Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Warband- Zapowiedziane rozszerzenie i multiplayer!  (Przeczytany 99170 razy)

Opis tematu:

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Warband- Zapowiedziane rozszerzenie i multiplayer!
    « Odpowiedź #285 dnia: Sierpnia 23, 2009, 20:46:37 »
    możliwe kalp :D, ale co do wypowiedzi NIFN-a było coś w stylu "wrect the door" [chyba bo starsza sopot oglądała ;d] co daje raczej sens z wyważaniem.

A tu coś dla no-liferowców czekających na res-a i zatruwających głupimi [w 99.99[...]999% głupimi] pomysłami i tak przeciążoną głowe deadalusa.:

(click to show/hide)

Offline Amoresso

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #286 dnia: Sierpnia 24, 2009, 09:36:13 »
    No już się nie mogę doczekać aż będę mógł pograć na multi :P
    zobaczymy ile są warte godziny,dni, tygodnie ćwiczeń i eksperymentów w nativie i różnych modach.

Ciekaw jestem jaki sposób blokowania się przyjmie. Bo jeśli jednak blok kierowany weźmie górę, to bronie 2ręczne i drzewcówki sporo stracą, no ale za to będą miał zasięg.
    Zgłaszam się od razu do jakiegoś klanu ^^
    "Ból ciała przemija, ból duszy zostaje" Ja
    <---------------- Tak to ja
    www.chzg.pl

Offline Valhar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #287 dnia: Sierpnia 24, 2009, 21:37:12 »
    Nie wiem czy juz ktos poruszyl ten temat ,gdyz niestety rzadko zagladam na forum ale radze postawic serwer Warbanda pod flaga Tawerny Four Ways
    mysle ze bylby to jeden z bardziej popularnych serwerow :)
    Radze rowniez postawic ten serwer na jakims dobrym dedyku o malo przeciązonym procesorku zeby nie bylo zadnych lagow :)
    ale i tak musimy z tym wszytkim zaczekac jeszcze kilka ladnych miesiecy...... :/

Offline Chidori

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 13
    « Odpowiedź #288 dnia: Sierpnia 24, 2009, 21:39:50 »
    No ja do szczęścia  w MP jeszcze bym tylko chciał żeby normalną kampanie można grać we 2 :) ale to raczej niemożliwe :P

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #289 dnia: Sierpnia 25, 2009, 23:04:41 »
    Czas rozruszać nowy temat: Bitwy morskie.
    Bitwy morskie znane były już z poprzednich wersji. Gracz mógł podróżować po akwenach morskich, podbijać do portów, atakować inne statki itp. Walki toczył się na planszy, w której na otwartym morzu stały naprzeciw siebie dwa statki, połączone ze sobą kładkami. W modzie "Pirates" mogliśmy nawet strzelać z armat, etc.
    Jak myślicie, jak wyglądać sprawa będzie z bitwami morskimi w Warbandzie...
    1. Czy gracz będzie miał pełną swobodę nad statkiem?
    2. Czy zostanie wprowadzona broń palna, oraz armaty?
    3. Jak przebiegać będzie walka na morzu?
    4. Jak twórcy rozwiążą wypadanie za burtę w czasie bitwy morskiej.

Wg mnie całość może wyglądać m.in. tak:
    1. Myślę, że gracz będzie mógł wypływać z portu (Tihr, Wercheg) zakupioną łodzią i nią podróżować. Chciałbym, by twórcy umożliwili graczu wyjście z łodzi w dowolnym miejscu na mapie (przy brzegu oczywiście). Jeszcze lepiej byłoby, gdyby Korsarze przypływali łodziami na tereny Calradii, łodzie co prawda zawracałby... taki mały smaczek ;>
    2. Nie chciałbym, by gra wkroczyła w nową epokę, jednak kiepsko widzę naparzankę łukami/kuszami/bronią miotaną między statkami... ;x
    3. Nie liczę na cuda... zapewne gdy spotkają się dwie ikony, rozpocznie się dialog, po czym przeniesie nas automatycznie na scenę z dwoma statkami, połączonymi kładkami...
    4. Byłoby wręcz przecudnie, gdyby gracz mógłby pływać (nie w płytówce i w innym cięższym sprzęcie), ale zapewne po wpadnięciu do wody zostaniemy ogłuszeni...

Liczę na opinie, sugestie, pomysły, a przede-wszystkim własne zdanie ;>

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 25, 2009, 23:10:47 wysłana przez NIFN »

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #290 dnia: Sierpnia 26, 2009, 11:57:34 »
    2. Nie chciałbym, by gra wkroczyła w nową epokę, jednak kiepsko widzę naparzankę łukami/kuszami/bronią miotaną między statkami... ;x

Kiepsko widzisz, ale taka była historia. Wystarzy poczytać jak walczyli Rzymianie. Potrafili nawet specjalne wieżyczki budować na których umieszczali bronie mechaniczne jak chociażby skorpiony. Nawet w czasach najsławniejszych piratów i korsarzy bliska walka rozpoczynała się od obstrzału, potem dopiero przystępowano do abordażu.

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #291 dnia: Sierpnia 26, 2009, 12:01:13 »
    Skoro twierdzisz, że budowano maszyny na statkach, to może doczekamy się w końcu balist, katapult itp. i to nie tylko na statkach... Niechciałbym, by gra przeistoczyła się w Age of Machinery, bo walka piesza zejdzie na drugi plan. Zresztą jak podczepić coś takiego do longboat-ów wikingów ;x?

Pozdr.

Offline Ichani

• Użytkownik
    « Odpowiedź #292 dnia: Sierpnia 27, 2009, 16:52:45 »
    Em wie ktoś czy w tym "dodatku" na multi dostaje się levele i daje w siłę luki itd czy po prostu wygląd i grasz?

Offline Jezus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #293 dnia: Sierpnia 27, 2009, 16:56:03 »
    Raczej to drugie chociaż w którymś tam wywiado-trailerze była mowa o graniu za co można było grac coraz lepszymi jednostkami ale myślę że to chodzi tylko o to że zabijając dostajesz kasę na lepsze eq. Oczywiście w każdej rundzie musisz zbierać od nowa. Tak ja to sobie wyobrażam.
    Jestem zajebisty a najlepszym dowodem na to jesteś właśnie Ty.

Offline Ichani

• Użytkownik
    « Odpowiedź #294 dnia: Sierpnia 27, 2009, 17:02:48 »
    No faktycznie ... ale w tydy pod koniec jak każdy będzie miał to najlepsze eq to wszyscy będą chodzić jak żółwie .. - bez atletyki !? :P
    Pozdro

Offline Kuroi

• Użytkownik
    • Who's bad? Who's bad? Who's bad?! I AM BAD!!
    « Odpowiedź #295 dnia: Sierpnia 27, 2009, 17:11:26 »
    Skoro twierdzisz, że budowano maszyny na statkach, to może doczekamy się w końcu balist, katapult itp. i to nie tylko na statkach... Niechciałbym, by gra przeistoczyła się w Age of Machinery, bo walka piesza zejdzie na drugi plan. Zresztą jak podczepić coś takiego do longboat-ów wikingów ;x?

Pozdr.

AoM? czekaj niech no pomyślę.... aaaa! Ten mod w którym są katapulty, ale nie mają żadnego praktycznego zastosowania? ^^
    O to raczej nie musisz się martwić, twórcy gry raczej tego tak bardzo nie skaleczą ^^

Offline Hrabia Darkula

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • "There's daggers in men's smiles"
    « Odpowiedź #296 dnia: Sierpnia 27, 2009, 17:12:26 »
    No faktycznie ... ale w tydy pod koniec jak każdy będzie miał to najlepsze eq to wszyscy będą chodzić jak żółwie .. - bez atletyki !? :P
    Jakby statystyki były wyzerowane to wszyscy chodziliby jak żółwie, strzelali jak dzieci i machali mieczem jak cepem. Poza tym jak nie wybierzesz żadnej zbroi to nie będziesz biegał jak żółw.

Nie orientuje się ktoś, czy w planach są bitwy z respawnem, bez niego, czy i jedne i drugie, ja jestem zwolennikiem braku respawnu w dużych potyczkach, psuje on cały realizm i zabija taktykę.

A co do bitew morskich, to ja chciałbym to widzieć tak: Z dwóch końców mapy startują dwa (lub więcej) statki, widzą się z oddali. Kieruja nimi kapitanowie, losowo wybranigracze, lub wybrani przez drużynę. W momencie zabicia kapitana, ster przejmuje inny gracz. Kapitan może próbowac unikac abordażu, licząc na wystrzelanie wrogów, jeśli ma pod komendą więcej wojowników, to decyduje się na podpłynięcie jak najbliżej i ekipy naparzaja sie nawzajem po głowach. Sprzęt strzelający i ilośc załogi na okrętach zależny byłby od jego rodzaju (barki, karaki, czy longboaty).

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #297 dnia: Sierpnia 27, 2009, 17:28:36 »

Pozdr.
    Stosowali, stosowali. Nawet Cezar przygotowując się do desantu w Brytanii ostrzeliwał z trirem wojska Brytów, które podążały wzdłuż wybrzeża za jego flotą. Mam zdjęcia w książce, ale nie chce mi się robić zdjęć. W googlarce odpowiednich nie znalazłem niech ci wystarczą te dwa z jednej ze stron i cytat o flocie rzymskiej.
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    Z biegiem czasu Rzymianie zaczęli coraz bardziej upodabniać zmagania morskie do bitew lądowych. Istotnym tego czynnikiem było wprowadzenie na okręty machin miotających - katapulty. Tego rodzaju uzbrojenie jednostek pływających wiązało się głównie z nowym sposobem ich zastosowania - walkami oblężniczymi wokół twierdz nadmorskich.
    Rzymianie podczas morskich walk oblężniczych chcąc zniwelować różnicę poziomów atakujących w stosunku do wysokości obwarowań, poczęto na okrętach wznosić wieże. Chcąc zwiększyć ich wysokość co jednocześnie naruszałoby ich stateczność, poczęli doraźnie łączyć ze sobą jednostki bojowe i tak na powstałych pływających platformach budowali wieże kilkupoziomowe, nierzadko posiadające także machiny do atakowania obleganych murów ciosami specjalnego tarana.

Takie katamarany zachowały ruchliwość - napędzano je wiosłami zewnętrznych burt sczepionych ze sobą okrętów. Dzięki temu mogły atakować mury wszędzie tam, gdzie w ich pobliże można było dopłynąć. Klasycznym przykładem takiej akcji było oblężenie Syrakuz prowadzone wiosną 213 roku p.n.e., przez prokonsula Marka Klaudiusza Marcellusa wzdłuż murów tej nadmorskiej twierdzy ustawił on wiele pływających wież oblężniczych, przy czym jedna z największych wznosiła się na pomoście położonym wzdłuż połączonych ze sobą burtami pięciu pięciorzędowców. W tym czasie stojące w drugiej linii okręty prowadziły ostrzał miasta z katapult uniemożliwiając obrońcom atakowanie machin oblężniczych.

Harpax został wymyślony i wprowadzony do użytku dość późno, bo dopiero w II połowie I wieku p.n.e. Pomysłodawcą był dowódca rzymskiej floty Marek Wipsaniusz Agrypa, dlatego też zważywszy na jego doświadczenie zdobyte w licznych wyprawach, stwierdzić można, że wynalazek ten był ukoronowaniem wielowiekowych dążeń Rzymian, pragnących, aby bitwę okrętową przybliżyć charakterem do walki lądowej.

Istotą zastosowania harpaxu było więc unieruchomienie i przybliżenie wrogiego okrętu, tak aby nie mógł on wykorzystać swych zdolności manewrowych, a rzymska piechota morska mogła wejść na jego pokład szybciej niż na to pozwalał wąski "kruk". Realizację tych założeń osiągnął Agrypa niezwykle łatwym sposobem - harpax był po prostu ciężką kłodą drewna wystrzeliwaną w kierunku wroga przy użyciu katapulty okrętowej. W przypadku celnego strzału pocisk wbijał się w pokład licznymi kolcami, którymi był najeżony. Szczególny kształt tych ostrzy utrudniał wyciągnięcie wbitej mocno kłody, podczas gdy na atakującym okręcie rzymskim napinano linę do niej przymocowaną. Naprężenie sznura czyniło już całkiem niemożliwym wyrwanie harpaxa z pokładu, a przechwycony w ten sposób okręt był przyciągany do jednostki atakującej, z której przeskakiwali żołnierze piechoty morskiej.

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    « Odpowiedź #298 dnia: Sierpnia 29, 2009, 01:28:27 »
    http://www.youtube.com/watch?v=CbYI6EInPXE  Kolejny filmik na youtube.  Tym razem przedstawia tryb "battle" co znaczy, że gra trwa dopóki nie skończy się czas lub któraś z drużyn nie zostanie wybita do nogi. Pokazano również podnoszenie drabin przez graczy:D
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 29, 2009, 01:30:21 wysłana przez Oktawian »

Offline Shrama

• Użytkownik
    « Odpowiedź #299 dnia: Sierpnia 29, 2009, 01:43:33 »
    Nieźle. Będzie można podnosić drabiny leżące na ziemi. Jeszcze dużo niespodzianek czeka na graczy w dodatku. Miooodzio ^,^
    "Gdy ktoś Ci zarzuci brak profesjonalizmu, powiedz mu, że Arkę Noego zbudowali amatorzy, a Titanica profesjonaliści..."

"Pusty wóz hałasuje najbardziej"