Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Czy istnieje mod poprawiający system uszkodzeń i obrażeń?  (Przeczytany 7674 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Niebieskooki

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Czy istnieje mod poprawiający system uszkodzeń i obrażeń?
    « Odpowiedź #15 dnia: Lutego 07, 2009, 10:50:06 »
    Kusze są świetne u jednostek, bo prawda jest taka że łukiem można dużo szybciej i skuteczniej kosić rycerzyków, aniżeli kuszą...

Offline Aexalven

• BANITA
    • Użytkownik
    • XXX
    « Odpowiedź #16 dnia: Lutego 07, 2009, 18:53:18 »
    Gość ma rację, że pchnięcia mieczem (nie cięcia) kończyły się prawie zawsze przebiciem zbroi. Topory dwuręczne już bez problemów mogły wbić się w przeciwnika z ciężką zbroją. Zbroja mogła ważyć nawet do 100kg w całości. Z tego co wiem to ciężkozbrojny rycerz, który spadł z konia praktycznie nie miał możliwości wstania. Przynajmniej tak słyszałem na historii w szkole.
    U nasz w budzie był facet, który opowiadał nam o uzbrojeniu średniowiecznym. Kumpla ubrali w płytówkę i przewrócili. Kumpel po ok. 10 minutach zdołał samemu wstać :P

No patrz, ja nosiłem płytówkę, przewrócili mnie i wstałem niewielne wolniej niż bez zbroi. Kto wam naopowaidał, że w zbroi nie można się ruszać, biegać, nawet oddychać nie można? W zbroi można z powodzeniem skakać, robić manewry, to nie chodziło o to, by zapuszkować człowieka, a dac mu ochronę jak najmniej ograniczając jego ruchy.

Pomyślcie też dlaczego potem płytówki wyszły z użycia.

P.S RPG a historia to 2 różne rzeczy, trza umiec to rozróżniać.
    XXX

Offline Dzumol

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #17 dnia: Lutego 08, 2009, 10:38:38 »
    Bo krępowały ruchy..plemiona północne płytówek używały tylko do ważnych uroczystości, żeby lepiej się prezentować. bo chyba płytówka lepiej wygląda niż kolczuga,w której do "szczelin"
    wchodził brud, krew, rdza i nie można było już tege umyć.
    Czasami głupota ludzka mnie przeraża! Objawia się ona najczęściej u "mroocznych" nastolatek które zakładają bezsensowane blogi w których wstawiają foty jak zamierzają sie zabic.. zazwyczaj jest tak, że
    właścicel bloga napisze że tak bog go nienawidzi nie pozwala mu sie zabić... oho trochę się rozpisałem. ale powiedzcie. Czy taką głupotę da się streścic?

Offline zue dazy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #18 dnia: Lutego 08, 2009, 11:12:58 »
    Jakie plemiona O_O? Wikingowie, bo chyba o nich ci chodzi, nie używali płytówek wcale, bo ich wtedy nie było. Poza tym kolczuga jest bardziej upierdliwa, bo cały ciężar spoczywa na ramionach, ewentualnie jak masz pas, to trochę odciąży. W zbroi płytowej waga rozkłada się na całym ciele. No i w jaki sposób brud i krew zostawały w szczelinach?
    http://zue-dazy.mybrute.com subtelny reflink, prawda?:]

Offline Niebieskooki

• Użytkownik
    « Odpowiedź #19 dnia: Lutego 08, 2009, 11:18:27 »
    Zasadniczo zbroje płytowe wykonywane od, bodajże XV czy XVI wieku, wyszły z użycia nie dlatego że nie chroniły przed strzelcami z bronią palną(bo żęby taką przebić muszkietem z tamtych czasów to musiał byś podejść naprawdę blisko, a były po prostu pieryńsko drogie, i naprawdę mało kogo było na nie stać, a zwykłego wojaka o wiele taniej i szybciej można było uzbroić w jakiś kubraczek naboje i muszkiet, i już mam niebezpieczne mięsą armatnie. Zbroję płytowę to przebijała bodajże tylko dobrze wykonana kusza, i to też nie zawsze.

Offline szczepan1-14

• Użytkownik
    « Odpowiedź #20 dnia: Lutego 08, 2009, 22:58:51 »
    Nie dość że offtop. to jeszcze co post to większe głupoty.. niech się ktoś zlituje i zamknie temat!

Offline Amoresso

• Użytkownik
    « Odpowiedź #21 dnia: Lutego 09, 2009, 08:29:04 »
    Co do przewracania się w zbroi to Aexalven ma rację. Przecież w zbroję nie wkładano kmiota który nie umiał walczyć, nie miał siły i był smarkaczem.
    Jeśli zobaczyłeś wojaka w płytówce to już znaczyło, że ma dużo kasy i że jest bardzo dobrym przeciwnikiem. A taki wyszkolony wojak jak się przewróci to i szybko wstanie, bo wie że zaraz może zginąć. zacznijcie gadać z ludźmi którzy zajmują się odtwarzaniem epoki średniowiecza, a nie z nauczycielami historii... bo jak moja baba od historii powiedziała mi, że kolczuga waży 30kg, a taki miecz to pewnie z 10kg to ją zbeczałem przy całej klasie...
    Podstawowa zasada, domniemania i wnioski wywodzące się z LARPa i sesji RPG odpadają. Niestety bywa i tak, że niektórzy historycy również mają spaczone pojęcie na temat wieków średnich.

Co do wikingów... A na hełmach mieli krowie rogi?? =O

Na bitwach unikano używano mieczy... była to broń czasem dodatkowa, typowo turniejowa. Jak szła brać w pole to brali głównie bronie drzewcowe, aby zwalać konnych z siodeł i uderzać z 2 czy 3 linii na wroga. Potem było od groma broni obuchowych (buzdygany, morgenszterny), potem nadziaki i czekany( tylko z tym taki problem, że jak wbijesz w kirys to czasem trudno wyjąć) i topory. dopiero w XV XVI wieku wchodzić zaczęły miecze dwuręczne i półtoraki.

Wystarczy prosty przykład, czemu w dzisiejszych rekonstrukcjach bitw i bohurtach unika się używania broni obuchowych.
    1. szkoda zbroi, bo wgnioty będą liczne i bolesne.
    2. jak komuś za mocno przeciągniesz po bani a koleś ma felerny hełm to zmów za niego zdrowaśkę.
    3. niestety nie wszyscy się szanują i niektórzy wychodzą z nadziakami i ciężkimi buzdyganami. ;/
    "Ból ciała przemija, ból duszy zostaje" Ja
    <---------------- Tak to ja
    www.chzg.pl

Offline szczepan1-14

• Użytkownik
    « Odpowiedź #22 dnia: Lutego 09, 2009, 09:49:05 »
    Polecam książkę Andrzeja Nadolskiego "Broń i strój rycerstwa polskiego w średniowieczu, przedstawiona w bardzo łatwym języku interesująca nas epoka.

Offline Jan Rycerz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #23 dnia: Lutego 09, 2009, 15:51:27 »
    Co do przewracania się w zbroi to Aexalven ma rację. Przecież w zbroję nie wkładano kmiota który nie umiał walczyć, nie miał siły i był smarkaczem.
    Jeśli zobaczyłeś wojaka w płytówce to już znaczyło, że ma dużo kasy i że jest bardzo dobrym przeciwnikiem. A taki wyszkolony wojak jak się przewróci to i szybko wstanie, bo wie że zaraz może zginąć. zacznijcie gadać z ludźmi którzy zajmują się odtwarzaniem epoki średniowiecza, a nie z nauczycielami historii... bo jak moja baba od historii powiedziała mi, że kolczuga waży 30kg, a taki miecz to pewnie z 10kg to ją zbeczałem przy całej klasie...
    Podstawowa zasada, domniemania i wnioski wywodzące się z LARPa i sesji RPG odpadają. Niestety bywa i tak, że niektórzy historycy również mają spaczone pojęcie na temat wieków średnich.

Co do wikingów... A na hełmach mieli krowie rogi?? =O

Na bitwach unikano używano mieczy... była to broń czasem dodatkowa, typowo turniejowa. Jak szła brać w pole to brali głównie bronie drzewcowe, aby zwalać konnych z siodeł i uderzać z 2 czy 3 linii na wroga. Potem było od groma broni obuchowych (buzdygany, morgenszterny), potem nadziaki i czekany( tylko z tym taki problem, że jak wbijesz w kirys to czasem trudno wyjąć) i topory. dopiero w XV XVI wieku wchodzić zaczęły miecze dwuręczne i półtoraki.

Wystarczy prosty przykład, czemu w dzisiejszych rekonstrukcjach bitw i bohurtach unika się używania broni obuchowych.
    1. szkoda zbroi, bo wgnioty będą liczne i bolesne.
    2. jak komuś za mocno przeciągniesz po bani a koleś ma felerny hełm to zmów za niego zdrowaśkę.
    3. niestety nie wszyscy się szanują i niektórzy wychodzą z nadziakami i ciężkimi buzdyganami. ;/

Człowieku chyba nie wiesz o czym mówisz.Jaka szkoda budygazmów gdzieś ty był ,że tak twierdzisz.Chyba nie widziałeś na oczy buhurtu powtarzam buhurtu nie manewrów lekkiej piechoty.Po drugie miecze były używane często.Po trzecie buław najcześciej powtarzam najcześciej używanano nie do zabijania a do ogłuszania.Półotrki pojawił się XIII.Drzewcówki owszem ale lekka piechota.I jeśli się nie znasz to milcz .Błagam niech ktoś zamknie ten temat

Offline slimak78

• Użytkownik
    « Odpowiedź #24 dnia: Lutego 09, 2009, 15:53:12 »
    Jedyne dwa dobre posty w całym temacie.

Offline Niebieskooki

• Użytkownik
    « Odpowiedź #25 dnia: Lutego 09, 2009, 16:01:54 »
    Jedyne dwa dobre posty w całym temacie.

Twój i ten?

Nie dość że offtop. to jeszcze co post to większe głupoty.. niech się ktoś zlituje i zamknie temat!

I tam, niech ktoś skasuje tego posta, wlepi mi warna i zamknie temat, ale nie mogłem się powstrzymać żeby prowokować tego gówniarza ^^

Offline Amoresso

• Użytkownik
    « Odpowiedź #26 dnia: Lutego 09, 2009, 17:18:15 »
    Janek Rycerz, znam się i widziałem bohurt... o lekkiej piechocie to szkoda gadać bo oni to się kijkami dotykają i to dosłownie xP
    Mówiłem o powszechnym użyciu, gdyż do XVw. nie były półtoraki nazbyt często widywane, od XV stały sie popularne.
    Jak chcesz dostać buzdyganem od spienionego białoruska w łeb to proszę bardzo ;p a widziałem dekli co z nadziakami biegali, na szczęście ich cofnęli, bo mogłoby się to skończyć z dziurą nie tylko w zbroi.

Nie mam zamiaru wyjść na buhurt, zobaczyć białoruska z wielkim buzdyganem a potem mieć wgniota wielkości jabłka w moim hełmie.
    Nie mam nic do używania broni obuchowej na buhurcie, ale jak widzę typa z buzdyganem co ma liście jak ja 2 palce i ważącym na oko 3-4kg, gdzie wyważenie masz prawie na końcu broni... to mi się gorąco robi i mam ochotę wsadzić mu kilka sztychów.

temat do zamknięcia bo my się tu niedługo na ustawki poumawiamy ;p
    "Ból ciała przemija, ból duszy zostaje" Ja
    <---------------- Tak to ja
    www.chzg.pl

Offline zue dazy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #27 dnia: Lutego 09, 2009, 17:34:16 »
    Czepiacie się odbierając mi rozrywkę:(, zresztą tu nie jest źle, na jakimś forum ktoś napisał, że tygrysy były łatwe do zniszczenia, bo wystarczyło podbiec i młotkiem wykrzywić lufę.:P

Offline Biker

• Użytkownik
    « Odpowiedź #28 dnia: Lutego 10, 2009, 23:35:56 »
    Ale broń miotana (łuki i kusze)  jest chyba l zbyt słaba w M&B. Nawet wyszkoleni łucznicy/kusznicy strzelający w gromadę wroga rzadko kogoś ubiją. Trafienie w głowę na ogół kończy się śmiercią delikwenta ale z moich obserwacji wynika, że w potyczkach 40 vs 40 (w tym powiedzmy 15 łuczników i kuszników) jak od strzał i bełtów padnie 2-3 wrogów to max. A jak wrogowie mają tarcze to na ogół nikt z nich nie ginie. Ostatnio w modzie 1287 (czy jakoś tak) zaatakowałem bandę Khergitów. Z racji mojej przewagi zamiast zaatakować kupą po woli się zbliżali. Gdy weszli w zasięg strzału zatrzymali się na 4 może pięć salw. Nikt nie zginął, nawet jeden koń nie padł.

Dyskusja o zbroi płytowej jest z deka bez sensu. 100kg to chyba ważył cały rycerz (w miarę odpasiony) ze zbroją :)

Offline zue dazy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #29 dnia: Lutego 11, 2009, 01:35:57 »
    Pozwolę sobie nie zgodzić się z tobą. Jak masz trochę porządnych strzelców i dobrze ich ustawisz, to zrobią spore spustoszenie w szeregach wroga, nawet wśród tych z tarczami. Gdyby łuk i kusza miały jeszcze większe obrażenia, to gra bez redukcji obrażeń byłaby masochizmem.