Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [WWC][Only PL] Wątek dyskusyjny (przed rozpoczęciem turnieju - WWC18)  (Przeczytany 4738 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline eRRoR13

• Użytkownik
    • Piwa: 15
    Odp: [WWC18] Wątek dyskusyjny (przed rozpoczęciem turnieju)
    « Odpowiedź #30 dnia: Grudnia 10, 2018, 05:11:27 »
    dalej nie wytłumaczyłeś w jaki sposób pp bije na głowę turnieje z tw. pisanie, że skill nie przyciąga widzów jest po prostu śmieszne. finał pp nie jest żadnym rozsądnym argumentem, jedyne co przyciągnęło tylu widzów to to, że stream był na głównej na twitchu. analogiczna sytuacja jest w sporcie. co przyciąga ludzi oglądających? dobra organizacja czy może fakt, że można pooglądać najlepszych sportowców?

i szczerze to nie czuję jakbym żył w sztucznej bańce i nie mam zdania, że wszyscy chcą mnie oglądać. zawsze dziwiłem się że są ludzie, którzy spędzają swój wolny czas na oglądaniu meczów w warbandzie.

ponawiam pytania:
    1. w jaki sposób pp bije na głowę turnieje tw?
    2. dlaczego chcecie na siłę utrudnić graczom udział w turnieju prowadząc go na polskim forum?

02:24 - Woj~sellingmercgold: ty idz lepiej pushuje czołgi z bułatem xd
    02:24 - Woj~sellingmercgold: XDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

<23:23:19> "Woj" pokes you: nie chce z tobą już rywalizować wystarczająco się zbłazniłem chce tylko nauczyć się dobrze chodzić

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #31 dnia: Grudnia 10, 2018, 07:04:25 »
    dalej nie wytłumaczyłeś w jaki sposób pp bije na głowę turnieje z tw. pisanie, że skill nie przyciąga widzów jest po prostu śmieszne. finał pp nie jest żadnym rozsądnym argumentem, jedyne co przyciągnęło tylu widzów to to, że stream był na głównej na twitchu. analogiczna sytuacja jest w sporcie. co przyciąga ludzi oglądających? dobra organizacja czy może fakt, że można pooglądać najlepszych sportowców?

i szczerze to nie czuję jakbym żył w sztucznej bańce i nie mam zdania, że wszyscy chcą mnie oglądać. zawsze dziwiłem się że są ludzie, którzy spędzają swój wolny czas na oglądaniu meczów w warbandzie.

ponawiam pytania:
    1. w jaki sposób pp bije na głowę turnieje tw?
    2. dlaczego chcecie na siłę utrudnić graczom udział w turnieju prowadząc go na polskim forum?

Drogi Tomku przecież już odpowiedziałem na te pytania.

1) Bije zaangażowaniem community, zapowiedzi, wywiady, itd. liczbą wyświetleń streamów (które są i ktoś je ogląda i już zostawiamy nawet sprawę czy ktoś dał jakąs ikonkę gdzieś czy nie - widocznie mamy wtyki a konkretnie Aharo których nie ma TW) liczbą wyświetleń wątków. Tutaj się tym żyje i wszystko jest dla ludzi. Tak samo może być z zagranicznymi którzy tutaj przyjdą. Aharo tak jak napisał dostosujewszystko pod zagranicznych i tyle.

2) Jakie utrudnianie? Dostają link, rejestrują sie, wszystko maja przetłumaczone i grają. Nie rozumiem gdzie Wy widzicie jakiekolwiek komplikajcie. To wszystko trwa 10 sekund. TFW jest jak widać lepszym miejscem do tego, mamy większy potencjał, nie rozumiem dlaczego mamy nabijać kabzę na tamtym forum. To są nasze projekty i inwestujemy w siebie. To jest po prostu inny link w który wchodzisz. Nie rozumiem gdzie tu jest jakiekolwiek utrudnienie. Tzw. prosy ściagają matchmakingi a nie wejdą w link na inne forum niż TW? Absurd. A jak rzeczywiście kto jest na tyle głupi to go ominie dobry, przywoity turniej.  Wątpie w to jednak. Umiemy bronić się jakością a tego TW nie ma i nie mamy żadnego powodu aby swoją energię i potencjał inwestować w stęchłe forum tylko dlatego żeby zadowlić bandę wzajemnej adoracji, która większość czasu i energii poświęca na mierzeniu wirtualnych penisów. Buisness is buissnes. Jedne marki są dobre i porządane i tam idziesz. TFW tworzy nową międzynarodową markę ma do tego solidne podstawy - sprawdzi się lub nie. Jedyne zagrożenie jakie do tej pory jest realne to że komuś nie będzię się chciało zainwetsować 10s w rejestracje. Jeśli Aharo wszystko dobrze zlepi, tawerna troszeczkę zmieni profil na bardziej zagraniczny, ba może stworzy całą angielską sekcję to wszystko będzie samo się nakręcało. Nie ma naprzykład żadnych przeciwskazań, żeby TFW wygryzyło forum taleworlds. To my robimy multum turniejów, multum inicjatów eventy itd. To oni lgną na nasze eventy, pytają się czy mogą brać udział w PP. Cóż teraz otwieramy drzwi szerzej. Reszta to tylko odpowiednie dostosowanie forum i tyle. Potem przyjdzie czas analizy i jeśli rzeczywiście projekt się nie sprawdzi to może Aharo zmieni koncepcje. Na ten moment nie widzę żadnych racjonalnych argumentów aby robić coś na TW bo wszyscy robią - bez sensu.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 10, 2018, 07:06:04 wysłana przez ^IvE »

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    • Piwa: 360
    « Odpowiedź #32 dnia: Grudnia 10, 2018, 10:06:31 »
    Ja nie bede tak ofensywny jak Error i nie bede pisal o niszowym poziomie skilla w PP, poniewaz nasz Puchar, zaraz po ENL to najlepsze turnieje w jakich brałem udział (oczywiscie to moja opinia). Jednak Twoj argument IvE o jakims zamykaniu sie na nowych, czy tez gorszych graczy jest nietrafiony. Uparłeś sie tego cholernego NC, czyli turnieju w ktorym graja najlepsi z kazdego kraju. Spojrz jednak na inne turnieje. W tym roku w tym samym czasie co PP odbywal sie turniej podzielony na 2 części - dla nowicjuszy i graczy zaawansowanych. BE zreszta wygralo go (ten dla amatorów). To pokazuje, ze TW otwiera sie na graczy.

Wszedzie podajesz sukces streama z PP - owszem, było to wydarzenie, ale jakby admini NC poprosili Kacpra o stream z finału i by sie odbył to rowniez by cieszyl sie ogromna popularnością. Nie jest to tak, ze marka PP i jego logo było gwarancją sukcesu - raczej to, ze ludzie chcieli zobaczyc cos nowego. Chcieli zobaczyc Grunwald, zobaczyli. I wiekszosc przekona sie, ze to nudna gra i widowiskiem nigdy nie uda jej sie dorównac serii Quake, Unreal Tournament czy CS badz LoL i kolejne streamy nie przyciągną juz takiej ilosci osob. Beda go ogladac te same osoby co zawsze, czyli takie, ktore (wg mnie) nie maja co zrobic z wolnym czasem, bo osobiscie wolałbym poczytac forum Bravo Girl niz ogladac strumyk z tej nudnej jak flaki gry (dla widza).

Jest to turniej Aharo i niech on podejmie decyzje czy go publikowac na Taleworlds. Moze nie chce, bo tamci ludzie sa temu przeciwni i nie chca organizacji czegos nowego, innego, rozniacego sie? Nie wiem. We wszystkim kryje sie ryzyko, bez tego nie ma sukcesu. Ja w Aharo wierze i mam nadzieje, ze sie uda.

Offline eRRoR13

• Użytkownik
    • Piwa: 15
    « Odpowiedź #33 dnia: Grudnia 10, 2018, 14:14:03 »
    [..]
    pojawiają się zapowiedzi i wywiady, które czyta góra 10 osób. to samo dzieje się na tw, z tym wyjątkiem że cieszą się większą popularnością (tw jest po prostu większym forum). co do streamów, mówiłem już jak należy się zapatrywać na liczbę widzów podczas finału pp: nie jest to w żadnym stopniu sukces pucharu polski oraz polskiej sceny, a tylko i wyłącznie aharo. równie dobrze można powiedzieć, że nc wcale nie odstawało tak popularnością, bo nasz mecz z rosją miał podobną widownię. dlatego ten argument jest po prostu nietrafiony, nie przypisuj pp żadnej niebywałej popularności, bo i tak wypadnie blado w porównaniu z europejskimi turniejami. parę postów wyżej wspomniałeś też coś o organizacji, że ponoć przyciąga ona widzów. nie wiem czy miałeś na myśli organizację pp czy może streama, bo jeśli chodzi o pp to nie oszukujmy się, zbyt dobrze zorganizowany to on nie był.

swoją drogą to odnoszę wrażenie że dla ciebie większe znaczenie mają wyświetlenia streamów i wątków niż liczba dobrych graczy w turnieju (których tak ironicznie nazywasz "PRO" graczami). wiadomo przecież, że jeśli stream znowu będzie na głównej na twitchu, to z tych 2 tysięcy co się zejdą, 1950 nie będzie znało ani jednego gracza, im więc nie robi to różnicy, czy oglądają petera czy nazgulusa. spójrz jednak z perspektywy GRACZY, organizowanie turnieju tutaj niesie RYZYKO, że poziom turnieju będzie niższy, bo nie wszyscy się zapiszą. czy nie jest najważniejsze aby turniej był ciekawy przede wszystkim dla ludzi grających w tą grę?

poza tym to chyba nie jesteś poważny pisząc że ludzie zza granicy lgną na polskie turnieje i eventy. pp nie obchodzi NIKOGO w polsce, a ty sugerujesz że zagraniczni gracze marzą aby tu zagrać. jeśli chodzi o eventy to pewnie masz w dużej mierze na myśli grunwald? :D event w którym chodziło tylko o to, żeby się trochę ponapierdalać w wielkim clusterfucku? faktycznie atrakcyjne.

tak jak powiedziałem wcześniej, organizowanie turnieju tutaj jest NIEPOTRZEBNYM UTRUDNIENIEM ŻYCIA DLA GRACZY ZZA GRANICY. jedyne co może się stać w efekcie to to, że turniej będzie na niższym poziomie.

02:24 - Woj~sellingmercgold: ty idz lepiej pushuje czołgi z bułatem xd
    02:24 - Woj~sellingmercgold: XDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

<23:23:19> "Woj" pokes you: nie chce z tobą już rywalizować wystarczająco się zbłazniłem chce tylko nauczyć się dobrze chodzić

Offline Arni

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: [Only PL] Wątek dyskusyjny (przed rozpoczęciem turnieju - WWC18)
    « Odpowiedź #34 dnia: Grudnia 10, 2018, 16:12:12 »
    1. I saw Dyktator mentioning in this thread that its possible to change language option on this forum from Polish to English. Unfortunately, I didn't find such an option in settings and since you guys are insisting on using this forum while inviting English-speaking people to register there in order to participate in the tournament, perhaps someone would be kind enough to show me exactly where it is?
    2. Since you already translated the rules to English language, perhaps you could make a thread for English-speaking people where it would be possible to ask questions & suggestions about the tournament and its format in English?

Offline Krzyżak

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #35 dnia: Grudnia 10, 2018, 16:15:14 »
    Ja osobiscie wole ogladac Nazgulusa niz wykastrowanego smakosza zab spod Paryza petera, ktorego najwiekszym osiagnieciem zyciowym jest odbycie stosunku plciowego z Parasolblume.

Co do reszty ciezko Errorowi nie przyznac racji.

Offline Aharo

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 60
    « Odpowiedź #36 dnia: Grudnia 10, 2018, 17:22:43 »
    Z ostatniej chwili: udało mi się porozumieć z TaleWorlds na bardzo fajne warunki jeśli chodzi o ten turniej. Myślę, że wszyscy będą zadowoleni - konkrety zapewne na dniach.

Od razu zaznaczę, że jednak liczba rezerwowych będzie wynosiła 4 i tego nie będziemy już zmieniać.
    @Edit: Oczywiście dziękuję bardzo wszystkim za dyskusję, na pewno jeszcze do konkretnych rzeczy się odniosę. Jeśli chodzi o samą rozgrywkę to dalej zachęcam do dyskusji - tutaj jest jeszcze szerokie pole do rozmów.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 10, 2018, 17:27:19 wysłana przez Aharo »

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    « Odpowiedź #37 dnia: Grudnia 10, 2018, 17:39:27 »
    Error, mnie akurat PP obchodzi. To, ze dla Ciebie i Twoich koleszków ten event jest niczym to nie wiem po co gracie i pptem szczycicie sie, ze go wygraliscie 3,4 czy tam 5 razy. Dlatego nie pisz, ze PP nikogo nie obchodzi w Polsce. :)

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    « Odpowiedź #38 dnia: Grudnia 10, 2018, 17:48:52 »
    1. I saw Dyktator mentioning in this thread that its possible to change language option on this forum from Polish to English. Unfortunately, I didn't find such an option in settings and since you guys are insisting on using this forum while inviting English-speaking people to register there in order to participate in the tournament, perhaps someone would be kind enough to show me exactly where it is?

U can See infomation in this thread or below:
    https://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=19721.msg371859#msg371859

How to change your language as a guest?
    • Add ?language=english at the end of forum URL address.
      (click to show/hide)

How to register an account?
    • Find "register" button at the top of forum index.
      (click to show/hide)
    • Accept the terms of the agreement, choose your nickname, create the password and leave us your contact email.
    • Fill in blank "Verification" fields.
      (click to show/hide)
      (Confirm reCAPTCHA field and then answer two security questions)
    Security questions (check the previous screen):
    1) Are you a bot? Please type YES or NO -> the answer is NIE (no).
    2) What is the warmest season? (SUMMER, AUTUMN, SPRING, WINTER) -> the answer is LATO (summer).

How to change your language permanently (an account is required)?
    • Log into your account.
    • Go to the "Profile" section.
      (click to show/hide)
    • Then go to "Modify Profile" -> "Account Settings".
      (click to show/hide)
    • And change your "Preferred Language" to "English".
      (click to show/hide)

Offline CarpeDiem

• Użytkownik
    • Piwa: 91
    « Odpowiedź #39 dnia: Grudnia 10, 2018, 18:05:03 »
    Ostatni turniej, który Patryk zagrał na poważnie był ENL, rok 2012. Tym bardziej nie chce mi się wierzyć, że ktokolwiek uwierzy w to co napisał. Krótko o potencjale:

Tawerna 2018TaleWorlds 2018
    PP18 - 16 drużyn - 160 graczyNC18 - 16 drużyn - 200+ graczy
    Native Duel Cup - 32 graczyW5L - 38 drużyn - 380 graczy
    WBL - 16 drużyn - 200+ graczy
    WSC2 - 24 drużyny - 300+ graczy
    ML - 24 drużyny - 240 graczy
    BCM - 28 drużyn - 280 graczy
    Na5aS - 32 drużyny - 320 graczy
    NFL - 14 drużyn - 170 graczy

Nie dyskutujmy z faktami.

I żeby było jasne, nie dyskredytuję Tawerny, to fajna społeczność. Tak samo PP - dobrze widzieć, że mamy polski turniej, przyjemnie się w nim gra. Ale nie wmawiajcie nikomu, że ten turniej wyróżnia się na tle innych czymś więcej poza polskością.
    Sukces jest wtedy, kiedy niemożliwe staje się możliwe.

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    « Odpowiedź #40 dnia: Grudnia 10, 2018, 19:21:58 »
    I tym, ze obok NC jest najstarszym turniejem, ktory wciąż jest kontynuowany.

Dobrze wg mnie, ze sie Aharo porozumiales z TW, czekamy na efekt :P

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #41 dnia: Grudnia 10, 2018, 23:06:35 »
    Skoro nie macie wyobraźni aby uwierzyć, że wystarczy wejść w inny link poświęcić temu 5 sekund i zrobić turniej jak każdy inny. To nie ma o czym rozmawiać. Ja podałem superlatywy PP jako przykład iż pojedyńczy turniej generuje podobne wyświetlenia i podobną liczbę graczy bo jest dobrze zrobiony a dotyczy rodzimej jednej sceny. I jasne, że turnieje na TW cieszą się minimalnie wyższą ilością graczy ale już np. mniejszą ilością wyświetleń wątków turnieju co wyraźnie pokazuje, że turnieje są miałkie dla widza a tawerna nie gorsza. Dalej zadziałałby efekt skali. I tyle. To chciałem Wam uświadomić. Monopole są złe, durne i niepotrzebne a turnieje na TW można by łatwo wygryźć i zrobić lepiej gdyby nie defetyzm i niepotrzebne zacietrzewienie "bo tak" Takie są fakty uwierzyliście w ułudę monopolu turniejów na TW bo tam były turnieje do tej pory, a to tylko link jak każdy inny na który się wchodzi.

No ale jak widać Aharo dogadał się z TW i ma do tego święte prawo i turniej będzie na TW i tyle. Jego decyzja i jego prawo. Tak jak napisałem mi chodziło o dobitne uświadomienie, że można ten monopol łatwo złamać z naszym potencjałem i zrobić to znacznie i to znacznie lepiej. Nie macie wyobraźni - trudno. Aharo mam nadzieję, że rozkręci w takim razie TW i nabiję im kabzę. Ja mimo wszystko zawsze kibicuje community i każda nowa inicjatywa jest przeze mnie popierana. Z tego też względu widziałem wyższość Tawerny nad TW . Bo my mamy więcej energii i więcej inicjatyw. No ale jak widać wielu nie mieści się to w głowach mimo realnych liczb, eventów, turniejów, które można by jeszcze bardziej spotęgować. No ale trudno.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 10, 2018, 23:08:41 wysłana przez ^IvE »

Offline CarpeDiem

• Użytkownik
    • Piwa: 91
    « Odpowiedź #42 dnia: Grudnia 11, 2018, 12:55:48 »
    Nie podałeś IvE żadnego konkretnego przykładu w jaki sposób robić turniej lepiej. Twoja argumentacja to też jest swojego rodzaju "bo tak", "bo my zrobimy lepiej". Wspierasz się tylko liczbą wyświetleń PP. Nie widzę w Tawernie konkurenta dla TW, nie wiem też skąd przeświadczenie jakobyśmy mieli więcej energii i pomysłu. Najmniejszy turniej europejski ciągle jest większy niż nasz największy. Nie uważam żeby TFW była w jakiś sposób gorsza, ale próba przeniesienia graczy z Europy na to forum to zwyczajna utopia. Trzeba nie mieć wyobraźni żeby coś takiego postulować. Żeby zyskać więcej graczy i większy rozgłos, trzeba dostęp do wydarzeń ułatwić, a nie maksymalnie skomplikować. Rywalizacja tutaj jest tylko w interesie administracji forum, bo napłynie paru nowych userów.

I będę szczery - w ogóle nie czuję tej całej energii forum. Właściciel tej stodoły nie robi nic żeby w jakikolwiek sposób dostosować serwis do dzisiejszych standardów, nie ma żadnego pomysłu na rozwój, a propozycje zmian są torpedowane. Stagnacja i marnujący się potencjał, z braku odpowiednich osób na odpowiednich miejscach. Dopóki to się nie zmieni, to na pewno Tawerna nie będzie odpowiednim miejscem na turniej.

W jednej sprawie masz IvE całkowitą rację - monopole są złe. Trzeba przyznać, że miło byłoby zobaczyć jakąś alternatywę dla TaleWorlds. Serwis zajmujący się turniejami, streamami, eventami. Na tą chwilę nie widzę jednak chętnych żeby się na coś takiego porwać.
    Sukces jest wtedy, kiedy niemożliwe staje się możliwe.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #43 dnia: Grudnia 11, 2018, 14:02:35 »
    Prawdę mówiąc, nie rozumiem argumentacji "X turniej na TW miał więcej graczy, niż największy turniej na TFW"*.

Przecież to oczywiste, że póki co największy co do liczby graczy turniej na Tawernie musiał mieć z zasady mniej graczy, niż większość turniejów TW* - nikt nie podjął się u nas dotychczas organizacji turnieju międzynarodowego. Wszystkie turnieje skierowane były na nasze podwórko, a dodatkowo większość - jak choćby ostatnie edycje PP - miały limit (lub kompletny zakaz) sprowadzania graczy z zagranicy.

Mieliśmy zatem bardzo ograniczoną bazę graczy, podczas gdy największe turnieje na TW są międzynarodowe, co oznacza, że mają o wiele większą bazę graczy mających możliwość gry. Tak naprawdę, żeby turniej na TFW mógł liczebnie przebić turniej z TW, polskie community musiałoby albo stanowić o wiele większy procent całej społeczności graczy niż ma to obecnie miejsce, albo, cóż... musielibyśmy zorganizować turniej nakierowany na całe, wielonarodowe community.

Prawda jest taka, że rozmiar lokalnych turniejów zależy w dużym stopniu od rozmiaru lokalnych community, a więc zmiennej, na którą organizator jednego turnieju nie zawsze ma wpływ. A jeśli ma, to niewielki, także w ogóle porównywanie liczby graczy turniejów międzynarodowych, z turniejami na skalę lokalną, jest dla mnie absurdalnym błędem logicznym. No ale produkujcie się dalej, zawsze da się wyciągnąć coś pozytywnego z dyskusji, o ile podchodzi się do niej z otwartą głową.

*BTW, poprawcie mnie jeśli się mylę, ale czy PP16 nie miało 300 graczy?
    EDIT: na oko jest ich ponad 200, z tymi 300 przesadziłem
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 11, 2018, 14:13:28 wysłana przez Bruce Campbell »

Offline Gibby Jr

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #44 dnia: Grudnia 11, 2018, 15:17:39 »
    I know that this thread is only for Polish players to discuss these issues, but if you are looking to bring international players to this forum then you are also going to have to accept that other European players are going to come here and join in with your discussions.

I've been following the conversation since the thread was created and there is some debate about whether to keep the tournament ONLY on the Tavern forum, or whether to have the same threads on the TW forum. Personally I was fine with registering a new account on this forum, and I know that other "pro" European players are prepared to do the same to take part in this tournament. However, you should not expect that everyone that uses the TW forum will take part in this tournament if its threads are only on the Tavern; if you want the most number of players it makes sense to run the tournament on both forums.

Good luck with your tournament xx (also, to register an account I had to look up the Polish translations of several words because you have to enter the word for "summer" and answer some other question in the Polish language. If you want to bring international players I suggest that you change this setting so that you can answer the question in English to register an account).

(click to show/hide)