Po pierwsze, to naprawdę świetna sprawa, że podjąłeś się organizacji tego turnieju. Wygląda przyjemnie i mam nadzieję, że jego popularność będzie nie mniejsza niż Pucharu Polski. Myślę, że narzucanie map przez administrację jest trochę lepsze, przynajmniej w pierwszych fazach. Co do map myślę, że mogą być takie, jak w PP. Proponuję przemyśleć czy dalibyśmy radę zagrać w formacie 8vs8.
Dziękuję ślicznie za wypowiedzenie się. Od razu odniosę się do formatu 6v6. Przy tym bardzo bym chciał pozostać, głównie pod kątem sprawdzenia jak takie rozgrywki się przyjmą, jak będą wyglądać spotkania i jak się będzie je oglądało. Moim celem jest znalezienie idealnego rozwiązanie pod każdym kątem tj. ciekawej rozgrywki dla grających, interesującego show dla oglądających czy poprawienie dynamiki. Od razu też zaznaczę, że testy są te mi potrzebne na przyszłość w związku z planowanym turniejem w formie offline, który może uda się zorganizować wspólnie z pewną firmą.
Format jest spoko do testów, ale dałbym 6 rezerwowych, by łatwiej angażować mniej zaangażowane zespoły (bo jednak wiele drużyn nie gra tak aktywnie już, a roster zawierajacy podwójną ilość graczy względem formatu meczowego, to już dla większości gwarancja bezpiecznego startu; w innych przypadkach po prostu te teamy zazwyczaj liczą 10-12 osób, więc ciężko wtedy te dwie odrzucić, a większe drużyny tego problemu też już nie mają, bo mogą z powodzeniem wystawiać np. dwa składy).
Rzeczywiście, ograniczenie tak bardzo rezerwowych może być teraz większym problemem niż przypuszczałem. W głównej mierze zależało mi na zminimalizowaniu problemu z nagrodami na przyszłość, czy to pieniężnej czy barterowej - organizowanie 6 na drużynę to już pewien problem przy starszym tytule, a co dopiero 10 czy 12 sztuk.
Czytając regulamin nasunęło mi się trochę pytań, niektóre mniej inne bardziej istotne ale napiszę po kolei:
- Co to jest firma CFA?
- Jeżeli turniej jest zagraniczny czy nie lepiej byłoby zorganizować forum na TW?
- 'o uczestnictwie decyduje kolejność zgłoszeń zaakceptowanych przez Administrację turnieju' - Zastanowiłbym się czy jest to dobra zasada. Często na turniej zapisują się nieznane drużyny, które rozsypują się po kolejce. Może warto pomyśleć o jakimś rankingu?
- 'dokładny termin oraz godzinę rozgrywanego meczu należy podać minimum 48h przed nim samym,' - Wydaje mi się, że lepsza byłaby zasada, żeby ustalać termin meczu do X godzin po ogłoszeniu kolejki. 48h przed mecze to termin ruchomy i komplikuje egzekucje takiego przepisu. Poza tym jeżeli ktoś by chciał zagrać w środę to będzie musiał zgłosić mecz przed ogłoszeniem z kim gra? :d
- 'system: BO1', 'liczba rund: 7 na każdy spawn', 'liczba rund: 7 na każdy spawn', 'każda drużyna gra ze sobą po dwa razy, łącznie 6 spotkań dla każdego w fazie grupowej' - Te przepisy są trochę dziwne. Po pierwsze: Tak naprawdę to mecz i rewanż oznacza że zagramy i tak 2 mapy a niepotrzebnie rozciągnięta jest faza grupowa. Zamiast 3 tygodni ma być 6? Po 2. To już lepiej punktować za mapy ale zrobić to w ramach jednego meczu. Po drugie: Skąd pomysł na 7 rund? Tego jeszcze nie było, na razie nie oceniam ale jeżeli ustalasz takie rewolucyjne zasady to pewnie masz jakieś przemyślenia co do tego. Możesz się nimi podzielić?
- 'drużyna nie może spóźnić się więcej niż 15 minut' - imo można zmniejszyć do 10min, w razie czego i tak powinien interweniować jakiś admin, więc tylko przedłuży się okres kiedy się do kogoś napisze.
Poza tym, moim zdaniem najlepiej jak mapy są narzucone. W przeciwnym razie mocno utrudnia to umawianie treningów. Robienie banów to poza tym kolejny niepotrzebny narzut administracyjny. Przy systemie wybierania map, niektóre są całkowicie pomijane. Uważam, że to nudne.
1. Moja firma, zajmuje się m.in. organizacją turniejów, realizacji transmisji czy robieniu eventów offline.
2. Jest taki pomysł oczywiście. Chciałem w pierwszej kolejności dać temat do dyskusji dla społeczności Tawerny - w moim obecnym założeniu będzie przygotowanie na TW najważniejszych wątków oraz jednego dyskusyjnego. Pozostałe rzeczy będą się odbywać tutaj. Turniej międzynarodowy, ale w głównej mierze skierowany do polskiej społeczności.
3. Co przez to rozumiesz? Odrzucać mniej znane drużyny? Dla zabezpieczenia wprowadzona jest w pierwszej kolejności akceptacja przez administrację danego zgłoszenia. Póki nie nastąpi weryfikacja drużyna nie będzie automatycznie dopuszczana do rozgrywek.
4. W planach są dwa mecze na tydzień w przypadku fazy grupowej. W przypadku fazy pucharowej większość terminów będzie z góry narzucona - oczywiście z odpowiednim wyprzedzeniem czasowym i możliwością wprowadzenia zmian zaraz po zakończeniu fazy grupowej.
5. Pomysł na 7 rund powstał głównie po to, żeby wydłużyć w pewnym stopniu rozgrywkę i bardziej zbalansować cały mecz. No i najważniejsze, żeby nie było trzeba grać przegranego meczu (co miało miejsce w tegorocznym PP), stąd wystarczy osiągnąć odpowiednią liczbę wygranych rund by zakończyć od razu spotkanie. W przypadku BO1 wydaje się to dla mnie dobrym rozwiązaniem - jeśli chodzi o BO3 to rzeczywiście przy wyrównanym spotkaniu (gdzie rozegrane zostaną 3 mapy) to może wydłużyć mocno całe spotkanie. Dlatego delikatnie zastanawiam się czy nie zmniejszyć liczby rund do 5 na spawn.
6. Kwestia do dyskusji. Przeważnie w turniejach stosuje się zasadę 15 minut i nie respektuje się, ani minuty dłużej. Myślałem, żeby w fazie grupowej zostawić decyzję drużynie, która jest zebrana na czas. W fazie pucharowej bez taryfy ulgowej z tego względu, że admini będą dostępni na każdym meczu i też trzeba szanować ich czas.
Ode mnie:
1. W kwestii map. A gdyby administracja narzucała pulę na każde spotkanie map z których się pickuje i banuje? Jeśli chodzi o pulę to myślę, że rzeczywiście zostaniemy przy obecnej.
2. Dwa mecze z każdym w grupie. Dlaczego? Żeby zwiększyć szansę na wyjście dla każdego i nie ograniczać się do trzech meczów. Dwa mecze będą rozgrywane na tydzień, najlepiej jeden po drugim i liczone jako osobne.
3. Jeśli chodzi o rundy. Uważam, że obecny system rund potrzebuje zmian. Sytuacje w których drużyna gra przegrany mecz nie powinny mieć miejsca: nudzi to oglądających i demotywuje przegrywającą stronę co przeważnie kończy się i tak przegraniem wszystkich pozostałych rund bo "po co grać", rozumiem, że w pewnych przypadkach jest to, żeby dobić np. te zabójstwa/śmierci do tabeli.. No ale moim zdaniem jest to nudne i niepotrzebne. Więcej rund jest głównie ukłonem do pojedynczego spotkania, żeby wydłużyć i uatrakcyjnić mecz. W przypadku dużej przewagi w BO1 można wygrać już po 8 rundach co i tak nie jest zbyt długą rozgrywką. Rzeczywiście można pomyśleć co zrobić w przypadku BO3 lub ewentualnie skrócić rundy i wprowadzić BO3 także w fazie grupowej.
4. Ekonomia: w przypadku większej ilości np. będzie zmiana w ekonomii pod kątem zmniejszenia bonusów za zabójstwo oraz przetrwanie rundy.
Jeśli jest troszkę chaotycznie to przepraszam, troszkę zabiegany jestem:) Dzięki wszystkim za wypowiedzenie się i zachęcam KAŻDEGO do dyskusji i podzielenia się swoją opinią. To dla Was turniej, więc popracujmy nad nim razem!