Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Warband- Zapowiedziane rozszerzenie i multiplayer!  (Przeczytany 99476 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Massai

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Warband- Zapowiedziane rozszerzenie i multiplayer!
    « Odpowiedź #375 dnia: Września 07, 2009, 21:15:32 »
    Uch, pierwszy dzień grania, trochę śmierci z rąk Daedalusa, i pierwsze wrażenia...

W grze przeważają zawodnicy typu Rudy 102, czyli "ja sam ich wszystkich zaciukam".
    Brak z ich strony gry zespołowej - podczas gdy rozgrywka jest mocno nastawiona na taką zespołową.
    Ot, ganianka, jeden na drugiego.
    Ale... wystarczy że w drużynie jest 4-5 co biegają razem i już jest masakra. Praktycznie nikt im nie podskoczy. Jesli klan ma być dobry, to podstawa to zgranie...
    Podstawa to opadnięcie przeciwnika we trzech i po nim, jeden rąbie i zaraz odskakuje, drugi, trzeci... i zazwyczaj taka seria wystarczy.

Zgranie tez jest widoczne przy zdobywaniu zamku - dobra ekipa otworzy bramę, jeden otwiera, dwóch osłania tarczami... wpuści konnicę i po zawodach.

konnica jest naprawdę mocna, łucznicy - chyba najsłabsi. Piechota jest wyjątkowo dobra - i tu widać Nordów... piechota Nordów i piechota rhodoków - to chyba najmocniejsze oddziały.

Broń jednoręczna słabo się sprawdza, przynajmniej dla mnie. Za mały zasięg, przeciwnik to nie idiota komputerowy i nie stoi w miejscu.

Na konnego to tak naprawdę tylko jakiś piechur z dwuręczną bronią.
    Walka konnicą wymaga trochę wprawy, bo żeby poszarżować to trzeba umieć celować lancą, i odpowiednio wcześnie wyprowadzic cios.
    Jak ktos nie ma bety, to może sobie poćwiczyć w singlu, nie stosujemy typowego couched, tylko zadajemy pchnięcie.
    łucznicy... hm, imho są ciut za słabi. Trafić niełatwo, a trzeba trafić 2 razy przynajmniej żeby położyć wroga. IMHO w walkach klanowych łucznicy będą głównie do osłony i zmiękczania wroga.
    Kusznicy nie są tacy źli, tzn, łucznicy zostali osłabieni przez tempo strzału - w warbandzie nie da się strzelić bez wycelowania, tzn, strzała jest wypuszczana dopiero jak się celownik zjedzie. To duża wada, bo celownik zjeżdża sie wolno, a czasem wystarczyłoby strzelić na pałę, gdy wróg jest blisko.
    Tarcze... W singlu można strzelić wrogowi POD tarczą, jak ma małą to mu się w nogi trafi... w warbandzie jeszcze mi się nie udało. Nawet jak mają malutką tarczę, to i tak strzała się na niej zatrzymuje.

No cóż, poczekamy aż się wykrystalizują teamy, zgrane zespoły - wtedy gra nabierze rumieńców, bo na razie to siekanina, jeden na jednego ;-)

Offline Amoresso

• Użytkownik
    « Odpowiedź #376 dnia: Września 07, 2009, 21:53:59 »
    taa... gadajcie dalej o tym jak to było fajnie pograć, a niedługo to połowa forumowiczów ( w tym ja) wykituje bo się doczekać nie może :D
    Jest tu ktoś z Gdańska ^^ bym wpadł na chwilkę pograć w Warbanda :P

A i pytanka:
    1. Zakładam, że gramy Vaegirami przeciwko Swadii. I czy jak położę jakiegoś swadiańczyka, co np. machał 2ręcznym mieczem to czy zawsze jest możliwość podniesienia jego broni, czy tak jak w Native- raz można, raz nie? Jeżeli zawsze ta broń byłaby do podniesienia to pół biedy :P konnica poszatkuje trochę piechurów, a potem vaegirska piechota pozbiera trochę "lepszego" sprzętu, szczególnie jakieś dwuręczne glewie, berdysze, miecze.

2. Jaki jest system blokowania, automat. czy myszką.?

Broń jednoręczna słabo się sprawdza, przynajmniej dla mnie. Za mały zasięg, przeciwnik to nie idiota komputerowy i nie stoi w miejscu.
    drzewcówki i 2ręczne topory/miecze rządzą :) więc tarcza do ochrony tylko przed strzelcami?
    "Ból ciała przemija, ból duszy zostaje" Ja
    <---------------- Tak to ja
    www.chzg.pl

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #377 dnia: Września 07, 2009, 22:02:46 »
    1. Zakładam, że gramy Vaegirami przeciwko Swadii. I czy jak położę jakiegoś swadiańczyka, co np. machał 2ręcznym mieczem to czy zawsze jest możliwość podniesienia jego broni, czy tak jak w Native- raz można, raz nie? Jeżeli zawsze ta broń byłaby do podniesienia to pół biedy :P konnica poszatkuje trochę piechurów, a potem vaegirska piechota pozbiera trochę "lepszego" sprzętu, szczególnie jakieś dwuręczne glewie, berdysze, miecze.
    Tak, zawsze można podnieść broń, lecz tylko jeśli jest się klasą postaci, która może tego typu broni używać (np konnym nie podniesiesz łuku, strzał...), niestety żadna ze stron nie posiada Berdyszy ;x

2. Jaki jest system blokowania, automat. czy myszką.?
    To zależy od ustawień serwera... te z bety ustawione mają blokowanie automatyczne, ale jeśli w opcjach masz blokowanie ręczne, to i tak blokujesz się manualnie.

PS. Zadawajcie pytanie odnośnie WB w tym wątku: http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=3271.0, żeby bałaganu nie było ;>

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Września 07, 2009, 22:04:58 wysłana przez NIFN »

Offline Shrama

• Użytkownik
    « Odpowiedź #378 dnia: Września 07, 2009, 23:22:19 »
    To co mówił Massai, że taktyka, to dobra rzecz. W związku z czym, pozwolę sobie zamieścić screena z mojej popołudniowej rozgrywki, przedstawiającego mur tarcz nordyckich z łucznikami z tyłu, choć tylko jednego udało mi się zamieścić na screenie :P

http://www.image-share.com/image.php?img=45/193.jpg

Grafika może nie powala (directx7), ale musiałem ją poświęcić dla kosztu płynniejszych animacji.

« Ostatnia zmiana: Września 08, 2009, 12:24:43 wysłana przez Shrama »
    "Gdy ktoś Ci zarzuci brak profesjonalizmu, powiedz mu, że Arkę Noego zbudowali amatorzy, a Titanica profesjonaliści..."

"Pusty wóz hałasuje najbardziej"

Offline Massai

• Użytkownik
    « Odpowiedź #379 dnia: Września 08, 2009, 08:06:45 »
    Jakimś surogatem berdysza może być glewia rhodockich sierżantów - stosunkowo długa, i konika zdejmuje od jednego strzału...

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #380 dnia: Września 08, 2009, 13:47:30 »
    Czy mi się wydawało, czy w Warbandzie posiadanie tarczy wreszcie zaczęło mieć sens...? Chodzi o to, że tarcze teraz faktycznie chronią ciało przed pociskami, bez względu na to, czy trzymamy blok, czy nie. Nawet gdy atakujemy, to jeśli pocisk trafi w model tarczy, to jest na niej zatrzymany! Cholernie fajna sprawa i wczoraj nieraz uratowało mi to tyłek w walce przeciw khergickim łucznikom.

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #381 dnia: Września 08, 2009, 13:50:39 »
    Też miałem takie wrażenie wczoraj....ale nic nie mówiłem....moze mi się przewidziało, ale jeśli to prawda, to jest to jak najbardziej duży krok do przodu.

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #382 dnia: Września 08, 2009, 13:54:18 »
    Tak to prawda, ze względu jak tacza jest usytuowana, to chroni dany obszar cała, więc nieważne czy trzymamy klawisz bloku, czy nie, pociski blokują się na tarczy (oczywiście jeśli pocisk trafi w tarcze). Wolałbym, by twórcy rozwiąźli też problem, z tzw martwymi punktami blokującego... w podstawce były to nogi. W WB tle razy po nogach waliłem i zawsze bełt/strzała była parowana. Czasami kiedy strzelałem w korpus przeciwnik dostawał... nie wiem od czego to zależy. :x

Swoją drogą... Zaportowano mapę Castle do trybu Conquest. Maszty rozmieszczone są na murach zamku na wieżach, krawędziach murów, etc. Szkoda, że nikt w to nie gra... W ten sposób gametype podziela ten sam los co Domination w Unreal Tournament, bo oba tryby są do siebie bardzo podobne, a nie zyskały na dużej popularności...

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Września 08, 2009, 14:07:08 wysłana przez NIFN »

Offline Shrama

• Użytkownik
    « Odpowiedź #383 dnia: Września 08, 2009, 13:57:56 »
    A więc to prawda. A myślałem, że mam jakieś omamy :P. Teraz jedna tarcza w ręku, druga na plecach i wio, człowiek nie do zestrzelenia :P
    "Gdy ktoś Ci zarzuci brak profesjonalizmu, powiedz mu, że Arkę Noego zbudowali amatorzy, a Titanica profesjonaliści..."

"Pusty wóz hałasuje najbardziej"

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #384 dnia: Września 08, 2009, 14:01:24 »
    Nie no nie tak do końca :) Wczoraj w wiosce [grałem rhodokiem, 2 pawęże] wchodzę po drabinie na tą mniejszą wieże, pośrodku tej wioski, i koleś mnie trafił w głowę [był powyżej mnie], całe szczęście, że miałem dobry hełm, bo bym był trup. Zawsze jakieś luki się znajdą.

edit downX2: To też, tylko taki przypadek podałem :)
    « Ostatnia zmiana: Września 09, 2009, 22:14:34 wysłana przez Kalpokor »

Offline Massai

• Użytkownik
    « Odpowiedź #385 dnia: Września 08, 2009, 17:04:04 »
    No właśnie, jedyna opcja trafienia przeciwnika zasłaniającego się tarczą, to w czoło nad tarczą, strzelając mocno z góry. I TO JEST BARDZO POTRZEBNA ZMIANA!
    W singlu jak się gość zasłaniał to mimo że strzała leciała w czachę - zatrzymuje się na tarczy. Wreszcie przewaga wysokości łuczników ma znaczenie!

Offline Elavion

• Użytkownik
    • I love all of Stargates!
    « Odpowiedź #386 dnia: Września 09, 2009, 20:07:03 »
    A strzały w stopy już niemożliwe? :(

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #387 dnia: Września 10, 2009, 00:15:54 »
    Trochę różnych screenów:

Jednoosobowy swadiański oddział desantowo-szturmowy (ktoś zapomniał spadochronu...):

Terminator - gość przyjął mój topór na czaszkę, dwie strzały na klatę, a jeszcze dał radę zabić mnie i kilku innych graczy:

Przy okazji można podziwiać "piękne" modele strzał w Native. :P

Zaś ten gość nie umiał się zdecydować na którą stronę się przewrócić po tym, jak już umarł, więc stał sobie w najlepsze i gapił się w niebo. ;)

Offline Metalowiec

• Użytkownik
    • :F
    « Odpowiedź #388 dnia: Września 10, 2009, 19:40:40 »
    To w Warbandzie można chodzić bez zbroi xD?
    Youve seen life through distorted eyes
    You know you had to learn
    The execution of your mind
    You really had to turn
    The race is run the book is read
    The end begins to show

Offline Kuroi

• Użytkownik
    • Who's bad? Who's bad? Who's bad?! I AM BAD!!
    « Odpowiedź #389 dnia: Września 10, 2009, 19:43:58 »
    To w Warbandzie można chodzić bez zbroi xD?

A myślałeś, że jak zrobili filmik "dance of nekkids"?
    Poza tym, gdyby się nie dało, to NIFn by nie chciał grać w WB ;p