Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły  (Przeczytany 328838 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Skrabek

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły
    « Odpowiedź #2475 dnia: Października 23, 2010, 21:29:38 »
    Mam pytanie odnoście tego czy jak pikinierzy będą stali tak w obronie i walnie w nich mocna jazda rycerzy na koniach, czy będą tymi pikami dostawali bardzo duże obrażenia, albo nawet ginęli od tych "nadziewań" pikami, bo chyba tak było w średniowieczu, jak stali pikinierzy niczym słup soli a "czołgi średniowiecza" padali jak muchy od obrońców
    Weź pikę i walcz z konnym... Przecie walka piką przeciw konnym już jest skuteczna po co jeszcze ma ją ulepszać? Chyba, że nie potrafisz grać piką ale na to obaj nie poradzimy. A jeśli chodzi ci o boty to nie wiem czy będzie przerabiał ich inteligencje bo bez zmiany jej boty same nie zaczną dźgać w konie.
    Nie wiem czy tak można, ale czy da się zrobić tak, by blokować kuszą/łukiem?
    Pisałem, że raz była zrobiona zmiana, gdyby się pomęczył kilka miesięcy i jeszcze opóźnił wydanie moda, pewnie by coś wykombinował(ble, nie rób tego). Jeśli chodzi ci o sam blok to wątpię żeby do kuszy w "trybie strzelania" można było dołączyć bloku. Choć mógłby atak tarczą w kuszy i łuku zamienić na przewracający atak (czyli atak tarczą podczas trzymania np: kuszy odpychałby i przewracał przeciwnika). To było by bardziej wykonalne ale nie wiem czy by się sprawdziło.

Skoro już przy tym jesteśmy dasz radę wykonać coś w stylu szarży np: po kliknięciu "k" koleś zaczyna biec (sprintem) i tratuje przeciwnika (z zasłanianiem się tarczą +do obrażeń i przewrócenie przeciwnika, a podczas machnięcia mieczem w biegu dawał by oczywiście bonus do obrażeń, albo zamiast tratowania samą tarczą lub machając mieczem, walnąć tarczą :) ). Skoro dasz radę wymóc na M&B machnięcie tarczą pewnie dasz radę przyśpieszyć bieg po kliknięciu.

Offline Gacek3000

• Użytkownik
    • NIE dla ACTA!
    « Odpowiedź #2476 dnia: Października 24, 2010, 09:06:09 »
    Mam pytanie odnoście tego czy jak pikinierzy będą stali tak w obronie i walnie w nich mocna jazda rycerzy na koniach, czy będą tymi pikami dostawali bardzo duże obrażenia, albo nawet ginęli od tych "nadziewań" pikami, bo chyba tak było w średniowieczu, jak stali pikinierzy niczym słup soli a "czołgi średniowiecza" padali jak muchy od obrońców
    Weź pikę i walcz z konnym... Przecie walka piką przeciw konnym już jest skuteczna po co jeszcze ma ją ulepszać? Chyba, że nie potrafisz grać piką ale na to obaj nie poradzimy. A jeśli chodzi ci o boty to nie wiem czy będzie przerabiał ich inteligencje bo bez zmiany jej boty same nie zaczną dźgać w konie.[...]

Ale mu chodziło o dodanie pikinierom i włócznikom możliwość walki w formacji przeciwko konnicy (coś podobnego do szarży konnych z przysiadu, tylko w tym wypadku dla włóczników). O ile graczowi to bez różnicy (bo łatwo powalić bronią drzewcową jeźdźca celując w konia), to botom takie coś by się przydało.

[...]Skoro już przy tym jesteśmy dasz radę wykonać coś w stylu szarży np: po kliknięciu "k" koleś zaczyna biec (sprintem) i tratuje przeciwnika (z zasłanianiem się tarczą +do obrażeń i przewrócenie przeciwnika, a podczas machnięcia mieczem w biegu dawał by oczywiście bonus do obrażeń, albo zamiast tratowania samą tarczą lub machając mieczem, walnąć tarczą :) ). Skoro dasz radę wymóc na M&B machnięcie tarczą pewnie dasz radę przyśpieszyć bieg po kliknięciu.

Nawet ciekawy pomysł. Szarża pikinierów to byłaby rzeź dla naszych mieczników.

EDIT:
    @DOWN: Źle to ująłem, ale chodzi mi dokładnie o to o czym wspomniał rybopiotr.
    « Ostatnia zmiana: Października 24, 2010, 18:38:37 wysłana przez Gacek3000 »

Offline Skrabek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2477 dnia: Października 24, 2010, 11:14:08 »
    @UP Nic to nie da, może jedynie zmienić inteligencje botów wymuszając na nich dźganie w konie, formacja by nic nie zmieniła.

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #2478 dnia: Października 24, 2010, 13:59:24 »
    Najlepiej zrobić tak samo jak jest w Europe 1200 że jak wpadniemy na pikiniera to obrażenia są jak z nachylonej kopii,tylko że obrażenia zależa od prędkości konia który obrywa a nie od prędkości atakującego
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline daw790

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2479 dnia: Października 26, 2010, 19:18:24 »
    Masz rację bo to rzeczywiście nieźle zrobione jest i już nie raz się nadziałem na tą sztuczkę.
    Życie jest jak herbata, każdy słodzi inaczej.

Offline DrapiChrust

• Użytkownik
    • SAY CHEESE
    « Odpowiedź #2480 dnia: Października 28, 2010, 20:04:43 »
    O proszę. Czyli jednak można? Jeżeli działa to sensownie to...

Bo pikinierzy NPC do bani są masakrycznie. Mięso armatnie
    Gdybym był moderem... bada bada bidu bada bada bidu bidu bam...

Offline daw790

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2481 dnia: Października 30, 2010, 15:24:02 »
    Troszkę denerwujące jest to, że nie muszą się specjalnie ustawić z tą włócznią mogą się nawet zasłaniać tarczą (chyba, że coś źle zauważyłem) a ty gdy będziesz chciał użyć na nich lancy to lepiej żebyś trafił bo inaczej twój koń będzie miał nieciekawą sytuacje.
    Życie jest jak herbata, każdy słodzi inaczej.

Offline Skrabek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2482 dnia: Października 30, 2010, 16:44:02 »
    Już to widzę, pikinier ustawiony tak aby zablokować atak piechoty, ty go chcesz od tyłu trafiasz w niego i wyskakuje ci 130dmg, padasz martwy... :o Niezły pomysł ale nie sprawdzi się wg. mnie.

Offline Leinnan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2483 dnia: Listopada 02, 2010, 19:56:43 »
    Jedno mnie ciekawi.
    Deadalus nad czym aktualnie pracujesz?
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline pogomce

• Użytkownik
    • WV_Rastablasta
    « Odpowiedź #2484 dnia: Listopada 03, 2010, 02:52:24 »
    nie pamiętam gdzie, ale IVE pisał o jakimś modzie, gdzie da się tarcze stawiać (zaraz, czy to nie ci paskudni ruscy?!)

Da się i to bardzo prosto, ale dopiero w Warbandzie. W 1.011 to nie przejdzie.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 03, 2010, 09:56:14 wysłana przez Daedalus »

Offline Gacek3000

• Użytkownik
    • NIE dla ACTA!
    « Odpowiedź #2485 dnia: Listopada 03, 2010, 18:09:05 »
    Jedno mnie ciekawi.

Jeżeli dobrze pamiętam to kilka stron wcześniej Daedalus wspominał coś o tym, że pracuje nad miastami (żeby były bardziej rozbudowane i większe).

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #2486 dnia: Listopada 03, 2010, 22:05:53 »
    Tak sobie myślałem o... polu bitwy. Lecz nie o polu, gdzie kierujemy swój oddział, by nakopać przeciwnikowi, ale o tym, co po takim "polu bitwy" pozostaje - czyli o ikonkę na mapie świata (dla tych, co jeszcze nie załapali - "X"). Gdy bohater, lub któryś z herosów ma wysoko rozwiniętą umiejętność tropienie, to może odczytać, ile uczestników brało udział w owej bitwie, nim ten charakterystyczny krzyżyk zniknie.
    Ale do rzeczy - czy istniałaby możliwość utworzenia z owych krzyżyków tymczasowych lokacji, w których moglibyśmy znaleźć przedmioty poległych. Wątpię, by jego lordowska mość, lub banda zbirów zabierała dosłownie wszystko poległym, więc moglibyśmy być w stanie jakieś śmieci z takiego "pola bitwy" pozyskać. Umożliwiałoby to nam jakiś skromny zarobek, za zwożenie tego całego znalezionego crapu do sklepów, co mogłoby być opłacalne na początku... Oczywiście na pozyskiwanie przedmiotów mogłaby wpływać również umiejętność plądrowania, która zwiększałaby szansę na coś nie-podartego, zardzewiałego, połamanego (może nie od razu masterwork... tylko, hm... plain?).

Operacja "sęp", bądź "hiena cmentarna" mogłaby wyglądać m.in tak:
    1. Podjeżdżamy do pola bitwy
    2. Otwiera nam się menu, w którym napisane by było coś w stylu "Stoisz na miejscu krwawej bitwy, w której brało udział <wartości zależne od poziomu tropienie> osób. Niektórzy polegli mają przy sobie jeszcze parę przedmiotów przy sobie. nie są co prawda dobrej jakości, ale pospólstwu niekiedy takie rzeczy wystarczają - czy to by przetopić na narzędzia, czy też zatrzymać w celach obronnych. Co postanawiasz?". Mielibyśmy 2 możliwości: "Przeszukać pole bitwy" - patrz punkt 3; bądź "Odejdź." - wyjście.
    3. Gdy zdecydowalibyśmy się na przeszukiwania, musielibyśmy odczekać trochę czasu (ok 1-2h w grze), po czym pojawiałby się komunikat: "Z ciał poległych udało ci się zebrać kilka przedmiotów, niegdyś należących do walczących. Co postanawiasz?". Mielibyśmy 3 (?) możliwości:
     3.1. Splądrowania poległych ze śmieci, które im pozostały (-10 do morale oddziału) - otwierałby się okno z ekwipunkiem z owymi gratami,
     3.2. Pochowania poległych wraz z ich sprzętem (+5 do morale oddziału) - wydłużenie czasu o kolejne ~3 godziny, po czym powrót na mapę świata,
     3.3. Odejścia z pola bitwy - powrót na mapę świata.
    4. Po wyjściu z owej "lokacji" pole bitwy by znikało, albo pojawiałby się dodatkowy wpis, typu "ograbione" / "pogrzebane" ( w zależności od wyboru w pkt 3), przez co nie moglibyśmy tam ponownie wejść.

Oczywiście nie zawsze moglibyśmy cokolwiek znaleźć - amatorów tego typu praktyk nie brakuje. Dodatkową atrakcją byłaby napaść innego "sępa" - nisko-levelowa jednostka pokroju lootera / farmera.

Teraz trochę z innej beczki: Na DX7 nad walczącymi widnieje tuż pod ikonką 2 skrzyżowanych mieczy, napis "Battle". Czy istniałaby możliwość ujrzenia tego napisu i na DX9? Grając pierwszy raz na DX7, aż mnie ciarki przeszły, jak go zobaczyłem ;d

Pozdrawiam!

Offline Gacek3000

• Użytkownik
    • NIE dla ACTA!
    « Odpowiedź #2487 dnia: Listopada 04, 2010, 15:21:13 »
    Fajny pomysł tylko nie rozumiem dlaczego -10 morale gdy splądrujemy poległych? Zwykły żołdak jest na tyle pazerny na łupy, że grzebanie w trupach nie jest dla niego nie moralne. Powinno być jak w przypadku plądrowania wsi, że morale idą na plus.

EDIT: Można dodać możliwość podzielenia się z oddziałem (wtedy +10 morale) lub zabrać wszystko sobie (-5 morale za pazerność).

Offline Leinnan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2488 dnia: Listopada 04, 2010, 20:50:20 »
    Niezły pomysł, ale powtarzam pytanie
    Jedno mnie ciekawi.

Offline Dorogon

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #2489 dnia: Listopada 04, 2010, 21:43:24 »
    Gacek odpisal ze Daed nad mapa podobno pracuje, a Daedalus nie bedzie kazdemu pisal o tym co aktualnie robi bo by musial nas informowac co strone bo wam sie nie chce poczytac kilka stron wczesniej.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 05, 2010, 15:17:54 wysłana przez Dorogon »