Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Sword of Damocles - Gold V4.5  (Przeczytany 510979 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline PissInPeace

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Sword of Damocles - Invasion V4 - Oficjalny Wątek - Spolszczenie
    « Odpowiedź #1080 dnia: Grudnia 13, 2009, 19:15:43 »
    Czyli jeśli jestem Lordem Swadii to mogę rekrutować tych z gospody i swadiańskich rekrutów/piechurów itd. ale gdzie ich rekrutować? Bo w wioskach mogę tylko tych wieśniaków, których mogę awansować u marszałka, ale jak jestem wasalem króla to nie mam marszałka.

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #1081 dnia: Grudnia 13, 2009, 19:20:05 »
    W opcjach przełącz rekrutację na jednostki tubylcze.
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline PissInPeace

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1082 dnia: Grudnia 13, 2009, 19:22:13 »
    W których opcjach? Raporty>Ustaw opcje gry tam mam tylko odnośnie wyświetlania informacji i "morale i formacje".

Offline vonmistont

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1083 dnia: Grudnia 13, 2009, 19:29:52 »
    W których opcjach? Raporty>Ustaw opcje gry tam mam tylko odnośnie wyświetlania informacji i "morale i formacje".
    Możliwe, że nie masz najnowszej wersji moda. Albo (nie sprawdzałem, jak mówiłem byłem przeciwny umieszczaniu tej opcji) opcja ta pojawia się po tym jak staniesz się królem.
    Odwiedź http://forums.taleworlds.com/index.php/board,117.0.html

Poza tym cały SoD bazuje na posiadaniu własnego królestwa. Granie jako wasal w SoD nie ma większego sensu.

Offline PissInPeace

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1084 dnia: Grudnia 13, 2009, 20:14:55 »
    OK dzięki. Mam jeszcze jedno pytanie może trochę głupie, ale mnie ciekawi. Dlaczego skoro moda stworzyli Polacy to dlaczego jest po angielsku i spolszczenie musiało wyjść osobno?

Pozdrawiam.

Offline unsol

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1085 dnia: Grudnia 13, 2009, 20:17:13 »
    >vonmistont: celem uściślenia mojego poprzedniego postu -> tak, nie pojawia mi się opcja rekrutacji jak osobiście pojadę do wioski (w żadnej wiosce mojego królestwa) i o ile dobrze pamiętam jest tak od samego początku tzn. od założenia przeze mnie królestwa, więc założyłem że tak ma być skoro jest autorekrutacja (marszałek).

Jeśli chodzi o wolne miejsce w mojej partii  :) (party) to mogę posiadać 287 żołnierzy, w momencie gdy ostatnio sprawdzałem możliwość rekrutacji jeździło ze mną około 40 żołnierzy + 16 companoins, więc chyba nie o to chodzi. Co do lubienia mnie przez wioski to mam podatki ustawione na low ale masowo budowałem we wszystkich wioskach budynki sakralne (the void). Wiara moja była faktycznie niepopularna na początku, teraz zaś nie sprawdzałem jak to jest (jak się upewnię to zrobię edit posta). Dodam jednak, że oprócz sakralnych buduję w wioskach wszystko inne, w pierwszej kolejności wszystko co ma wpływ na prosperity (o ile pamiętam mill, inn, manor) a później wszystko pozostałe. Co jakiś czas mam komunikaty  ze populacja w wioskach/miastach rośnie więc chyba nie o to chodzi, ale sprawdzę to i dam znać.

Moje pytanie dotyczące rekrutacji oryginalnych jednostek calradii (swadian/ nords itp) faktycznie miało tylko na celu obejście powyższego problemu z rekrutacją, gdybym mógł rekrutować swoich (antarian) nie szukałbym tej opcji. Więc na razie dzięki za wszystkie sugestie, jak się czegoś dowiem to dam znać.

Czytając jednak jeszcze raz niektóre posty z tego tematu dochodzę do wniosku że chyba faktycznie nie mam ostatniej wersji, tzn nie pamiętam żebym instalował jakiegoś patcha.
    Mam więc prośbę: ponieważ czytałem w którymś poście (szukałem ale nie mogę go teraz znaleźć) że były dwie wersje patcha na v4.1- ta zalecana i druga dla kompatybilności savów. Więc jeśli czegoś nie pokręciłem to proszę napisz jeszcze raz (lub daj linki) co dokładnie zainstalować po Sword_of_Damocles_-_Invasion_4.1_Final_no2.exe, żeby nie musieć zaczynać od początku.

UPDATE: Po sprawdzeniu okazało się że w większości wiosek (moich i wasali) mojego królestwa  moja wiara jest bardzo niepopularna, mimo tego jednak wioski są dobrze rozwinięte, wszystkie mają powyżej 150 mieszkańców (większość blisko 500) i przeważnie mnie lubią (cooperative , itp), w najgorszym wypadku są obojętne (indiferent). Znalazłem jednak 1 wioskę (moja, nie wasala) która ma 478 mieszkańców, wiara jest lubiana (preeminent - chyba nawet dominująca), ludzie są mi żarliwie oddani (firecely devoted) i wykonałem wszystkie misja od ich sołtysa a mimo tego nie mam opcji rekrutacji jak tam pojadę osobiście. Sadzę wiec że coś się zdecydowanie posypało w grze, ewentualnie było źle zainstalowane.

Jeśli nic nie wymyślę to zainstaluje SOD od nowa razem z patchem i zacznę jeszcze raz ( co za pech:( ).
    I jeszcze uwaga : w raportach nie mam opcji dotyczących rekrutacji, mam tylko "Show fewer messages", "Disable tactical formations & morale" i "Enable debugging menus and messages".
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 13, 2009, 23:47:12 wysłana przez unsol »

Offline vonmistont

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1086 dnia: Grudnia 13, 2009, 20:28:35 »
    Unsol> Ostatnia wersja finalna jest tu http://forums.taleworlds.com/index.php/topic,59146.0.html
    Są jeszcze nowsze wersje robocze np. http://forums.taleworlds.com/index.php/topic,75013.0.html ale nie są przetestowane i zdecydowanie nie kompatybilne z zapisami (i nie będą kompatybilne z finalną wersją V4 Gold).
    Szczerze mówiąc nie wiem co poradzić na ten problem z rekrutacją. Zdecydowanie powinieneś móc rekrutować chłopów z wiosek. Nie mam pomysłu co może być nie tak. Raczej nie chodzi o to, że masz jakąś starą wersję. W żadnej znanej mi wersji nie było takiego błędu.

Offline vonmistont

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1087 dnia: Grudnia 13, 2009, 22:15:36 »
    UPDATE!

Po całym dniu pracy wreszcie udało mi się naprawić wszystkie błędy w tych cholernych Prawach, przez które odkładamy wydanie V4 Gold od maja!

Wszystko już działa jak powinno.

Wcześniej pisałem, że prawa będą na 50%. No cóż teraz będą już na pewno!

Offline Domis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1088 dnia: Grudnia 13, 2009, 22:17:05 »
    może za długo grasz. :)

Offline unsol

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1089 dnia: Grudnia 13, 2009, 23:58:50 »
    W ramach testu zrobiłem sobie wycieczkę przez wszystkie pozostałe królestwa (Swadia, Rhodocks, Khergit, Vaegir) i wszędzie (oprócz własnego królestwa) mogę rekrutować chłopów w wioskach. Nie ma znaczenia wiara ani zdrowie mieszkańców wioski - jeśli mnie lubią mogę rekrutować.

Istnieje jeszcze możliwość (myślę że mało prawdopodobna), że mój problem wynika z intensywnej rekrutacji prowadzonej przez moich wasali. W sumie moje królestwo posiada 3 miasta, 7 zamków i 16 wiosek. Sobie zostawiłem 1 miasto i 1 zamek + 4 wioski, resztę rozdałem moim 8 wasalom, każdemu po 1 zamku lub mieście wraz z wioskami. Co jakiś czas (chyba codziennie) otrzymuję serię komunikatów typu : Lord XXX zwerbował/awansował żołnierzy. Jednak ilości żołnierzy podawane w tych komunikatach to od 1 do 3, więc chyba trochę za mało żeby blokować mi rekrutację. Mam w sumie 9 wasali (1 bez posiadłości) i mają oni od 98 do 260 żołnierzy w swoich ekipach. Ja mam w mieście 945, w zamku 333 i przy sobie około 70. Zakładam że nie ma jakiegoś ogólnego limitu żołnierzy dla gracza/królestwa bo niektórzy mówili o 10 - 20 tysiącach. . . . ??

Chyba nie pozostaje mi nic innego jak reinstalacja i start od nowa . . . . .  :(

Zastanawiam się czy warto teraz zaczynać, czy poczekać na V4.5 . . . .
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 14, 2009, 00:12:23 wysłana przez unsol »

Offline vonmistont

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1090 dnia: Grudnia 14, 2009, 00:17:54 »
    W ramach testu zrobiłem sobie wycieczkę przez wszystkie pozostałe królestwa (Swadia, Rhodocks, Khergit, Vaegir) i wszędzie (oprócz własnego królestwa) mogę rekrutować chłopów w wioskach. Nie ma znaczenia wiara ani zdrowie mieszkańców wioski - jeśli mnie lubią mogę rekrutować.

Chyba nie pozostaje mi nic innego jak reinstalacja i start od nowa . . . . .  :(

Zastanawiam się czy warto teraz zaczynać, czy poczekać na V4.5 . . . .
    Cóż w związku z naprawieniem praw na dniach wypuszczę wersję testową V4.5, żeby sprawdzić nie tyle i nie tylko czy prawa działają, ale jaki mają wpływ na rozgrywkę. Jeśli chcesz się pobawić w takiego rodzaju testowanie to możesz skorzystać z tej wersji.
    Dla przypomnienia o co chodziło z tymi prawami:

Gdy zostajesz królem  możesz wprowadzać w życie edykty mające wpływ na całe królestwo.
    Są cztery grupy praw po jednej na każdy ze stanów:chłopi, mieszczaństwo, duchowieństwo i szlachta.
    W każdej grupie jest po dziewięć praw.
    W jednym czasie może obowiązywać 10 praw. Po osiągnięciu tego limitu by wprowadzić nowe prawo trzeba analować któreś ze starych.
    Prawa mają długofalowy wpływ na rozgrywkę i lepiej nie zmieniać ich często.
    Każde wprowadzenie prawa ma natychmiastowy negatywny efekt, anulowanie prawa ma jeszcze drastyczniejsze skutki.
    Każde prawo ma pozytywne i negatywne efekty.

Chłopi

Mieszczanie

Duchowieństwo

Szlachta

Offline unsol

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1091 dnia: Grudnia 14, 2009, 00:40:34 »
    Ok, dzięki vonmistont za wszystkie sugestie,

zainstalowałem na nowo moda wraz z patchem, wczytałem save i wszystko działa, mogę rekrutować tak u siebie jak i u moich wasali. Wynika z tego że miałem skopaną instalacje.
    Nie miałem jeszcze czasu sprawdzić wszystkiego (grałem teraz tylko kilka minut) ale jestem pełen nadziei :).

Nową wersję testową oczywiście chętnie sprawdzę, jak ją już opublikujesz.

Offline Persiv

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #1092 dnia: Grudnia 15, 2009, 21:59:39 »
    kiedy pełna wersja spolszczenia?
    ogólnie to ten mod jest extra
    jedyne co mnie denerwuje to to że nasi wasale mają nas za swoich podwładnych
    i mape pasowało by zmienić na taką z mniejszą ilością gór
    a i miecz władcy gór przy pchnieciu postać łapie za ostrze troche dziwnie to wygląda
    a moim zdaniem to najfajniejszy mod w jaki dotąd grałem

Offline mark00s

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1093 dnia: Grudnia 16, 2009, 10:21:46 »
    Śledzę już rozmowę od kilku dni i postanowiłem się zarejestrować :P

Znalazłem następujące błędy:

-Nie mogę rekrutować chłopów (Żeby w ogóle mieć jakieś jednostki <3 jednostki na 2 dni to przesada> muszę rekrutować je za pomocą błazna)

-Bawiłem się ITEM CHEAT'em, aby poprzeglądać zbroje i natknąłem się na Pistolet. Dobrze tekstura wykonana, ale mam zastrzeżenia co do ładowania (myślę, że to jakaś pozostałość, albo dodatek, więc zmian raczej nie będzie). Niewidzialne nabijanie i pojemnik z prochem.

-Przy 30% stopniu trudności (nie wiem, czy ma to jakiś wpływ), konnica swadii (w tym Lord :D) nie walczą na koniach 0.0

Byłbym zapomniał... Dzięki za opcję wyroczni (kontrola nad inwazją) :) Bardzo się przydaje. Ogólem można by było usunąć tamtego błazna i opcję "szybki start". Mod super! Przypadł mi do gustu! czekam na spolszczenie 4.5 i będę pykał (Przywykłem do Polskiej wersji i po Angielsku to już nie to).

EDIT:

I takie pytanie: Jak się tworzy party (szukam, szukam i znaleźć nie mogę)?
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 16, 2009, 11:13:26 wysłana przez mark00s »

Offline vonmistont

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1094 dnia: Grudnia 16, 2009, 19:59:17 »
    Śledzę już rozmowę od kilku dni i postanowiłem się zarejestrować :P

Znalazłem następujące błędy:

-Nie mogę rekrutować chłopów (Żeby w ogóle mieć jakieś jednostki <3 jednostki na 2 dni to przesada> muszę rekrutować je za pomocą błazna)

-Bawiłem się ITEM CHEAT'em, aby poprzeglądać zbroje i natknąłem się na Pistolet. Dobrze tekstura wykonana, ale mam zastrzeżenia co do ładowania (myślę, że to jakaś pozostałość, albo dodatek, więc zmian raczej nie będzie). Niewidzialne nabijanie i pojemnik z prochem.

-Przy 30% stopniu trudności (nie wiem, czy ma to jakiś wpływ), konnica swadii (w tym Lord :D) nie walczą na koniach 0.0

Byłbym zapomniał... Dzięki za opcję wyroczni (kontrola nad inwazją) :) Bardzo się przydaje. Ogólem można by było usunąć tamtego błazna i opcję "szybki start". Mod super! Przypadł mi do gustu! czekam na spolszczenie 4.5 i będę pykał (Przywykłem do Polskiej wersji i po Angielsku to już nie to).

EDIT:

I takie pytanie: Jak się tworzy party (szukam, szukam i znaleźć nie mogę)?
    Witam,
    Miło mi, że postanowiłeś dla SoD napisać swoją pierwszą wiadomość na forum. To zawsze cieszy:)
    -rekrutacja... nie wiem co moze byc nie tak, moze masz za niskie relacje z wioskami? wczesniej juz ktos tu cos podobnego zglaszal, ja osobiscie nie mam tego problemu a i na angielskim forum SoD nikt tego nie zglaszal. Pare postow wyzej pisalem o tym
    -pistolet jest z native'a w zwyklym SoD nie ma broni palnej i nie bedzie (a jesli bedzie to wlasnie jakis pojedynczy egzemplarz, dla tych co lubia takie rzeczy). Jest jednak SoD Gunpowder Invasion gdzie zamiast Legionow Caladrie atakuje zaawansowana technologicznie armia.
    -stopien trudnosci nie ma tu raczej znaczenia (choc odradzam zdecydowanie 30% to zdecydowanie za latwo, zabawa zaczyna sie powyzej 100). Jak mi sie wydaje powodem moga byc Formacje. Formacje i Morale mozna wylaczyc z menu Raporty->Opcje Gry->>>> Ja osobiscie zawsze gram z morale i formacjami WYLACZONYMI. Pomysl choc bardzo dobry to jednak wykonanie mi sie nie podoba.
    -Szybki start jest dla tych, tkrorzy grali juz duzo w Native albo i w SoD i niekoniecznie chca znowu latac po calej planszy szukajac NPC do druzyny czy rozwijac od zera swoja postac. SoD ma raczej zaciecie strategiczne. Blazen jest narzedziem dla testerow i developerow SoD, uzywanie go przy normalnej grze jest zdecydowanie odradzane :)
    -Jak stworzyc party (czy raczej regiment), otworz ekran druzyny i zacznij rozmowe z ktoryms z zolnierzy.
    Pozdrawiam

Pozdrawiem

kiedy pełna wersja spolszczenia?
    ogólnie to ten mod jest extra
    jedyne co mnie denerwuje to to że nasi wasale mają nas za swoich podwładnych
    i mape pasowało by zmienić na taką z mniejszą ilością gór
    a i miecz władcy gór przy pchnieciu postać łapie za ostrze troche dziwnie to wygląda
    a moim zdaniem to najfajniejszy mod w jaki dotąd grałem
    Dzieki.
    Z tymi lordami faktycznie troche psuje klimat. Postaramy sie to zmienic w nowym wydaniu. Ale to nie jest priorytet.
    Ten miecz to pewnie Estoc. To typowa bron kluta. Podobniez tak sie tego uzywalo i jest to poprawne historycznie.

Pozdrawiam
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 16, 2009, 20:01:42 wysłana przez vonmistont »