Brzmi ciekawie, ale jak się zachowa pogoda, gdy chmurka przejdzie np z tundry na łąki - opady automatycznie dostosują się do terenu, czy będziemy mogli się spodziewać śniegu na np stepach :D
Chmurki będą tak "nawigowane", że tego sytuacje powinny być raczej rzadkością. Śniegu, owszem, będzie się można nawet na stepach i równinach spodziewać, ale tylko zimową porą i nie będzie to widok zbyt częsty.
Przynajmniej teoretycznie. ;) Jeszcze bowiem nie wziąłem się za opracowywanie skryptów tworzących "trasy przelotu" chmurki. Chmury już jestem w stanie tworzyć (i wyglądają całkiem nieźle, ale z racji na "zasobożerność" będę odradzał włączanie tych efektów na słabszych kompach) oraz nimi poruszać. Pogoda w scenach również dostraja się odpowiednio. Zostało więc napisanie skryptów tworzących trasy przelotu i ilość/rodzaj chmur w zależności od pory roku.
Wkurza mnie, że walki oddziałów, w których gracz nie uczestniczy potrafią trwać od kilku godzin do nawet dwóch dni
Mnie też to deczko wkurza. Jest na to kilka rozwiązań:
- zmienić nieco skrypt symulowania walki - to już zrobiłem i siły oddziałów oraz straty są kalkulowane w nieco inny lepszy, niż w Native
- powyższy skrypt jest wywoływany co godzinę i tego zmienić się co prawda nie da (bo odpala go silnik gry), można jednak zmusić skrypt, by straty w obu oddziałach obliczał nie raz, a parę razy pod rząd. Sądzę, że dwukrotne lub trzykrotne liczenie strat powinno w zupełności wystarczyć.
- z tego co widzę, to obecnie symulacja walki zupełnie nie oblicza strat w nocy. Można usunąć ten warunek (chociażby dla grup innych niż lordowskie armie), by walki komputerowe były obliczane także po zmierzchu.
Z tego co wiem ikona zmienia się zależnie od tego czy gracz ma konia.
Obecnie działa to tak:
1. Gracz nie ma konia - zwykła, stara piesza ikonka.
2. Gracz ma konia - zwykła, stara konna ikonka.
3. Gracz nie ma konia, ale ma min. 8 poziom doświadczenia - piesza ikonka wojownika.
4. Gracz ma konia oraz ma min. 8 poziom doświadczenia - konna ikonka wojownika.
5. Gracz nie ma konia, ale zdobył swój sztandar - inna piesza ikonka wojownika.
6. Gracz ma konia oraz zdobył swój sztandar - konna ikonka wojownika dzierżącego sztandar.
Dodatkowo od 8 poziomu gracz ma możliwość ręcznej zmiany ikonki, zarówno konnej, jak i pieszej. Ikon do wyboru trochę jest - różni wojownicy, łucznicy, kusznicy, pawężnicy, różni rycerze, łucznicy konni... itd. - więc chyba każdy znajdzie coś, co mu będzie odpowiadać.
...gdy gracz wybierze na początku, że jest szlachcicem.
U mnie z całą pewnością nie będzie tej opcji. ;)
Co do przerobienia sposobu rozgrywania walk przez gracza i tworzenia dodatkowych opóźnień, to na razie wolę się za to nie brać. Obawiam się, że łączyć się to będzie ze zbyt wieloma zmianami. Aczkolwiek wpiszę to sobie na listę, może kiedyś będę miał wenę, by spróbować coś z tym pomodzić. ;)