam: Aby liczenie ile gracz może mieć max jednostek było inne na poziomie lorda i zwykłego poszukiwacza przygód. Bo zwykli poszukiwacze przygód nie podróżują ze 60 osobową ekipą wyszkolonych sierżantów...
    Ach bym zapomniał, gdzieś pojawiły się propozycje (nie wiem czy dodane do moda) aby rękawice i ciężka zbroja zmniejszały umiejętność celowania z łuku. Oczywiście łucznicy od razu ściągną pancerze, a bez nich będą odsłonięci i nie będą mogli być puszkami. Zmierzam do tego, że Nativ i wiele (jeśli nie wszystkie) modów nie dają możliwości bycia słabo opancerzonym szermierzem, łucznikiem, lub innym wojownikiem (no chyba, że lubisz przegrywać). A wcale nie trzeba być puszką by móc kosić na polu bitwy. Tak więc pytanie do autora: czy można przerobić animacje, staty broni i bohatera aby ci słabiej opancerzeni mieli jakieś szanse. Osobiście nie lubię biegać puszką, a nie chcę padać od 1 ciosu. (Sam nie napisałem jak można by to zrobić ponieważ nie mam na to pomysłu kompletnego.)

Offline Pesos

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2504 dnia: Listopada 14, 2010, 17:19:50 »
    Hmmm... ciekawą opcją byłoby, gdyby co jaki czas jakieś grupki bandytów się nawzajem ze sobą tłukły, bo ie uwierzę że bandyci nie biją się tylko dla tego że są kolegami po fachu :P Oczywiście to taki luźny pomysł, ale troche mi brakowało tego że nie widziałem co jakiś czas jak się bandyci piorą ;)