Witam!
Nie. W żaden sposób nie wpływa to na pracę gry/modu. Python używany jest do edycji plików Module_System, które po build'zie zostają zamienione na pliki txt...
Co do twojego problemu... Cóż. Podaj parametry komputera, może po prostu nie wyrabia na tym modzie (duża ilość nowych przedmiotów, być może bez systemu lod, bo tego jeszcze nie sprawdzałem, skrypty, wysokiej jakości textury - składa się na to wiele czynników...). Możesz też zmniejszyć ilość jednostek w czasie bitwy...
Tak więc:
CPU Intel Core2Duo E8500 3,16GHZ
GPU GeForce GTX260 894MB DDR3 sterowniki 196.12
4GB RAM DDR2
Windows 7 RC b. 7100 x86
HDD to około 700GB/zajęte 20GB i 100GB (1-sza partycja systemowa)
BIOS F8 płyta główna Gigabyte EP43-DS3
To chyba wszystko, dodać trzeba, że wersja 4.1 chodzi płynnie (na wersji 4.5 były małe problemy, ale tak poważnych nie) i np: PoP chodzi także na najwyższych wymaganiach. Ogólnie mam bitwy ustawione na 250 ludzi, AA wyłączony, cienie też.
Niestety nikt nie ma dobrego pomysłu co powoduje crashe. Ludzie z najprzerozniejszymi konfiguracjami je maja/nie maja. Nie zalezy to od wydajnosci sprzetu, kompletnie losowa sprawa i same crashe tez nie sa jednakowe. Jednym gra sie psuje podczas bitwy niezaleznie od posilkow, innym gdy nadchodza posilki, innym zaraz po bitwie, jeszcze innym gdy zapisuja gre. Czasem to RGL errors, czasem jakies jeszcze inne. Trzeba probowac roznych rzeczy. Cyclohexane mowil ze mu sie poprawilo, gdy wylaczyl w opcjach SoD morale. Mozesz sproboawc wylaczyc formacje. Moze to byc w Twoim przypadku mapa, skopiuj plik parties.txt z SoD v4.5 alpha (jesli posiadasz) i plik map.txt z nativea albo tez z alphy.
Z błędami typu RGL poradziłem sobie dawno, i to jest już na stałe w naturze M&B ;)
Innych errorów nie doświadczyłem, "boli" mnie tylko ten błąd z zapisem. Wyłączyłem morale (tzn. formacje) i pliki przekopiowałem z SoD 4.1 (alphy niestety nie mam).
Muszę przyznać rację, że crashe są zupełnie losowe, to jakby nagle komputer zrobił "focha" w stylu: "Ni ch***, teraz zrobię ci crasha" :( Sam też się zastanawiałem, dlaczego u innych chodzi wszystko ładnie, a np. u mnie są zgrzyty. Na programowaniu się nie znam, ale nie spocznę jak tego nie naprawię. Teraz pokombinuje sam, nie będę głowy zawracał, bo wychodzą tez inne bugi itp. i te też trzeba naprawić ;)
Powiększcie sobie pamięć wirtualna ,to tez czasami pomaga.
Przy moich 4GB RAMU mam ustawioną pamięć na 3GB, co chyba też jest dużą rozrzutnością.
Użytkownik Achilles_ z TaleWorlds poradził, ażeby ustawić heapsize (cokolwiek to jest) na przynajmniej 1GB (ja mam na 2). Dodałem do skrótu na pulpicie komendę -heapsize 2048000, lecz na nic się to zdało.
Dziękuję wszystkim za rady i porady, mam nadzieję że wszystkie bugi szybko zostaną wyeliminowane i będziemy mogli cieszyć się modem nieskazitelnym :)
Pozdrawiam!
mały Edit: czy ściągnięcie z strony Microsoftu MSDN Express Library mogło by pomóc? Widziałem tam jeszcze jakieś inne programy z tejże serii Visual Studio, no ale mnie, jako zwykłemu użytkownikowi potrzebne są tylko same sterowniki/biblioteki/poprawki itp.