Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Zjawiska paranormalne.  (Przeczytany 32328 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Michal

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Arrrr
    Odp: Zjawiska paranormalne.
    « Odpowiedź #150 dnia: Lipca 14, 2009, 20:46:16 »
    Temat piramid jest niezwykle ciekawy i intrygujący. Nie wierzę, że starożytni zbudowali tak ogromne budowle z zegarmistrzowską precyzją za pomocą prymitywnych, drewnianych narzędzi. Dziwne jest także to, że tzw. piramida Cheopsa, ważąca prawie 7 milionów ton osiadła się o zaledwie centymetr w ciągu 5 tysięcy lat. Teoria oficjalna wydaje się strasznie naiwna i naciągana na siłę. Innych teorii co do sposobu budowy piramid jest wiele. Jedną z ciekawszych jest to, że Egipcjanie wykonywali specjalne "foremki", wlewali do nich coś w rodzaju betonu. W każdym razie jest to teoria bardziej znośna, niż 50 tonowy głaz wciągany przez 200 chłopa po drewnianych balach pod kątem około 30 stopni. Daty zbudowania piramid podawane przez naukowców bardzo różnią się od siebie i jest możliwe, że to nie Egipcjanie zbudowali piramidy tylko jakiś lud od nich starszy. W każdym razie albo nie doceniamy starożytnych albo ktoś im "pomógł", czy to w budowie, czy w jej zaplanowaniu.
    Bardzo zaintrygował mnie też "Wielki labirynt" opisany przez Herodota, w którym ma się znajdować spisana wiedza starożytnych Egipcjan. Bardzo dziwne jest to , że nie podjęto żadnych porządnych działań aby znaleźć tę budowlę.
    Dziwną sprawą jest to, że zaraz po odkryciu czegoś ważnego nie dostaje się pozwolenia na dalsze prace itp. Naukowcy prawdopodobnie obawiają się odkrycia czegoś "niewygodnego", co mogłoby obalić ich teorie.

Ostatnio bardziej zagłębiłem się w temat "tajemnic piramid" i coraz bardziej, choć nie całkowicie przekonuję się do teorii głoszonych przez "Projekt Cheops", choć brzmią one bardzo nieprawdopodobnie.

A jak Wy uważacie? W jakim celu, jak i przez kogo zostały zbudowane piramidy?
    « Ostatnia zmiana: Lipca 14, 2009, 20:53:23 wysłana przez Michal »
    Nie ma mnie
    Dezaktywowane konto. Nowe konto -> (klik!)

Offline Pablo77

• Użytkownik
    • |\/|00j $$w33t4$|\|y i loofC14nY B3nD!!!!1111 :*:*
    « Odpowiedź #151 dnia: Lipca 14, 2009, 20:51:26 »
    Co do tego, że po odkryciu czegoś ważnego kończy się pracę to się zgodzę. Już dość dawno temu odkryto komory pod sfinksem... I co? Właśnie ni. Jeden z nakowców w piramidzie Cheopsa za pomocą robota znalazł nowe nieznane pomieszczenie, i też na razie nie wiadomo co się z tym dzieje (a obie te rzeczy zostały odkryte w XX w.). Piramidy są super, ale nie wierzę w tą teorię, że mają jakieś super właściwości (że żyletki się ostrzą, a owoce wolniej gniją).
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline Owicz

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #152 dnia: Lipca 15, 2009, 09:52:11 »
    Egipjanie to byli mistrzowie architektury. Zanim zbudowali piramidę, długo przygotowywali fundamenty. Najpierw robili rowy, od których wpuszczano wodę, która utwardniała glinę w ziemi. Następnie tą wodę wypuszczano i zasypywano rowy. Ziemia tak przygotowana była cholernie twarda. Co do tych 7 mln ton - piramida ma szeroką podstawę dzięki której ciężar równo się rozchodzi. Ja znalazłem przykład paranormalnych rzeczy. Majkel DŻekson - w ostatni dzień życia, full zdrowia, poszedł do (?)prawnika załatwić wszystkie sprawy. Może miał jakiś związek z jakimś....  SZATANEM?

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #153 dnia: Lipca 15, 2009, 10:08:54 »
    Majkel DŻekson - w ostatni dzień życia, full zdrowia, poszedł do (?)prawnika załatwić wszystkie sprawy. Może miał jakiś związek z jakimś....  SZATANEM?
    Weź już #$%&@ nie zaczynaj od nowa jakiejś głupiej dyskusji, a po drugie daj spokój Jacksonowi. Mimo tego że nie słucham jego muzyki mam dla niego szacunek i tyle.

Wracając do tematu. Naprawdę temat tych egipskich piramid jest ciekawy, ponieważ tak jak pisał Michał są one diabelnie dokładne. Osiągnięcie takiej dokładności przy dzisiejszych możliwościach byłoby trudne, a co tu dopiero mówić o technice ok. 4000, czy 5000 lat wcześniej. Bardzo trudno jest to wyjaśnić i dlatego pojawiają się hipotezy o ingerencji "obcych", ale czy są prawdziwe? Tego to ja już nie wiem;) Wiem natomiast, że jest to bardzo ciekawy temat, podobnie jak rysunki z Nazca oraz choćby sumeryjskie tablice.

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #154 dnia: Lipca 15, 2009, 10:59:45 »
    Piramidy są starsze niż się wydaje, istnieje hipoteza, że skoro są aż tak stare, to mogła je zbudować inna cywilizacja... Technika 5000 lat temu nie musiała być jednak gorsza od obecnej ;) Jest to prawdopodobniejsze jak to, że kosmici pomagali starożytnym budować piramidy, nawet jeśli przylecieli na naszą planetę, to po to, by coś sobie budować?
    pozdro

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #155 dnia: Lipca 15, 2009, 11:06:03 »
    Jednak dzisiejsza technologia nie pozwala na budowę Piramid z taką dokładnością. Najlepszym architektom i naukowcom, nie udało się odtworzyć piramidy, pomimo technologii, jaką dysponują. Wynika z tego, że starożytne cywilizacje albo posiadały bardziej zaawansowaną technologię, niż my dzisiaj lub coś pomogło w zbudowaniu piramidy.
    Mnie też ciekawi temat piramid i to od dłuższego czasu.

A teraz ciekawostka, Udało się odnaleźć drugiego Sfinksa! http://www.youtube.com/watch?v=4RkCwLohZaI
    ;)
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Owicz

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #156 dnia: Lipca 15, 2009, 11:23:47 »
    Egipcjanie budowali grób dla faraona, czyli syna boga. Może tu chodzi o "boskie" błogosławieństwo? Zresztą budowa piramidy trwała setki lat.

Offline Kuroi

• Użytkownik
    • Who's bad? Who's bad? Who's bad?! I AM BAD!!
    « Odpowiedź #157 dnia: Lipca 15, 2009, 11:32:02 »
    Jak zobaczyłem tego sfinksa to zaliczyłem zonka o.o Nigdy bym nie pomyślał że pod piaskiem jest coś takiego xD

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Zbieracz puszek
      • (nie)Oficjalne Forum Antyfanów CD-Action
    « Odpowiedź #158 dnia: Lipca 15, 2009, 12:02:41 »
    tibijczyk: brawo. Każdy faraon żył setki lat, to pewne. Poza tym, jak odkryto, w części piramid nie ma mumii faraonów...
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.

Offline Pablo77

• Użytkownik
    « Odpowiedź #159 dnia: Lipca 15, 2009, 12:03:52 »
    Egipcjanie budowali grób dla faraona, czyli syna boga. Może tu chodzi o "boskie" błogosławieństwo? Zresztą budowa piramidy trwała setki lat.
    Trwała setki lat, ale jest pytanie po co? W piramidzie Cheopsa nie znaleziono jego szczątków nawet krótko po wybudowaniu piramidy, dlaczego władców tych chowano w piramidach, a nie jak poprzednich w dolinie królów? Po co w tych piramidach jest tyle niepotrzebnych niezbadanych jeszcze pomieszczeń? Ale najbardziej nurtujące jest pytanie jak, Mogło to trwać setki lat tak jak mówisz, ale w jaki sposób oni przytargali te kamienne bloki, w jaki sposób uzyskali taką precyzję i tak idealnie odwzorowali gwiazdozbiór Oriona?

Edit: sorka, ale Barudokuku wysłał post w momencie gdy ja pisałem. Mogli budować te piramidy przez pokolenia, ale to i tak jest praktycznie niemożliwe.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 15, 2009, 12:05:29 wysłana przez Pablo77 »
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #160 dnia: Lipca 15, 2009, 12:10:26 »
    Dla ścisłości powiem, że budowa wielkiej Piramidy trwała 20-30 lat. Dokładniej nie pamiętam.
    Moim zdaniem nie jest możliwe, by ludzie zbudowali piramidę z taką dokładnością, że między bloki skalne nie wciśnie się żyletki, a całość została tak dopracowana, że w jej ścianach można było się przejrzeć. Do tego dochodzą także perfekcyjne ustawienia piramid względem gwiazd. A to wszystko tylko przy użyciu prostych narzędzi.
    Nie wiem, czy teorie z pomocą pozaziemską lub istotami z Atlantydy są prawdziwe, ale coś czuję, że piramidy jednak powstawały inaczej, niż powszechnie wiadomo.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Owicz

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #161 dnia: Lipca 15, 2009, 12:16:43 »
    To że nie odnaleziono szczątek nie oznacza że nie ma tam ich.
    Taki bonus dla starożytnych - oni byli silniejsi od tych ludzi, co żyją teraz.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 15, 2009, 12:25:22 wysłana przez tibijczyk »

Offline Pablo77

• Użytkownik
    « Odpowiedź #162 dnia: Lipca 15, 2009, 12:19:37 »
    Dla ścisłości powiem, że budowa wielkiej Piramidy trwała 20-30 lat. Dokładniej nie pamiętam.
    Moim zdaniem nie jest możliwe, by ludzie zbudowali piramidę z taką dokładnością, że między bloki skalne nie wciśnie się żyletki, a całość została tak dopracowana, że w jej ścianach można było się przejrzeć. Do tego dochodzą także perfekcyjne ustawienia piramid względem gwiazd. A to wszystko tylko przy użyciu prostych narzędzi.
    Nie wiem, czy teorie z pomocą pozaziemską lub istotami z Atlantydy są prawdziwe, ale coś czuję, że piramidy jednak powstawały inaczej, niż powszechnie wiadomo.
    Najgłupsza jest dla mnie teoria o tym, że robili sobie rampy, na to kładli pnie drzew i pchali po tym te bloki.  Pewien matematyk kiedyś wyliczył jaką długość powinna mieć ta rampa: ponad 5 mln metrów sześciennych. Poza tym jak oni te kamienie tam przynieśli (badania wykazały, zę te kamienie są inne niż te na których stoi piramida).
    A w temacie sfinksa ciekawostką jest to, że nosi on ślady po wodzie, z czego wynika, żę nie możę być młodszy niż... 24 tysiące lat
    źródło: http://www.apokalipsy.fora.pl/freetopic-hyde-park,7/najnowsza-teoria-dot-czasu-zbud-piramid-i-sfinksa-w-gizie,2281.html

EDIT: Tibijczyk (zauważ, że napisałem z dużej litery  :P), ale są dokumenty, materiały (nie wiem jak to nazwać) mówiące, że w piramidzie Cheopsa nie było szczątków niedługi czas po jej ukończeniu. Komora  grobowa była pusta, więc gdzie indziej miały być. Reszta korytarzy w piramidzie jest taka mała, że do ich zbadania trzeba robota. Wogóle w jaki sposób człowiek mógł zbudować takie korytarzyki?
    « Ostatnia zmiana: Lipca 15, 2009, 12:28:48 wysłana przez Pablo77 »

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #163 dnia: Lipca 15, 2009, 12:36:18 »
    Czemu szczątek w piramidach nie odnaleziono? Słyszałem, że albo okradali je konstruktorzy, robotnicy, albo ukryte są w jakiejś sekretnej komnacie (w przypadku, gdy faraon umarł przedwcześnie i piramidy nie ukończono - wsadzono go do jakiejś komory i zamurowano). Swoją drogą mnie nie dziwi fakt, że między spoiny nie da się wsadzić niczego płaskiego. każdy kamienny kloc waży dobre kilkaset kilogramów. Przesunąć takie coś dla jednego człowieka jest niemożliwe, tym bardziej, że te kloce osiadały przez tysiąclecia i oddziaływały na nie różne erozje (głównie wietrzne)...
    Co do sfinksa: przypuszczam, że pustynie egipskie posiadają więcej tego typu "skarbów".

Jeszcze jedno: zastanawialiście się może na temat zjawiska "klątwy" w jakimś grobowcu. Tzn, że po odwiedzeniu grobowca z ludźmi działy się różne rzeczy, które prędzej, czy później doprowadzały do zgonu? Wydaje mi się, że to odór tych wszystkich zwłok (głównie robactwa - skarabeuszy), które atakowały drogi oddechowe działały, jak jakiś narkotyk powodując halucynacje i ostatecznie powolną śmierć na jakąś "tropikalną chorobę"... ile w tym prawdy to nie wiem, ale brzmi ciekawie ;>

Pozdrawiam!

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
    « Odpowiedź #164 dnia: Lipca 15, 2009, 13:20:07 »
     Albo ataki węży na archeologów. Też takie coś się zdarzało. Te choroby po wejściu do grobowca, to na pewno efekt unoszących się tam zapachów ciał, dołączając także wilgoć (na pustyni, ale jednak) i takie tam. Np. w Kletnie, czy gdzieś była sztolnia rudy żelaza (chyba). Wszyscy, którzy tam pracowali, po krótkim czasie umierali. Nazwano to miejsce "złą sztolnią" i wierzono, że jest nawiedzona. Dopiero potem odkryto, że tam był uran... No i resztę sami wiecie. Może w piramidach także był uran? (mało prawdopodobne ale godne rozważenia)