Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Wątpliwości w sprawie banów/ostrzeżeń i odwołania  (Przeczytany 120601 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline huth

• Piwa: 451
    Odp: Wątpliwości w sprawie banów/ostrzeżeń i odwołania
    « Odpowiedź #240 dnia: Listopada 30, 2013, 19:40:52 »
    (click to show/hide)
    Powinieneś mieć to pole jako jedna z opcji w Profilu forum.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #241 dnia: Listopada 30, 2013, 21:46:15 »
    O dziwo nie mam, łap skrina na pw może coś sie zrypało

Offline Waldzios

• Użytkownik
    • Piwa: 50
    • "Let me see your war face."
    « Odpowiedź #242 dnia: Listopada 30, 2013, 22:01:34 »
    Dla mnie to kwestia wieku. Moje pokolenie pamięta jeszcze opowieści dziadków i babci, którzy przeżyli okupacje i potrafi wymienić wymordowanych członków rodzin. Nie wyobrażam sobie jak można palić znicze na grobach, lub wspominać pamięć tych którzy grobów nie posiadają i jednocześnie twierdzić ze swastyka to symbol szczęścia. Dla mnie to czysta zgroza.
    "There Ain't No Such Thing As A Free Lunch"

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #243 dnia: Listopada 30, 2013, 22:08:51 »
    .
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 12, 2015, 22:17:44 wysłana przez Sefirot »
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline Arthasan

• Użytkownik
    • Piwa: 67
    « Odpowiedź #244 dnia: Listopada 30, 2013, 23:01:00 »
    Wg mnie to próba prowokacji. Jest wszak mnóstwo innych symboli tych wartości, które nie są tak postrzegane. Co zatem zmusza nas do obnoszenia się ze swastyką?

Offline Waldzios

• Użytkownik
    « Odpowiedź #245 dnia: Grudnia 01, 2013, 09:49:19 »
    To tak głupio-mądra taktyka. Nie można frontowymi drzwiami (bo prawo zabrania), to wciska się ideologie bocznymi. Najpierw zrehabilituje się swastykę i "hailowanie", potem będzie można iść dalej.
    "Gestapo" tez można zrehabilitować, bo przed nazistami na pewno zdarzały się "miłe" tajne policje.
    "Obozy koncentracyjne" przed wojna nie oznaczały  nic złego, po prostu miejsce gdzie koncentrowano więźniów przed wysyłką dalej, więc może tez warto je zrehabilitować.

Offline Sefirot

• Użytkownik
    « Odpowiedź #246 dnia: Grudnia 01, 2013, 13:21:09 »
    .
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 12, 2015, 22:17:39 wysłana przez Sefirot »

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #247 dnia: Grudnia 01, 2013, 14:43:57 »
    Ale kto tu mówi że nazizm jest czymś dobrym, to takie samo gówno jak komunizm i zasługuje na ogromne potępienie. Kwestią jest przeogromny ból dupy ograniczonych ludzi którzy nie rozumieją innych znaczeń i bogatej historii tego tradycyjnego symbolu. Czemu w ramach walki z systemami totalitarnymi nie zaczniecie protestować przed castoramą przeciwko sprzedaży młotków?

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #248 dnia: Grudnia 01, 2013, 15:15:22 »
    Kwestią jest przeogromny ból dupy ograniczonych ludzi którzy nie rozumieją innych znaczeń i bogatej historii tego tradycyjnego symbolu. Czemu w ramach walki z systemami totalitarnymi nie zaczniecie protestować przed castoramą przeciwko sprzedaży młotków?
    Niewiedzę nazywasz bólem dupy? Niezła logika. To że ciebie interesuje symbolika i wiesz coś o swastyce nie oznacza, że przeciętny Kowalski ma się od razu edukować co ten symbol oznacza - nawet w szkołach o tym nie uczą. WIĘKSZOŚCI ludzi ten swastyka kojarzy się jednoznacznie, nawet artyści wzbraniają się od używania jej więc będąc w mniejszości nie masz praktycznie nic do gadania.

Offline Waldzios

• Użytkownik
    « Odpowiedź #249 dnia: Grudnia 01, 2013, 15:19:35 »
    Problem w tym ze swastyki nie rehabilituje Castorama, ale organizacje znane z "brunatnych" poglądów. Setki, jeśli nie tysiące organizacji w Europie i na świecie wyrzekły się tego symbolu jeszcze w czasie wojny. Garstka która uparcie się go trzyma jest znana z wypowiedzi w rodzaju "Naród polski domaga się usunięcia spośród siebie przeklętych przybłędów i z tych przyczyn nie może im współczuć, gdy ulegają tępieniu. (…)" (NSZ 23 stycznia 1943);

Offline Sefirot

• Użytkownik
    « Odpowiedź #250 dnia: Grudnia 01, 2013, 15:23:09 »
    .
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 12, 2015, 22:17:35 wysłana przez Sefirot »

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #251 dnia: Grudnia 01, 2013, 15:46:48 »
    Niewiedzę nazywasz bólem dupy? Niezła logika. To że ciebie interesuje symbolika i wiesz coś o swastyce nie oznacza, że przeciętny Kowalski ma się od razu edukować co ten symbol oznacza - nawet w szkołach o tym nie uczą.
    Jeżeli ktoś jest tępakiem i ignorantem to przyklaskiwanie mu nic nie zmieni. To jakieś strasznie patologiczne poglądy, idąc dalej można stwierdzić że skoro większość ludzi nie zna rachunku różniczkowego należałoby przestać go używać.
    nawet artyści wzbraniają się od używania jej więc będąc w mniejszości nie masz praktycznie nic do gadania.
    No tak, bo artyści są jedyną słuszną wyrocznią i określają co się nadaje a co nie. Poza tym od kiedy zamiast demokracji mamy dyktaturę większości?

@Wakdzios, no tak skoro niemcy 80 lat temu uznali Słowian za podludzi zaprzestanie używania słowiańskiego symbolu religijnego jest najlepszym i najbardziej logicznym pomysłem.

Ja jednak dalej jestem za ustawowym zakazem sprzedaży młotków bo się źle kojarzą.

Offline Waldzios

• Użytkownik
    « Odpowiedź #252 dnia: Grudnia 01, 2013, 15:48:08 »
    Np. jeżeli rock awangardowy jest wśród przeciętnego słuchacza kompletnie nieznany, nie powinno się mieć do niego pretensji, że jest dla niego dziwny. Nie powinno się dziwić Polakowi, że myśli, że nie wie, gdzie jest Burkina Faso. Oczywiście, kwestia swastyki jest o wiele mocniejsza...
    Przecież to jest wiedza powszechna, żadne sekrety. Tysiące organizacji przed wojną używały swastyki. W trakcie wojny tysiące organizacji zgodnie zdecydowały się jej nie używać. Stała się symbolem zbrodni i należało się od niej odciąć.
    Jeżeli faktycznie swastyka jest tak ważna w naszej kulturze, w takim razie powinno to być promowane. Jeżeli nie jest, nie powinno się mieć pretensji do ludzi, którzy nie rozumieją, dlaczego ktoś ma swastykę na awatarze...
    Ale, o to właśnie chodzi że jest ważna, jest symbolem wymordowywania kilku milionów Polaków. Nic nie jest w stanie tego zrównoważyć !!!.
    Edit: Ale jeżeli ktoś upokorzył by twój znak, ty byś go porzucił, czy starał zrehabilitować? Jeżeli na Zamku Królewskim doszło by do największego ludobójstwa, należało by go zburzyć, czy postawić tabliczkę?
    Eh, myślę, że to nie jest takie łatwe. Wszystko jest zależne od skali wydarzenia...
    Po odpowiedz na to pytanie zapraszam do muzeum w Oświecimou lub na Majdanku.
    @Wakdzios, no tak skoro niemcy 80 lat temu uznali Słowian za podludzi zaprzestanie używania słowiańskiego symbolu religijnego jest najlepszym i najbardziej logicznym pomysłem.
    Jeśli kto ma gdzieś 6mln zamordowanych Polaków, to jest to dla niego symbol religijny, dla mnie to symbol masowego ludobójstwa.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #253 dnia: Grudnia 01, 2013, 15:57:35 »
    Jeżeli ktoś jest tępakiem i ignorantem to przyklaskiwanie mu nic nie zmieni. To jakieś strasznie patologiczne poglądy, idąc dalej można stwierdzić że skoro większość ludzi nie zna rachunku różniczkowego należałoby przestać go używać.No tak, bo artyści są jedyną słuszną wyrocznią i określają co się nadaje a co nie. Poza tym od kiedy zamiast demokracji mamy dyktaturę większości?

Ja jednak dalej jestem za ustawowym zakazem sprzedaży młotków bo się źle kojarzą.
    To bardzo zawiła sprawa ale nazywanie większości ludzi którzy nie mają takiej samej wiedzy tępakami i ignorantami jest głupie. Każdy kogo znam ma lepsze zajęcie niż interesowanie się przeszłością i znaczeniem swastyki.

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #254 dnia: Grudnia 01, 2013, 16:03:17 »
    Jeśli kto ma gdzieś 6mln zamordowanych Polaków, to jest to dla niego symbol religijny, dla mnie to symbol masowego ludobójstwa.
    Analogiczną retorykę można zastosować też do krzyża ale za usuwaniem go lobbują prawie sami wykolejeńcy pokroju Palikota.

BTW: Śmieszy mnie że tak bardzo przeszkadza wam swastyka w kontekście religijnym a nikt nie przyczepił się do wręcz jednoznacznie nazistowskiego czarnego słońca Alkhadiasa. Tak samo jak jeszcze niedawno widziałem tutaj kogoś ze Stalinem w awatarze.

EDIT: @UP Brak wiedzy nie jest niczym złym, patologiczne jest obnoszenie się z tym i wypowiadanie się na tematy o których nie ma się pojęcia.