Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [NW][12pp] Pułk 12. Piechoty Xięstwa Warszawskiego  (Przeczytany 45693 razy)

Opis tematu: Inaczej zwany Czwartym Pułkiem Legii Poznańskiej // Najstarszy polski pułk.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Łukasiewicz

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: [NW][12pp]12. Pułk Piechoty Księstwa Warszawskiego
    « Odpowiedź #90 dnia: Stycznia 18, 2017, 15:52:35 »
    Z tego co mi wiadomo, to sam się wywaliłeś :D
    To źle ci wiadomo.

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #91 dnia: Stycznia 18, 2017, 16:18:23 »
      Po pierwsze to tylko gra. Jak ktoś chce, to sobie robi własny pułk, a jak mu się znudzi to idzie pograć gdzie indziej. Dlaczego? Bo to ma mu sprawiać przyjemność.
      Dowodzenie jest fajniejsze niż granie w linii, dlatego, wielu graczy po prostu tworzy własne pułki. Gdzie sami ustalają swoje zasady. Oczywiście, zawsze znajdą się osoby, które będą się rozpisywać o walorach zjednoczenia. Oczywiście na zasadzie "mam dla was fajną propozycję pokoju. Poddajcie się xD". A nawet jeśli nie, to kierując się jakimiś egoistycznymi przesłankami.
       Poza tym, to trzeba zrozumieć, że nigdy nie jest tak, aby każdy się z każdym dogadał. Dlatego istnienie różnych pułków, różnie podchodzących do gry z różnymi ludźmi, ma tą zaletę, że każdy znajdzie coś dla siebie. Jedni chcą sobie pograć dla jaj inni podchodzą do tego poważniej. Jak Ci pierwsi się jeszcze zorganizują w jakąś lekką piechotę czy kawalerię, to tych drugich często żółć zalewa, że "hurr durr głupie trolle nie chcą się rozpaść".
       Dlatego lepszych jest 10 słabszych pułków niż jeden silny, ale na siłę. Ludzie muszą się lubić, grać ze sobą i ma im to sprawiać przyjemność a nie na zasadzie "podbijemy świat", bo świata nie podbijecie, to jest gra.

Offline simskil

• Użytkownik
    • Piwa: 110
    « Odpowiedź #92 dnia: Stycznia 18, 2017, 17:32:01 »
    Spotkałem masę graczy którzy wola biegać i zabijać niż dowodzić, więc nie wiem o czym ty mówisz. Nie wiem jakie niby pułki piechoty czepiały się kawalerii czy wolty przecież to nawet nie ma jak z sobą konkurować.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 18, 2017, 17:43:38 wysłana przez simskil »

Offline Stasiulek

• Użytkownik
    • Piwa: 88
    • 2002 <3
      • Kanał Yt
    « Odpowiedź #93 dnia: Stycznia 18, 2017, 21:22:09 »
    Pozwolę sobie wziąć od Eltarka:
    'Pięknie powiedziane. Kończymy w tym miejscu wszelką dyskusję.'

Edit:
    Z dzisiejszego eventu:
    (click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 18, 2017, 22:04:59 wysłana przez Stasiulek2002 »
    (click to show/hide)

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #94 dnia: Stycznia 18, 2017, 23:17:52 »
    Spotkałem masę graczy którzy wola biegać i zabijać niż dowodzić, więc nie wiem o czym ty mówisz. Nie wiem jakie niby pułki piechoty czepiały się kawalerii czy wolty przecież to nawet nie ma jak z sobą konkurować.

Myśl o dowodzeniu, zaczerpnąłem od Herleva. I podpisałem się pod tym. Dowodzenie, jest po prostu ciekawsze. Herlev ujął to bardziej dobitnie, ale z tego względu, że minęło bardzo dużo czasu, a i poglądy w tej kwestii miał bardziej dosadne, no to pomińmy. Ogólnie jednak można powiedzieć, że jeśli ktoś tworzy pułk i wdraża jakąś tam swoją wizję, to często bawi się lepiej niż gdyby siedział u kogoś. A więc opłaca się to tej osobie. Oczywiście, spoglądam na to, jako ktoś kto już nie gra aktywnie. Gdy ktoś tkwi w środku tej maszynki, oddaje swój czas i energię dla jakiegoś pułku, a nagle jakiś gość egoistycznie robi coś swojego, co tak właściwie nie ma większych szans na przetrwanie pół roku, no to może to zaboleć. Pojawia się wtedy pytanie o sens psucia komuś roboty, skoro samemu w dłuższej perspektywie nic się nie będzie z tego miało. Ot, można takiej osobie zarzucić, że znajdziesz paru Januszy, co gorsza, pewnie to będą nasi Janusze (xD) z pułku, narobisz fermentu a potem RQ.  No ale dla tej osoby, to może być fajna przygoda z NW, odkrycie go na nowo, dostrzeżenie nowych aspektów. Naprawdę fajna zabawa. Mimo wszystko bardziej wciągająca niż stanie w linii na większej bitwie (co innego mecze). Dlatego nie dziwię się i dziś będąc z boku, takim osobom nie mogę niczego zarzucić. No ale rozumiem rację drugiej strony, bo pamiętam jak takie działanie irytowało, zwłaszcza gdy odchodziły fajne osoby " bo to jest mój kolega, muszę go wesprzeć, ale jak się rozpadnie, to bym wrócił ok?".
       Z tą kawalerią i czepianiem się to stare dzieje. Datowane na rok w którym miał nastąpić koniec świata. Raczej nie chodziło o względy konkurowania, ale potencjalnych rekrutów, kontakty z innymi pułkami międzynarodowymi, ogólny prestiż. Podejście do gry także. A, że kawaleria nie wymaga wielkiej liczby graczy ani dyscypliny, to pułki które patrzyły na inne grupy, przez pryzmat właśnie dyscypliny, "powagi", spoglądały na bardziej wesołe towarzystwo z pewną dozą odrazy. Nie chce odgrzać w tym momencie kolejnego sporu, ale podsumowanie jest takie, że w tamtym okresie, jak nigdy każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Różne pułki, różne podejście, różne jednostki. Fajnie? Fajnie.

Co do konkurowania ze sobą, były okresy gdy nie było lig, a pułki były bardziej nastawione na większe LB niż 1v1 czy gfy. Wtedy gdy te dwa pułki znalazły się na jednej liniówce, można było wyczuć nutę konkurencji. Dodatkowo pułk kawalerii, mógł mieć dobrych graczy także na bagnety. Harnaś gdy był w 1ps, był bardzo mocny. Garond czy Makos z 14pk. Dość powiedzieć, że 14pk ograło 59th w finale tego turnieju 10v10, po drodze eliminując 45e. A nie jest wielką tajemnicą, że "gdy gra się z którymś z pułków z IVe to się gra z IVe" - bodajże to słowa Donalda z 92ndu. 

PS.
    Jakby z Warbanda był hajs, inaczej bym śpiewał. To fakt. Dziś wiele gier staje się e-sportem. No ale Warband się do nich nie zalicza, możliwe, że Bannerlord coś zmieni o ile zakupi go dostateczna liczba osób.

« Ostatnia zmiana: Stycznia 18, 2017, 23:30:53 wysłana przez Warder »

Offline Vortx

• Użytkownik
    • Piwa: 23
    « Odpowiedź #95 dnia: Stycznia 19, 2017, 00:13:21 »
    Tworzenie superpułków nigdy nie wypali:
    1. Każdy chce być niezależny.
    2. Dowodzenie > wykonywanie rozkazów.
    3. Ludzie na polskiej scenie nigdy nie będą sobą zgodni.
    4. Duży pułk nie ma szans przetrwania. Im więcej ludzi - tym gorzej.
    5. Mówi to weteran sceny, za dużo już widziałem w NW i takie idee są raczej utopijne.

Offline Łukasiewicz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #96 dnia: Stycznia 19, 2017, 10:04:17 »

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #97 dnia: Stycznia 19, 2017, 11:46:20 »
    PS.
    Jakby z Warbanda był hajs, inaczej bym śpiewał.

Przecież jest. Może nie regularny, ale jednak trwa teraz WPL, gdzie nagrodą główną jest 4-cyfrowa liczba dolarów ;)
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 19, 2017, 12:03:36 wysłana przez Dyktator »
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Baldwin

• Użytkownik
    • Piwa: 203
    « Odpowiedź #98 dnia: Stycznia 19, 2017, 21:16:21 »
    Niech się zrzucą na NW, inaczej pogadamy Dykciu.
    https://youtu.be/WKfo9naU2Nw
    Uh, I'ma make sure they remember me
    'Cause I walk around with lot of enemies

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #99 dnia: Stycznia 19, 2017, 23:16:04 »
    Przecież jest. Może nie regularny, ale jednak trwa teraz WPL, gdzie nagrodą główną jest 4-cyfrowa liczba dolarów ;)

O tym nie wiedziałem. Mimo wszystko, do tej pory były koszulki i to jak już coś było. W porównaniu z CSem, to dość mizerne nagrody były, tak jakby porównywać ligę kazachstańską do angielskiej.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #100 dnia: Stycznia 20, 2017, 00:59:02 »
    Niech się zrzucą na NW, inaczej pogadamy Dykciu.

Pisz do Amerykanów xd Tam wcześniej jeden sponsor im się wycofał, oczekując Bannerlorda, ale ma do przeznaczenia chyba 10 000 $ jeszcze.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Łukasiewicz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #101 dnia: Stycznia 20, 2017, 09:57:58 »
    Pisz do Amerykanów xd Tam wcześniej jeden sponsor im się wycofał, oczekując Bannerlorda, ale ma do przeznaczenia chyba 10 000 $ jeszcze.
    Mi się kiedyś obiło o uszy że kiedyś w NWGFC takie mistrzostwa Gf w Napoleonic wars było do wygrania po 100 $ na głowe, a w drużynie jest 5 osób.

Offline Vortx

• Użytkownik
    • Piwa: 23
    « Odpowiedź #102 dnia: Stycznia 20, 2017, 18:25:51 »
    Mi się kiedyś obiło o uszy że kiedyś w NWGFC takie mistrzostwa Gf w Napoleonic wars było do wygrania po 100 $ na głowe, a w drużynie jest 5 osób.
    Nagrody zawsze sponsorowane były przez organizatorów, czyli po prostu graczy. Na NWWC 2016 sponsorami byli Cazasar i Rommel, a to są chłopaki 18-20 lat i nie sądzę, żeby jakoś nadzwyczajnie wykosztowywali się na nagrody. W sumie to nie wiadomo mi jakie były nagrody (o ile w ogóle były) ale na pewno suma ich nie przekroczyła 100€.

Offline Łukasiewicz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #103 dnia: Stycznia 20, 2017, 21:00:58 »
    Nagrody zawsze sponsorowane były przez organizatorów, czyli po prostu graczy. Na NWWC 2016 sponsorami byli Cazasar i Rommel, a to są chłopaki 18-20 lat i nie sądzę, żeby jakoś nadzwyczajnie wykosztowywali się na nagrody. W sumie to nie wiadomo mi jakie były nagrody (o ile w ogóle były) ale na pewno suma ich nie przekroczyła 100€.
    Tak, tyle że ja powiedziałem że mi się obiło o uszy.

Offline Stasiulek

• Użytkownik
    • Piwa: 88
    • 2002 <3
      • Kanał Yt
    Odp: [NW][12pp]12. Pułk Piechoty Xięstwa Warszawskiego
    « Odpowiedź #104 dnia: Stycznia 21, 2017, 15:00:17 »
    Minor additions...
    (click to show/hide)