Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Sword of Damocles - Gold V4.5  (Przeczytany 512375 razy)

Opis tematu:

Offline Wedge Antilles

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    Odp: Sword of Damocles - Invasion V4 - Oficjalny Wątek
    « Odpowiedź #390 dnia: Kwietnia 30, 2009, 10:04:57 »
    mi wyskakuje w trakciewalki taki błąd: unable to lock vertex buffer
    co c tym zrobic?

Offline Professios

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #391 dnia: Kwietnia 30, 2009, 10:23:08 »
    Po pierwsze źle się wyraziłem ponieważ miałem na myśli to że broń palna była DUŻO mniej skuteczna naprawde od jej skuteczności w modach M&B i mniej skuteczna niż się większości ludzi wydaje. A jej skuteczność musiała być wystarczająca skoro jak mówisz wyparła inne rodzaje broni.
    Z tym że moim zdaniem na tak szybką modernizację ówczesnych armi najbardziej wpłynęły 3 rzeczy: "siła rozpędu" (inni mają to ja też chce) postęp (ulepszano taką broń i ktoś kto miał głowe na karku przewidział że rozwój tej broni bedzie szybki) i po trzecie moim zdaniem najważniejsze ile trwa szkolenie rycerza? (dobrego rycerza) jak długo musi sie uczyć łucznik? a kusznik? siła przebicia kuszników jeśli chodzi o zbroje też była imponująca ale ale ale jak to ktoś kiedyś powiedział daj chłopu muszkiet powiedz mu że tu ma wrzucić to i to, ubić troche wycelować rurą w zgrubsza odpowiednim kierunku i będzie miał szanse zabić rycerza który to był do tej pory postrachem zwykłych ludzi (bo kto nie nasra w gacie jak na niego szarżuje kupą kilka ton żelastwa :) )

Dosyć dobrze wypieranie rycerstwa i wtedy tradycyjnych metod walki przez broń palną i nowe taktyki opisuje Andrzej Ziemiański w swej trylogii ACHAJA

Przepraszam za off top ale poniekąd to o czym mówimy się wiąże z tematem :) , a żeby nie było totalnego offtopu to zapytam von Mistont-a czy mógłby się pochwalić bardziej szczegółowo co bedzie w v5? Konkretnie jakie frakcje, jakie kultury do wybrania przez gracza, czy to będzie rozwinięcie tego co mamy w aktualnej wersji? Czy też coś od podstaw dodasz?

Offline vonmistont

• Użytkownik
    « Odpowiedź #392 dnia: Kwietnia 30, 2009, 12:38:31 »
    mi wyskakuje w trakciewalki taki błąd: unable to lock vertex buffer
    co c tym zrobic?
    Otwórz opcje i zmniejsz liczbe ragdolls, ciał w bitwie itp. Prawdopodobnie masz ustawione na unlimited.

V5 to:
    Drugi kontynent, czyli kraj pochodzenia, okupowana Antaria, Marina, Aden itd.
    Fabuła, dużo questów, bardziej klasyczny RPG.
    Jeszcze więcej usprawnień zarządzania królestwem (chociaż już V4.5 będzie dodawał cos naprawdę super, w tę niedzielę planuję wydać pierwszą wczesną alphę do testowania). Plany w tym zakresie są naprawde ambitne.
    Przebudowa AI.
    Nowe doświadczenie strategiczne... Planuję sprawić, by zamki, miasta itp. miały prawdziwe znaczenie strategiczny, by nie można było sobie pozwolić na ot takie sobie przechodzenie obok zamków w głąb terytorium wroga. Po pierwsze zamki będą umieszczane w wąskich przejściach i będą wypuszczały silne patrole, które w przypadku, gdy jesteśmy w stanie wojny z właścicielem zamku będą uniemożliwiały przejście.
    I wiele innych.

Offline Tario

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #393 dnia: Kwietnia 30, 2009, 12:56:37 »
    vonmistont  to będzie juz super , już sobię wyobrażam takie coś fajnei by było. Ej zamierzasz dodać może to gdy walczymy blisko zamku to widać go troszkę w tle czy coś??

Offline VainV

• Użytkownik
    • Piwa: 22
    « Odpowiedź #394 dnia: Kwietnia 30, 2009, 13:05:31 »
    Skoro zamki mają mieć znaczenie strategiczne to planujesz "przebudowę" mapy?

Offline vonmistont

• Użytkownik
    « Odpowiedź #395 dnia: Kwietnia 30, 2009, 13:31:01 »
    Tak, mapa bedzie przebudowana (właściwie to już jest wstępny gotowy projekt mapy: http://forums.taleworlds.net/index.php/topic,60702.0.html (bardzo wstępny)
    Zamki widoczne podczas bitwy byłyby super. Ja jednak zajmuję sie głównie kodowaniem, nie mam czasu na inne rzeczy, a to wymaga zrobienia bardzo wielu nowych scen.

Tario> Odpowiem na PM tutaj. 4.5 Alpha będzie dostępna do testowania dla każdego. Czym więcej testerów tym lepiej. Całkowicie przebudowałem system ekonomiczny. 3 osobne rodzaje podatkow, od mieszczan, chłopstwa i tarczowe od szlachty. Król będzie miał możliwość ustanowienia praw królestwa (10 na raz do wyboru z 36), każde będzie miało swoje plusy i minusy. Rebelie chłopskie, mieszczańskie, antyreligijne, fanatyków religijnych, szlacheckie. Itd.
    Testowania będzie dużo. Poza zwykłym sprawdzaniem czy nie ma błędów ważnym elementem tego testu będzie sprawdzenie jak te nowe wskaźniki ekonomiczne (wszystkie budynki także zostały zmienione) i prawa ze sobą współgrają. Czy jakieś prawa/budynki są bezużyteczne lub zbyt dobre?
    Istotną zmianą będzie także limit narzucony na ilość jednostek szlachty i świętych wojowników. Do tej pory gracz mógł zbudować sobie armię z samej elity szlachty, a oni wciąż napływali. Teraz szlachta będzie bardzo cennym i skończonym dobrem. Jeśli jak za króla Olbrachta wyginie wam szlachta, to nie spodziewajcie się, że wyrośnie wam nowe pokolenie w przeciągu roku. Innymi słowy Teraz liczba szlachty jest skończona i uzależniona od ilości lenn, Knight Chaptersów i (w niewielkim stopniu) od renown (to jedyny czynnik, który jest nieskończony, ale tylko teoretycznie). Jesli więc limit na szlachtę wynosi 50 i przybędzie do was 50 szlachciców, i ich stracicie, to więcej nie dostaniecie dopóki nie podbijecie więcej ziem lub nie wybudujecie więcej Knight Chaptersów. Słowem wreszcie szlachta będzie elitą, a nie mięsem armatnim.

Testy potrwają aż do pełnego włączenia Auxiliarii do podstawowej wersji SoD, wtedy zostanie wydana Beta (chyba, że nie będzie takiej potrzeby), a później już V4 Gold. A dalej to już tylko prace nad V5, raczej bez wersji pomiędzy V4 Gold a V5 no chyba, że coś naprawdę fajnego zakodujemy i nie będziemy się mogli powstrzymać, żeby tego nie wydać.

Offline VainV

• Użytkownik
    « Odpowiedź #396 dnia: Kwietnia 30, 2009, 13:51:29 »
    Całkiem nieźle wygląda,o! i wreszcie będą pustynie,mam tylko jeszcze pytanie jak będą wyglądały wioski i miasta na pustyni czy będzie tam chociaż trochę piasku:)? zapowiada się wspaniale,powodzenia:)
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 30, 2009, 13:53:38 wysłana przez MW »

Offline sauron732

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #397 dnia: Kwietnia 30, 2009, 16:22:49 »
    witam czy jest spolszczenie w koncu do tego moda ?

PS.  bo ja nie ucze sie angielskiego i prawie nic z niego nie rozumiem dla tego pytam sie o nie

Offline harryangel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #398 dnia: Kwietnia 30, 2009, 17:14:54 »
    najpierw naucz sie polskiego^^
    ,, Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów,,. Stanisław Lem

Offline Tario

• Użytkownik
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #399 dnia: Kwietnia 30, 2009, 17:22:12 »
    Sauron było to już przerabiane tyle razy... wejdź do odpowiedniego tematu i zobaczysz czy jest czy nie.
    Kurcze  niezły ten nowy kontynent lecz myślałem że będzie on mniejszy...

Offline VainV

• Użytkownik
    « Odpowiedź #400 dnia: Kwietnia 30, 2009, 17:33:23 »
    Teraz sobie uświadomiłem,że będą bitwy morskie i pływanie statkami...tylko nie to...
    Ps.Jak oni zmieścili na mapie tej wielkości kontynent???

Offline Tario

• Użytkownik
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #401 dnia: Kwietnia 30, 2009, 17:43:20 »
    Po prostu  ją powiększyli ;d , w innych modach pływanie statkami jest do bani a tutaj będzie fajne.

Offline Chingis-Chan

• Użytkownik
    • Jedna strzała, jeden trup...
    « Odpowiedź #402 dnia: Kwietnia 30, 2009, 18:21:15 »
    Po kilku kolejnych razach próbowania zmierzyć się z nadchodzącą armią powiem parę słów.
    1. Poziom trudności wyważony - da się wygrać, da się przegrać
    2. Trochę szkoda, że komputer zawiera sojusze niekiedy z najeźdźcą, w dodatku CPU wykańczają siebie wzajemnie
    3. Pomysł z Marszałkiem - dużo małych wad, jedna duża zaleta. Sam pomysł ciekawy, ale wolałbym zamiast biegać po niektórych komnatach, będących bardzo długimi odnośnik podobny do odnośnika do sołtysa w wioskach - Pogadaj z Marszałkiem/Kanclerzem - błazna i skarbnika pomijam. Ewentualnie upgrade już w menu zamku/miasta
    4. Zamiast dwupoziomowej jednostki (Jednostka -> Jednostka*), 3 poziomy:

np. chłop (z pałką) -> rolnik (z kosą) -> piechur* (gwiazdka, żeby było wiadomo, że czas awansu)
    dalej piechur -> wojak -> zbrojny*
    zbrojny -> żołnierz -> rycerz

5. Żebraczy drop x]

chyba tyle. wiem, kupa pracy. Mod naprawdę fajny, ale to ulepszanie jednostek i bieganie w te i z powrotem niekiedy nie pozwala się odpowiednio przygotować - biorąc pod uwagę punkt 5 i żołd (choć wiem, jest dość niewysoki, chyba, że się ma najemnych kawalerzystów - 80(!) )

Przyszedł mi do głowy jeszcze pomysł, czy nie dałoby się zrobić np 3 inwazji - powiedzmy 350 dzień, 500, 600. Ale to tylko taka wolna myśl ;p

pozdrawiam i dzięki ;]

Offline VainV

• Użytkownik
    « Odpowiedź #403 dnia: Kwietnia 30, 2009, 18:50:26 »
    Po prostu  ją powiększyli ;d , w innych modach pływanie statkami jest do bani a tutaj będzie fajne.
    Ale jej wielkość nigdy nie została zwiększona w żadnym modzie,chodzi mi o "płytę" na której jest to umieszczone,a co do statków to mam nadzieje,że ulepszą te bitwy morskie ale najlepiej by było gdyby wogóle ich nie dodawali.

Offline vonmistont

• Użytkownik
    « Odpowiedź #404 dnia: Kwietnia 30, 2009, 19:05:55 »
    3. Pomysł z Marszałkiem - dużo małych wad, jedna duża zaleta. Sam pomysł ciekawy, ale wolałbym zamiast biegać po niektórych komnatach, będących bardzo długimi odnośnik podobny do odnośnika do sołtysa w wioskach - Pogadaj z Marszałkiem/Kanclerzem - błazna i skarbnika pomijam. Ewentualnie upgrade już w menu zamku/miasta
    Zrobione w V4.1. I cała ogromna lista innych usprawnień (Kilka stron A4 zmian).
    4. Zamiast dwupoziomowej jednostki (Jednostka -> Jednostka*), 3 poziomy:

np. chłop (z pałką) -> rolnik (z kosą) -> piechur* (gwiazdka, żeby było wiadomo, że czas awansu)
    dalej piechur -> wojak -> zbrojny*
    zbrojny -> żołnierz -> rycerz
    To nawet nie jest tak trudne i długie do zrobienia. Ale na razie są inne priorytety.

chyba tyle. wiem, kupa pracy. Mod naprawdę fajny, ale to ulepszanie jednostek i bieganie w te i z powrotem niekiedy nie pozwala się odpowiednio przygotować - biorąc pod uwagę punkt 5 i żołd (choć wiem, jest dość niewysoki, chyba, że się ma najemnych kawalerzystów - 80(!) )
    Przyszedł mi do głowy jeszcze pomysł, czy nie dałoby się zrobić np 3 inwazji - powiedzmy 350 dzień, 500, 600. Ale to tylko taka wolna myśl ;p
    pozdrawiam i dzięki ;]
    Dzięki. To bieganie z wojskiem to koszt pewnego realizmu. W "realu" zrobienie z chłopa elitarnego okutego w zbroję wojownika było jeszcze cięższe ;)
    Auxiliarii dodaje 9 scenariuszy inwazji. Np. jedna ogromna inwazja ale później, albo wiele małych inwazyjek. Inwazje samych Legionistów albo także (od czego powstała nazwa moda) Auxiliarii czyli wojsk z podbitych narodów (Antarianie, Zerrikanianie). Inwazja silniejsza, słabsza, lepiej wyszkolona itp. Wiele wiele wariantów. I wariant losowy, czyli wszystko się może zdarzyć :)