To może zacznę dyskusję ;) Na początek dodam, że Azorek zaprosił mnie do pomocy przy turnieju od strony merytorycznej i przygotowawczej. A więc robię rzeczy tj. grafiki, kody tematów, czy nowe rozwiązania. Nie zajmuję się jednak bezpośrednio przebiegiem turnieju, także głównie mnie interesuje zdanie uczestników odnośnie reguł i dodatków "dla publiczności".
Jest to nowy turniej, organizowany w trochę odświeżonym stylu, biorąc pod uwagę poprzednie turnieje na DP, więc tym bardziej warto zwrócić uwagę na kilka spraw. Całość, jak już część mogła zauważyć, jest mocno wzorowana na PP z Warbanda. Znalazła się tutaj więc również reguła o nowym systemie punktów. 4 pkt za wygranie meczu, 2 za remis i 1 za przegraną, o ile mecz zostanie uczciwie dograny do końca (w przeciwnym razie za przegraną jest 0).
Osobiscie nie byłem do tego przekonany, gdy IvE przedstawił mi ten pomysł kilka lat temu przed PP. Ostatecznie jednak przekonałem się do niego, bo to świetnie działa w turniejach, gdzie poziom gry poszczególnych drużyn potrafi się mocno różnić. Co to mianowicie daje? Klany, które przegrywają kolejne mecze, mogą się szybko zniechęcić ciągłymi zerami i po prostu się rozpaść. Ten 1 pkt może być za to czymś, co pozwoli odbić się po porażce. Jeszcze inni (którzy niekoniecznie nawet zajmują ogon tabeli) mogą już mieć dany mecz przegrany, ale dalej trochę rund do rozegrania. Takie osoby potrafią wyjść w trakcie i poddać resztę meczu, podczas gdy przeciwna drużyna mogłaby chcieć to dograć do końca (w końcu będą statystyki, więc każdy frag się liczy). Ten 1 pkt za przegraną w całym meczu i przy grze fair-play daje takim graczom jakiś cel, by faktycznie dograć to do końca.
Z nowości polecam też się wczytać w pick-nighty. Ponadto oczywiście będą typery i statystyki graczy. Jeśli maciie jeszcze jakieś konkretne pomysły na urozmaicenei zabawy, to śmiało piszcie, a tymczasem dajcie koniecznie znać, co myślicie o tej punktacji oraz o pick-nightach.