Pozwolę sobie wysłać tutaj posta, jednak chciałbym zaznaczyć, że
nie tyczy się on obecnego PP, jest bardziej jakąś dywagacją nt zasad i luźną propozycją, którą chciałbym poddać pod ocenę i opinię community pod kątem przyszłych PP, jeśli admini postanowią trzymać się systemu faza ligowa z picknightami + faza pucharowa.
A więc zacznę od przywołania regulaminu PP:
1.13 Za zwycięstwo otrzymuje się 4 punkty, za remis 2, za przegraną w przypadku, gdy mecz został rozegrany do końca, a gracze przestrzegali reguł 1, a w pozostałych przypadkach 0. W tabeli drużyny są klasyfikowane według tej kolejności: ilość zdobytych punktów, jeśli nastąpi remis, współczynnik W/L (różnica ilości wygranych i przegranych rund), następnie ostatnie bezpośrednie starcie. Jeżeli jest to remis, to wtedy musi zostać rozegrana dogrywka, o ile remis jest na miejscach, które walczą o awans do kolejnej fazy.
Zasady są dosyć proste i oczywiste, ale mają pewien problem. Konkretniej, premiują pickowanie słabszych rywali, na których można nabić sobie lepsze W/L round ratio. Żeby zobrazować co mam na myśli, pozwolę sobie na przywołanie przykładu dosyć ekstremalnego, ale jednak ciekawego, czyli dwóch najgorszych (według tabeli) teamów tegorocznego PP – 3pp i Typów.
A więc jak wyglądali oponenci 3pp? Byli to kolejnych kolejkach:
- I: Kingdom of Skandia – porażka 7:9
- II: Armia Bombasu – porażka 2:12
- III: nikt – walkower
- IV: MJTKW – porażka 6:10
- V: Widłownicy Boszy – porażka 4:12
- VI: Haus Durrundun – oddany mecz walkowerem
Widzimy zatem, że 3pp mierzyło się wyłącznie z relatywnie słabymi rywalami. Wyłącznie WB i HD dostały się spośród ich rywali do fazy pucharowej, a i tam są z całej stawki (przynajmniej na papierze) najmniej groźnymi ekipami.
A teraz rzućmy okiem na listę meczów Typów, którzy skończyli turniej pod 3pp:
- I: KoH – zwycięstwo 9:5
- II: Insomnia – remis 7:7
- III: Saraceni – oddany mecz walkowerem
- IV: KoH – porażka 8:9
- V: Black Eagles – porażka 3:12
- VI: IW – oddany mecz walkowerem
Jak widać, Typy grały z samymi zespołami, które przeszły do fazy pucharowej (minus Insomnia, którym zabrakło do tego paru rund w ostatnim starciu).
A więc pomimo tego, że Typy zdobyły tę samą ilość punktów w starciach z wyżej notowanymi rywalami, co 3pp ze słabszymi drużynami, 3pp jest wyżej – bo ma o 6 rund lepszy bilans.
I teraz ktoś mógłby zapytać: dobra, ale co za różnica, czy Typy będą na 16. czy 17. miejscu, i tak przecież nie przejdą dalej. Owszem, ale na obecnie skonstruowanym regulaminie tracą również zespoły, które mogłyby przejść dalej – choćby ww. Insomnia.
Na zakończenie fazy ligowej znajdują się na 9. miejscu, poniżej FAT i Durrundun, które choć mają tyle samo punktów, mają lepszy bilans rund. I choć zdarzyło im się mierzyć z lepszymi rywalami (np. EG), to generalnie lista ich wyników z czołówką nie wygląda tak imponująco, jak lista I.
Stąd moja propozycja – do ustalania ostatecznej tabeli, decydującej kto wchodzi do fazy pucharowej, wykorzystujmy w przyszłości trochę inne zasady.
Na pierwszym miejscu powinny oczywiście decydować zdobyte punkty w trakcie turnieju. Ale bilans rund zostaje przesunięty na trzecie miejsce. Co zatem powinno być drugorzędną wartością w miejsce bilansu? Liczba punktów zdobyta z czołówką turnieju. Tu oczywiście nasuwa się pewne pytanie – czym jest „czołówka turnieju”? To grupa najwyżej położonych drużyn. Odgórne ustalanie ich ilości jest bez sensu, powinna być zależna od liczby zapisanych drużyn. W tym PP mogłoby to być np. pierwsze 10 zespołów, czyli do HITMENów włącznie.
Drużyna, która w danej kolejce grała z teamem spoza top10 (lub dostała w tej kolejce walkowera za bycie na ostatnim miejscu) otrzymywała by do tego wyznacznika 0 punktów za daną kolejkę. Natomiast jeśli mierzyła się z zespołem z top10, to punktacja do współczynnika przebiegałaby według normalnych zasad (4 – zwycięstwo, 2 – remis, 1 – porażka, 0 – oddanie meczu walkowerem).
Nawet w obecnym PP, gdyby wprowadzić teraz tę zmianę, wywołałoby to pewne przesunięcia w tabeli, moim zdaniem lepiej oddające kto z rywalem jakiej klasy się w czasie turnieju mierzył.
Oto tabele do porównania, oczywiście to efekt mojej kalkulacji, tej oficjalnej jeszcze nie ma, a więc mogą być błędy:
Tabela PP’18 przy starych zasadach:
kolejno punkty – bilans1. EG - 21
2. SRC - 20
3. WB - 19
4. BE - 18 - +24
5. IW - 18 - +22
6. KoH - 18 - +10
7. FAT - 16 - +17
8. HD - 16 - +15
=================
9. I - 16 - +6
10. HTN - 15
11. AK - 14
12. MJTKW - 13
13. M - 12 - -16
14. KoS - 12 - -17
15. AB - 10
16. 3pp - 8 - -24
17. T - 8 - -30
A teraz jak wyglądałaby tabela, gdyby wprowadzono proponowaną zmianę:
kolejno punkty – punkty zdobyte przeciw top10 – bilans 1. EG - 21
2. SRC - 20
3. WB - 19
4. IW - 18 - 14 - +22
5. KoH - 18 - 14 - +10
6. BE - 18 - 6
7. I - 16 - 12
8. FAT - 16 - 6 - +17
========================
9. HD - 16 - 6 - +15
10. HTN - 15
-------------------------------------------
11. AK - 14
12. MJTKW - 13
13. KoS - 12 - 6
14. M - 12 - 3
15. AB - 10
16. T - 8 - 8
17. 3pp - 8 - 1
Choć oczywiście, jak wspominałem wyżej, nie chcę wprowadzać tej zasady teraz i bardziej, niż o przesuwanie drużyn w tabeli, chodzi mi o premiowanie walki z drużynami z topu, które może zapewnić nam większą liczbę dobrych drużyn w fazie pucharowej – a co za tym idzie, więcej wyrównanych meczów.