Poczekałaś chwilę, a Annabel przyniosła śniadanie - sałatkę warzywną i chleb posmarowany lekkim serem. Nalałaś Wam picia, a dziewczyna stanęła obok Ciebie i zaczęła opowiadać.
- Cóż, głównie to ludzie teraz gadają o wojsku, które zaczęło falami przypływam do Nowego Vordon. Podobno Dyrektor ma ściągnąć cały Legion profesjonalnego wojska, aby zaatakować Ligę Elynów i ją zmieść z powierzchni ziemi... co tam jeszcze. No cóż, jak to wśród ludzi - a tu ktoś na lewo spyl rozprowadza wśród pijaczków, a tu ktoś kogoś okradł. Ale... co do takich ciekawszych, to słyszałam ostatnio od starej Nowaranny, że gdzieś pod wschodnim murem, w biedniejszej dzielnicy dziwne cyrki się dzieją. Ludzi znajdują zabitych w bardzo dziwny sposób, uwieszonych do góry nogami i z żyłami podciętymi, różnych ekscesach.
Notatka zaś brzmiało następująco.
No i mi przysłali...
Trochę mi zajęło przekopywanie tych notatek, ale udało mi się dotrzeć do kilku ciekawych informacji. W drodze przesłuchania, jeden z zatrzymanych wyjawił Inkwizytorom położenie swego rodzaju ukrytej kaplicy, w której Ci odprawiają swoje bluźniercze rytuały. Inkwizytorzy, zgodnie z wytycznymi tegoż, udali się w okolice wsi Uhai (położonej nieopodal Sashatele, gdzie heretyka ujęto i przesłuchiwano), do tamtejszego opuszczonego kościółka. Udało im się odkryć wydrążony tunel pod ołtarzem. Weszli tam, jednak nie zastali rezydentów - jedynie dowody ich obecności. Skrupulatnie wykute w skale groty podziemne były podobno nadwyraz rozległe - a najciekawsze odnaleziono w centralnej, największej. W centrum znajdowała się skalna płyta na podwyższeniu kilkunastu schodków, na którą przez wydrążoną w suficie dziurę padały promienie wówczas księżyca. Skalny stół, schody i okolice pokryte były zaschniętą krwią, a wszędzie czuć było swąd truchła. Oprócz tego, w grotach odnaleziono kości ludzkie i zwierzęce, a także własnoręcznie robione narzędzia kultu - flagi z dziwnymi znakami, statuetki prawdopodobnie bóstw o tajemniczo wyglądającej... ludzkiej posturze.
Muszę się z tym wszystkim przespać... i połączyć wątki.