Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Sword of Damocles - Gold V4.5  (Przeczytany 512583 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Elowrzud

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Sword of Damocles - Invasion V4 - Oficjalny Wątek
    « Odpowiedź #375 dnia: Kwietnia 27, 2009, 20:05:23 »
    1. Czy ktoś mi może wytłumaczyć dlaczego ci Zerrikanie są tacy słabi. [pod względem walki podobni do Khergitów] bo zauważyłem że Zerrikan Militia od Zerrikan Infantry różni się lepszym Armorem.
    2. Wkurza mnie to że moi lordowie podczas gdy za mną łażą gonią wszystko co jest dla mnie wrogie.
    3. Gdy przejełem zamek i dałem lordowi albo knightowi który jeszcze nie jest u mnie to pojawiło się białe państwo o nazwie neutral.
    4. Śpieszcie się z tym spolszczeniem.
    5. Czy knighci jak będą ciągle walczyć to im się zwiększy limit wojska w swoim posiadaniu.
    6. Jeżeli chodzi o pokój z innymi nacjami to jak walczyłem z nordami to oczywiście przegrałem bo mam tych słabych zerrikan infantry. I wczytałem stan gry to mi nordowie zaproponowali pokój [szkoda że odpłatnie].
    7. Żal że te dobre długie miecze dwuręczne mogę używać tylko na piechtę tylko z toporem muszę latać.
    8. Przydałoby się dać nowe komunikaty dotyczące zdarzeń przypadkowych.
    9. Chciałbym abym mugł ustalić cenę oddania frakcji wrogim lordów. Albo że za króla np. ragnara nie chce jakiś tam 10 000 denarów tylko np. miasto.
    10. Podczas walki przydałoby się zrobić specjalny guzik do przywoływania wsparcia albo ustalanie co ma przychodzić jako wsparcie pierwsze tak jak w Medievalu bo podczas oblężenia zamku jako wsparcie idą mi czasem Peasants a nie Swadian Knight [ tych swadianów to poprostu z niewoli ratowałem i skilałem bo musze mieć konnice.
    11. Jeżeli chodzi o moje narzekanie na zerrikanie to chodzi o to że musze te stajnie budować 40 dni trochę czekania. No i tak żeby podobniej wyglądali co ci z Wiedźmina.

Offline Tario

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #376 dnia: Kwietnia 27, 2009, 20:39:15 »
    1 bo oni są dla zaawansowanych( i dla tych co opanowali walkę khergitami) a czy nie lepiej grać słabszymi??
    2 inni lordowie też tak robią
    3 to twoja wina jest napisane by dać dopiero gdy się pojawi
    4 nie poganiaj ich na razie nawet nie zamierzają
    5 nieee
    6 oco ci tutaj chodzi
    7 ale wyobraź sobię tak ciężki miecz na koniu to był by żal tera jest ok.
    8 i tak jest ich już sporo
    9 pomotałeś ale nikt i tak by ci zamku nie oddał
    10 już taki jest i jest to klawisz chyba T czy Y(tracisz expa)za przywołanie
    11 zauważ że to nie mod o wiedzminie więc nie muszą być identyczni mogą nawet wyglądać zupełnie inaczej.

ps UŻYWAJ POPRAWIACZKI

Offline Professios

• Użytkownik
    « Odpowiedź #377 dnia: Kwietnia 28, 2009, 13:07:59 »
    A więc zaobserwowałem 2 denerwujące mnie (tylko troszku :P ) sprawy w modziku.

Po pierwsze czy sprzęt pozostający po wojskach ekspedycji jest celowo tak dobrany? Tzn czy to było zamierzone że po nich zostają tylko i wyłącznie oszczepy i to do tego takie syfne że nawet nie opłaca się ich sprzedawać (bo kto będzie z tym latał po handlarzach skoro najdroższy jaki widziałem miał cenę 150 w nazwie czyli sprzedać to by można za takie grosze ggrrr że... ) ale kit z tym powiedzmy że to mają wszyscy ci "rzymianie" i to sie daje tylko odratować po bitwie.

Druga sprawa bardziej jest yyyy hhmmm uciążliwa, otóż zarządzanie lennami. Czy byłaby możliwość zrobić to bardziej przejrzyście ? Idealnie moim zdaniem jest to w opcji dialogowej zrobione gdy dostajemy komunikat iż cześć lenn nie jest przydzielona i należy je przydzielić komuś (po czym mamy ładną przejrzystą listę "lordów" wraz z tym co posiadają a na końcu smaczek :D można dać sobie albooo.... hyhy sobie) chodzi o ten dialog co się prowadzi ze sobą :)
    Poruszyłem tą kwestie dlatego że żeby jakoś rozsądnie rozdysponowywać zamki wioski i miasta musiałem spisać sobie na kartce listę lordów z tym co mają.

Offline vonmistont

• Użytkownik
    « Odpowiedź #378 dnia: Kwietnia 28, 2009, 14:02:42 »
    SoD ma 4 warianty.
    Główny - SoD - Invasion.
    Z umarlakami SoD - Undead Invasion
    Inwazja zaawansowanej technologicznie armii używającej prochu - SoD - Gunpowder Invasion zrobione przez Deathknight13
    I właśnie SoD - Auxiliarii. Bardzo bardzo dobry i zaawansowany wariant, który będzie w całości zaimplementowany do głównego wariantu. Pracuje nad tym Twan. Koduje tam naprawdę bardzo innowacyjne rozwiązania. Niektóre może mało widowiskowe, ale niesamowicie ważne. Genialny system poprawy Auto Resolve. Trzeba sobie uświadomić, że auto resolve to nie tylko sytuacja, w której my nie chcemy samodzielnie walczyć, ale że wszystkie bitwy między AI są rozgrywane za jego pomocą. W native i w ogóle we wszystkich modach AR bierze jedynie pod uwagę ilość żołnierzy i może jeszcze level (nie pamiętam dokładnie). Grunt, że skutkuje to tym, że walki AI vs AI są kompletnie nierealistyczne. Twan zmienił to i teraz AR bierze pod uwagę rzeczywistą siłę każdego żołnierza. Twan porawia także AI. Poza tym Auxiliarii różnicuje bardzo skład armii inwazyjnej. Co prawda Auxiliarii nie zawiera zmian z 4.1 ale warto zagrać. Albo poczekać na V4 Gold, do którego zostanie włączony Auxiliarii.

Loot po Legionie nie jest tak niski intencjonalnie. Powinien być ciut większy, jednak nie zmienia to faktu, że nie chciał bym by gracz zbyt się obłowił tylko z łupów. Podstawę dochodu mają stanowić podatki.

Zarządzanie lennami. Chciałbym zrobić to jak w Regin of the Sword. Daedalus udostępnił mi kod i sam już też opanowałem w bardzo dobrym stopniu kodowanie prezentacji, jednak muszę poczekać na wydanie RotS. Nawet gdybym zakodował to całkowicie samodzielnie od początku to i tak nie byłoby fair to wydawać, wszak Know-How zdobyłem analizując kod Daedalusa :)
    P.S.
    Chociaż mam pewien pomysł na jeszcze inne, bardzo interesujące ujęcie tematu zarządzania lennami, więc niewykluczone, że ugryzę temat od innej strony.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 28, 2009, 14:05:33 wysłana przez vonmistont »

Offline Th0r

• Użytkownik
    « Odpowiedź #379 dnia: Kwietnia 28, 2009, 14:47:08 »
    Dzięki za tego moda!! Jest on najlepszy z dotychczasowych w jakie grałem (było ich sporo)

Offline Professios

• Użytkownik
    « Odpowiedź #380 dnia: Kwietnia 28, 2009, 22:39:23 »
    Oj oj oj jakżeś mnie ucieszył tymi informacjami :) wierzyć nie mogłem jak się natknąłem na twojego moda że ktoś zrobił takie cudo a ty nam jeszcze serwujesz takie pomysły które zamierzasz wprowadzić w życie w kolejnej wersji że aż miło bedzie czekać. :) Ehhh ale niestety najprawdopodobniej bede zdradzał twój modzik :( zgadnij z jakim modem ? hyhy własnie z RES.

A wracając do sprzętu po bitwach wiem że troszku bezpodstawnie narzekałem ale dopóki walczyłem z państwami caldarii to loot po walce był moim głównych źródłem itewmów dla moich bohaterów ponieważ wydawać bajońskie sumy na dobry sprzęt dla nich w sklepach to trochę mnie odstręczało a poza tym brak kaski (20-25k z podatków a na utrzymanie armii 14k zostaje 6-10k na budynki i uzupełnienia strat w wojsku) a czasu na inne zarobkowanie malunio :)
    Ale i tak uważam że jednak masz racje bo gdyby ekspedycja "wywalała" lepsze itemy to biorąc pod uwagę ilu ich jest to hehe mając odrobine szczęścia można by na łupach zarobić krocie.

Edit:
    A właśnie jeszcze jedno von Mistont, czy nie planujesz na wersje 5 przypadkiem dodania jednostek posługujących się bronią palną? Myśle że dosyć ciekawie by było gdyby np. była na początek nacja do wyboru typu antarian itp która miałaby rzeczone "muskity" :) i "arkebuzy"
    Zawsze jeżeli komuś nie pasuje w klimacie takie coś mógłby wtedy grać nacją bez tych zabawek, a dla tych którzy lubią.... miodzio :D
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 29, 2009, 11:23:08 wysłana przez Professios »

Offline VainV

• Użytkownik
    • Piwa: 22
    « Odpowiedź #381 dnia: Kwietnia 29, 2009, 12:58:13 »
    Ale to by się wiązało z dużą przeróbką wszystkich jednostek bo gdyby miała je tylko frakcja gracza to kiepsko by to wyglądało w porównaniu z innymi państwami,jak sobie wyobrażasz rycerza zakutego w zbroje z pistoletem skałkowym?Wiązało to by się także ze zmianą ubioru i sądzę,że jest to trudne do zrealizowania,ale to jest decyzja Von Mistonta.

Offline witcher222

• Użytkownik
    • XD
    « Odpowiedź #382 dnia: Kwietnia 29, 2009, 14:41:50 »
    a w ogóle broń palna przy najeździe rzymian chyba by nie pasowała
    Zapoznaj się z zasadami zamieszczania sygnatur. - proud

Offline Jamie

• Użytkownik
    • http://www.airrivals.pl/
    « Odpowiedź #383 dnia: Kwietnia 29, 2009, 15:48:58 »
    zły pomysł zły klimat

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
    « Odpowiedź #384 dnia: Kwietnia 29, 2009, 16:14:38 »
    zły pomysł zły klimat
    Co chcesz przez to powiedzieć? Chodzi o mod?

Offline VainV

• Użytkownik
    • Piwa: 22
    « Odpowiedź #385 dnia: Kwietnia 29, 2009, 16:54:10 »
    Nie jemu chodzi o pomysł dodania broni palnej,myślisz,że ktoś powiedział by coś takiego o jednym z najlepszych modów jakie powstały?Gdyby był to mod historyczny powiedział bym,że najlepszy,ale tak to muszę poczekać na V5:)

Offline Andronikus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #386 dnia: Kwietnia 29, 2009, 21:20:39 »
    Oj... rzymianie i broń palna, to troszkę by nie pasowało :) Mod wcale by nie zyskał przez to na popularności, w każdym razie straciłby jednego wielbiciela... Z drugiej zaś strony, jeżeli jedna z nacji gracza używałaby broni palnej, to przecież nikt nie karze graczowi wybierać tej właśnie nacji :) Oby bron palna nie pojawiała się w rękach dezerterów i innych takich ;) Jeżeli ktoś by chciał sobie psuć klimat to na własną rękę...

Offline Professios

• Użytkownik
    « Odpowiedź #387 dnia: Kwietnia 30, 2009, 07:49:38 »
    Dobra dobra skoro rzymianie plus broń palna to zły pomysł to co powiecie na połączenie rzymian ze średniowiecznym rycerstwem? A poza tym broń palna przez długi okres historii była naprawde kiepska wystarczy spojrzeć co robiła taka husaria z regimentami innych państw które już były poprzezbrajanie na broń palną. A to czy komuś nie pasuje do klimatu to oczywiste dlatego też zadałem pytanie, a nic nie sugerowałem. Zresztą jeżeli już miałbym coś sugerować to wprowadzić broń palna z okresu jej pojawiania się gdy większość wojsk nadal była tradycyjna a oddziały posługujące się bronią palną były mało liczne i ich skuteczność była bardziej oparta na nowości i wprowadzanym zamieszaniu.

Offline Tario

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #388 dnia: Kwietnia 30, 2009, 08:53:37 »
    Zauważ ,że ci rzymianie cóż osiągnęli mały postęp technologiczny i  ich są na tym samym stadium technologicznym co Calradia tzn mają takie zbroje miecze itd

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #389 dnia: Kwietnia 30, 2009, 09:13:17 »
    Rzymianie z bronią palną też jakoś mi nie pasują, ale nie wypowiem się bo nie grałem w ten wariant z bronią palną.
    Dla mnie fajna byłaby inwazja takich armii pseudo wikingów. To by było dopiero fajne.

P.S.
    A poza tym broń palna przez długi okres historii była naprawde kiepska wystarczy spojrzeć co robiła taka husaria z regimentami innych państw które już były poprzezbrajanie na broń palną.

Gdyby broń palna była taką porażką, jak piszesz to nie wyparła by broni tadycyjnej. W XVII w. broń palna niemal zdominowała pola bitew, wypierając nawet piknierów (jakby nie patrzeć ostatni "bastion" wposażony wyłącznie do walki w zwarciu), którzy z racji opracowania bagnetów zakładanych na broń (najpierw były to szpuntowe, zatykane w lufie, a następnie tulejowe, montowane na lufie dzięki czemu broń była przygotowana zarówno do walki wręcz jak i wystrzału) stali się bezużyteczni gdyż teraz sama piechota strzelecka mogła podjąć skuteczną walkę z kawalerią przeciwnika. Przecież również husaria była wyposażona w dwa pistolety najczęściej skalkowe, więc nie pisz, że broń palna była bezużyteczna.
    BTW pozatym nawet husaria dostawała kilkakrotnie porządne lanie i nie było tak, że husaria w swym dorobku ma tylko same kircholmy i wiednie.