Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Co lepsze? Łuk czy Kusza

Łuk
    Kusza

Autor Wątek: Łuk czy kusza???  (Przeczytany 87222 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Arto

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Łuk czy kusza???
    « Odpowiedź #165 dnia: Lutego 16, 2010, 15:22:40 »
     Ja zdecydowanie wolę łuk.
    Kusza ssie ;P Łuk jest najlepszy. Można używać na koniu jak i z buta. Zresztą pod względem szybkości oddawania strzału to jak masz bardzo dobre skille na łuk to broń ta zamienia się w karabin maszynowy ;)
    A zwłaszcza taki łuk khergicki, którym na wysokich skillach można oddać jeden strzał na 1,5 sekundy co daje wielką częstotliwość i (o ile jest w dobrej jakości) siłę ognia.

Offline exoriou

• Użytkownik
    « Odpowiedź #166 dnia: Lutego 17, 2010, 22:38:34 »
    Witam, mam nadzieję, że nikt nie oskarży mnie o nekromancję, ale mam pytanie, na które nie mogłem znaleźć odpowiedzi...

Jak wygląda penetracja pancerzy w kwestii łuk vs kusza? Do jakiej zbroi łuk jest skuteczny? Czy kusza przebija zbroję lepiej niż łuk? Od czego to zależy?
    ponawiam pytanie
    naprawdę nikt nie wie jak ma się kusza/łuk vs dane pancerze?

Offline Jezus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #167 dnia: Lutego 18, 2010, 00:50:56 »
    W M&B materiał zbroi nie ma znaczenia. Liczą się tylko i wyłącznie statsy.
    Jestem zajebisty a najlepszym dowodem na to jesteś właśnie Ty.

Offline exoriou

• Użytkownik
    « Odpowiedź #168 dnia: Lutego 18, 2010, 09:46:11 »
    Co masz przez to na myśli? Że od jakiegoś poziomu dmg z łuku/kuszy idzie nawet przebić zbroję płytową?

Offline Maly_007

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #169 dnia: Lutego 18, 2010, 09:50:01 »
    W M&B jest tak:
    Załóżmy, że mamy łuk 60 dmg i strzelamy do kolesia ze zbroją 20 obrony = najprawdopodobniej zadamy mu około 40 obrażeń... Czy zbroja jest stalowa, czy jest to nawet zwykłe ubranie - liczy się tylko obrona...

Offline exoriou

• Użytkownik
    « Odpowiedź #170 dnia: Lutego 18, 2010, 23:16:38 »
    I o to chodziło, dzięki za wyjaśnienie.

Offline warlordPL

• Użytkownik
    « Odpowiedź #171 dnia: Lutego 21, 2010, 11:34:43 »
    Ja lubie sobie postrzelac lukiem ale kusza jest mocniejsza.

Pozdro warlordPL

Staraj się bardziej rozwijać swoje wypowiedzi. Zadbaj też o interpunkcję i ortografię oraz przestań używać tych kolorów bo wali po oczach. Gdzieś już napisałem, że jeszcze raz i masz warna.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 21, 2010, 13:06:52 wysłana przez Alkhadias »

Offline PissInPeace

• Użytkownik
    « Odpowiedź #172 dnia: Lutego 23, 2010, 13:14:16 »
    Hmm... Trudne pytanie. Mnie to wprawdzie wszystko jedno. Kuszy używam zawsze na początku gry ponieważ nie wymaga wkładu w nią umiejętności (nie mylić z biegłościami), a jak uda mi się zdobyć dobrą kuszę to zazwyczaj śmigam z nią do końca życia :P Krótki czas ładowania da się jakoś przyśpieszyć biegłościami i chyba zwinnością. A celownik u kuszy się nie chwieje przy dłuższym celowaniu więc można spokojnie skupić się na celu.

Pozdrawiam.

EDIT: Dodam jeszcze, że w M&B kusza i łuk są źle odwzorowane. Kusza była taką bardziej "snajperką" gdyż celowanie z niej było o niebo lepsze, natomiast łuk był bardzo niecelny i strzelanie z niego polegało bardziej na zasypaniu przeciwników gradem strzał niż dokładnym celowaniu.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 26, 2010, 16:09:12 wysłana przez PissInPeace »

Offline SirSalvadin

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Krzyżak, Zingal von Balk the Grey, Zakonnik
    « Odpowiedź #173 dnia: Lutego 23, 2010, 16:45:47 »
    Zawsze, zawsze i jeszcze raz zawsze ŁUK wspaniała broń, gdy masz 250pkt i dobrze rozwinięte władanie łukiem to nikt nie ma najmniejszych szans no chyba żeś jest cały z płytówki to się namęczę. Do tego mistrzowskiego wykonania , dobre strzały i jesteś porządnym mongołem :p

Offline Owicz

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #174 dnia: Lutego 23, 2010, 21:58:26 »
    Ja wolę kuszę, oczywiscie robię w plikach tak, aby dorównywała,nie wyżyszała się od łuku. To jest średniowiecze ale bez jaj... trochę nowoczesności, mongole ;p

Offline Tweety

• Użytkownik
    « Odpowiedź #175 dnia: Lutego 24, 2010, 15:13:17 »
    Ja preferuje łuk ponieważ w walce szybko trzeba elimionować wrogów a kusza jest tak wolna że prędzej padne niż kogoś ubije :)
    Ale przy obronie zamków przydaje się kusza bo łukiem szybko pancerniaków nie ubije.

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #176 dnia: Lutego 24, 2010, 16:23:00 »
    Kusza - nie wymaga specjalnych umiejętności, a zapewnia minimum wsparcia z dystansu. Ja sam nie używam broni dystansowej, ale uzbrajam w kusze członków drużyny. Łuk jest lepszy, ale dla mnie nie zbyt praktyczny. Artimener, Jeremus i Borcha nie są postaciami u których rozwijam siłę - więc podstawowe kusze to najlepsza broń dystansowa jaką mogą używać.
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Ermland

• Użytkownik
    « Odpowiedź #177 dnia: Lutego 24, 2010, 16:34:57 »
    Uff, przeczytałem cały wątek i stwierdzam, że jest bez sensu;) Po pierwsze - gra nie ma być realistyczna, tylko ma sprawiać przyjemność bo z założenia to jest rozrywka. Jak ktoś chce więcej realizmu to niech wyłączy komputer i pójdzie na spacer. Przypominam sobie bitwę, gdzie mój koń dostał oszczepem w łeb tak, że ciężko było w coś wycelować, bo sterczał i rozpraszał, 100% realizm. Po drugie - nie chodzi o to, co lepsze, tylko czym się przyjemniej gra. Ja wolę łuk, szybciej nabija skilla bo częstsze trafianie = więcej punktów do biegłości. Ale rozumiem, że ktoś może woleć kuszę. To, czy zadam 39 czy 53 dmg strzałem gó.zik mnie obchodzi, mam gościa ubić, a nie analizować procentową skuteczność. Im szybciej ubiję tym lepiej. A co do kusz - zakazano ich, bo średniowieczne wojny nie polegały na wzajemnym mordowaniu się rycerstwa, tylko na pojmaniu i wzięciu okupu przez rycerza za innego rycerza. Kusza pozwalała byle chłystkowi na wykończenie w bitwie całego rodu rycerskiego. Co z punktu widzenia Kościoła i panującego porządku było nie do zaakceptowania.
    Nie sztuka wysadzać pociągi. Prawdziwa sztuka to sprawić, by kursowały punktualnie.

Offline Mangust

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #178 dnia: Lutego 24, 2010, 17:23:12 »
    Co prawda ja grałem łukiem ale jak zacząłem grać w Warbanda to mi już wszystko jedno :D.

Offline Wezyk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #179 dnia: Lutego 28, 2010, 13:49:38 »
    Ja jakoś wolę bardziej łuk bo i na koniu można strzelać i jako piechur , a z kuszą oblężniczą tego samego nie zrobisz :(
    Jak też się odpowiednio rozwinie umiejętności władania łukiem to życ nie umierać ! Prawie cały czas idą headshoty i szybko się młóci wrogów :D
    Edit: Zgadzam się z Tobą :)
    « Ostatnia zmiana: Lutego 28, 2010, 14:07:55 wysłana przez Wezyk »
    Zero poczucie humoru... Zupełnie jak w IG...