Ostatnimi daniami sporo się zainteresowałem Holdfastem i już mam wrażenie, że nie ma się co zbytnio jarać brak pokazu walki może być spowodowane tym, że jest ona tak skopana i jakby ktoś to zobaczył od razu by się zniechęcił. Osoby które chcą się pobawić w rekonstrukcje są w małej części i uważam to za cud, aby ta gra miała utrzymywać graczy na tyle lat co MB, kiedy ja zaczynałem też się jarałem wszystkim co tam było kule armatnie latające obok mojej mordy, świst kul które uderzają w ludzi obok, jeżdżąca jak powalona kawaleria, która niszczyła co się rusza i dopiero po 2 miesiącach mi się to znudziło więc postawiłem na jaranie się super systemem walki mało realistycznym, ale jakże dobrze działający, odkrywanie to nowszych błędów gry które pozwalają na jeszcze bardziej skillowa walkę. Fakt, że kawaleria nie będzie zrobiona od początku już mi coś mówi, że oni po prostu nie potrafią jej z balansować do piechoty tak jak to ma miejsce na NW. Częstym argumentem niby mającym zachęcić mnie do zakupu tego są bitwy morskie tsaaa już widzę abordaż na tym do tego ciekawi mnie jak duże będą serwery akurat Vtz nie zgodzę się z tobą, że na NW to wypada słabo nie wyobrażam sobie dowodzenia taką ilością osób jak występowały w tamtych czasach no chyba, że ta gra ma polegać na tym, aby sobie podejść do przeciwnika pomodlić się, żeby kula go zabiła i dalej się modlić by samemu nie dostać co jest nudne jak flaki z olejem. Chciałbym dostać coś co pozwoli mi bawić się tak dobrze jak na NW a wątpię, że Holdfast mi tego dostarczy. Zobaczcie jaki serwer zawsze ma graczy na którym ludzie grają po kilka h dziennie Groupfighting_serwer wszystkie turnieje które napędzają cała społeczność. Co do argumentu "no, ale simuś zobacz jakie pułki tam się przenoszą" to sobie zobaczcie na co oni się nie przenosili ^^ to są osoby które czekają na coś co wypali by na wszelki wypadek na samym starcie już zagarnąć sobie scenę, bo szczerze wątpię, że 17e idzie sobie tak pobiegać w kolumnach. Bannerlord wyjdzie i nawet jak będzie nie wypałem to zniszczy Holdfasta no bo kto go nie kupi? Co daje już im budżetową przewagę i możliwość pracy, żeby zmienić ten nie wypał w coś dobrego (nawet w najbardziej pesymistycznej sytuacji BL wygrywa...).
A i lepsza grafika też mnie nie zachęca, dla grafiki odpalam sobie inne gry niż MB. Btw. NW na wysokich ustawieniach wyłączając ciemnie obrazu wygląda podobnie do HF.