Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [NW][12pp] Pułk 12. Piechoty Xięstwa Warszawskiego  (Przeczytany 45656 razy)

Opis tematu: Inaczej zwany Czwartym Pułkiem Legii Poznańskiej // Najstarszy polski pułk.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Stasiulek

• Użytkownik
    • Piwa: 88
    • 2002 <3
      • Kanał Yt
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: [NW][12pp]12. Pułk Piechoty Księstwa Warszawskiego
    « Odpowiedź #45 dnia: Stycznia 15, 2017, 23:35:23 »
    Zależy od regimentu. U Heinricha graliśmy kiedyś z 75th. Byli bardzo nastawieni na ostrzał i na sposób poruszania się. Mowa tutaj o przerwach. Myśmy biegali zbitą linią, oni zaś z równomiernymi sporymi odstępami. Na koniec olaliśmy wynik i biegliśmy w prost na nich, po 7 rundach po 7min. każda.
    (click to show/hide)

Offline simskil

• Użytkownik
    • Piwa: 110
    « Odpowiedź #46 dnia: Stycznia 16, 2017, 00:09:11 »
    Warder w drugiej połowie kiedy 17e wchodziło na tego kolosa i tak dostawali od 5pp na strzelanie. W ostatniej rundzie kiedy było 5:4 dla 5pp (to piątka wyprowadziła 1 rundę przewagi od początku meczu a sama bitwa była wyrównana) 17e po raz ostatni chciało sb postrzelać a całe 5pp leciało na zbity pysk żeby iść walczyć mele a 17e stało i strzelało (może jednak nie byli pewni czy ugrają melee rundę na 5:5).

Co do płaczu, że 5pp było słabe na bagnety porównując ich do topowych pułków https://www.youtube.com/watch?v=EG-96Itkyek 77y dobrze strzela i dobrze walczy. Widać 5pp w swoim starym składzie grało 100 razy lepiej niż w tym NWL który wymieniłeś jako okres w którym można stwierdzić, że 5pp nie było takie dobre jak się o nim mówi. Grałem w większości bitew 5pp v polskie pułki (prócz meczu z 4pp który 5pp przegrała jeszcze za LN) i wszyscy poza 4pp mieli jakieś wymówki co może znaczyć, że DaPietro musiał mieć dobre info co się dzieje w innych pulkach i zawsze z nimi grać kiedy mają "kryzys" lub po prostu reszta była do dupci. Pamiętam jak kiedyś ktoś z oficerki 5pp wkręcił z 15 osób na mecz v 12pp pod tagami 4e który przegraliście 10:0 i to nie było za czasów waszego jak to nazwałeś słabszego okresu.

Offline Szczepan

• Użytkownik
    • Piwa: 24
    « Odpowiedź #47 dnia: Stycznia 16, 2017, 02:03:02 »
    Powodzenia

Offline Baldwin

• Użytkownik
    • Piwa: 203
    « Odpowiedź #48 dnia: Stycznia 16, 2017, 22:41:23 »
    Nowy temat, stara drama.

Jest to pułk pod nowym dowództwem, który chce dostac szansę, a do tego podejrzewam, że sam ją sobie wywalczy.
    5pp pokonało 12pp. Zarówno tamto 5pp jak i 12pp już nie istnieją. Myślę, że niepotrzebne prowokacje możemy sobie przenieśc do starego tematu 12tki, gdyż w dużej mierze do tego on służył ^^

12pp miało swoje wewnętrzne sukcesy z których do tej pory możemy byc dumni. 200 członków w 3-5 mięsięcy, zaliczone dobre sezony w NWL'u czy swego czasu aktywnośc od 50-60 osób na każdej liniówce w tygodniu. Spójrzmy chociaż na liczebnośc. Na tle regimentów międzynarodowych - średniawa. A naszych? Do momentu rozpadu dwunastki tylko 4pp, 3pp, i 5pp mogło myślec o podobnych numerkach. A ile mieliśmy regimentów na scenie, od reaktywacji 12pp do jej rozwiązania? Przewinęło się tego trochę ale to bez znaczenia bo dla ludzi którzy byli nie po naszej stronie będziemy zawsze kojarzeni z 8:2 dla 5pp. I w porządku, nas to nie boli, szkoda tylko, że nawet teraz gdy powstaje nowy regiment pod tym samym numerem choc nie powiązany z ówczesnym konfliktem, to i tak jest próba jakiegoś udowodnienia, że 5pp>12pp, gdy piątka leży sobie spokojnie w grobie.
    Nazywanie 12pp potęga jest sporym nadużyciem. Z kolei sformułowanie, że  12pp należało do czołówki polskiej sceny od początków jej istnienia, jest jak najbardziej trafne. Nie będę się rozdrabniał na wyliczanie kto od kogo był lepszy. Faktem jest, że 5pp pokonało 12pp w jednym i jedynym meczu jaki został rozegrany. Kto wie jaki byłby wynik gdyby ten mecz rozegrany został dwa miesiące wcześniej czy później, możemy jedynie spekulowac. Tak czy inaczej, mamy swoje powody by sądzic, że dokonaliśmy czegoś bo poruszyliśmy wtedy tą sceną, nudną jak reaktywacje Hubala, jak nikt nigdy wcześniej ani później. I nie widzę powodu by cokolwiek ujmowac nam czy 5pp, bo są to dwie odrębne historie.

(Wybaczcie, za brak niektórych polskich znaków, klawiatura odmawia posłuszeństwa)

Pamiętam jak kiedyś ktoś z oficerki 5pp wkręcił z 15 osób na mecz v 12pp pod tagami 4e który przegraliście 10:0 i to nie było za czasów waszego jak to nazwałeś słabszego okresu.

Dopóki byłem w 12pp zagraliśmy dwa mecze z 4e, pierwszy przegraliśmy 7-3 a drugi wygraliśmy 10-0. Oba zostały rozegrane w dwóch pierwszych miesiącach naszego istnienia. Stąd jestem niemalże pewien, że była to zwyczajna nagonka, która do tego w tamtych czasach żyła w 14pk.
    Zresztą, ja pamiętam jak kiedyś jakiś nadczłowiek z oficerki 12pp wykręcił całe 5pp w pojedynkę.

« Ostatnia zmiana: Stycznia 16, 2017, 22:55:24 wysłana przez Baldwin »
    https://youtu.be/WKfo9naU2Nw
    Uh, I'ma make sure they remember me
    'Cause I walk around with lot of enemies

Offline aroslaw46

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #49 dnia: Stycznia 16, 2017, 23:26:00 »

Zresztą, ja pamiętam jak kiedyś jakiś nadczłowiek z oficerki 12pp wykręcił całe 5pp w pojedynkę.

a ja pamiętam że to było zaraz po wybraniu mapy kiedy staliśmy w miejscu i się nie ruszaliśmy a wasz major szedł od człowieka do człowieka wsadzając mu bagnet w żebra xD
    HAPKOMAH: If i am was polak , i am joined to you :D

Offline SuchaSzmata

• Użytkownik
    • Piwa: 27
    • If your profile picture is from an anime, your opi
    « Odpowiedź #50 dnia: Stycznia 16, 2017, 23:52:55 »
    a ja pamiętam że to było zaraz po wybraniu mapy kiedy staliśmy w miejscu i się nie ruszaliśmy a wasz major szedł od człowieka do człowieka wsadzając mu bagnet w żebra xD

(click to show/hide)

Offline simskil

• Użytkownik
    • Piwa: 110
    « Odpowiedź #51 dnia: Stycznia 17, 2017, 00:03:03 »
    Jezu Arek musiałeś połknąć haczyk tak głęboko, że do brzucha ci wpadł. xD

Baldwin być w polskiej czołówce to naprawdę wyczyn. xD Moim zdaniem 12pp mocno pobudziła scenę zabijaną przez 5pp. Obydwa pułki miały coś dobrego jak i słabego w 5pp minusem była chora relacja ludzi (psy DaPietry) co powodowało, że trudno było utrzymać jakiś lepszych graczy. 12pp to był pułk który zrobił hałas na scenie w czasie kiedy liczebność była jednym z głównych celów i im więcej tym lepiej. Po zobaczeniu jak to słabo posiadać aż tak dużą liczbę graczy nikt nie chciał potem tylu ich mieć, ponieważ więcej niż połowa to byli niepotrzebni gracze. Kiedy ma się  od 50 do nawet 80 ludzi na trening/bitwę/event nie można nic zrobić co mogłoby rozwinąć ich umiejętności walki i dlatego dzięki 12pp można było zobaczyć jak wygląda ogromny pułk z składem samych polaków.

Gdyby 12pp połączyło się z 5pp byłby to pułk w top 5 sceny no ale cebula była jest i będzie.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 17, 2017, 00:24:35 wysłana przez simskil »

Offline Stasiulek

• Użytkownik
    • 2002 <3
      • Kanał Yt
    « Odpowiedź #52 dnia: Stycznia 17, 2017, 10:03:10 »
    Gdyby wszystkie pułk teraz połączone zostały korpusem, lub legią to na scenie międzynarodowej nie miałyby sobie równych. Może czwarty korpus. Ale cebula była jest i będzie (chociaż można temu zapobiec). :D
    (click to show/hide)

Offline Łukasiewicz

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    « Odpowiedź #53 dnia: Stycznia 17, 2017, 10:58:54 »
    Gdyby wszystkie pułk teraz połączone zostały korpusem, lub legią to na scenie międzynarodowej nie miałyby sobie równych. Może czwarty korpus. Ale cebula była jest i będzie (chociaż można temu zapobiec). :D
    Ja jestem za ale, co lepszy pułk tym większe k***y.

Simskil myśli że jest bogiem a 16pp to jego aniołki, co prawda jest moim zdaniem najlepszą osobą w kraju na bagnety ale, ma za duże mniemanie o sobie i za wysokie ego. A 16pp starają się ze wszystkich sił podporządkować sobie całą scenę, polskiego Napoleonic Wars.

Co nie zmienia faktu że korpus czy inna formacja złożona ze wszystkich polskich pułków mogła by być w czołówce na świecie.
    Pamiętam NWL rozegrany 16pp v 17e co prawda 16pp przegrało ale, myślę że gdyby było tam ze jeszcze ze czterech graczy z polskiej czołówki to 16stka mogła by to wygrałać.
    (click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 17, 2017, 11:19:06 wysłana przez 14_Jarl »

Offline Stasiulek

• Użytkownik
    • 2002 <3
      • Kanał Yt
    « Odpowiedź #54 dnia: Stycznia 17, 2017, 11:14:08 »
    Zdaję sobie sprawę, że wiele osób na scenie reaguje toksycznie na poruszanie tematu łączenia. Ale jest też dużo ludzi, którzy albo nie mają chęci i zapału, albo po prostu nie widzą profitów (które można wyciągnąć po dłuższym zastanowieniu). Niektórzy swoją niechęć argumentują wcześniejszymi niepowodzeniami takich akcji. Trzeba jednak wiedzieć, że czasami nie wyjdzie za pierwszym razem i trzeba spróbować kilka razy. Ja nie chcę się z nikim tutaj kłócić bo jaki jest sens by na obelgi i prowokacje odpowiadać tym samym. Szanuję tutaj wszystkich. Chociaż a propos połączenia polskiej sceny to jestem w pełni za tym.
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Ragen

• Użytkownik
    • Piwa: 26
    • 5 letni weteran, ex Pułkownik 14. Pułku Piechoty
    « Odpowiedź #55 dnia: Stycznia 17, 2017, 11:41:50 »
    Zdaję sobie sprawę, że wiele osób na scenie reaguje toksycznie na poruszanie tematu łączenia. Ale jest też dużo ludzi, którzy albo nie mają chęci i zapału, albo po prostu nie widzą profitów (które można wyciągnąć po dłuższym zastanowieniu). Niektórzy swoją niechęć argumentują wcześniejszymi niepowodzeniami takich akcji. Trzeba jednak wiedzieć, że czasami nie wyjdzie za pierwszym razem i trzeba spróbować kilka razy. Ja nie chcę się z nikim tutaj kłócić bo jaki jest sens by na obelgi i prowokacje odpowiadać tym samym. Szanuję tutaj wszystkich. Chociaż a propos połączenia polskiej sceny to jestem w pełni za tym.
    (click to show/hide)

Połączenie wszystkich polskich regimentów ani związanie ich legią czy korpusem nie wypaliło i nie wypali, zawsze znajdzie sie coś przez co wszystko runie, a potem są tylko spiny, problemy i dalej to samo, co było wcześniej.

Moim zdaniem zamiast (co przeczy w pewnej mierze waszej "idei") tworzenia kolejnych pułków które predzej czy później i tak upadają lepiej zostać/dołączyć do regimentów które dobrze sobie radzą, są stabilne i już trochę istnieją.
    Nie wiem czasem czy ludzie tworzący co chwilę nowe regimenty serio myślą, ze zdołają zjednoczyć polską scenę, czy robią to z powodu niechęci wobec poprzednich czy ogólnie pozostałych pułków, a nawet konkretnych osób...
    Idea piękna, lecz nierealna..

Głównodowodzący 14pp. Ex Major 16pp, Porucznik 12pp oraz Furier 5pp

Offline Stasiulek

• Użytkownik
    • 2002 <3
      • Kanał Yt
    « Odpowiedź #56 dnia: Stycznia 17, 2017, 12:00:25 »
    Zgadzam się w paru sprawach. Ale zauważ, że już na początku jako major jednego z najlepszych polskich pułków, wykazałeś się brakiem wiary w powodzenie takiego przedsięwzięcia tak jak wcześniej mówiłem. Dlatego ta idea jest martwa, bo nie ma wiary u dowódców w jej powodzenie. Wiele razy w historii upadały dobre pomysły przez brak zaangażowania ze strony innych ludzi. Pewnie gdyby była taka legia to razem z tym co stworzyłem albo bym do niej dołączył, albo połączył się z pułkiem, który by w niej był. Oczywiście możesz w to wątpić. Odnośnie ostatniego akapitu. Ten pułk powstał, bo pułkownik poprzedniego regimentu w którym byłem nie mógł znieść moich próśb o to, aby coś takiego stworzyć z innymi.
    (click to show/hide)

Offline Koxxus

• Użytkownik
    • Piwa: 65
    • Otaczają mnie tęgie, wielkie dzbany
    « Odpowiedź #57 dnia: Stycznia 17, 2017, 12:13:44 »
    Ostatnio sam robiłem poszukiwania korpusów polskich. Aktualnie jedyna społeczność tego typu jest hermetyczna na większe pułki m.in. ze względu na zakaz posiadania sekcji. Dopóki nie zmienią swojego podejścia to nic się nie zmieni. Sam myślałem o stworzeniu czegoś takiego, ale nie ma chętnych pułkow na współpracę.

Nie zrobiłbym nic
    Gdybym to forum scrollował jak ty

Offline Stasiulek

• Użytkownik
    • 2002 <3
      • Kanał Yt
    « Odpowiedź #58 dnia: Stycznia 17, 2017, 12:29:10 »
    Potrzeba zapału albo wszystkich albo większości. Najlepiej, aby przy robieniu czegoś takiego, każdy dodał coś od siebie i każdy poszedł też na inicjatywę innych. Co ja tutaj mogę powiedzieć? Widziałem wiele środowisk w których Polacy są podzieleni na organizacje, które są na swój sposób podzielone i kłócą się między sobą. Mowa tutaj choćby o polskiej sekcji rekonstrukcji napoleońskiej. Tutaj można powiedzieć, że to tylko gra. Gra, grą, ale jednak, gdy toczy się ona we wspólnocie, a nie w pojedynkę, to ładniej się prezentuje i może dużo wnieść.
    (click to show/hide)

Offline Ragen

• Użytkownik
    • Piwa: 26
    • 5 letni weteran, ex Pułkownik 14. Pułku Piechoty
    « Odpowiedź #59 dnia: Stycznia 17, 2017, 12:33:07 »
    Co ma moja pozycja do tego, że w to wątpie? Sam jako pułkownik 14pp zdecydowałem się na połączenie z 16pp. Gdyby nie to, czternastka dalej by funkcjonowała bo mieliśmy i wysoką frekwencję i dobrze sobie radziliśmy, ale co z tego? Zrobiłem jak uważałem, a uważałem, że nie ma co tego ciągnąć skoro można było połączyć siły z 16pp, które uznawałem za jedyną właściwą opcję do takiego zabiegu i tego nie żałuję, a troche już w NW siedzę i coś tam wiem. My i oni mieliśmy dobrych graczy więc czemu tego wspólnie nie wykorzystać w konkurencji z zagraniczną sceną? Jednak obecna scena według mnie po prostu nie nadaje się na to, o czym mowicie, więc zajmuję wobec tego pozycję taką a nie inną.

Głównodowodzący 14pp. Ex Major 16pp, Porucznik 12pp oraz Furier 5pp