Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły  (Przeczytany 329003 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    Odp: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły
    « Odpowiedź #2400 dnia: Września 01, 2010, 13:48:33 »
    Hej! Picklocking prościutko z Obliviona! Bajer :)

Będzie działał podobnie do oryginału? :)

Ano, żywcem zerżnięty. ;) Zasady działania są niemal identyczne + trochę moich dodatków (drobne czynniki losowe, uwzględnienie umiejętności złodziejskich gracza i takie tam...). Nie będzie jednak opcji automatycznej próby otwarcia.

na ostatnim screenie widać zaludnioną gospodę (nareszcie), ale postacie znaczące (najemnicy, wykupiciele etc.) dalej stoją. Czy dałoby się je posadzić albo rozruszać trochę?

Raczej będą stały. Posadzenie ich samo w sobie problemem nie jest, jednak pojawią się błędy podczas próby rozpoczęcia dialogu. Podziękujcie twórcom gry, że kamerę do okna dialogu ustawili "na sztywno" na określonej wysokości, zamiast dać jej możliwość automatycznego dostosowywania się np. poprzez podążanie za pozycją głowy postaci. Rozmowa z kapeluszem niezbyt ciekawie wygląda, wierzcie mi. Co prawda przygotowałem sobie drugi zestaw animacji, gdzie podczas dialogu widać AŻ głowę i klatkę piersiową, ale to znowu wymaga dodatkowych modyfikacji w gospodach ze względu na problemy z systemem kolizji. Na razie więc zostanę przy staniu.

Jeden komentarz: To rób pod Warbanda.

Tak, i poświęć następny rok na samo przenoszenie kodu i przerabianie skryptów. Dziękuję za taki interes. ;)

Offline acoaco122

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #2401 dnia: Września 01, 2010, 13:53:15 »
    Deadalus kiedy w indeksie zobaczyłem ze napisałeś coś w tym temacie cieszyłem się że to na pewno wiadomość że ustabilizowałeś swoją sytuację i wracasz do prac nad modem ale cóż...
    "Aut inveniam viam aut faciam"

Offline tympod123

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #2402 dnia: Września 02, 2010, 21:57:32 »
    Cytat: Skrabek
    A może zrobić by gildie najemników? Po opłacie armia(wielkość zależy od tego ile chcesz wykupić) podążała by za tobą i nie bała się przeciwników. Dochodzi do tego jeszcze możliwość ustawienia i w zamku itp. dawało by to możliwość szybkiego wyszkolenia armii za same denary i to z możliwością ich oddzielnej podróży(ci w tawernie kupieni pewnie muszą być pod dowództwem hero lub twoim)

Było już coś takiego w którymś z modów... I działało nawet dość fajnie - można było wykupić usługi wojsk najemnych na pewien okres czasu, po którym odłączali się od oddziału. A w trakcie trwania "kontraktu" podążała za naszym wojskiem.

Cytat: Daedalus
    Zasady działania są niemal identyczne(...)

Jak będą te same dźwięki podnoszenia zapadek to będę niekwestionowanym mistrzem otwierania zamków ;)  W Oblivionie to było banalne - postać z umiejętnością zabezpieczeń na poziomie 10 - 15 mogła otworzyć każdy zamek... W Morrowindzie to było nie do pomyślenia :)
    « Ostatnia zmiana: Września 02, 2010, 22:03:38 wysłana przez tympod123 »
    Cogito ergo zoom - myślę, więc jezdem :)

Offline Skrabek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2403 dnia: Września 03, 2010, 20:32:25 »
    Było już coś takiego w którymś z modów... I działało nawet dość fajnie - można było wykupić usługi wojsk najemnych na pewien okres czasu, po którym odłączali się od oddziału. A w trakcie trwania "kontraktu" podążała za naszym wojskiem.
    Chyba w SoD, bo stąd ten pomysł ale własnoręcznie go rozbudowałem bo w najnowszą część(z najemnikami) nie grałem i nie wiem jak to wyglądało.

Offline Gacek3000

• Użytkownik
    • NIE dla ACTA!
    « Odpowiedź #2404 dnia: Września 11, 2010, 09:30:37 »
    Skoro prace nad modem powróciły to zapytam: Co sądzisz o moim pomyśle, który zaproponowałem nie dawno przez zawieszeniem pracy?

Mam pewną sugestię aby zmienić troszkę tą rebelię dla uzurpatora. Troszkę nudnawe jest to, że wszyscy pretendenci siedzą w zamkach konkurentów.

Mogłoby być tak, że każdy pretendent przebywał by w innym miejscu. Jeden pretendent był by właścicielem ziemskim i przebywał w jakiejś wiosce/mieście. Byłby niezadowolony z podniesienia podatków lub kryzysu gospodarczego w królestwie. Rebelia wybuchała by sama jako "chłopska rebelia" wokół wioski/miasta pojawiałyby się duże oddziały chłopów. Przyjeżdżając w miejsce buntu moglibyśmy walczyć lub się do nich przyłączyć jako marszałek/zwolennik. Co się tyczy innych pretendentów mogliby być to: wasal nie zadowolony z rządów króla; wygnany członek rodziny królewskiej (to co w native), generał aresztowany za zdradę i wysłany do ciężkiej pracy ze swoimi żołnierzami (bunt niewolników).

Quest z rebelią mógłby być poprzedzony przygotowaniami, kilka questów nie zbędnych do rozpoczęcia rebelii (zebranie określonej ilości sztuk złota, licznej armii i informacji dot. przeciwnika). Zadanie nie dotyczyłoby buntów chłopskich i niewolników. 

Offline jziomex

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2405 dnia: Września 15, 2010, 18:55:25 »
    no właśnie , fajny ktoś miał pomysł żebyś dodał jakąś takie osoby/wojaków którzy po prostu ogłuszają mam na myśli zwyczajnych "pałkarzy" co mają jakąś broń do ogłuszania , byli by oni w frakcji najemników itp. bo w native nie przypominam sobie żeby było takie coś :) więc przemyśl to daedalusie :)

Offline acoaco122

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #2406 dnia: Września 15, 2010, 19:03:27 »
    Eee... Łowcy Głów?
    "Aut inveniam viam aut faciam"

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2407 dnia: Września 17, 2010, 16:31:08 »
    Stare kontra nowe. Zmienione tekstury, geometria modeli, ułożenie (by strzała nie przechodziła przez środek majdanu) i sposób gięcia się na znacznie bliższy realiom. Jeśli komuś nie przeszkadzał dotychczas np. kwadratowy łuk myśliwski lub longbow, który uginał się praktycznie tylko przy majdanie, to może sobie odpuścić oglądanie screenów. ;)

Pozostałe łuki także będą przerobione, a najprawdopodobniej całkowicie zastąpione przez nowe, wiarygodne historycznie modele.

edit: Przy okazji robienia screenów zauważyłem też, że w Native strzały są osadzone na cięciwie na odwrót. To również będzie poprawione. ;)

Co sądzisz o moim pomyśle, który zaproponowałem nie dawno przez zawieszeniem pracy?

Że na razie zostaje jak jest. Zbyt wiele innych, pilnych rzeczy czeka w kolejce.

Offline Kalsiver

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2408 dnia: Września 17, 2010, 19:33:21 »
    A no faktycznie lotka pójdzie po drewnie co równa się niszczeniu lotek i skręceniu strzały (w normalnym świecie).
    Bardzo ładnie zrobione.
    Od razu wygląda to przyzwoiciej !
    Czekam na kolejne pokazy poprawek !
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu następującym po tym terminie.
    Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Offline Gacek3000

• Użytkownik
    • NIE dla ACTA!
    « Odpowiedź #2409 dnia: Września 17, 2010, 20:16:08 »
    Fajnie to wygląda. Potrafiłbyś zrobić coś takiego w kuszy? Np. kołowrotek ładujący bełt?

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2410 dnia: Września 17, 2010, 20:25:10 »
    Takie brzydkie tekstury łuku były w Native ? Fuuuu....xD

(click to show/hide)

Offline Syron

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2411 dnia: Września 19, 2010, 22:32:15 »
    Mam taki pomysł byś zrobił takie Neutralne Miasteczko-port  pełne kupców każdy handluje czym innym i np-Piraci by handlowali najemnikami ... i możesz sobie kupic ludzi do party i może najemnicy w gospodzie .... tylko jacyś inni np przypłyneli na statku z ...no nieważne  :D
    « Ostatnia zmiana: Września 19, 2010, 22:38:09 wysłana przez Syron »

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2412 dnia: Września 19, 2010, 22:37:39 »
    Zendar będzie tego typu neutralnym miastem i zarazem czymś w rodzaju stolicy, najważniejszym miejscem całego kontynentu.

Offline Syron

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2413 dnia: Września 19, 2010, 22:41:08 »
    A myślałeś może nad jeszcze innymi lokacjami na mapie ?? Oprócz zendar ?

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2414 dnia: Września 19, 2010, 22:55:28 »
    Tak. Jeśli uda mi się zrobić wszystko to, co planuję, to mapa będzie pełniutka (mimo iż obecnie jest większa niż 4 mapy z Native razem wzięte), a na brak ciekawych miejsc do zwiedzania narzekać nikt nie powinien. Mam trochę niespodzianek w zanadrzu. Niektóre są na razie tylko na papierze, inne już prawie ukończone. W każdym razie staram się jak najbardziej uciekać od "standaryzacji", która w M&B jest na każdym kroku i dzięki której tak naprawdę w grze nie ma ciekawych, unikalnych lokacji, a gracz po jednej wizycie ma już serdecznie dosyć danego miejsca.