Uff, przeczytałem cały wątek i stwierdzam, że jest bez sensu;) Po pierwsze - gra nie ma być realistyczna, tylko ma sprawiać przyjemność bo z założenia to jest rozrywka. Jak ktoś chce więcej realizmu to niech wyłączy komputer i pójdzie na spacer. Przypominam sobie bitwę, gdzie mój koń dostał oszczepem w łeb tak, że ciężko było w coś wycelować, bo sterczał i rozpraszał, 100% realizm. Po drugie - nie chodzi o to, co lepsze, tylko czym się przyjemniej gra. Ja wolę łuk, szybciej nabija skilla bo częstsze trafianie = więcej punktów do biegłości. Ale rozumiem, że ktoś może woleć kuszę. To, czy zadam 39 czy 53 dmg strzałem gó.zik mnie obchodzi, mam gościa ubić, a nie analizować procentową skuteczność. Im szybciej ubiję tym lepiej. A co do kusz - zakazano ich, bo średniowieczne wojny nie polegały na wzajemnym mordowaniu się rycerstwa, tylko na pojmaniu i wzięciu okupu przez rycerza za innego rycerza. Kusza pozwalała byle chłystkowi na wykończenie w bitwie całego rodu rycerskiego. Co z punktu widzenia Kościoła i panującego porządku było nie do zaakceptowania.