Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Sword of Damocles - Gold V4.5  (Przeczytany 511710 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline misieq

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Sword of Damocles - Gold V4.5
    « Odpowiedź #1305 dnia: Lutego 12, 2010, 14:46:27 »
    Witam!
    Nie. W żaden sposób nie wpływa to na pracę gry/modu. Python używany jest do edycji plików Module_System, które po build'zie zostają zamienione na pliki txt...
    Co do twojego problemu... Cóż. Podaj parametry komputera, może po prostu nie wyrabia na tym modzie (duża ilość nowych przedmiotów, być może bez systemu lod, bo tego jeszcze nie sprawdzałem, skrypty, wysokiej jakości textury - składa się na to wiele czynników...). Możesz też zmniejszyć ilość jednostek w czasie bitwy...
    Tak więc:
    CPU Intel Core2Duo E8500 3,16GHZ
    GPU GeForce GTX260 894MB DDR3 sterowniki 196.12
    4GB RAM DDR2
    Windows 7 RC b. 7100 x86
    HDD to około 700GB/zajęte 20GB i 100GB (1-sza partycja systemowa)
    BIOS F8 płyta główna Gigabyte EP43-DS3
    To chyba wszystko, dodać trzeba, że wersja 4.1 chodzi płynnie (na wersji 4.5 były małe problemy, ale tak poważnych nie) i np: PoP chodzi także na najwyższych wymaganiach. Ogólnie mam bitwy ustawione na 250 ludzi, AA wyłączony, cienie też.
    Niestety nikt nie ma dobrego pomysłu co powoduje crashe. Ludzie z najprzerozniejszymi konfiguracjami je maja/nie maja. Nie zalezy to od wydajnosci sprzetu, kompletnie losowa sprawa i same crashe tez nie sa jednakowe. Jednym gra sie psuje podczas bitwy niezaleznie od posilkow, innym gdy nadchodza posilki, innym zaraz po bitwie, jeszcze innym gdy zapisuja gre. Czasem to RGL errors, czasem jakies jeszcze inne. Trzeba probowac roznych rzeczy. Cyclohexane mowil ze mu sie poprawilo, gdy wylaczyl w opcjach SoD morale. Mozesz sproboawc wylaczyc formacje. Moze to byc w Twoim przypadku mapa, skopiuj plik parties.txt z SoD v4.5 alpha (jesli posiadasz) i plik map.txt z nativea albo tez z alphy.
    Z błędami typu RGL poradziłem sobie dawno, i to jest już na stałe w naturze M&B ;)
    Innych errorów nie doświadczyłem, "boli" mnie tylko ten błąd z zapisem. Wyłączyłem morale (tzn. formacje) i pliki przekopiowałem z SoD 4.1 (alphy niestety nie mam).
    Muszę przyznać rację, że crashe są zupełnie losowe, to jakby nagle komputer zrobił "focha" w stylu: "Ni ch***, teraz zrobię ci crasha" :( Sam też się zastanawiałem, dlaczego u innych chodzi wszystko ładnie, a np. u mnie są zgrzyty. Na programowaniu się nie znam, ale nie spocznę jak tego nie naprawię. Teraz pokombinuje sam, nie będę głowy zawracał, bo wychodzą tez inne bugi itp. i te też trzeba naprawić ;)
    Powiększcie sobie pamięć wirtualna ,to tez czasami pomaga.
    Przy moich 4GB RAMU mam ustawioną pamięć na 3GB, co chyba też jest dużą rozrzutnością.
    Użytkownik Achilles_ z TaleWorlds poradził, ażeby ustawić heapsize (cokolwiek to jest) na przynajmniej 1GB (ja mam na 2). Dodałem do skrótu na pulpicie komendę -heapsize 2048000, lecz na nic się to zdało.
    Dziękuję wszystkim za rady i porady, mam nadzieję że wszystkie bugi szybko zostaną wyeliminowane i będziemy mogli cieszyć się modem nieskazitelnym :)
    Pozdrawiam!
    mały Edit: czy ściągnięcie z strony Microsoftu MSDN Express Library mogło by pomóc? Widziałem tam jeszcze jakieś inne programy z tejże serii Visual Studio, no ale mnie, jako zwykłemu użytkownikowi potrzebne są tylko same sterowniki/biblioteki/poprawki itp.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 12, 2010, 18:13:28 wysłana przez misieq »

Offline rakot

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1306 dnia: Lutego 12, 2010, 20:56:23 »
    Rozwiązanie problemów ze ścinaniem - spróbujcie wyłączyć tactical formations - powoduje to, że jednostki starają się tworzyć bardzo zwartą grupę, ale podejrzewam (nie jestem informatykiem), że każda jednostka z grupy stara się dostosowywać do pozycji wszystkich innych (czyli [n-1]^2 połączeń - przy ~50 jednostkach w grupie daje to 2,4k dodatkowych operacji, jeśli mam rację) i powoduje to straszne obciążenie kompa.
    A mam pytanie - co to jest scoutage w opcjach zarządzania królestwem?

Offline vonmistont

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1307 dnia: Lutego 13, 2010, 01:34:40 »
    Rozwiązanie problemów ze ścinaniem - spróbujcie wyłączyć tactical formations - powoduje to, że jednostki starają się tworzyć bardzo zwartą grupę, ale podejrzewam (nie jestem informatykiem), że każda jednostka z grupy stara się dostosowywać do pozycji wszystkich innych (czyli [n-1]^2 połączeń - przy ~50 jednostkach w grupie daje to 2,4k dodatkowych operacji, jeśli mam rację) i powoduje to straszne obciążenie kompa.
    A mam pytanie - co to jest scoutage w opcjach zarządzania królestwem?
    Formacje sa znane ze zmniejszania wydajnosci.

Scutage to podatek od wasali. Placa je twoi lordowie od lenn ktore posiadaja.

Offline Garett

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1308 dnia: Lutego 13, 2010, 12:27:51 »
    Ja powiem tylko:Dziękuje. Za ten mod mam zajęcie na ferie;Ptj.Dodatkowe zajęcie:)

Offline Andre692

• Użytkownik
    • Mhroczny jak śnieg
    « Odpowiedź #1309 dnia: Lutego 13, 2010, 14:45:11 »
    Dzisiaj doznałem dziwnej sytuacji ^^...otóż mam zainstalowane 2 wersje SoD'a i po rozpoczęciu nowych gier w obu z nich ukazała mi się ciekawa mapka (w wersji 4.1)
    (click to show/hide)
    Można by rzec prawdziwe przetasowanie ^^...Najbardziej jednak podoba mi się wioska "obóz szkoleniowy" :)

Offline Equimanthorn

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1310 dnia: Lutego 13, 2010, 15:29:26 »
    Witam, na początku chciałem pochwalić twórców za kawał dobrej roboty, SoD jest moim ulubionym modem(w inne właściwie nie gram), a najnowsza wersja po prostu zwala z nóg. Niestety nic nie jest doskonałe i chciałbym pomóc w miare moich możliwości, opisując błędy, które znalazłem.
    1. Tak jak pisali poprzednicy, nie moge dostać sie do wioski Rebache.
    2. Nie moge wykonać niektórych zadań od najemników z Black Army. Jedno zadanie dotyczyło ściągnięcia długu od Isolly, znalazłem ją, ale nie miałem żadnej opcji dialogowej żeby ten dług odzyskać. W drugim zadaniu miałem pomóc wiosce napadniętej przez bandytów, gdy do wioski dojechałem i zaatakowałem bandytów w moim oddziale znalazło się około 30 moich klonów(nieaktywnych) a za wroga mialem swoją armie.
    3. Dostałem zadanie w klanie Jontar aby wziąć udział w turnieju, bardzo mi się to spodobało. Niestety, gdy chciałem rozpocząciąć walke zamiast areny pokazywało mi się niebo i wyskakiwał komunikat że nie może wczytać jakichś  tekstur.
    edit:
    4. Zadanie o wdzięcznej nazwie Revenge z Jotnar klanu, sytuacja taka sama jak w punkcie 2, klony, walka przeciwko swoim.
    5. Zadanie z Serpent Host, miałem odbić lub wykupić ich szpiega, z wykupieniem nie było problemu, jednak gdy spróbowałem odbić nie udało się bo po walce szpieg zniknął.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 13, 2010, 20:06:45 wysłana przez Equimanthorn »

Offline misieq

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1311 dnia: Lutego 13, 2010, 16:37:26 »
    Witam!
    Jeszcze raz ja. Przepraszam za zawracanie strun w gitarze, ale mam dwa pytania:
    1. Może to łatwiejsze - czemu, gdy nadchodzi dzień inwazji, centurioni podązają cały czas za moją postacią? Uciekłem im spod Jekali aż pod Wercheg, poczekałem 2 (albo 3) dni i zaraz armia prawie 7000 żołnierzy runęła na mnie, chodź zostawiłem ich, ho ho.
    2. Jeszcze takie moje dociekania wraz z tym save-crashem. Z tego co czytamy w komunikacie problem jest związany z plikiem mount&blade.exe. I teraz problem - skąd wziąć poprawny plik (jeżeli to on byłby przyczyną), bo cracka, owszem, można ale to nie legalne, a proszenie innych użytkowników o plik także. A żeby mieć ten plik, trzeba ściągać instalkę z neta albo mieć wersję pudełkową. Bo co jeszcze bardziej dziwne - mam dwie instalki, czyli 2 foldery i 2 pliki mount&blade.exe, i jeden waży 1,97MB drugi zaś 3,78MB... to albo ten plik jest zmienny, albo coś tu nie gra. I SoD'a mam na tym z wagą ok. 2MB. Wersja 4.1 grała aż miło, ale przez tyle nowych i ciekawych opcji w 4.5 trochę szkoda wracać do wcześniejszej...
    Dzięki i pozdrawiam!

Offline Regi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1312 dnia: Lutego 13, 2010, 17:22:40 »
    Witam
    Rozwiązałem u siebie problem z errorem podczas zapisu gry. Mam 2GB ramu i plik stronicowania ustawiony był ba 5GB, gdy zmieniłem plik stronicowania na automatyczny problem znikł :) Wydaje się że ten mod jest baaardzo pamięciożerny.

Offline Neel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1313 dnia: Lutego 13, 2010, 23:05:49 »
    Przeczytałem co ten mod ma i pomyślałem ze to jest rewolucja wiec otwieram link w nowej karcie. Czytam opinie ale zauważyłem ze stronka na taleworlds już się otworzyła. Przełączam kartę a tam pusto i napis ze "chwilowo" niedostępna aż mnie coś wzięło ze się zarejestrowałem.
     I tu mam pytanko, wy tez tak macie?o0 

Ogólnie chyle czoła bo ten mod(jeśli ściągnę) może dać 100 razy więcej satysfakcji niz samodzielne rozwalenie armi swadianskich rycerzy
    Czy te wymagania sa aż tak duże?? Niby mam dobrego kompa ale jak tu słyszę o ustawieniach na 5gb ramu to mnie trzęsie bo mam 2 (o jedna rzecz jestem spokojny- moje cztery rdzenie po 2,4Gb:))

Offline Axel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1314 dnia: Lutego 14, 2010, 11:56:06 »
    Ten mod może i jest fajny , ale ma straszne wymagania. Podczas walki w lesie z bandytami muszę zmniejszczyć battle size na 20 , a jak tego nie zrobie to mam pokaz slajdów ...

Offline Neel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1315 dnia: Lutego 14, 2010, 12:57:02 »
    Uff już strona forums.taleworlds.com działa, zabieram się za zasysanie. wrażeniami może podzielę się jutro bądź w następnym tygodniu bo nie wiem czy będę miał czas gdyż kończą mi się ferie

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1316 dnia: Lutego 14, 2010, 14:57:00 »
    Ten mod może i jest fajny , ale ma straszne wymagania. Podczas walki w lesie z bandytami muszę zmniejszczyć battle size na 20 , a jak tego nie zrobie to mam pokaz slajdów ...

LOL az tak zlexD?
    Ile masz ramu i jaka rarte grafiki?

Offline Axel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1317 dnia: Lutego 14, 2010, 15:08:56 »
    2,5 gb ramu i jakiś Radek bodajże 3650 , ale taki pokaz slajdów mam tylko w lesie.Może te modele mają za dużo poly.

Offline misieq

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1318 dnia: Lutego 14, 2010, 15:23:32 »
    Witam!
    Nie dam głowy, ale chyba odkryłem źródło crashy związanych z Runtime Errorami. Jest to... frakcja Marina! Zagrałem dwie kampanie - jedną Adenianami przez godzinkę bez ŻADNYCH błędów! Przełączyłem na Marinian - save zaraz po zdobyciu zamku i crash.
    I teraz nie wiem, gdyż sądzę, że vonmistont nie pominął jakieś linijki, ale gdyby Ci się chciało, sprawdź każdą frakcję. Oczywiście, jeżeli Ci się chce, nic ci nie rozkazuję ;)
    Pozdrawiam!
    Albo niech ci z crashami napiszą, jakimi frakcjami grają. Może to coś nam pomoże w rozwikłaniu tej zagadki rodem z "Ojca Mateusza" ;)
    « Ostatnia zmiana: Lutego 14, 2010, 18:21:29 wysłana przez misieq »

Offline Bruce04

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1319 dnia: Lutego 14, 2010, 18:35:51 »
    Witam.

Myślę,że nie da się jednoznacznie określić przyczyny błędu.Co do Adenian to nie prawda,że w tej frakcji crashe nie występują,gram ciągle w tego moda,wcześniej błędy się pojawiały w czasie jakiś długich bitew,ale zażegnałem ten problem zmieniając w opcjach liczbę trupów do 40,no i błędy się nie pojawiają.Mam nadzieję,że komuś to pomoże.
    Pozdrawiam.