Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [TiM:PDP] Wątek dyskusyjny  (Przeczytany 4897 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Azorekt

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 113
    • MAKE ZT GREAT AGAIN be_azorekt/husarzdominik
    [TiM:PDP] Wątek dyskusyjny
    « dnia: Lutego 21, 2018, 00:15:46 »

W tym wątku, można dyskutować, na tematy związane z Pucharem.

(click to show/hide)

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    Odp: [TiM:PDP] Wątek dyskusyjny
    « Odpowiedź #1 dnia: Lutego 21, 2018, 23:55:03 »
    To może zacznę dyskusję ;) Na początek dodam, że Azorek zaprosił mnie do pomocy przy turnieju od strony merytorycznej i przygotowawczej. A więc robię rzeczy tj. grafiki, kody tematów, czy nowe rozwiązania. Nie zajmuję się jednak bezpośrednio przebiegiem turnieju, także głównie mnie interesuje zdanie uczestników odnośnie reguł i dodatków "dla publiczności".

Jest to nowy turniej, organizowany w trochę odświeżonym stylu, biorąc pod uwagę poprzednie turnieje na DP, więc tym bardziej warto zwrócić uwagę na kilka spraw. Całość, jak już część mogła zauważyć, jest mocno wzorowana na PP z Warbanda. Znalazła się tutaj więc również reguła o nowym systemie punktów. 4 pkt za wygranie meczu, 2 za remis i 1 za przegraną, o ile mecz zostanie uczciwie dograny do końca (w przeciwnym razie za przegraną jest 0).

Osobiscie nie byłem do tego przekonany, gdy IvE przedstawił mi ten pomysł kilka lat temu przed PP. Ostatecznie jednak przekonałem się do niego, bo to świetnie działa w turniejach, gdzie poziom gry poszczególnych drużyn potrafi się mocno różnić. Co to mianowicie daje? Klany, które przegrywają kolejne mecze, mogą się szybko zniechęcić ciągłymi zerami i po prostu się rozpaść. Ten 1 pkt może być za to czymś, co pozwoli odbić się po porażce. Jeszcze inni (którzy niekoniecznie nawet zajmują ogon tabeli) mogą już mieć dany mecz przegrany, ale dalej trochę rund do rozegrania. Takie osoby potrafią wyjść w trakcie i poddać resztę meczu, podczas gdy przeciwna drużyna mogłaby chcieć to dograć do końca (w końcu będą statystyki, więc każdy frag się liczy). Ten 1 pkt za przegraną w całym meczu i przy grze fair-play daje takim graczom jakiś cel, by faktycznie dograć to do końca.

Z nowości polecam też się wczytać w pick-nighty. Ponadto oczywiście będą typery i statystyki graczy. Jeśli maciie jeszcze jakieś konkretne pomysły na urozmaicenei zabawy, to śmiało piszcie, a tymczasem dajcie koniecznie znać, co myślicie o tej punktacji oraz o pick-nightach.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Dominique

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 60
    « Odpowiedź #2 dnia: Lutego 22, 2018, 01:38:39 »
    Chyba nie muszę się wypowiadać odnośnie tego, ze zasady takie, a nie inne mi się podobają. W końcu sami się na nie zdecydowaliśmy :P

BTW. Czekam na opinie pozostałych i pytania odnośnie rozgrywek. Mam nadzieję, że dyskusja się rozwinie, a ewentualne niepewności zostaną rozwiane. 
    « Ostatnia zmiana: Lutego 22, 2018, 01:39:44 wysłana przez Dominique »
    "Przystojny, ale niezły ch*j.
    Poza tym pedofil.   
    Powinnam uciekać.   
    Ale mnie intryguje."

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #3 dnia: Lutego 24, 2018, 19:44:17 »
    Szybkie pytanie od nativów: jak sprawdzić swoje ID? Czy jest jakiś serwer, który pokazuje ID gracza na wejściu?

Offline Dominique

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Lutego 24, 2018, 20:56:42 »
    Szybkie pytanie od nativów: jak sprawdzić swoje ID? Czy jest jakiś serwer, który pokazuje ID gracza na wejściu?

Jeżeli nic się nie zmieniło, to nie ma takiego serwera. Potrzebujesz admin moda, by sprawdzić czyjeś ID (i chyba admina na serwerze). Najlepiej zaopatrz się w admin moda (jeżeli go nie znajdziesz, link się załatwi) lub zgłoś się do kogoś, kto ma admina na którymś z serwerów.

PS. Kiedyś chyba pokazywał westres (ale nie pamiętam czy trzeba było mieć zainstalowaną wersję admin toolsa, sam admin nie był potrzebny).
    « Ostatnia zmiana: Lutego 24, 2018, 20:58:48 wysłana przez Dominique »
    Poza tym pedofil.   
    Powinnam uciekać.   
    Ale mnie intryguje."

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #5 dnia: Marca 08, 2018, 12:58:01 »
    Termin minął i cisza. Co to ma znaczyć?

Offline Dominique

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Marca 08, 2018, 14:30:53 »
    Termin minął i cisza. Co to ma znaczyć?

Zagraniczne klany poprosiły nas o przedłużenie startu o kilka dni. Myślę, że cały turniej wystartuje najpóźniej w poniedziałek.
    Poza tym pedofil.   
    Powinnam uciekać.   
    Ale mnie intryguje."

Offline FortunA

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #7 dnia: Marca 09, 2018, 16:00:47 »
    Zagraniczne klany poprosiły nas o przedłużenie startu o kilka dni. Myślę, że cały turniej wystartuje najpóźniej w poniedziałek.

No właśnie, najlepiej żeby się pokrywało z LDP.

Offline Dominique

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Marca 09, 2018, 16:23:35 »
    No właśnie, najlepiej żeby się pokrywało z LDP.

Fortuna, ktoś z Twoim stażem powinien wiedzieć, że między sezonami zawsze była przerwa. Za zaistniałą sytuację możesz podziękować Alexowi, który nas oszukał (nie pierwszy raz, kiedy ktoś z szeregu AK to czyni). Umówiliśmy się na krótki puchar w czasie pomiędzy sezonami, a że on dostał sowitego bólu dupci i poczuł się zagrożony, to nie nasza wina. Za jego chore interpretacje nie odpowiadamy. Wierz mi, że nie chcieliśmy się wciskać z organizacją w trakcie sezonu, dlatego byliśmy wtedy na zebraniu rady.
    Poza tym pedofil.   
    Powinnam uciekać.   
    Ale mnie intryguje."

Offline FortunA

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Marca 09, 2018, 16:56:25 »
    Za zaistniałą sytuację możesz podziękować Alexowi, który nas oszukał (nie pierwszy raz, kiedy ktoś z szeregu AK to czyni).
    Ktoś w takim wieku, jak Ty powinien wiedzieć, że świat nie jest czarno-biały, a kreowanie AK w zło wcielone w postaci dzikopolnego Dyktatora(hehe), który niszczy tak piekną i grywalną grę(XD), jaką jest WFaS, jest po prostu różnicą zdań dwóch stron. Wszyscy na Tawernie wiedzą jakie zakłamane, fałszywe, dwulicowe i złe jest AK, a każdy gracz tego klanu ma wyprany mózg przez Alex'a(łącznie z dowództwem). Więc błagam, zatrzymaj dla siebie te jakże "trafne" uwagi, już zdążyłem się ich nasłuchać od Azorka.
    Fortuna, ktoś z Twoim stażem powinien wiedzieć, że między sezonami zawsze była przerwa.
    Umówiliśmy się na krótki puchar w czasie pomiędzy sezonami(...)
    Przerwa między sezonami trwa już od 25 lutego, kiedy były rozgrywane ostatnie mecze ligowe, więc mieliście chyba dosyć czasu, żeby przynajmniej zacząć PUCHAR, a nie pseudo ligę o zdecydowanie dłuższym systemie rozgrywek, niż ustalany wcześniej "puchar".
    Poza tym, moim skromnym zdaniem to Wy mimo wszystko powinniście się dostosować do obecnej już ligi, którą tworzyło zaledwie kilka osób, poświęcając swój wolny czas na to, przed Waszym projektem. Nie musicie się kochać, ale trzeba uszanować ciężką pracę innych osób, zwłaszcza jak sam brałeś w LIDZE AK udział. Ludzie ta scena umiera już od paru lat, nie unikniemy podziału na dwa obozy, ale warto chociaż spróbować się dogadać.

Offline Azorekt

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Marca 09, 2018, 17:20:44 »
    mieliście chyba dosyć czasu, żeby przynajmniej zacząć PUCHAR, a nie pseudo ligę o zdecydowanie dłuższym systemie rozgrywek, niż ustalany wcześniej "puchar".
    Większość pucharów zaczyna się od rozgrywek ligowych. Na podstawie fazy ligowej, wyłania się drużyny do fazy pucharowej.

Poza tym, moim skromnym zdaniem to Wy mimo wszystko powinniście się dostosować do obecnej już ligi
    Rozwiń swoją myśl.

nie unikniemy podziału na dwa obozy, ale warto chociaż spróbować się dogadać.
    Przecież dogadaliśmy się z AK... Nie pamiętasz już, kto wyszedł z propozycją stworzenia tego turnieju?

(click to show/hide)

Offline Dominique

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Marca 09, 2018, 17:36:37 »
    Ech, Waszym błędem jest głównie to, że bierzecie wszystko zbyt poważnie. Tutaj nikt nikogo nie kreuje na złego lub dobrego, po prostu patrzymy na fakty. Poza tym, mało mnie obchodzi gadanie Azorka w tej sprawie, kiepski z niego dyplomata :PP
    Nie wiem dlaczego używasz sformułowania "pseudo liga", kiedy to rzeczywiście jest Puchar wzorowany na jednym z najstarszych turniejów istniejących na scenie MB, którym jest PP na Native.
    Poza tym, przerwa zaczyna się chyba PO rozgrywkach, a nie w TRAKCIE. I tak, brałem udział w lidze AK. Jeżeli tego nie pamiętasz, byłem najbardziej aktywnym z jej użytkowników. Poświęcałem DP i stronie Ramage'a dostatecznie dużo czasu. Ta gra umiera, to widzi każdy i ja próbowałem się dogadać, zjednoczyć społeczność od dawien dawna. Jak również trafnie zauważyłeś podział jest aktualnie nieunikniony. Ciekaw jestem tylko, gdzie podzieją się wszyscy zwolennicy "drugiej" strony, gdy DP umrze, a będą chcieli pozostać przy pozostałych modułach.

PS. Rozmawiajmy tu o rzeczach powiązanych ściśle z samym pucharem i jego przebiegiem, nie o tym, jak wygląda scena i kto jest zły, a kto nie. Nabijanie postów byłoby przydatne, fakt, ale to nie temat o dyskusji na temat podziału sceny DP :P Jak masz ochotę pogadać, pisz na priv lub TS. Lubię sobię o tym gadać, w końcu zmarnowałem na tę grę część swojego życia xD

PS2. Podpisuję się pod ostatnimi dwoma wypowiedziami Azorka.
    « Ostatnia zmiana: Marca 09, 2018, 17:37:46 wysłana przez Dominique »
    Poza tym pedofil.   
    Powinnam uciekać.   
    Ale mnie intryguje."

Offline FortunA

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Marca 09, 2018, 17:38:25 »
    Większość pucharów zaczyna się od rozgrywek ligowych. Na podstawie fazy ligowej, wyłania się drużyny do fazy pucharowej.
    Z tego co pamiętam to umówiliśmy się na zwykły puchar w postaci playoff'ów po fazie grupowej.
    Rozwiń swoją myśl.
    Przecież dogadaliśmy się z AK... Nie pamiętasz już, kto wyszedł z propozycją stworzenia tego turnieju?
    Rozwinąłem.. Po pierwsze, ludzie z Rokoszan i AK wcześniej zaczęli tworzyć ligę, poświęcając swój wolny czas, a zakładam że z domu wyniosłeś odrobinę szacunku do drugiej osoby i jej pracy. Po drugie, chociażby dlatego, że więcej klanów bardziej się liczy z ligą ALEXA i liderzy klanów bardziej skupiają się na rozgrywkach z tej właśnie ligi(tak jak w moim przypadku), co można łatwo stwierdzić. Do Waszej ligi zapisało się 8 klanów, w tym 5 które także będą brały udział w ALEXOWEJ LIDZE, która liczy 16 klanów. Azorek, jak nie pierwszy to drugi powód chyba otworzy Ci oczy, dlaczego powinieneś się liczyć i dostosować do "ALEXA I JEGO SEKTY". Jeżeli Wasze mecze będą się nakładać na terminarz LDP to zrobicie sobie krzywdę najzwyczajniej w świecie.

EDIT. Dominique, dobrze możemy podyskutować na PW, zwłaszcza, że nie jestem zwolennikiem kłótni i sporów. Do tej pory zajmuję neutralne stanowisko, nie zamykając się na żadną ze stron "konfliktu".
    « Ostatnia zmiana: Marca 09, 2018, 17:45:28 wysłana przez FortunA »

Offline Azorekt

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Marca 09, 2018, 18:00:48 »
    Z tego co pamiętam to umówiliśmy się na zwykły puchar w postaci playoff'ów po fazie grupowej.
    Nikt z LDP nie podjął ze mną rozmowy na temat wyglądu rozgrywek.

więcej klanów bardziej się liczy z ligą ALEXA
    CuA, Roko i AK?

PS: Uważasz, że liga Alexa jest tym prawdziwym turniejem, a nasz puchar to poboczne rozgrywki? Jeśli Alex pomimo braku jakiegokolwiek doświadczenia w grze, a co dopiero w organizowaniu czegoś, uważa, że prowadzi jedyne oficjalne rozgrywki to się grubo myli. Według ciebie, jest on doskonałym liderem ligi? Wydaje mi się, że jako założyciel ligi powinien być wzorem dla innych, a nie banować ludzi na TS Arkebuzera, za to, że ktoś nie chciał z nim siedzieć, na prywatnym ts HoFL'u i Akritai. Fortuna, mam nadzieje, że znajdziesz dzisiaj chwile czasu i wszystko sobie wyjaśnimy.

(click to show/hide)

Offline FortunA

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Marca 09, 2018, 18:27:39 »
    Nikt z LDP nie podjął ze mną rozmowy na temat wyglądu rozgrywek.
    Rozmawialiśmy o ogólnym zarysie rozgrywek organizowanych na Tawernie w czasie spotkania Dyktatora z liderami klanów dzikopolnych.
    CuA, Roko i AK?
    CuA zapisało się do ligi organizowanej przez Ciebie i do wcześniejszej ligi, jak 4 inne klany, więc można je uznać za neutralne. Nie mówię tylko o AK i Rokoszanach, mam na myśli wszystkie klany, które zapisały się do LDP, a nie Twojej.
    PS: Uważasz, że liga Alexa jest tym prawdziwym turniejem, a nasz puchar to poboczne rozgrywki? Jeśli Alex pomimo braku jakiegokolwiek doświadczenia w grze, a co dopiero w organizowaniu czegoś, uważa, że prowadzi jedyne oficjalne rozgrywki to się grubo myli. Według ciebie, jest on doskonałym liderem ligi? Wydaje mi się, że jako założyciel ligi powinien być wzorem dla innych, a nie banować ludzi na TS Arkebuzera, za to, że ktoś nie chciał z nim siedzieć, na prywatnym ts HoFL'u i Akritai. Fortuna, mam nadzieje, że znajdziesz dzisiaj chwile czasu i wszystko sobie wyjaśnimy.
    Uważam, że LDP ma większe znaczenie, ze względu na zrzeszenie większej ilości klanów, nie nadinterpretuj. A co do Alexa? Spójrz, "nie ma doświadczenia w grze, a co dopiero w organizowaniu czegoś", a mimo to jednak więcej klanów bierze udział w rozgrywkach organizowanych przez niego, a nie przez Ciebie. ;) Punkt dla ociekającego złem Alex'a. Czy ja wspomniałem, że Alex jest cudownym, wzorowym i ciepłym, jak letnia noc liderem ligi? Ale chyba jednak ma to coś, co sprawia, że jego rozgrywki mają więcej zwolenników. A nie czekaj, MANIPULACJA zapomniałem. :/ A swoje problemy i pretensje kieruj bezpośrednio do Alex'a, a nie na forum.
    « Ostatnia zmiana: Marca 09, 2018, 18:34:33 wysłana przez FortunA »