Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Sword of Damocles - Gold V4.5  (Przeczytany 510675 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline harryangel

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Sword of Damocles - Invasion V4 - Oficjalny Wątek
    « Odpowiedź #360 dnia: Kwietnia 25, 2009, 21:30:56 »
    vonmistont... to przeleje na nr Twojego konta to 1000 zł. Tylko zrób tą polonizacje..i nie bądz takim obrażalskim. Mnie np. nie chce już się uczyc angielskiego na stare lata..troche już ich mam. Wziąłbyś pod uwagę też ludzi ,,nie kumatych,, w tym języku. Chwała Tobie ale pomyśl też o rodakach, którzy chca pograć. Odpisz ..jestem gotów te 1000 zapłacić!!!

napisałeś...,,żądania i skargi tylko po wniesieniu opłaty,,..koniec cytatu..  ok jestem gotów.

Co do ,,polskich modów,, ..nie chce mi sie grać w Tribe of Zumis..czy w mody anglojęzyczne stworzone przez rodaków..wybaczcie ale za bardzo wygodny jestem na stare lata)). Wole już native.

inna sprawa jakby sie autor SoD postarał to chińczycy..angole czy francuzi tłumaczyliby tego moda z polskiego na swój język..CHCIAŁBYM TO ZOBACZYĆ I POCZYTAĆ na forum^^

..szkoda ,że autor SoD wcześniej nie zaznaczył , że zamierza wysłuchać skarg i zażaleń tylko tylko po wniesieniu opłaty. Z chęcią bym wspomógł ten projekt. Ale nic straconego..tylko nasze społeczeństwo biedne(((. Ale za polonizacje jestem gotów zapłacić))
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 25, 2009, 23:25:50 wysłana przez harryangel »
    ,, Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów,,. Stanisław Lem

Offline Mietek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #361 dnia: Kwietnia 26, 2009, 00:29:25 »
    inna sprawa jakby sie autor SoD postarał to chińczycy..angole czy francuzi tłumaczyliby tego moda z polskiego na swój język..CHCIAŁBYM TO ZOBACZYĆ I POCZYTAĆ na forum^^
    Szanowny Panie kolego, postaraj sie zrozumiec wreszcie, że moda trzeba robic bo angielsku i dopiero później można tłumaczyc. Bardzo trudno jest zrobic moda od razu po polsku (i gówniany byłby efekt). A gdyby autor tłumaczył moda od razu to pewnie zamiast obecnej wersji mielibyśmy wersje 2.0.

Offline Gocio

• Użytkownik
    « Odpowiedź #362 dnia: Kwietnia 26, 2009, 00:33:16 »
    Ja powiem wa tylko tyle, że modować tą grę z sensem da się tylko po angielsku.Więc sama w sobie jest wydana w tym języku.
    Jakby tórca miał czas na polonizacje to by było fajno. Ja tam wole by poświęcił czas na przacę nad kolkejną wersją niż zmianą języka.
    W dotychczas wypuszczonych wersjach nie zauważyłem zbyt większej ilości kwesti których niema przetłumaczonych w Nativie.
    A tą nową reszte z słownikiem mozna szybko sobie przyswoić.

Offline Elowrzud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #363 dnia: Kwietnia 26, 2009, 05:48:43 »
    1. Mam pytanie czy żeby lord szkolił sobie wojska i robił sobie garnizon w zamku trzeba mu budować budowle. Bo mi po dniu siedzenia w zamku żadnych wojsk nie robił.

Offline Tario

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #364 dnia: Kwietnia 26, 2009, 07:07:49 »
    wrzód sam sobie odpowiedziałeś(tylko w swoich rekrutują za nic)

Mietek ale to było wałkowane tyle razy i tu nie oto chodzi.

ty harry też zamotałeś bo chinole już maja przetłumaczone.

o matko to się będzie ciągnąć do powstania wersji v5 gold

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #365 dnia: Kwietnia 26, 2009, 07:30:26 »
    o matko to się będzie ciągnąć do powstania wersji v5 gold

Albo do przetłumaczenia na nasz język ojczysty;)

Ja powiem wa tylko tyle, że modować tą grę z sensem da się tylko po angielsku.Więc sama w sobie jest wydana w tym języku.
    Jakby tórca miał czas na polonizacje to by było fajno. Ja tam wole by poświęcił czas na przacę nad kolkejną wersją niż zmianą języka.
    W dotychczas wypuszczonych wersjach nie zauważyłem zbyt większej ilości kwesti których niema przetłumaczonych w Nativie.
    A tą nową reszte z słownikiem mozna szybko sobie przyswoić.

To weź sobie zagraj np. w moda po hiszpańsku? Co słownik Ci nie pomoże? No nie gadaj przecież ze słownikiem wszystko przetłumaczysz. Nie pouczaj starszych od siebie bo dla nich (i nie tylko dla nich) często gra w innym języku niż ojczysty (taka kwestia kształcenia za czasów ich młodości) jest poprostu niemożliwa z powodu barier językowych. Pisałem już co o tym sądzę kilka postów wyżej i się powtarzać nie będę.

Offline harryangel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #366 dnia: Kwietnia 26, 2009, 10:23:59 »
    cholera..uczyłbym się tego angielskiego tylko za stanu wojennego z uniwerku łódzkiego mnie relegowali i pózniej zaocznie kończyłem rusycystyke..mało tego jak mnie relegowali to do wojska poszedłem na lotnisko w Krzesinach. A rusycystyka..pewnie o tym zadecydowała miłość do pewnej pięknej rosjanki))). Kończe bo zaczynam zrzędzić na kacu((.Bywajcie.

..tak na marginesie..gdybym wiedział ,że kiedyś będę grał w M&B to może inaczej by sie to wszystko potoczyło))
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 26, 2009, 10:36:18 wysłana przez harryangel »
    ,, Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów,,. Stanisław Lem

Offline Bolo313

• Użytkownik
    • CS is everything. M&B too.
    « Odpowiedź #367 dnia: Kwietnia 26, 2009, 15:21:53 »
    Wie ktoś czemu podczas większości bitew u mnie, ja i większość moich i wroga
    żołnierzy, nie mają włosów i zarostu? W żadnym innym modzie tego nie miałem,
    a w SoD mam.
    "Jutro jest dziś, tyle że jutro."

Offline Tario

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #368 dnia: Kwietnia 26, 2009, 16:21:21 »
    Wiesz co bolo zainstaluj jeszcze raz moda + sofina packs(ze zbrojami) i powinno być dobrze (przynajmniej u mnie było)

ps usuń coś z sygnaturki bo za dużą masz(oktawian albo daed niedługo pewnie napiszą do ciebie byś zmniejszył)

Offline vonmistont

• Użytkownik
    « Odpowiedź #369 dnia: Kwietnia 26, 2009, 23:29:23 »
    Wie ktoś czemu podczas większości bitew u mnie, ja i większość moich i wroga
    żołnierzy, nie mają włosów i zarostu? W żadnym innym modzie tego nie miałem,
    a w SoD mam.
    Wiesz co bolo zainstaluj jeszcze raz moda + sofina packs(ze zbrojami) i powinno być dobrze (przynajmniej u mnie było)

ps usuń coś z sygnaturki bo za dużą masz(oktawian albo daed niedługo pewnie napiszą do ciebie byś zmniejszył)
    Zdecydowanie nie instalujcie żadnych pathy itp. Najnowsza wersja to V4.1, nic na nią nie instalujcie, chyba że w opisie V4.1 pojawi się jakiś patch. Problem z łysymi postaciami pojawiać się może w Undead Invasion. Niestety trzeba z tym żyć (i także nic nie instalować na UI ponieważ nie jest ona kompatybilna z żadną inną wersją SoD) dopuki nie wypuszczę UI do V4.5 Gold (do której jeszcze trochę czasu).

vonmistont... to przeleje na nr Twojego konta to 1000 zł. Tylko zrób tą polonizacje (...) napisałeś...,,żądania i skargi tylko po wniesieniu opłaty,,..koniec cytatu..  ok jestem gotów.
    Prośby są darmowe, szczególnie od starszego i po relegowaniu wnioskuję, że zasłużonego kolegi po tej samej uczelni ;) Z żądaniami to jest tak, jakby jałmużnik zwyzywał darczyńcę bo mu dał stówę, a jemu by się jeszcze dyszka przydała, a jak nie da to przeklęty będzie on i całe jego plemię... To się tylko wulgaryzmy na usta cisną... Nie toleruę po prostu wymuszeń rozbójniczych.
    Na subforum SoD też padło pytanie o polonizację, zacytuję fragment swojej odpowiedzi:
    Nie oczekuję tłumaczenia od tych,  "którzy (...) nie znają dobrze angielskiego, siłą rzeczy nie mogą oni przetłumaczyć moda, ani też od tych, którzy jedynie dorywczo interesują się MnB, jest jednak spora grupa ludzi, która jest aktywna na forach MnB, zna angielski, poświęca wiele czasu na pisanie w tematach związanych z MnB, zawsze jest pierwsza do komentowania (...)  ale już palcem nie kiwnie by zrobić coś pożytecznego, a tłumaczenie, z tego co się orientuję to jeden dzień pracy, jeden dzień, który ja muszę poświęcić kosztem tworzenia SoD, a nie jest to przecież moje jedyne zajęcie".
    I jeszcze:
    "Być może zrobie w końcu tłumaczenie po wypuszczeniu V4.5 Gold, która będzie ostatnią wersją moda przed V5 (a jako że prace nad V5 potrwają długo, to będę miał świadomość, że nie będę musiał co chwilę tłumaczyć od nowa). Jest jednak duże prawdopodobieństwo, że wcale moda nie przetłumaczę. (...) Pozostaje mieć jednak nadzieję, że ktoś wreszcie spolszczy SoD, bo będę naprawdę bardzo, ale to bardzo zawiedziony jeśli nie otrzymam pomocy nawet w tak prostej sprawie i będę to musiał zrobić sam."
    Chcę ten temat zakończyć. I przypominam:
    "Wystarczy, że odpalisz SoD po angielsku, sprawdzisz które opcje przy wyborze postaci chcesz wziąć (chodzi jedynie o wybór kraju i religii), a następnie już na spolszczeniu wybierzesz te same w kolejności opcje. Reszta spolszczenia może być nie w pełni kompatybilna ale większych problemów być nie powinno, a i ilość tekstu, który dodaje SoD nie jest powalająca. Głównie dialogi rady królewskiej i zdarzenia losowe, trochę innych dialogów, ale naprawdę niedużo i myślę, że można się generalnie w wielu przypadkach domyślić o co chodzi, a w innych skorzystać ze słownika (raz czy drugi, a później już na pamięć)." Zdarzeńa losowe nie są częste, dialogi np kanclerza/chancellora to też raczej intuicyjna sprawa. Pierwsze dwie godziny może trzeba będzie ze słownikiem, jeśli na prawdę z tym angielskim to ni w ząb, ale później to już z górki.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #370 dnia: Kwietnia 27, 2009, 01:06:35 »
    tłumaczenie, z tego co się orientuję to jeden dzień pracy, jeden dzień, który ja muszę poświęcić kosztem tworzenia SoD, a nie jest to przecież moje jedyne zajęcie".

Jeden dzień? Jaaaaasne. Specjalnie sprawdziłem ile mod dodaje/zmienia tekstu i jest to robota na dobrych kilka dni. Dla kogoś, kto wie, jak się do tego zabrać i robił to już niejeden raz, bo osobie kiepsko w temacie siedzącej może to zająć nawet tygodnie. Był tu już taki jeden napaleniec, który myślał, że to lekka i przyjemna robota, pikuś, i że skończy w góra kilka dni. I słuch po nim zaginął.

Ponadto samo tłumaczenie to tylko część pracy, trzeba przede wszystkim nowe teksty przerzucić do starego spolszczenia i wyszukać zmian. Jeśli ktoś nie wie jak się do tego zabrać, to właśnie tutaj straci najwięcej czasu.

Pisałeś coś o Francuzie, który skończył tłumaczenie w jeden dzień. Nie wziąłeś jednak pod uwagę, że 1) tłumaczył on już Lords and Realms, a z tego co się orientuję, to trochę te mody mają wspólnego i nieco tekstów wtedy odpada. 2) zapewne miał już albo część, albo nawet całe tłumaczenie przygotowane (choćby dla siebie), ale dopiero po uzyskaniu od Ciebie zgody opublikował je. Zrobienie bowiem takiego tłumaczenia w jeden dzień, jest niewykonalne. Nawet gdyby siedzieć przy tym te całe 24h, to nie wiem, czy by się zdążyło. Gdyby to była taka prosta sprawa, to dział nieoficjalnych tłumaczeń M&B byłby wypełniony kompletnymi tłumaczeniami, a każdy mod miałby kilka wersji językowych.

Z chęcią zrobiłbym Ci to spolszczenie, nawet się za to już zabierałem i część miałem przetłumaczone, jednak właśnie nie mam niestety tych kilku wolnych dni... Może jednak znajdę kiedyś chwilę i przynajmniej przygotuję pliki, by potencjalny tłumacz miał już do roboty tylko samo tłumaczenie i nie tracił czasu na szukanie różnic w plikach.

Offline Professios

• Użytkownik
    « Odpowiedź #371 dnia: Kwietnia 27, 2009, 08:55:19 »
    Ehhmm przeczytałem calusieeeeniutki wątek :) i hyhy nie bede sie mieszał do dyskusji tu toczonych poniewaz wszystko już chyba w nich zostalo poruszone :P

Za to powiem coś od siebie:
    -po pierwsze primo muszę po prostu MUSZĘ pochwalić prace autora... nie dość że zdziałał mod który mnie osobiście bardzo pasuje to jeszcze zrobił to dla przyjemności innych (wiem wiem zaczynał dla siebie) to jeszcze widząc zmiany jestem przerażony ilością czasu jaką musiał poświęcić (a każdy wie ile przeciętny człowiek ma czasu na przyjemności w życiu)  WIĘC powiem tylko dziękuje !
    -po drugie... inwazja ! hyhyhyhy powiem to inaczej INWAZJA! dzięki wam forumowicze że za bardzo nie opisywaliście dokładnie jak wygląda ta inwazja w tym modziku heh przeżyć to samemu to naprawde wielka rzecz. Otóż gram sobie gram... "zmolestowałem" Khergit Khanate, rozbudowałem swoje (zdobyczne na nich) włości i zabrałem się za Rhodocków... nie wiedząc kiedy pokonałem ich na spółke z Swadianami (tzn oni 3-4 zamki ja reszte) i patrze a tu dzień 360 mówie ups i rozpocząłem poważniejsze przygotowania. Ledwo mi starcza na żołd dla garnizonów i swojej armii (dla siebie zostawiłem jeden zamek i wsio miasta lordowie mają reszte)
    I nadszedł dzień 365 czekam... i nic... yyy mysle sobie moze to rok przestępny :P i jutro bedzie? heh czekam dzień iii.... nic oO hhmmm już mialem na forum czytać a tu nagle dzień 367 i buch mam zamek w oblężeniu a wojne tylko z "Ekspedycją"... ahhh jakże sie ucieszyłem nie mogąc się doczekać rozróby... zebrałem śmietanke najlepszych Antariańskich "masakratorów" i hajda... dotarłem w pobliże obleganego zamku i łubudu nagle HALT hehe patrze a tu z 4-6 lordów (centurionów) mnie trzyma więc krzyknąłem tylko CHARGEEEE. Heh jak zwykle zatrzymalem swoich dzielnych wojaków juz w trakcie bitwy i pędzę co sił żeby przed zwarciem sie zbrojnych wytłuc wrażych dowódców iiii... niespodzianka moja szarża została brutalnie przerwana ominięciem mojej lancy (230cm) i ciosem miecza zadającym mi 50 a w momencie zawracania mojego zwrotnego konika buch dostalem oszczepem w plecy i eee no tak wyjscie z bitwy i load game :)
    Juz wystraszony jeszcze raz rozgrywam bitwe i nie mogąc się powstrzymać lece sam znów rozprawić się z dowódzctwem... a tu niespodzianka przebiłem się przez wrogie oddziały i błyskawicznie wykończyłem zarówno dowódców jak i 1 fale wojów (gram na 100 ludzi podczas bitwy a bitwa byla 800 na moich 150 wiec dysproporcja niewielka) później to juz tylko z pomocą moich dzielnych antarian wykończyłem reszte. Po skończonej bitwie zerknąłem na bilans strat i... oniemiałem po mojej stronie 3 killed 8 wounded po stronie wroga hyhyhy... No to myśle sobie qrde jak tak dalej pojdzie to rozpyle całą tą inwazje w jednej bitwie (taaaa)
    Podbudowany zwycięstwem bez chwili wachania pobiegłem w kierunku obleganego zamku i... tylko migła mi czerwona szarańcza gdy ochłonąłem i spojrzałem na ekran oczom mym ukazała się statystyka 140 pare moich antaryjskich supermanów przeciw.... ooooooooo qrde 10 000 z groszem z obawami kliknalem poczatek bitwy żeby obakac co to będzie heh no i było. Dysproporcja taka że na mapce byłem ja i moich 6 (SZEŚCIU) wojaków a wrogów? 100 qrde no równe 100 hehehehe nie bede opisywał co się ze mną stało.

Teraz dodam tylko 2 kwestie. Jak wyglądało wasze spotkanie (pierwsze) z inwazją ? Też takie? A może byliście bardziej przygotowani? (mniej?)  Jako początkujący rycerzyk :) gram na poziomie trudności 30% a czytając wypowiedzi innych grających na poziomie 75% i wiecej myślę sobie że nie da rady bez zmiany dany inwazji.
    Czy inwazja jest w "jednym miejscu"? Cała wroga armia pojawia sie w jednym miejscu? Bardzo podoba mi się ta inwazja gdyż daje naprawde niezłego kopa i trza sie nagimnastykować żeby podołać ale wydaje mi się że najlepiej było by gdyby siły inwazyjne pojawiały sie w 2-3 miejscach wtedy wszyscy równo zagrożeni by byli a w sytuacji gdy gracz przed inwazją podbił wszystko byloby to dla niego większe zagrożenie ( w 2-3 miejscach na raz nie można być a lordowie sami nie obronią naszych włości)

Oki gram w ten mod jakiś czas i jeszcze mam zamiar pograć wiec jesli przyuważę że jakiś błąd jest lub wpadnie mi do głowy pomysł na poprawe czegoś nie omieszkam podzielić sie tym z wami i z autorem.

Ps. Sorki za tak obszerny post i jeszcze raz podziękowania dla vonmistont-a za bardzo dobry mod.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 27, 2009, 08:57:11 wysłana przez Professios »

Offline witcher222

• Użytkownik
    • XD
    « Odpowiedź #372 dnia: Kwietnia 27, 2009, 10:45:48 »
    Fajny post :)
    Inwazje pojawiają się w tym samym dniu niestety, ale zawsze gdzie indziej,
    dla przetestowania moda grałem na kodach i zrobiłem aby inwazja była w drugim dniu.
    Inwazja pojawia się w innym miejscu, w moim przypadku u Rhodoków lub u Vaegirów.
    Wziąłem kod na kase, i zaproponowałem królowi inwazji pokój. Trochę drogi 100000 denarów!!
    Dołączyłem się do nich. Chciałem zrobić questa, wykonałem zlecenie, tylko że nie mogę wrócić do zleceniodawcy, bo tu każdy lord nazywa się centurion.
    Ale ogólnie bardzo fajny mod, mi tam nie przeszkadza że jest po angielsku.
    Zapoznaj się z zasadami zamieszczania sygnatur. - proud

Offline Professios

• Użytkownik
    « Odpowiedź #373 dnia: Kwietnia 27, 2009, 15:20:47 »
    Hhmm co do pokoju z ekspedycją to ja miałem tak że przed upływem tych 365 dni Ekspedycja zawarła pokój z wszystkimi nacjami poza Khergit natomiast w dniu inwazji od razu wypowiedzieli wojne wszystkim nawet rhodokom którzy byli już wspomnieniem :)

Offline Bolo313

• Użytkownik
    • CS is everything. M&B too.
    « Odpowiedź #374 dnia: Kwietnia 27, 2009, 18:53:43 »
    Von Mistont, mam do ciebie pytanie.
    Otóż znalazłem na mbrepository taki plik "Sword Of Damocles - Variant Auxiliarii", został wrzucony 3 kwietnia.
    I jeszcze znalazłem taki plik "Sword Of Damocles - Auxilarii v1.6 (text files only)", został wrzucony 26 kwietnia.
    O co w tym chodzi?

A i jeszcze znalazłem mod "The Age of Warlords Knights and Warriors" gdzie są podziękowania dla ciebie.
    Ten mod chyba opowiada o Adenianiach. (nie wiem dokładnie bo właśnie go pobieram).
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 27, 2009, 20:08:16 wysłana przez Bolo313 »
    "Jutro jest dziś, tyle że jutro."