Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [NW][12pp] Pułk 12. Piechoty Xięstwa Warszawskiego  (Przeczytany 45675 razy)

Opis tematu: Inaczej zwany Czwartym Pułkiem Legii Poznańskiej // Najstarszy polski pułk.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    Odp: [NW][12pp]12. Pułk Piechoty Księstwa Warszawskiego
    « Odpowiedź #30 dnia: Stycznia 14, 2017, 19:35:04 »
     Zależy jak definiuje się "potęgę" na NW. Jeśli pod względem osiągnięć, to można przypomnieć 5pp sezon już po wypisania się 12pp z NWLu, gdzie przegraliście wszystkie mecze, prawda? W takim wypadku, właściwie "potęgami" byłyby wpierw 22nd, potem 1er, 51st, 91st, 92nd, 17e. I z tym ujęciem ja bym się zgodził. Nigdy bym osobiście nie nazwał 12pp potęgą. Ani 5pp, ani 3pp.
       Drugie ujęcie, to te oddolne. Dla takiego klubu z okręgówki, Lech Poznań to potęga. Bo gra w pierwszej lidze i jakoś tam mu idzie. Z tej perspektywy zarówno 5pp jak i 12pp, przeszły w NWLu z lig niższych do najwyższej i nie spadły. Gdzie 70% procent polskiej i zachodniej sceny, to były pułki które pojawiały się pograły sobie przez 3 miesiące i słuch po nich zaginął. Powstał nawet jakiś tam ranking tworzony w oparciu o to ile rund wygrywał dany pułk w NWLu i z kim. Wyszło, że 12pp potrafiła rwać rundy najlepszym lepiej niż 5pp. Jakkolwiek przegrywała. Co do wyniku z tamtego meczu, 12pp była tuż po kryzysie i całkowitej przebudowie składu. Szkoda, że trafiliśmy na was w pierwszej czy drugiej kolejce. Graliśmy dużo, nadrabialiśmy braki w miarę szybko, do tego stopnia, że bodajże Rizzet zauważył, że jeszcze 2-3 tygodnie przed starciem 10:0 dla was było pewne. Dzień, dwa przed, już nie. Prawdę mówiąc, sporo w tym winy tego, że spaliliśmy się wewnętrznie. Praktycznie w pierwszej rundzie, zapomniałem co robię na mapie bo "hurr, durr 5pp", no i nie oszukujmy się, nie da się wyrobić w 3 tygodnie zgrania, mimo najlepszych chęci. A i strzelaliśmy gorzej. Wynik był sprawiedliwy, możliwe, że w późniejszym okresie byłyby jednak inny. Pod koniec NWLa wy straciliście paru najlepszych graczy, a my już potrafiliśmy znacznie więcej, remisując chociażby z 63e. Potem w pucharze karpia, 2/3 drużyny która wygrała było z ex 12pp. Gdy trzon drużyny która przegrała w finale, czyli 16pp to była elita 5pp. Powiedziałbym, że jedną z głównych przyczyn takiej porażki w NWLu, tak oceniając te dwa mecze, było to, że w 12pp było za dużo osób, za słabo radzących sobie ze stresem xD Gdybyśmy zagrali na pełnym luzie, to ta runda, dwie by jeszcze wpadły. Tymczasem kto zna mnie, Tomato i paru innych wie, jak działamy pod presją. że "hurr durr Polaki paczo".
         No i pozostaje kryterium ilościowe. 12pp potrafiła wystawić 50+ graczy na bitwę, przez okres 2-3 miesięcy co najmniej. Pomimo tego, że jasne, 20 z nich po 3-4 atakach padało, to jednak druga 20, była na poziomie dolnej połowy najwyższej ligi NW. Czyli o ile nie graliśmy, przeciwko mocnym przeciwnikom, mając na bitwie własną artylerię, mogliśmy sobie naprawdę grać na niezłym poziomie.

Czyli odpowiadając 12pp nie była potęgą. W skali europejskiej, była średniakiem. Co i tak, stawia ją dość wysoko jak na pułk który składał się wyłącznie z Polaków, który nie miał WCALE treningów i grał sobie luźno bitwę, dwie na tydzień. Nawet serwera nie kupiliśmy, gdzie 5pp, praktycznie 5/7 coś tam trenowała. To się przełożyło na inne wyniki. Ale warto uwzględnić, że tak luźno zorganizowany pułk, potrafił grać jak równy z równym z  porządnymi zachodnimi pułkami. W ostatnim meczu, jaki wygraliśmy, ograliśmy 75e. Późniejszy 92nd, ten drugi. Czyli porządną ekipę Heinricha, która kilka dni potem ograła 3pp 7:3 czy 8:2. 

Offline Michus

• Użytkownik
    • Piwa: 13
    « Odpowiedź #31 dnia: Stycznia 14, 2017, 19:51:26 »
    Dobra spinka, polecam.

Potem w pucharze karpia, 2/3 drużyny która wygrała było z ex 12pp. Gdy trzon drużyny która przegrała w finale, czyli 16pp to była elita 5pp.

No właśnie widzisz skoro wasza drużyna miała 2/3 potencjalnie najlepszych osób z 12pp, a reszta to pewnie jacyś inni dobrzy gracze, a 16pp miało zaledwie pare osób "elity 5pp", które faktycznie tworzyło trzon regimentu to co się dziwić, że wynik był jaki był. Wy graliście jako drużyna i mogliście wziąć każdego dobrego gracza, my jako regiment byliśmy zobowiązani do wystawienia graczy tylko i wyłącznie z naszego składu. A trzon regimentu sam bitwy nie gra, byli wtedy też ci nieco świeżsi gracze, a u Was same wojenne zawadiaki, które przygodę z NW zaczęły już dawno temu. To tak jak wystawić 15 osób co dobrze gra i się zna przeciwko 5-7 dobrym i reszcie nieco gorszej i teraz porównywać, że skoro przegraliśmy jako 16pp, gdzie była ta elita 5pp(aż 10 osób) to 12pp jest lepsze od 5pp, gdzie osobiście twierdzę, że nigdy tak nie było. Szkoda tylko, że na tej bitwie mnie nie było, bo z pewnością mógłbym powiedzieć coś więcej.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 14, 2017, 20:18:12 wysłana przez Michus »

"Czasami człowiek sądzi, że ujrzał już dno studni ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna" ~ Stephen King – Stukostrachy

Offline SuchaSzmata

• Użytkownik
    • Piwa: 27
    • If your profile picture is from an anime, your opi
    « Odpowiedź #32 dnia: Stycznia 14, 2017, 19:51:31 »
    Za 12pp to fizylierzy niszczyli armie ~ Tomato Triggered

Puchar karpia :
    - Miały grać tylko same pułki bez drużyn
    - Założyć drużynę wybierając najlepszych ludzi
    - To jak porównać że drużyna GF wygrała z pułkiem na GroupFight

A i pamiętaj Warder że Francja rok temu była lepsza.

#16ppAnd7ppUniteAndWin

Offline simskil

• Użytkownik
    • Piwa: 110
    « Odpowiedź #33 dnia: Stycznia 14, 2017, 20:00:17 »
    Warder ale to 5pp wygrało z Nr24 zremisowało z 17e wygrywało dawniej z 84e i pokonując 2 razy Spratan którzy nie byli pokonani przez żaden inny polski pułk wtedy + 6:4 z 92nd które było jednym z najsilniejszych pułków w historii NW . To 5pp potrafiło urywać pkt a nie tylko 2-4 rundy na NWL i ona była bardziej traktowana jako ten średniak który może być kłopotem. Wy byliście bardziej takim 18th z dzisiaj czyli coś typu postarajmy się wygrać jak najwięcej i liczyć na 7-3 6-4.

Offline Stasiulek

• Użytkownik
    • Piwa: 88
    • 2002 <3
      • Kanał Yt
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #34 dnia: Stycznia 14, 2017, 21:44:31 »
    Można powiedzieć,że obie strony mają rację. Przecież i jeden i drugi pułk zrobił dużo i pozostawił po sobie dużo dobrego. Nie powinno się zwracać uwagi na to w jakim stopniu. 5pp było chlubą polskiej sceny, ale dwunastki też nie powinno się pomijać. Każdy z tych pułków miał wzloty i upadki. Drążenie tematu jest naprawdę zbędne. Rozpoczynanie tej dyskusji było bez sensu. Tylko rozdrapaliśmy to, co powinno być zamknięte.
    (click to show/hide)

Offline simskil

• Użytkownik
    « Odpowiedź #35 dnia: Stycznia 14, 2017, 22:11:37 »
    Nic nie jest rozdrapane mam pełno osób w pułku które były w 12pp, Tylko te osoby które dowodziły w tych pułkach się nie lubiły.

Offline Tomato

• Użytkownik
    • Piwa: 36
    « Odpowiedź #36 dnia: Stycznia 14, 2017, 22:22:53 »
    Za 12pp to fizylierzy niszczyli armie ~ Tomato Triggered

Puchar karpia :
    - Miały grać tylko same pułki bez drużyn
    - Założyć drużynę wybierając najlepszych ludzi
    - To jak porównać że drużyna GF wygrała z pułkiem na GroupFight

A i pamiętaj Warder że Francja rok temu była lepsza.

#16ppAnd7ppUniteAndWin

Zamknij sznupe.

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #37 dnia: Stycznia 15, 2017, 00:41:12 »
    Warder ale to 5pp wygrało z Nr24 zremisowało z 17e wygrywało dawniej z 84e i pokonując 2 razy Spratan którzy nie byli pokonani przez żaden inny polski pułk wtedy + 6:4 z 92nd które było jednym z najsilniejszych pułków w historii NW . To 5pp potrafiło urywać pkt a nie tylko 2-4 rundy na NWL i ona była bardziej traktowana jako ten średniak który może być kłopotem. Wy byliście bardziej takim 18th z dzisiaj czyli coś typu postarajmy się wygrać jak najwięcej i liczyć na 7-3 6-4.

1. 5pp potrafiło wygrać z pułkami z najwyżej półki, pod warunkiem, że na mapie było duże wzgórze, a drugiej stronie nie zależało na tym by grać na wynik. Pamiętam mecz 17e v 5pp i pretensję jakie miałem do Posha, że leciał na pałę na tą górę. Sam Posh odpowiedział, coś w stylu, że inaczej gracze by zaczęli wychodzić z bitwy. Podkreślę, najwyższej półki. Średniaków, ogrywała na spokojnie.
    2. 5pp miało dobry sezon w NWLu gdzie walczyło o jak najlepszą lokatę oraz sezony w którym już nawet nie było jak to 18th.
    https://www.meinspielplan.de/plan/w8kf1Q?a=teams&id=11
    https://www.meinspielplan.de/plan/p5vQZt?a=teams&id=13

Także, zwłaszcza w tym sezonie z pierwszego linku, to nie sądzę by można było powiedzieć o tym, że 5pp było kłopotem.
    3. Co do pucharu Karpia. Nie twierdzę, że na tym tle można wysnuwać jakieś porównania dotyczące 5pp i 12pp. Raczej chodziło mi, że trzon ekipy Karpi to gracze z ex12pp, którzy jak się okazało, gdy nie czuli presji wyniku, potrafili zagrać lepiej niż to wychodziło w NWLu. I nie nazwałbym wielu Karpi najlepszymi graczami ex12pp. Wręcz niektórzy byli z tego okresu, gdy dwunastka była w końcowym kryzysie i częściej grała jako kawaleria. Zwłaszcza w aspekcie dowodzenia, gdzie pamiętam, że pomagałem Tomato i w paru rundach los chciał, że przez odwracanie to ja ustawiałem formację, to zupełnie inaczej to wychodziło, niż wtedy gdy czułem "olaboga, NWL 5pp stres motzno".

4. 5pp wygrało, bo lepiej strzelało + w walce na bagnety radziło sobie tamtego dnia lepiej. Poza tym, miało wielu dobrych graczy:P

5. Bez przesady z tym rozdrapywaniem ran. To tylko gra. Akurat jak pokazuje przykład paru modów, tam gdzie nie ma rywalizacji, tam jest nudniej.

Offline simskil

• Użytkownik
    « Odpowiedź #38 dnia: Stycznia 15, 2017, 00:51:51 »
    1. 5pp potrafiło wygrać z pułkami z najwyżej półki, pod warunkiem, że na mapie było duże wzgórze, a drugiej stronie nie zależało na tym by grać na wynik. Pamiętam mecz 17e v 5pp i pretensję jakie miałem do Posha, że leciał na pałę na tą górę. Sam Posh odpowiedział, coś w stylu, że inaczej gracze by zaczęli wychodzić z bitwy. Podkreślę, najwyższej półki. Średniaków, ogrywała na spokojnie.
    2. 5pp miało dobry sezon w NWLu gdzie walczyło o jak najlepszą lokatę oraz sezony w którym już nawet nie było jak to 18th.
    https://www.meinspielplan.de/plan/w8kf1Q?a=teams&id=11
    https://www.meinspielplan.de/plan/p5vQZt?a=teams&id=13

5pp zagrało 1 mecz w lidze z 15th które wygrało wtedy NWL było 8:2 nie taki zły wynik, ponieważ grały tam osoby które po tym meczu zrobiły 16pp. Dalszych meczów nawet nie ma co porównywać do 5pp które było tym średniakiem przez długi czas swojego istnienia.

5pp awansowało do 1 ligi z 2 miejsca 12pp tam się dostało bo jakieś pułki się wypisały.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 15, 2017, 01:56:34 wysłana przez simskil »

Offline SuchaSzmata

• Użytkownik
    • Piwa: 27
    • If your profile picture is from an anime, your opi
    « Odpowiedź #39 dnia: Stycznia 15, 2017, 00:53:00 »
    (click to show/hide)

1. 5pp wygrywała tylko rundy bo kampiła na wzgórzu xD
    2.Zwłaszcza jak tak "elita 16pp" odeszła z pułku
    3. To powiedz mi jacy byli lepsi gracze w 12pp a nie było ich w karpiach
    4.Lepiej strzelało i lepiej grało na bagnety "ale tylko w ten dzień xD" więc byliśmy lepsi

Offline Azorekt

• Użytkownik
    • Piwa: 113
    • MAKE ZT GREAT AGAIN be_azorekt/husarzdominik
    « Odpowiedź #40 dnia: Stycznia 15, 2017, 04:54:05 »
    A ja tam wolałem 7pg.

(click to show/hide)

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #41 dnia: Stycznia 15, 2017, 11:01:29 »

1. 5pp wygrywała tylko rundy bo kampiła na wzgórzu xD
    2.Zwłaszcza jak tak "elita 16pp" odeszła z pułku
    3. To powiedz mi jacy byli lepsi gracze w 12pp a nie było ich w karpiach
    4.Lepiej strzelało i lepiej grało na bagnety "ale tylko w ten dzień xD" więc byliśmy lepsi

1. A nie? Znajdź sobie jakieś nagranie z meczu z 17e. Bo ja tamtą górę pamiętam :P
    2. Tak.
    3. Baldwin, Szycha chociażby.
    4. Jak pisałem, 12pp było tuż po kryzysie, nabraniu wielu nowych graczy i próbie szybkiego ich przetrenowania. W dwóch rundach udało nam się wygrać głównie dzięki grze na bagnety. Możliwe, że gdybyśmy trafili na was później, to poszłoby nam lepiej. No ale jak napisałem, zarówno na bagnety szło wam lepiej no i o wiele lepiej strzelaliście, więc ciężko w początkowych rundach było nam się do was zbliżyć. Poza tym, źle mnie rozumiesz. Nie twierdzę, że 12pp > 5pp, tylko staram się wytłumaczyć, że to był jeden z gorszych meczów, w gorszym okresie. Sam nasz udział w NWLu wtedy stał pod znakiem zapytania, wielu graczy odeszło a potem wróciło. Dlatego porównywanie obu pułków tylko na jego podstawie, gdzie oba istniały jakiś dłuższy czas, jest niemiarodajne. Mieliśmy dużo lepsze momenty :P

Offline Zahari

• Użytkownik
    • Piwa: 113
    « Odpowiedź #42 dnia: Stycznia 15, 2017, 12:09:20 »
    Kampienie denerwuje to prawda, ale czy 5pp kampiło czy nie to wygrało. W czym problem ?
    (click to show/hide)

Offline Veinrus

• Użytkownik
    • Piwa: 214
    « Odpowiedź #43 dnia: Stycznia 15, 2017, 13:23:02 »
    Kampienie denerwuje to prawda, ale czy 5pp kampiło czy nie to wygrało. W czym problem ?
    Taka prawda. Regulamin rozgrywek i mechanika gry pozwala na ostrzal. Wykorzystywanie mechaniki gry zgodnej z regulaminem eventu jest poprawne.

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #44 dnia: Stycznia 15, 2017, 21:46:00 »
    Taka prawda. Regulamin rozgrywek i mechanika gry pozwala na ostrzal. Wykorzystywanie mechaniki gry zgodnej z regulaminem eventu jest poprawne.
       Oczywiście. Styl w jakim Atletico Madryt wyeliminowało Bayern Monachium z Ligi Mistrzów, też był poprawny. Co nie zmienia faktu, że ani autobus w bramce ani obrona wzgórza, nie są ciekawe. To nie jest tak, że kto obsadza górę ten jest słaby. To jest pewna taktyka i jak pokazuje przykład 66pp, dość skuteczna. Tyle, że często te sukcesy są efektem nie przewagi, a tego, że druga strona ma wywalone i chce zakończyć mecz, a nie czekać godzinę, że Czesi się ruszą, ponosząc straty, bo admin kickuje z serwera graczy którzy ich wyzywają xD A potem 66pp gdzieś tam tuż za podium. Oczywiście, to jest wykorzystywanie przewagi tego, że się lepiej strzela, w grze w której dobry gracz to ten który dobrze gra na bagnety i dobre pułki są nastawione na melee. I oczywiście, to, że kampienie na górce jest "beeee" jest też efektem tego, że Ci wpływowi gracze, forsowali taki model. Ale wracając do temat meczu 17pp v 5pp. Z tego co pamiętam, 17e wygrało kilka pierwszych rund, a potem biegło wprost na wielką górę i ginęło pod ostrzałem. Gdyby nie to, pewnie nie pisałbym tego dziś, tylko dalej grał mecz z 5pp w tym momencie.