Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Rozbicie] Rozbicie Dzielnicowe (pytania, propozycje)  (Przeczytany 16246 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    Odp: Rozbicie Dzielnicowe (pomysł)
    « Odpowiedź #30 dnia: Grudnia 23, 2016, 13:37:37 »
    Po co losowanie? Większość chce grać terenem, skąd pochodzi i mamy to rozdzielać, żeby było "sprawiedliwie"? Tak samo to wyrównywanie startu. Czy to jest potrzebne? Przypomnijmy raz jeszcze - chcemy pograć chyba wspólnie dla funu, a nie wygrywać. Z chęci wygrywania wyszła partia, która rozwaliła forumową kampanię.

Ja proponuję losować tylko tych, co się zgłosili po kilku do jednej dzielnicy. Np. widzę, że do Mazowsza jestem tylko ja i Koxxus, więc możemy nawet w kooperacji zagrać, bo chyba mamy już więcej graczy, niż dzielnic? Nikt inny nie chce Mazowsza, więc czemu mamy grać nie-rodzinnymi stronami, skoro do innych dzielnic są kolejki?

Edit: Piastun mnie ubiegł
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Bojar

• Użytkownik
    • Piwa: 354
    • A proper wife should be as obedient as slave
    « Odpowiedź #31 dnia: Grudnia 23, 2016, 14:00:08 »
    Bardziej mi chodziło o to, żeby nie tworzyły się konflikty, ale w sumie to ma być 4fun więc jakoś się dogadamy (tak myślę). Zróbmy zapisy i lecimy z zabawą :P

Offline SuchaSzmata

• Użytkownik
    • Piwa: 27
    • If your profile picture is from an anime, your opi
    « Odpowiedź #32 dnia: Grudnia 23, 2016, 14:37:56 »
    Dobra to ja już robię arkusz kalkulacyjny.

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #33 dnia: Grudnia 23, 2016, 18:02:39 »
    Czy można zwasalizować innego księcia? Czy można zmusić innego księcia do zmiany stolicy i nazwy swego księstwa? Plus czy w ogóle będzie coś takiego jak stolica - tj najważniejsze z miast?

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 82
    « Odpowiedź #34 dnia: Grudnia 23, 2016, 18:18:32 »
    Tak, tak, tak ;)

Offline Shanty

• Użytkownik
    • Piwa: 88
    • Rome Warband Clan
    « Odpowiedź #35 dnia: Grudnia 23, 2016, 20:22:09 »
    To może ja przedstawię kilka swoich pomysłów. Nie ukrywam, że niektóre podpatrzyłem w EU4.
    1. Bitwy można rozgrywać na google maps, wklejając screena(jako mapa) do wirtualnego painta https://awwapp.com/, gdzie można symultanicznie rysować imitując ruchy wojsk.
    2. Można ustalić ile maksymalnie księstwo może zająć drugiemu prowincji, bazując na przebiegu wojny i wielkości księstw.
    3. Ciekawym pomysłem byłaby tak jak w EU4 agresywna ekspansja, która spadałaby co turę powiedzmy o określoną wartość.
    4. Każde księstwo mogłoby mieć jakieś unikatowe cechy, bazujące na historii. Na przykład bonusy do handlu w Gdańsku, czy Krakowie.
    5. Skoro może być wywiad, to powinna być też możliwość opłacania kontrwywiadu, który odpowiednio opłacany mógłby dekonspirować szpiegów.

To na razie tyle, jak coś jeszcze wymyślę, to dopisze tutaj.

Offline Ąrie

• Użytkownik
    • Piwa: 37
    « Odpowiedź #36 dnia: Grudnia 23, 2016, 20:45:31 »
    1. Bardzo fajny pomysł, popieram
    2. Nie wiem, to trochę sztuczne. Zależy co to byłby za parytet - jak ktoś wjedzie komuś na czystą granicę, to powinien z pół państwa zająć. Ale limitacja sztucznie sprawi, że zajmie 2 prowki?
    3. Wydaje się reasonable
    4. Bardzo fajne, stworzyłoby to balans, popieram! Ale btw. - handel w Gdańsku to póki co nic, bardziej liczy się Elbląg xD
    5. To chyba logiczne

Offline Bojar

• Użytkownik
    • Piwa: 354
    • A proper wife should be as obedient as slave
    « Odpowiedź #37 dnia: Grudnia 23, 2016, 20:52:16 »
    1. Za dużo roboty
    2. To co na dole*
    3. To sami będziemy ogarniać jak ktoś za agresywnie będzie grać
    *powinno być na górze :P
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 23, 2016, 21:12:26 wysłana przez Bojar »

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #38 dnia: Grudnia 23, 2016, 21:04:59 »
    1. uuu panie, jakbym ja miał cały dzień to może by to przeszło, ale jak napisał Bojar, za dużo roboty.
    2. To co wyżej, a jeśli chodzi Ci o kwestię stabilności, to moim zdaniem, jeśli agresor zajmie cały kraj i przekona rycerstwo drugiego gracza do swoich rządów, to myślę, że możliwa jest nawet całkowita aneksja.
    3. Hmm, a jaka byłaby tego funkcja?
    4. Nie wiem czy znajdę takie bonusy dla każdego księstwa. Raczej nie mam takiej wiedzy historycznej by to ogarnąć.
    5. Oczywiście, że tak.

Jakby ktoś nie widział, można się już zapisywać w sąsiednim temacie.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #39 dnia: Grudnia 23, 2016, 21:12:33 »
    1. Ciekawy pomysł, ale wymagałby zebrania się aż 3 ludzi w jednym, korzystnym dla nich momencie. Dziś mamy wszyscy (albo większość) wolne i utrzyma się to w ciągu następnego tygodnia, ale... w ciągu tygodnia tego nie skonczymy. Potem znowu przychodzi praca/studia/ogólnie pojęta nauka i obowiązki/jakieś imprezy i może już to sprawiać trudności.
    2. "można ustalić [...] bazując na przebiegu wojny i wielkości księstw"
    Brzmi bardzo kusząco, w praktyce wymagałoby to dużo testów, aby ten system był w pełni obiektywny i sprawiedliwy, a z drugiej strony, żeby nie karał za bardzo jednej ze stron.
    3. W eu4 prawie nic nie grałem, ale z tego co pamiętam aggressive expansion miało tylko i wyłącznie wpływ na relacje i (potencjalnie) koalicje. To mechanika zaadaptowana po to, żeby AI reagowało na nasze rośnięcie i żeby zjadanie kolejnych państw nie było tak proste. A więc, w naszym wypadku to za wiele sensu chyba nie ma.

Offline MrMatinh

• Użytkownik
    • Piwa: 13
    « Odpowiedź #40 dnia: Grudnia 23, 2016, 22:26:32 »
    1. Za dużo roboty jak wspomniane wyżej.
    2. Według mnie nie za bardzo, jak za dużo ktos weźmie, to będzie miał duże ryzyko wybuchu dużego buntu.
    3. Bez sensu, co niby miałoby to robić? W eu4 tylko na boty to działa.
    4. Nie do końca powinny mieć księstwa, Tylko miasta konkretne powinny mieć jakies specjalne rzeczy, ale tylko w kontekscie handlu np. Gdańsk był ważnym portem handlowym, a Kraków był handlowym centrum regionu itd.
    5. Logiczne.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #41 dnia: Grudnia 24, 2016, 00:09:01 »
    Skomentuję krótko te pomysły -> po co konplikować? Tu wszystko robią ludzie. Im więcej rzeczy, tym dłużej zajmie wykonanie ruchu, a więc tym szybciej zaczną się ludzie wykruszać. Prostota nade wszystko.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #42 dnia: Grudnia 27, 2016, 17:52:13 »
    Wprowadziłem parę zmian co do zasad. Zwiększyłem nieco ceny budynków i zmniejszyłem dochód niektórych, tak by rozbudowa ich nie była aż tak dochodowa. Zwiększyłem także cenę murów obronnych, gdyż stwierdziłem, że ich koszt jest nie jest równomierny do bonusów jakie daje. Co za tym idzie zwiększyłem cenę trebuszy. Do listy struktur dodałem studnie i browar.

Do zasad ogólnych dodałem też parę objaśnień:

Historyczność gry
    Fakty i realia historyczne oczywiście są ważne, jednak w przypadku gry zsuwają się na plan dalszy. Lata w których toczona jest rozgrywka stanowią przede wszystkim tło pod rozgrywkę, dlatego proszę się kwestią historii specjalnie nie kierować. Należy też zwrócić uwagę na to, że najczęściej im bardziej zbliżamy się w kwestię historii, tym bardziej oddalamy się od grywalności i balansu.

Światem zewnętrznym
    By niepotrzebnie nie komplikować rozgrywki kontakt z państwami które nie znajdują się na mapie nie jest możliwy. Jednym odstępstwem od tej zasady jest najmowanie najemników i umożliwienie interakcji z innymi państwami w ramach jakiegoś wydarzenia.

Wolne zostało jeszcze księstwo kaliskie, więc jeśli ktoś chciałby nim zagrać, mielibyśmy komplet graczy :)

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    • Piwa: 45
    • Osobnikom nie pożądanym przeze mnie nie odpisuję.
    « Odpowiedź #43 dnia: Grudnia 28, 2016, 21:39:06 »
    Może byśmy już ruszyli skoro mamy komplet?

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #44 dnia: Grudnia 28, 2016, 22:13:12 »
    No najwyższy czas. Póki co czekamy na utworzenie działów potrzebnych do gry. Mam nadzieję, że osoby które się pozapisywały na poszczególne księstwa nie pouciekają od razu na początku ;)