Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły  (Przeczytany 330650 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline adas

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły
    « Odpowiedź #2415 dnia: Września 20, 2010, 12:18:50 »
    Co powiecie na niewolnictwo o M&B? ;)

Polegalo by to na przekazywanie nieodplatnie jencow (robotnikow przemyslowych) wsiom lub miastom. Dzieki czemu rosla by zamoznosc naszych wsi/miast. Do ustalenia jest przelicznik. Proponuje np. 10 jencow na 1% zamoznosci.

Mozna to zrobic w formie misji od wojta wsi / zarzadcy miasta, albo na stale dodac taka opcje dla kazdej wsi.
    Taka misja mogla by sie pojawiac w pozniejszym etapie gry, bo na poczatku ciezko lapac jencow (w wiekszosci modow).

W modzie RusXIII mozna przekazywac nieodplatnie jencow lordom - w zamian za punkty "przyjazni"

Jesli udalo by sie to wprowadzic, mozna by tez zwiekszyc liczebnosc chlopow w wioskach. Tak aby podczas pladrowania wsi mozna bylo ich zlapac 20-30 (oprocz zabitych)

Dalo by rade cos takiego zrobic? :D

P.S.
    Skad ten pomysl?
    Olsnilo mnie dzisiaj gdy przejezdzalem obok kosciola budowanego prawdopodobnie przez jencow krzyzackich ;)
    http://www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100710/LUBLIN/933961158
    http://www.niemce.pl/viewpage.php?page_id=17
    « Ostatnia zmiana: Września 20, 2010, 12:28:47 wysłana przez adas »

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #2416 dnia: Września 20, 2010, 14:56:02 »
    Całkiem ciekawy pomysł z tym niewolnictwem, ale nie przesadzałbym jednak z nadmiernym dostarczaniem jeńców.
    Wiadomo, że taki Sea Raider mógłby z palcem w zadzie wyciąć z 10 chłopów, co dopiero 10 takich... Może dodać opcję w menu obozu typu "Prze-konwertuj (xD) jeńców na niewolników", albo po prostu wyszkolić / zostawić kilku żołnierzy w wiosce, by pilnowali siłę roboczą. Oczywiście pozostawianie zbyt dużej ilości niewolników mogłaby skutkować wybuchem małej rebelii pokroju "Bandyci zaatakowali wioskę!".

Pozdrawiam!

Offline Dorogon

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #2417 dnia: Września 20, 2010, 17:13:07 »
    A bedzie cos  stylu, wybudowania Strażnicy/Posterunku Straży w którym można by przydzielić np. 10 Strażników którzy pomagali by nam, gdyby wioska została zaatakowana przez bandytów lub wrogiego lorda ?

Offline Gacek3000

• Użytkownik
    • NIE dla ACTA!
    « Odpowiedź #2418 dnia: Września 20, 2010, 18:50:59 »
    Tak. Jeśli uda mi się zrobić wszystko to, co planuję, to mapa będzie pełniutka (mimo iż obecnie jest większa niż 4 mapy z Native razem wzięte), a na brak ciekawych miejsc do zwiedzania narzekać nikt nie powinien. Mam trochę niespodzianek w zanadrzu. Niektóre są na razie tylko na papierze, inne już prawie ukończone. W każdym razie staram się jak najbardziej uciekać od "standaryzacji", która w M&B jest na każdym kroku i dzięki której tak naprawdę w grze nie ma ciekawych, unikalnych lokacji, a gracz po jednej wizycie ma już serdecznie dosyć danego miejsca.

Co do tych neutralnych miast. Oprócz Zendar w podstawce ciągle jest mowa o Geroi, mogłoby być to miasto w którym gromadzili by się najemnicy których moglibyśmy nająć.

EDIT: Miasto mogłoby być wzorowane na jakimś włoskimi mieście-państwie np. Genui (podobna nazwa).
    « Ostatnia zmiana: Września 21, 2010, 15:55:25 wysłana przez Gacek3000 »

Offline Syron

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2419 dnia: Września 21, 2010, 15:41:05 »
    OOoo to bardzo ciekawy pomysł z tym miastem najemników łowców głów itp i np w tym mieście można by dostawać Q na zabicie jakiegoś noba w wiosce czy danej lokacji :D i może nowe mounty typu osiołek .. itp...

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #2420 dnia: Września 21, 2010, 16:07:59 »
    Niech mi ktoś spróbuje wmówić, że zwykłe M&B musi wyglądać gorzej niż Warband... ;)

Offline Danio432

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2421 dnia: Września 21, 2010, 16:42:17 »
    Świetnie jak na zwykłego mounta. Używałes Polished Landscapes czy może sam zrobiłeś krajobraz?
    Celem wojny nie jest śmierć za swoją ojczyznę, ale pozwolenie by dranie z drugiej strony umierali za swoją.

Offline daver194

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2422 dnia: Września 21, 2010, 16:49:25 »
    Ta grafa est po prostu świetna :)
    Mam nadzieję, że mój komp uciągnie teraz bitwę ~250 ludzi

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #2423 dnia: Września 21, 2010, 17:08:00 »
    Jak na M&B nieźle ale z Warbandem nie ma co się równać. Oczywiście to tylko moje zdanie ;).

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    « Odpowiedź #2424 dnia: Września 21, 2010, 17:14:13 »
    Tak ive, szczególnie na twoich low-detalach. Osobiście uważam, że to co zrobił Daedalus zasługuje na najwyższe honory, bo naprawdę wyciągnął tyle ze zwykłego Mount & Blade, że zasługuje na Oscara w grach elektronicznych :D Osobiście czekam na tego super-uber moda, ponieważ można spodziewać się naprawdę zajebczastej rozgrywki!

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #2425 dnia: Września 21, 2010, 17:56:55 »
    Mnie najbardziej denerwują te sztywne animacje :( Mam nadzieję, że coś się w tej kwestii zmieni. W sumie jestem pewien. :)
    "Czegoż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
    Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".
    "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
    Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    « Odpowiedź #2426 dnia: Września 21, 2010, 18:55:42 »
    Niech mi ktoś spróbuje wmówić, że zwykłe M&B musi wyglądać gorzej niż Warband... ;)

Może musi ale Daedalusie ty w temacie modowania jesteś po prostu cudotwórcą.
    Widoki są takie że zamiast walczyć chce się po prostu podziwiać dzieło twojej pracy.
    Nie mogę się doczekać grania w Rządy Miecza.
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #2427 dnia: Września 21, 2010, 19:26:25 »
    Jeśli ktoś tu zasługuje na wielkie pochwały, to gutekfiutek, wszak to jego Polished Landscapes określają w sporej mierze wygląd mojego moda. Ja tylko wykorzystałem to, co mi kiedyś podesłał, edytując modele i podmieniając tekstury na takie, jakie mi pasowały oraz dodając od siebie nieco nowych rzeczy. Może i było przy tym sporo roboty, ale tak czy siak to nadal głównie dzieło gutka i gdyby nie on, to z pewnością nigdy nawet nie zbliżyłbym się do takich efektów.

Wygląda to wszystko nieźle i wreszcie udało mi się tak dopasować tekstury, bym był z nich w miarę zadowolony. Nadal jednak flora potrzebuje sporo "miłości" i pewnie jeszcze niejedną godzinę będę przy niej musiał spędzić. Konieczna jest poważna optymalizacja, bo przy wszystkich efektach na maksimum gra potrafi się u mnie wyspać nawet podczas małych bitew. Zwłaszcza te nowe wielkie drzewa (nie od gutka) i trawa aż proszą się, by je troszkę odchudzić. ;)

Jak na M&B nieźle ale z Warbandem nie ma co się równać. Oczywiście to tylko moje zdanie ;).

Śmieszne, bo graficznie Warband od M&B różni się praktycznie tylko dodaniem kiepsko wyglądającego HDRa, a większość modeli flory nie była przez twórców ruszana chyba od czasów 0.808. No ale jak ktoś lubi plastik... ;)

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #2428 dnia: Września 21, 2010, 19:31:51 »
    Skoro Zendar będzie takim wielokulturowym miastem, to można liczyć na budowle o różnych stylach? ew. świątynie różnych wyznań? No i czy miasto będzie duże? Nie chodzi o 1000 ha takich samych ulic, jednak czy będzie po czym chodzić i co oglądać.
    Sława!

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #2429 dnia: Września 21, 2010, 20:57:39 »
    Mam pytanie odnośnie scen miast / zamków.
    Z tego, co pamiętam planujesz wykorzystać (zapewne już to zrobiłeś)  także moda Polished Buildings Gutka, do wystroju miast swadiańskich i vaegirskich. Tylko zastanawia mnie, co z resztą kultur...
    Pamiętam również, że miasta nordyckie, khergickie, jak i rhodockie pozostają wciąż takie same, gdyż Gutek raczej nie zajmował się modelami budynków do nich (a może cały czas nad tym pracuje?). Przypuszczam jednak, że chanat nie wymagają tak drastycznych zmian, jak te dwie pozostałe.
    Może planujesz wykorzystać te mega wielkie konstrukcje z Warbanda (odpowiednio je przeskalować, czy coś), jeśli Gutek zabandonowałby Polished Buildings?

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Września 21, 2010, 21:09:04 wysłana przez NIFN »