Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Sword of Damocles - Gold V4.5  (Przeczytany 512501 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dalhi

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    • Pancakes Fans Master
    Odp: Sword of Damocles - Invasion V4 - Oficjalny Wątek - Spolszczenie
    « Odpowiedź #1065 dnia: Grudnia 12, 2009, 14:51:47 »
    Może mi ktoś powiedzieć co mam zrobić? Styka mi już 207 dzień a nieumarłych jak nie było tak nie ma....

Standardowo inwazja następuje po 365 dniach. Na pierwszej stronie masz opisane wszystko.

Edit down. Sorki mój błąd... Widocznie coś ich zatrzymało :P
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 12, 2009, 15:04:24 wysłana przez dalhiems »

Offline Francysh

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • ARE YOU READY TO UNLEASH FURY?!
    « Odpowiedź #1066 dnia: Grudnia 12, 2009, 14:55:26 »
    To ja wiem, ale inwazja Legionu nadchodzi po 365 dniach a inwazja nieumarłych powinn anadejśc po 200
    Na chwilę obecną umarłem! Wrócę... kiedyś ;]

Offline vonmistont

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1067 dnia: Grudnia 12, 2009, 15:52:52 »
    Po pierwsze z przyjemnością informuję, że parę dni temu Sword of Damocles obchodził swoje pierwsze urodziny. Postaramy się zdążyć z wielokrotnie przekładaną V4 Gold (v4.5) przed świętami.

To ja wiem, ale inwazja Legionu nadchodzi po 365 dniach a inwazja nieumarłych powinn anadejśc po 200
    Hymmm. Udostepnij cheat mode i uzyj skrotu na odsloniecie calej planszy. Moze pojawili sie gdzies na uboczu?
    Jeśli nie to uzyj sposobu z pierwszej strony "Jak zmienić dzień nadejścia invazji?" (zalaczony screen) aby przestawic date jej nadejscia na jakis przyszly dzien (jesli masz 207 to np na 209). Powinno zadzialac.

Offline Jedes

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1068 dnia: Grudnia 12, 2009, 16:38:54 »
    A możesz powiedzieć jakie zmiany zostały wprowadzone? :) A ten powrót do ojczyzny będzie dopiero w v. 5 ? Powodzenia!

Offline vonmistont

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1069 dnia: Grudnia 12, 2009, 17:23:56 »
    Nad zmianami pracują 4 osoby i jest ich na tyle dużo, że aż sam się w nich nie orientuję :)

Powiem tak... Jeśli spojrzeć na obecny kod źródłowy Sword of Damocles to z nativa niewiele rzeczy zostało nie zmienionych. Plik z triggersami jest optycznie wiekszy o jakąś 1/3, dialogi, skrypty...

Z takich flagowych zmian to pojawienie się Gildii Najemników. Osiągneliśmy też limit przedmiotów, więc można powiedzieć, że żaden mod nie dodaje więcej arsenału (jest to fizycznie niemożliwe ;) musieliśmy nawet usuwać przedmioty z tutoriala itp.).
    Poprawiona ekonomia.
    Mój flagowy projekt z wprowadzeniem praw wciąż wysi na włosku więć będzie zaimplementowany na 50%. To niestety pociąga też za sobą Rebelie, które są zależne głównie od Praw więć one także będą na 50%.
    Z moich ostatnich pomysłów chcę także dodać coś na kształt "losowej historii". Pewne wydarzenia które będą popychać kampanię wojenną gracza do przodu, wyznaczać mu nowe losowe zadania do wykonania. Czasem gracz może się poczuć zagubiony podczas gry. Np gracz walcząc z Nordami dowie się, że lord X (któryś losowy lord nordów) dostał od króla nordów zadanie zwerbowania najemników (z nowych gildii). Gracz będzie musiał w wyznaczonym czasie znaleźć lorda X i pokonać go w walce aby temu zapobiec. Za wykonanie tego zadania dostanie pieniądze, które lord X miał przy sobie jako zaliczkę na zwerbowanie najemników. Jeśli graczowi nie powiedzie się to zadanie wtedy w najbliższym czasie zostanie zaatakowany przez oddział najemników wynajętych przez nordów.
    Albo zadanie zdobycia zamku Y w którym wróg przetrzymuje jakiegoś ważnego magnata. Jeśli zdążymy go uwolnić  na czas otrzymamy jego wsparcie (trochę dobrych jednostek/złota). Jeśli nie zdążymy magnat może np. zostać stracony za sprzyjanie graczowi i stracimy reputację, albo magnat daje się "przekonać" do przyłączenia się do naszych wrogów i wystawia swoją armię przeciw naszej.
    To pewnego rodzaju kontynuacja pomysłu losowych zdarzeń, jednak wymagająca tym razem większej interakcji ze strony gracza. Czegoś więcej niż tylko kliknięciu na odpowiednią opcję.

Dwa nowe współczynniki... Pozbywam się Prisoner managment, które zostanie połączone z Dowodzeniem, nie widzę powodu, żeby to rozdzielać. Zamiast tego pojawi się współczynnik Administracji/Zarządzania odpowiedzialny za efektywność zarządzania lennami.
    Dotychczas w dużej mierze bezużyteczny współczynnik Perswazji zostanie zamieniony na  współczynnik Intryg/Manipulacji czyli mówiąc po naszemu piaru.
    Wioska jest warta 1 punkt, zamek 2 a miasto 4.
    Poziom Intryg:             Ilość lenn
             0                               1 (efektywnie możesz zarządzać 1 wioską, wszystko powyżej sprawi że będziesz tracił relacje z lennami)
             1                               3 (czyli starczy na zamek i wioskę, wciąż za mało by trzymać w ryzach miasto)
             2                               5 (miasto i wioska, czyli poziom całkiem bogatego lorda)
             3                               7 (miasto. zamek i wioska)
             4                               9 (dwa miasta i wioska, albo miasto zamek i trzy wsie czyli iście królewskie lenno)
             5                              12 (wszystko powyżej to naprawdę potężny król, pamiętajmy, że każdy twój lord także potrzebuje lenn)
             6                              15
             7                              18
             8                              21
             9                              25
            10                             30 (to absolutne maximum, np 7 miast i zamek, lenno godne imperatora, reszta dla wasali)

Planujemy także odświeżyć wojska Imperium. Nie zmieniły sie one od V1 podczas gdy mod przechodził poważne zmiany. Chcę trochę odejść od ścisłej "rzymskości" najeźdźców. Trochę ich "unowocześnić" w kierunku średniowiecza. Choć co do zasady nadal będzie to nowoczesne imperium pseudo rzymskie. Może obierzemy kierunek bizantyjski...

Zastanawiam się także nad zmniejszeniem liczby centurionów o połowę przy jednoczesnym dwókrotnym zwiększeniu siły każdego z nich i zwiększeniu szybkości odnawiania ich sił, aby utrudnić wybijanie centurionów jednego po drugim. Ale to najprawdopodobniej jeśli będzie dodane to jako opcja.

Poza tym i poza zmianami, które ekipa SoD już wprowadziła planuję wdrożyć drobne, acz istotne dla komfortu gry zmiany z tego tematu:
    http://forums.taleworlds.com/index.php/topic,78363.0.html dla anglojęzycznych. Można też wciąż składać własne propozycje.

Offline Jedes

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1070 dnia: Grudnia 12, 2009, 19:52:21 »
    Von Mistont proponuję za wojska pseudo-rzymskie dać wojska perskie. Co do moda - nie dawałem mu żadnych szans w walce z RES Mod'em, a tu proszę! Napewno w niego zagram :)

Edit: Chodziło mi o to, że w RES modzie będzie więcej skryptów itp.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 12, 2009, 20:36:16 wysłana przez Jedes »

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #1071 dnia: Grudnia 12, 2009, 20:14:23 »
    nie dawałem mu żadnych szans w walce z RES Mod'em

Ja pierdzielę, czy Wy serio myślicie, że my, twórcy różnych modów, ze sobą rywalizujemy? :/ Że robimy wszystko, by tylko nasz mod był lepszy od innych? Jeśli tak, to się bardzo mylicie. Każdy próbuje wcielić w życie jakąś swoją wizję, wprowadza zmiany, jakie chciałby widzieć w grze. Na tym polega modding, nie na wzajemnej walce kto szybciej, kto więcej, kto lepiej...

Proszę więc powstrzymajcie się od takich tekstów. Każdy mod jest inny i w innym kierunku zmierza oraz na inne rzeczy kładzie nacisk. Każdy wart jest zagrania, chociażby po to, by stwierdzić, czy wprowadzone w nim zmiany danej osobie odpowiadają.

Offline unsol

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1072 dnia: Grudnia 12, 2009, 22:16:37 »
    Witam,
    przede wszystkim wielkie dzięki dla twórcy/twórców moda za kawał świetnej roboty (sprawdzałem też kilka innych modyów ale odkąd mam SOD w inne nie grałem) :).

Gram w wersje SOD V4.1 i do tej pory było wszystko ok, ale teraz pojawił się problem.

Już od jakiegoś czasu - tydzień lub dwa (czasu gry) - nie zwróciłem dokładnie uwagi od kiedy to się dzieje - mój marszałek nie rekrutuje wojska. Wcześniej było dobrze - miałem ustawione żeby rekrutował tylko niestrzelającą piechotę i tak było - po każdym powrocie do miasta zastawałem większą ilość antariańskich żołnierzy.

W międzyczasie (w ciągu tego tygodnia lub dwóch) podbiłem do końca nordów a rhodock poprosili o pokój (miałem z nimi wcześniej wojnę jako były wasal swadii). W ciągu tego czasu zmieniałem też u wyroczni datę inwazji przesuwając ją na dzień 902 (miała nastąpić w dniu 302).

Teraz nie mogę rekrutować wojska ani osobiście ani przez marszałka. (żołnierzy uwalnianych z niewoli po walce np. z sea raiders mogę przyłączać normalnie).
    Ktoś już wcześniej zgłaszał taki problem ale nie otrzymał żadnej sensownej podpowiedzi.

W związku z tym pytam : może ktoś miał już podobny problem i udało mu się go rozwiązać lub ewentualnie ma jakąś sugestię o przyczynach takiej sytuacji (i nie chodzi mi o rozpoczęcie gry od nowa). Podejrzewałem też że może być jakiś limit do którego marszałek rekrutuje, tzn, jeśli w moim zamku/mieście mam zbyt dużo wojska rekrutacja nie następuje, ale chyba nie o to chodzi bo przerzuciłem 200 ludzi z miasta do zamku (zmniejszając tym samym liczbę ludzi w mieście) - niczego to jednak nie zmieniło (w mieście nie przybywa).
    I drugie pytanie częściowo związane z tematem: gdzie konkretnie jest opcja przestawiająca rekrutację w podbitych wioskach na jednostki oryginalne (swadian, nords , itp) na jednostki własnego królestwa  - np antarian. (zaznaczam jeszcze raz że gram w SOD v4.1)

Z góry dzięki za wszelką pomoc.

Offline Francysh

• Użytkownik
    • ARE YOU READY TO UNLEASH FURY?!
    « Odpowiedź #1073 dnia: Grudnia 12, 2009, 23:41:32 »
    Okej a mogę prosić o naprawdę łopatologiczne wytłumaczenie jak zmienić dzień inwazji? Bo między Bogiem a prawdą nic mi nie mówi ten screen ^^"
    Na chwilę obecną umarłem! Wrócę... kiedyś ;]

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1074 dnia: Grudnia 12, 2009, 23:44:26 »
    Okej a mogę prosić o naprawdę łopatologiczne wytłumaczenie jak zmienić dzień inwazji? Bo między Bogiem a prawdą nic mi nie mówi ten screen ^^"

Ale co w tym trudnego? Otwierasz plik jaki trzeba notatnikiem, szukasz tej linijki co masz na zdjęciu [1 strona], szukasz tej liczby zaznaczonej i zmieniasz na taką jaka Tobie pasuje. Zapisujesz.

Offline vonmistont

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1075 dnia: Grudnia 13, 2009, 01:01:40 »
    nie dawałem mu żadnych szans w walce z RES Mod'em

Ja pierdzielę, czy Wy serio myślicie, że my, twórcy różnych modów, ze sobą rywalizujemy? :/ Że robimy wszystko, by tylko nasz mod był lepszy od innych? Jeśli tak, to się bardzo mylicie. Każdy próbuje wcielić w życie jakąś swoją wizję, wprowadza zmiany, jakie chciałby widzieć w grze. Na tym polega modding, nie na wzajemnej walce kto szybciej, kto więcej, kto lepiej...

Proszę więc powstrzymajcie się od takich tekstów. Każdy mod jest inny i w innym kierunku zmierza oraz na inne rzeczy kładzie nacisk. Każdy wart jest zagrania, chociażby po to, by stwierdzić, czy wprowadzone w nim zmiany danej osobie odpowiadają.

Powiem więcej, nie tylko ze sobą nie rywalizujemy ale na dodatek współpracujemy ;) Co prawda na razie ja więcej zyskałem od Daedalusa niż on ode mnie ale może kiedyś będę mógł się odwdzięczyć :)
    Oczywiście w pewnym sensie każdemu z nas zależy by zrobić coś "lepiej" ale ludzie nie są jakąś homogeniczną masą i np. moja idea fixe rozwoju armii poprzez konieczność wizyt w zamku i trenowanie ich w specjalnych budynkach nie podoba się wielu osobom i im na pewno nie poleciłbym im SoD. Więc to "lepiej" jest o tyle względne o ile ludzie mają różne upodobania. Gdybyśmy wszyscy zgadzali się co do tego co to znaczy "lepiej" to nie pozostawałoby nam nic innego niż opracować jeden wspólny mod. Ein reich, ein volk, ein mod...
    Prawdą jest więc, że RES zdecydowanie góruje nad SoD brakiem upierdliwej konieczności wizyty w zamku i budowania specjalnych budynków do awansowania jednostek. I prawdą jest, że SoD góruje nad RES modem koniecznością wizyty w zamku i budowania specjalnych budynków do awansowania jednostek ;)

Chociaż pogłoski jakoby team SoD chciał porwać Daedalusa znanego skądinąd jako mistrz robienia prezentacji i zaprząc go do robienia prezentacji w SoD zawierają ziarno prawdy ;)

>Unsol co do błędu nie wiem co mogłoby go spowodować. Zaprzestanie rekrutacji przez marszałka może być związane z niską populacją w wioskach. Trzeba pamiętać, że jakkolwiek rekrutacja wojsk poprzez marszałka jest wygodna, to powoduje stratę populacji za każdego żołnierza. Minimum dla wioski to 50 ludzi. Może więc zaciągnąłeś wszystkich?
    Możesz sprecyzować co znaczy, że nie możesz rekrutować osobiście? Tzn we wsiach nie pojawia się opcja rekrutacji? Oczywiście to podstawy i pewnie o tym wiesz, ale muszę zapytać, czy nie masz czasem pełnej armii lub czy masz pozytywne relacje z wioskami w których starasz się rekrutować?
    Przestawianie na rekrutację z Nativea... nie pamiętam szczerze mówiąc dokładnie gdzie to jest. Ja byłem przeciw umieszczaniu tej opcji, ale vox populi vox dei... Prawdopodobnie w raportach->opcje. Ale odradzam :) Mój argument jest taki... W native gracz, był o wiele słabszy... Nie mógł tworzyć regimentów, nie mógł najmować lordów, miał więc takie same prawo awansować jednostki za darmo i to bezpośrednio na polu bitwy jak komputerowy przeciwnik (głupi komputerowy przeciwnik dodajmy). SoD daje możliwość założenia królestwa, gracz może ciągnąć za sobą armię wielokrotnie większą niż mógłby w native, pozostawienie możliwości łatwego i taniego awansowania jednostek sprowadziłoby te zmiany do poziomu cheatów, bowiem nawet bez tych wszystkich możliwości, które daje SoD w native można było bez większych problemów podbić całą mapę. Gracz nadal może najmować najemników, którzy awansują w stary sposób, są jednak znacznie drożsi w utrzymaniu, ponieważ sami z własnego żołdu finansują swoje wyposażenie. W pewien więc sposób realistyczne jest, że gracz nie musi wydawać ani grosza by z ubranego w łachmany najemnika uczynić okutą w blachy maszynę do zabijania. Na jakiej jednak zasadzie zwerbowany chłop mający na grzbiecie jedynie koszulę nagle przeistacza się w magiczny sposób w rycerza? Samo grabienie zwłok poległych chyba tego nie usprawiedliwia.
    Ach i jeszcze jednym z małych ulepszeń, które chcę wprowadzić do V4 Gold jest możliwość awansowania Peasants nie tylko na Peasants* ale także na najemników, żeby umożliwić graczowi, wybór, szczególnie, że zdarzyć się mogą sytuacje kiedy gracz straci dostęp do budynków treningowych.
    Pozdrawiam
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 13, 2009, 01:03:28 wysłana przez vonmistont »

Offline PissInPeace

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1076 dnia: Grudnia 13, 2009, 18:18:09 »
    A mam pytanie: czy będąc Lordem np. Swadii możemy dalej rekrutować te jednostki z "dawnej narodowości"? (Adeńskich, Mariańskiach itd.)

Pozdrawiam.

Offline Jedes

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1077 dnia: Grudnia 13, 2009, 18:34:39 »
    Można, jeśli będziesz miał własne państwo. Czy w V 4.5 będzie można zmienić nazwę państwa ?

Obóz->Szybki Start Tam możesz wszystko zmienić (to cheat, chyba)

Offline PissInPeace

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1078 dnia: Grudnia 13, 2009, 19:02:08 »
    Czyli jeśli jestem czyimś wasalem mogę szkolić tylko tych ludzi z gospody?

Offline Dorogon

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #1079 dnia: Grudnia 13, 2009, 19:11:39 »
    Oraz ludzi danego króla.Tak mi się zdaje, ale raczej tak.