Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [WWC][Only PL] Wątek dyskusyjny (przed rozpoczęciem turnieju - WWC18)  (Przeczytany 4714 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Aharo

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 60
    Cześć! Przychodzę do Was dzisiaj z organizowanym przeze mnie turniejem pt. Warband Winter Cup 2018 (pewnie i tak skończymy na początku nowego roku, ale co tam). Jeśli rozejrzycie się po dziale to zobaczycie, że część wątków cały czas powstaje, pojawiają się korekty itp. Postanowiłem wyjść z tematem wcześniej do społeczności Tawerny, żeby kilka rzeczy poddać do wspólnej dyskusji. Dodatkowo każdy oczywiście może zgłaszać swoje uwagi, propozycje, chęć wsparcia itd.

Po krótkim zapoznaniu zapewne zauważycie, że pojawia się tutaj sporo eksperymentalnych rzeczy jak m.in. format 6v6 czy system BO3 z większą ilością rund na spawn. Bardzo mi zależy na stworzeniu rozgrywek jeszcze bardziej przyjemniejszych dla zawodników oraz atrakcyjniejszych dla oglądających, dlatego z góry dziękuję wszystkim, którzy zaangażują się w dyskusję. Możemy razem popracować nad idealnym turniejem i większą systematycznością takich akcji. Jeśli ktoś ma jakieś konkretne pytania to nie krępujcie się ich zadawać tutaj lub w ostateczności na PW.

Tematy na początek:
    1. Mapy - jakie i ile?
    2. System banowania map czy narzucanie z góry przez administrację?
    3. Zbalansowanie ekonomii - czy zmniejszenie premii za zabójstwa oraz przetrwanie rundy to dostateczne rozwiązanie przy większej ilości rund?

Zachęcam gorąco do dyskusji i dzięki!
    « Ostatnia zmiana: Marca 19, 2020, 13:57:46 wysłana przez Moontoor »

Offline Dominique

• Użytkownik
    Odp: [WWC18] Wątek dyskusyjny (przed rozpoczęciem turnieju)
    « Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 04, 2018, 18:32:50 »
    Po pierwsze, to naprawdę świetna sprawa, że podjąłeś się organizacji tego turnieju. Wygląda przyjemnie i mam nadzieję, że jego popularność będzie nie mniejsza niż Pucharu Polski. Myślę, że narzucanie map przez administrację jest trochę lepsze, przynajmniej w pierwszych fazach. Co do map myślę, że mogą być takie, jak w PP. Proponuję przemyśleć czy dalibyśmy radę zagrać w formacie 8vs8.
    "Przystojny, ale niezły ch*j.
    Poza tym pedofil.   
    Powinnam uciekać.   
    Ale mnie intryguje."

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 04, 2018, 18:41:12 »
    Format jest spoko do testów, ale dałbym 6 rezerwowych, by łatwiej angażować mniej zaangażowane zespoły (bo jednak wiele drużyn nie gra tak aktywnie już, a roster zawierajacy podwójną ilość graczy względem formatu meczowego, to już dla większości gwarancja bezpiecznego startu; w innych przypadkach po prostu te teamy zazwyczaj liczą 10-12 osób, więc ciężko wtedy te dwie odrzucić, a większe drużyny tego problemu też już nie mają, bo mogą z powodzeniem wystawiać np. dwa składy).

Map mniej wiecej tyle co na PP, w większości się mogą powtarzać nawet. Były dobre i zbalansowane. Byleby nie eksperymentować za mocno, bo na wielu turniejach trafiały się zbędnie bardzo nieudane mapy, na których gra bardzo męczyła.

Picki czy bany mogą być fajne do zaangażowania trochę ludzi w rozgrywki. Ale sądzę, że gdybyście zdecydowali się na ich narzucanie, to też nie powinno to zrobić wielkiej różnicy.

Co do ekonomii to trudno powiedzieć, warto by zagrać jakiś mecz w praktyce (a najlepiej kilka) i zobaczyć, jak ten przychód wpływa na balans rozgrywki.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 04, 2018, 18:42:41 wysłana przez Dyktator »
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Harman

• Użytkownik
    • Piwa: 50
    « Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 04, 2018, 18:48:25 »
    Czytając regulamin nasunęło mi się trochę pytań, niektóre mniej inne bardziej istotne ale napiszę po kolei:

• Co to jest firma CFA?
    • Jeżeli turniej jest zagraniczny czy nie lepiej byłoby zorganizować forum na TW?
    • 'o uczestnictwie decyduje kolejność zgłoszeń zaakceptowanych przez Administrację turnieju' - Zastanowiłbym się czy jest to dobra zasada. Często na turniej zapisują się nieznane drużyny, które rozsypują się po kolejce. Może warto pomyśleć o jakimś rankingu?
    • 'dokładny termin oraz godzinę rozgrywanego meczu należy podać minimum 48h przed nim samym,' - Wydaje mi się, że lepsza byłaby zasada, żeby ustalać termin meczu do X godzin po ogłoszeniu kolejki. 48h przed mecze to termin ruchomy i komplikuje egzekucje takiego przepisu. Poza tym jeżeli ktoś by chciał zagrać w środę to będzie musiał zgłosić mecz przed ogłoszeniem z kim gra? :d
    • 'system: BO1', 'liczba rund: 7 na każdy spawn', 'liczba rund: 7 na każdy spawn', 'każda drużyna gra ze sobą po dwa razy, łącznie 6 spotkań dla każdego w fazie grupowej' - Te przepisy są trochę dziwne. Po pierwsze: Tak naprawdę to mecz i rewanż oznacza że zagramy i tak 2 mapy a niepotrzebnie rozciągnięta jest faza grupowa. Zamiast 3 tygodni ma być 6? Po 2. To już lepiej punktować za mapy ale zrobić to w ramach jednego meczu. Po drugie: Skąd pomysł na 7 rund? Tego jeszcze nie było, na razie nie oceniam ale jeżeli ustalasz takie rewolucyjne zasady to pewnie masz jakieś przemyślenia co do tego. Możesz się nimi podzielić?
    • 'drużyna nie może spóźnić się więcej niż 15 minut' - imo można zmniejszyć do 10min, w razie czego i tak powinien interweniować jakiś admin, więc tylko przedłuży się okres kiedy się do kogoś napisze.

Poza tym, moim zdaniem najlepiej jak mapy są narzucone. W przeciwnym razie mocno utrudnia to umawianie treningów. Robienie banów to poza tym kolejny niepotrzebny narzut administracyjny. Przy systemie wybierania map, niektóre są całkowicie pomijane. Uważam, że to nudne.

Offline CarpeDiem

• Użytkownik
    • Piwa: 91
    « Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 04, 2018, 18:56:01 »
    Moim zdaniem pierwsza rzecz nad którą trzeba się zastanowić to ilość rund na spawn i odpowiedni balans. BO3 to super sprawa, ale przy większej ilości rund może bardzo stracić na wartości, będzie po prostu nudno. Zwiększenie ilości rund to też konieczność majstrowania przy ekonomii, nagrodach za zabójstwa/przetrwane rundy, bardzo delikatny temat. Nie ruszałbym tego - jeśli chcemy dynamicznej rozgrywki, wymuśmy krótsze przerwy między respami i mapami. Bo te czasem dodają jakieś 15/20 minut do całego spotkania, streamerzy nie wiedzą już o czym rozmawiać, gracze się niecierpliwią. To wymusi lepsze przygotowanie drużyn, dajmy na to 1 minuta przerwy między setami, następnie 2 minuty między mapami. Będzie bardziej e-sportowo.

BO1 w systemie grupowym i do tego dwa mecze to moim zdaniem nieuzasadniony ruch... widowisko widowiskiem, ale nie rozumiem co za taką koleją rzeczy stoi.

Jeszcze jakiś czas temu kategorycznie zanegowałbym format 6v6, na tą chwilę nie wiem co o tym sądzić. Z jednej strony wymusza roszady w drużynach, wprowadza jakąś nową dynamikę - potrzebujemy tego. A z drugiej to jest wywracanie dotychczas ustalonego porządku i może nie być wszystkim na rękę. Od dłuższego czasu mamy tylko dwa formaty, mały 5v5 i "duży" 8v8. Jeśli zdecydujecie się pozostać przy swoim wyborze, to musi być naprawdę przemyślana decyzja.

W kwestii map natomiast - mapy mamy na tą chwilę całkiem zbalansowane, myślę że map pool, który jest obecnie grany + Legacy Town to będzie dobre rozwiązanie. Banowanie/pickowanie map najlepiej działa już na etapie eliminacji, wcześniej może być tego trochę za dużo do skontrolowania, więc na te 3-4 mecze etapu grupowego mapy można narzucić z góry.

Tak samo jak Harman po raz kolejny podrzucam pomysł jak najszybszego udostępnienia dyskusji na TW. Poza tym, warto byłoby gdyby w organizacji turnieju pomogła osoba, która już wcześniej się tym zajmowała. Na pewno będzie cennym wsparciem i pomoże uniknąć ewentualnych błędów.
    Sukces jest wtedy, kiedy niemożliwe staje się możliwe.

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    • Piwa: 360
    « Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 04, 2018, 19:27:24 »
    Taki turniej na pewno nie bedzie gorszy od pamietnego PP11 - jestem za.

Co do pomocy ze strony bardziej doswiadczonych to polecam Robina. Nie no zartuje - dla mnie Deacon i Scar robili ekstra turnieje, Dyktator tez jesli ma czas moze pomoc, jak i Harman mysle.

Ogolnie pomysl mega spoko, powtarzac sie tu nie bede bo moi przedmowcy napisali to, co ja bym tu poruszyl, przede wszystkim zwrocilbym uwage na ppst Carpego odnosnie ilosci rund. 

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 04, 2018, 19:32:28 »
    A według mnie Aharo organizuje swój własny turniej i ma prawo do własnej koncepcji. Nie rozumiem piętnowania i stawiania się w roli tego bardziej oświeconego. Nie ma "najlepszych" schematów - cały czas scena przechodzi przez ewolucje. Format Aharo może się okazać najbardziej trafnym i ciekawym - trzeba jednak dać mu szansę. Po owocach ich poznacie. Pamiętam jak były peany podnoszone gdy zmniejszono liczbę osób w drużynach lub zmieniano format rund. Także nie rozumiem tutaj takiego ostrego podejścia.

Co do Taleworlds nawet Nations Cup, w którym brało udział kilkanaście krajów cieszył się mniejszym zainteresowaniem niż taki Puchar Polski a więc sądzę, że Tawerna nie jest wcale złym miejscem na turniej.

Offline CarpeDiem

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 04, 2018, 19:44:56 »
    A według mnie Aharo organizuje swój własny turniej i ma prawo do własnej koncepcji. Nie rozumiem piętnowania i stawiania się w roli tego bardziej oświeconego. Nie ma "najlepszych" schematów - cały czas scena przechodzi przez ewolucje. Format Aharo może się okazać najbardziej trafnym i ciekawym - trzeba jednak dać mu szansę. Po owocach ich poznacie. Pamiętam jak były peany podnoszone gdy zmniejszono liczbę osób w drużynach lub zmieniano format rund. Także nie rozumiem tutaj takiego ostrego podejścia.

Co do Taleworlds nawet Nations Cup, w którym brało udział kilkanaście krajów cieszył się mniejszym zainteresowaniem niż taki Puchar Polski a więc sądzę, że Tawerna nie jest wcale złym miejscem na turniej.

Ja optuję za zmianami, ale jestem zdania, że to muszą być przemyślane zmiany w konkretnym celu. Życzę nam wszystkim żeby to był strzał w dziesiątkę z formatem, ale to nie jest lekka kwestia i trzeba to porządnie rozważyć.

Turniej z tego co się orientuję ma być międzynarodowy. Organizatorzy PP to dość wąskie grono na tą chwilę i nigdy nie próbowało forsować większych zmian. Na Taleworlds natomiast mamy dużo więcej osób z doświadczeniem w turniejach na taką skalę, do tego to są ludzie, którzy już pewne zmiany wprowadzali bądź rozważali. Gdziekolwiek turniej by się nie odbył, sądzę że mogą mieć wiele ciekawego do powiedzenia.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 04, 2018, 19:52:40 »
    Ja optuję za zmianami, ale jestem zdania, że to muszą być przemyślane zmiany w konkretnym celu. Życzę nam wszystkim żeby to był strzał w dziesiątkę z formatem, ale to nie jest lekka kwestia i trzeba to porządnie rozważyć.

Turniej z tego co się orientuję ma być międzynarodowy. Organizatorzy PP to dość wąskie grono na tą chwilę i nigdy nie próbowało forsować większych zmian. Na Taleworlds natomiast mamy dużo więcej osób z doświadczeniem w turniejach na taką skalę, do tego to są ludzie, którzy już pewne zmiany wprowadzali bądź rozważali. Gdziekolwiek turniej by się nie odbył, sądzę że mogą mieć wiele ciekawego do powiedzenia.

Nie rozumiem dlaczego zakładasz, że format Aharo jest nieprzemyślany skoro nie został nawet rozegrany i wcielony w życie. Co do Taleworlds to już indywidualna opinia według mnie Taleworlds i jego community co pokazały ostatnie turnieje nie potrafią nic porządnego zorganizować a wszystko rozmywa się przez kłótnie i niedojrzałe zachowanie członków tego forum. W efekcie taki Puchar Polski potrafi sam generować większe zainteresowanie.

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    • Piwa: 360
    « Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 04, 2018, 19:57:40 »
    Najprawdopodobniej w sobote KoH zagra meczyk (bo planowalismy i tak grac) na tym nowym formacie, zobaczymy jak wyglada ekonomia, czy sie gra dluzy itd. I napisze tutaj ja lub ktos od nas post w sobote. :)

Offline CarpeDiem

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 04, 2018, 20:50:50 »

Po prostu nie rozumiem co stoi za pomysłem aż tylu rund. Kiedy poznamy argumentację, to będzie można się pochylić nad dyskusją. Nie miałem na myśli tego, że format jest nieprzemyślany, tylko zasugerowałem żeby te rozwiązania jak najgłębiej przedyskutować.

Offline Harman

• Użytkownik
    • Piwa: 50
    « Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 04, 2018, 20:53:16 »

To, że ktoś ma wątpliwości i zadaje pytania w temacie 'Wątek dyskusyjny' to nie znaczy, że kogoś piętnuje ^^. Tak jak sam napisałeś, nikt tego nie testował a zmiany mają bardzo duży wpływ na ekonomie. Dlatego pytania czy to na pewno dobrze przemyślana, przeliczona i przetestowana koncepcja. To jest ryzyko, które może potencjalnie zniweczyć wysiłek jaki organizatorzy włożą w ten turniej.

Najprawdopodobniej w sobote KoH zagra meczyk (bo planowalismy i tak grac) na tym nowym formacie, zobaczymy jak wyglada ekonomia, czy sie gra dluzy itd. I napisze tutaj ja lub ktos od nas post w sobote. :)

+1

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 04, 2018, 21:01:09 »
    Fakt to słuszna uwaga nikt tutaj z nas na pewno nie piszę w złej wierze a więc zarzuty o piętnowanie cofam i proszę o wybaczenie. Co do reszty to niech sam zainteresowany nam odpowie miże wyhaśni się parę wątków.

Offline Aharo

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 04, 2018, 21:41:16 »
    Po pierwsze, to naprawdę świetna sprawa, że podjąłeś się organizacji tego turnieju. Wygląda przyjemnie i mam nadzieję, że jego popularność będzie nie mniejsza niż Pucharu Polski. Myślę, że narzucanie map przez administrację jest trochę lepsze, przynajmniej w pierwszych fazach. Co do map myślę, że mogą być takie, jak w PP. Proponuję przemyśleć czy dalibyśmy radę zagrać w formacie 8vs8.

Dziękuję ślicznie za wypowiedzenie się. Od razu odniosę się do formatu 6v6. Przy tym bardzo bym chciał pozostać, głównie pod kątem sprawdzenia jak takie rozgrywki się przyjmą, jak będą wyglądać spotkania i jak się będzie je oglądało. Moim celem jest znalezienie idealnego rozwiązanie pod każdym kątem tj. ciekawej rozgrywki dla grających, interesującego show dla oglądających czy poprawienie dynamiki. Od razu też zaznaczę, że testy są te mi potrzebne na przyszłość w związku z planowanym turniejem w formie offline, który może uda się zorganizować wspólnie z pewną firmą.

Format jest spoko do testów, ale dałbym 6 rezerwowych, by łatwiej angażować mniej zaangażowane zespoły (bo jednak wiele drużyn nie gra tak aktywnie już, a roster zawierajacy podwójną ilość graczy względem formatu meczowego, to już dla większości gwarancja bezpiecznego startu; w innych przypadkach po prostu te teamy zazwyczaj liczą 10-12 osób, więc ciężko wtedy te dwie odrzucić, a większe drużyny tego problemu też już nie mają, bo mogą z powodzeniem wystawiać np. dwa składy).

Rzeczywiście, ograniczenie tak bardzo rezerwowych może być teraz większym problemem niż przypuszczałem. W głównej mierze zależało mi na zminimalizowaniu problemu z nagrodami na przyszłość, czy to pieniężnej czy barterowej - organizowanie 6 na drużynę to już pewien problem przy starszym tytule, a co dopiero 10 czy 12 sztuk.
    Czytając regulamin nasunęło mi się trochę pytań, niektóre mniej inne bardziej istotne ale napiszę po kolei:

• Co to jest firma CFA?
    • Jeżeli turniej jest zagraniczny czy nie lepiej byłoby zorganizować forum na TW?
    • 'o uczestnictwie decyduje kolejność zgłoszeń zaakceptowanych przez Administrację turnieju' - Zastanowiłbym się czy jest to dobra zasada. Często na turniej zapisują się nieznane drużyny, które rozsypują się po kolejce. Może warto pomyśleć o jakimś rankingu?
    • 'dokładny termin oraz godzinę rozgrywanego meczu należy podać minimum 48h przed nim samym,' - Wydaje mi się, że lepsza byłaby zasada, żeby ustalać termin meczu do X godzin po ogłoszeniu kolejki. 48h przed mecze to termin ruchomy i komplikuje egzekucje takiego przepisu. Poza tym jeżeli ktoś by chciał zagrać w środę to będzie musiał zgłosić mecz przed ogłoszeniem z kim gra? :d
    • 'system: BO1', 'liczba rund: 7 na każdy spawn', 'liczba rund: 7 na każdy spawn', 'każda drużyna gra ze sobą po dwa razy, łącznie 6 spotkań dla każdego w fazie grupowej' - Te przepisy są trochę dziwne. Po pierwsze: Tak naprawdę to mecz i rewanż oznacza że zagramy i tak 2 mapy a niepotrzebnie rozciągnięta jest faza grupowa. Zamiast 3 tygodni ma być 6? Po 2. To już lepiej punktować za mapy ale zrobić to w ramach jednego meczu. Po drugie: Skąd pomysł na 7 rund? Tego jeszcze nie było, na razie nie oceniam ale jeżeli ustalasz takie rewolucyjne zasady to pewnie masz jakieś przemyślenia co do tego. Możesz się nimi podzielić?
    • 'drużyna nie może spóźnić się więcej niż 15 minut' - imo można zmniejszyć do 10min, w razie czego i tak powinien interweniować jakiś admin, więc tylko przedłuży się okres kiedy się do kogoś napisze.

Poza tym, moim zdaniem najlepiej jak mapy są narzucone. W przeciwnym razie mocno utrudnia to umawianie treningów. Robienie banów to poza tym kolejny niepotrzebny narzut administracyjny. Przy systemie wybierania map, niektóre są całkowicie pomijane. Uważam, że to nudne.

1. Moja firma, zajmuje się m.in. organizacją turniejów, realizacji transmisji czy robieniu eventów offline.
    2. Jest taki pomysł oczywiście. Chciałem w pierwszej kolejności dać temat do dyskusji dla społeczności Tawerny - w moim obecnym założeniu będzie przygotowanie na TW najważniejszych wątków oraz jednego dyskusyjnego. Pozostałe rzeczy będą się odbywać tutaj. Turniej międzynarodowy, ale w głównej mierze skierowany do polskiej społeczności.
    3. Co przez to rozumiesz? Odrzucać mniej znane drużyny? Dla zabezpieczenia wprowadzona jest w pierwszej kolejności akceptacja przez administrację danego zgłoszenia. Póki nie nastąpi weryfikacja drużyna nie będzie automatycznie dopuszczana do rozgrywek.
    4. W planach są dwa mecze na tydzień w przypadku fazy grupowej. W przypadku fazy pucharowej większość terminów będzie z góry narzucona - oczywiście z odpowiednim wyprzedzeniem czasowym i możliwością wprowadzenia zmian zaraz po zakończeniu fazy grupowej.
    5. Pomysł na 7 rund powstał głównie po to, żeby wydłużyć w pewnym stopniu rozgrywkę i bardziej zbalansować cały mecz. No i najważniejsze, żeby nie było trzeba grać przegranego meczu (co miało miejsce w tegorocznym PP), stąd wystarczy osiągnąć odpowiednią liczbę wygranych rund by zakończyć od razu spotkanie. W przypadku BO1 wydaje się to dla mnie dobrym rozwiązaniem - jeśli chodzi o BO3 to rzeczywiście przy wyrównanym spotkaniu (gdzie rozegrane zostaną 3 mapy) to może wydłużyć mocno całe spotkanie. Dlatego delikatnie zastanawiam się czy nie zmniejszyć liczby rund do 5 na spawn.
    6. Kwestia do dyskusji. Przeważnie w turniejach stosuje się zasadę 15 minut i nie respektuje się, ani minuty dłużej. Myślałem, żeby w fazie grupowej zostawić decyzję drużynie, która jest zebrana na czas. W fazie pucharowej bez taryfy ulgowej z tego względu, że admini będą dostępni na każdym meczu i też trzeba szanować ich czas.

Ode mnie:
    1. W kwestii map. A gdyby administracja narzucała pulę na każde spotkanie map z których się pickuje i banuje? Jeśli chodzi o pulę to myślę, że rzeczywiście zostaniemy przy obecnej.
    2. Dwa mecze z każdym w grupie. Dlaczego? Żeby zwiększyć szansę na wyjście dla każdego i nie ograniczać się do trzech meczów. Dwa mecze będą rozgrywane na tydzień, najlepiej jeden po drugim i liczone jako osobne.
    3. Jeśli chodzi o rundy. Uważam, że obecny system rund potrzebuje zmian. Sytuacje w których drużyna gra przegrany mecz nie powinny mieć miejsca: nudzi to oglądających i demotywuje przegrywającą stronę co przeważnie kończy się i tak przegraniem wszystkich pozostałych rund bo "po co grać", rozumiem, że w pewnych przypadkach jest to, żeby dobić np. te zabójstwa/śmierci do tabeli.. No ale moim zdaniem jest to nudne i niepotrzebne. Więcej rund jest głównie ukłonem do pojedynczego spotkania, żeby wydłużyć i uatrakcyjnić mecz. W przypadku dużej przewagi w BO1 można wygrać już po 8 rundach co i tak nie jest zbyt długą rozgrywką. Rzeczywiście można pomyśleć co zrobić w przypadku BO3 lub ewentualnie skrócić rundy i wprowadzić BO3 także w fazie grupowej.
    4. Ekonomia: w przypadku większej ilości np. będzie zmiana w ekonomii pod kątem zmniejszenia bonusów za zabójstwo oraz przetrwanie rundy.

Jeśli jest troszkę chaotycznie to przepraszam, troszkę zabiegany jestem:) Dzięki wszystkim za wypowiedzenie się i zachęcam KAŻDEGO do dyskusji i podzielenia się swoją opinią. To dla Was turniej, więc popracujmy nad nim razem!

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 04, 2018, 23:21:11 »
    Jak widać Aharo wie co robi i ja bym mu zaufał. Trzeba po prostu spróbować nowej koncepcji i zobaczyć jak to się przyjmie. Jest jednak jeden aspekt z którego może rzeczywiście nie zdaję sobie sprawy Aharo. Panowie mają racje może Tawerna umie się obronić sama jeśli chodzi o jakość turniejów aczkolwiek przy tym projekcie może nie starczyć chętnych do grania i w tym momencie trzeba by realnie pomysleć czy nie warto by zaprosić zagranicznych graczy na forum - jeśli tak to trzeba by wszystko zangielszczyć. Nie wyobrażam sobie nawet w optymistycznych scenariuszach aby zapełnić te wszystkie sloty w grupach aczkolwiek mogę się mylić. No i atrakcyjność turnieju była by znacznie większa gdyby zaprosić zagranicznych.

Takie pytanko planujesz zaprzęgnać kogoś do pomocy w administracji czy robisz wszystko autorsko? Ja polecam abyś jednak trzymał się swojej koncepcji i nie szukał pomocy w adminsitracji u kogoś innego według mnie taki model się najlepiej sprawdza. Rozlazłe aparaty administracyjne jakie są na TW doprowadziły tylko do turniejów robionych od linijki i milionów sporów "kogucików" przy okazji ich organizowania. Każdy może umniejszać rangę PP ale z roku na rok się rozwija i dodaje nowe elementy turnieje na TW się raczej uwsteczniają. Do tego mimo iż często za kulisami PP iskrzyło i latały talerze to na zewnątrz zawsze byliśmy dosyć spójni i konsekwetni w decyzjach. Jedno jednak nie przeskoczysz pod względem organizacji - brak sędziów. Bez sędziów może być Ci cięzko przeprowadzić cały turniej bo musi ktoś od czasu do czasu kontrolować spotkania.

Projekt więc bardzo mi się podoba ale widzę dwa główne problemy - prawdopobnie brak wystarczającej ilości chętnych na turniej o takiej skali na samym tylko TFW i brak sędziów dodatkowych osób funkcyjnych przy pomniejszych sprawach.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 04, 2018, 23:22:43 wysłana przez ^IvE »