Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Komiks europejski  (Przeczytany 4487 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline huth

• Piwa: 451
    Komiks europejski
    « dnia: Stycznia 10, 2017, 22:00:43 »
    Zakładam ten wątek, bo musi taki być. No.
    Idźcie z tymi superbohaterami z Ameryki(tak wiem, że jest włoski Batman...)

Czytam/oglądam Thorgala, na razie 17 zeszyt... Genialne to jest, jak komiksowy Władca Pierścieni, ale trochę dopieprzony, no bo w końcu to nieanglosaskie jest :)

Pytanie, co oprócz thorgala, tin tina czy Kajko i kokosza jest jeszcze takie dobre...

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Komiks europejski
    « Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 11, 2017, 00:57:16 »
    Nic nie jest równie dobre jak Thorgal, bo Thorgal jest najlepszy.
    Ale polecam też Ekspedycję: Bogów z kosmosu, jak się lubi takie w sumie sci-fi oparte na wymysłach takiego pana o imieniu na E. Z tego co pamiętam, można kupić wydanie "kolekcjonerskie" z wszystkimi tomami na raz za niecałe 70 złotych.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 11, 2017, 04:14:07 wysłana przez Lew »

Offline huth

« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 11, 2017, 21:03:47 »
    W ogóle to na koniec/początek roku sporo zestawień i rankingów komiksów się pojawiło i niesamowite jakie teraz ambitne rzeczy wychodzą, w ogóle nie miałem pojęcia. Tylko kurczę jak się nie kupi, to ciężko z dostępnością, chyba że zna się jakichś entuzjastów... Nie to co książki, które po pół roku od premiery są już w bibliotece.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 11, 2017, 21:31:27 »
    Rosiński jest genialnym rysownikiem, tak szybko mu się nie dorówna.
    AIS - naturalnie daję radę - co się stało z tym uniwersum? Przestało być modne?

Znalazłem ostatnio jedną rzecz, bardzo dobrze podsumowując ten szał na Denikena itp., czy ktoś to jeszcze pamięta jakie to było popularne?

Syn gwiazd... dziecko wikingów i UFO...
    (click to show/hide)

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 12, 2017, 06:16:34 »
    Rob Zombie jest zdrowo szurnięty Octavianie :D
    Wystarczy obejrzeć jego Halloween 2 (chociaż remake Halloween wyszedł mu całkiem okej... ale i tak jest szurnięty), żeby się o tym przekonać.

Offline huth

« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 12, 2017, 18:23:19 »
    E, Rob jest spoko. W każdym razie fajna ta piosenka, muszę obczaić płytę.

Btw horroru, to rozwalił mnie zeszyt thorgala 'Alinoe', że aż taka rozpiętość gatunkowa jest w tej serii... W sumie to te baśniowo-fantasy i obyczajowe wątki jak dotąd najbardziej mi sie podobały, bo sci-fi jest tu takie no... Daft Punkowe :P I właśnie danikenowskie*. Wątki wykorzystujące historyczne inspiracje na użytek składania świata jakoś takie mało ambitne, znacznie lepiej jak jest fantastyczny zlep własnych pomysłów i nie do końca określonych inspiracji. Choć elementy starożytne wrzucone do pseudośredniowiecznego świata uwielbiam, typu Rzymianie vs wikingowie. Takie to popowe, bo rzecz jasna bardzo podobny koncepcyjnie jest np. widok celtów w hellenistycznym Egipcie, co jest całkowicie wierne historycznie, ale w ogóle nie 'cool'.
    Najlepsze jest to, że bohaterowie potrafią tyle przeżyć i żadnego siwego włosa nie mają :D
    Aha, wspomniałem o mocno nierealistycznym podkręceniu seksualności damskiej w tym niby realistycznym komiksie? :P Choć w sumie w porównaniu do komiksów o superbohater(k)ach w lateksie, to jest lajtowo...

* Octavian, to jest nadal popularne, główna marka Ubisoftu na tym jedzie przecież - Assassin's Creed. Tylko, że w AC jest to wybitnie na siłę i słabe, byle uciec od skojarzeń z fantasy, by było pseudo sci-fi i nowocześnie... Na polskim gruncie kilka lat temu był Pan Lodowego Ogrodu, podobnie ugruntowanie fabuły na danikenie psuje efekt i w ogóle sens. W Thorgalu też to jest takie naciągane trochę, ale chociaż od razu wiadomo o co chodzi i w dodatku jest to wymieszane ze wszystkim innym, to jakoś daje radę, nie ma tego, że nagle pojawia sie nadrzędna siła i dzięki temu fabuła jest uratowana - a właśnie, że nie jest, bo to droga na skróty. Taki danikenowski konstrukt, to można akceptować tylko w jakiejś wielkiej skali, z rozbudowanym tłem kosmicznym, jako spójna geneza, coś jak u Lovecrafta, może też Gwiezdne Wrota, choć aż tak tego nie znam dobrze.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 12, 2017, 18:50:32 wysłana przez huth »

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 14, 2017, 17:07:36 »

(click to show/hide)

Zaraz, zaraz - kiedyś to był szał - jak zauważył RoB Zombie, jeśli nie wydupcyło cię UFO to w ogóle lepiej było się nie odzywać.
    Gdzie się podziali się ci wszyscy ludzie?

AIDS z planety DES! To był dopiero klimat! To wszystko było strasznie, strasznie serio.
    Fabuła Thorgala miała dla mnie jakiś sens gdzieś do Łuczników, potem już się to robi głupie, a najlepszy komiks Rosińskiego to dla mnie Szinkiel.

(click to show/hide)

« Ostatnia zmiana: Stycznia 28, 2017, 16:26:41 wysłana przez Octavian »

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #7 dnia: Lutego 04, 2017, 14:50:31 »
    Ciutek wolno idzie dyskusja w temacie.
    Nie to żebym narzekał...
    Kroniki Czarnego Księżyca - taka fajna ciekawostka jest jeszcze.
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Dla mnie obłędna sprawa, po prostu absolutna rewelacja -  Olivier Ledroit

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #8 dnia: Lutego 04, 2017, 15:39:09 »
    Czy komiks ma coś spólnego z grą o tym samym tytule? Grałam w to namiętnie jakoś tak przed wojną jeszcze
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline huth

« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 05, 2017, 16:14:15 »
    Kroniki czarnego księżyca akurat poznałem dużo wcześniej, jest to mistrzostwo fantastyki jak dla mnie, żeby wziąć różne typowe motywy, zmieszać to, podrasować, oszlifować i ekstrapolować na gigantyczną skalę, tworząc jak dla mnie super bogaty świat, gdzie wszystko jest totalne: wojna, bohaterowie, lokacje. Szkoda tylko, że narysowane jest to tak trochę na szybkensie, mogłoby być ładniejsze :P
    Hmm choć całkiem możliwe, że podoba mi się to ze względu na ciekawe wykorzystanie symboli chrześcijańskich i bardzo mocny gotyk.

A o co chodzi z tym Immortelem? Kiedyś to oglądałem, chyba nie do końca, w każdym razie niewiele skumałem podczas seansu i zupełnie mi to wyparowało z głowy :P

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #10 dnia: Lutego 06, 2017, 08:33:32 »
    No właśnie ja też nie wiem o co chodzi z tym komiksem. Wiem, że należy o tym wspomnieć - Enki Bilal narysował komiks, ale dlaczego?
    To właśnie nigdy nie było dla mnie jasne.

Kreska w Kronikach mi odpowiada, ale dopóki rysował to Olivier Ledroit, reszta nie poradziła sobie z tą konwencją.
    Naturalnie najpierw był komiks, a potem była gra, która mnie jakoś nie porwała. Może za późno po nią sięgnąłem, miałem już wtedy za sobą pamiętną serią Warhammera, która jest dla mnie ideałem w tego typu sprawach. To znaczy połączenia strategii z fabułą.

No cóż, przydałoby się mimo wszystko powiedzieć coś na temat tego co dzieje się aktualnie, ja niestety nie jestem na bieżąco.

Offline huth

« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 06, 2017, 09:37:53 »
    A to ja tylko te od ledroita znam, bo to było dostępne w internetach.. ale poszukam jeszcze resztę, choć to takie mało poważne jest i w sumie to chyba szkoda mi na to czasu :P

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #12 dnia: Lutego 06, 2017, 17:27:59 »
    A o Kaście Metabaronów może ktoś coś powiedzieć? Bo się zastanawiam, czy warto na to wydawać pieniądze, a jedyne co w sumie o tym wiem, to że za historię odpowiadał Jodorowsky, ten od Świętej Góry (swoją drogą, jeden z dziwniejszych filmów jaki widziałem :P).

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 07, 2017, 21:51:59 »
    A o Kaście Metabaronów może ktoś coś powiedzieć? Bo się zastanawiam, czy warto na to wydawać pieniądze, a jedyne co w sumie o tym wiem, to że za historię odpowiadał Jodorowsky, ten od Świętej Góry (swoją drogą, jeden z dziwniejszych filmów jaki widziałem :P).
    No najwyraźniej -  NIE

Polecam odnośnie komiksowego motywu robotów.

------->
    (click to show/hide)

Offline huth

« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 16, 2017, 14:09:46 »
    Trochę mnie zdziwiło, że Rosiński zmienił w późnych Thorgalach styl z takiego typowego komiksowego (kontur, cienie tuszem i potem kolor) na jakieś malarstwo. Nie wiem co to jest, czasem wygląda jak pastel, ale ciekawe, choć jakoś wolę ten klasyczny styl. Postaci wychodzą jakoś gorzej namalowane. Nie mówiąc o utracie szczegółowości i detali. Natomiast tła, spójność barw robi wrażenie, tu jest piękne.
    Udało mi się przeczytać 30 tomów. Do 29 pisał Van Hamme i bardzo ładnie zakończył trzeba przyznać. Ciekawe teraz co inni wymyślili.