Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Rozbicie] Rozbicie Dzielnicowe (pytania, propozycje)  (Przeczytany 16187 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 82
    [Rozbicie] Rozbicie Dzielnicowe (pytania, propozycje)
    « dnia: Grudnia 18, 2016, 21:54:42 »
    Cześć!
    Ostatnio myślałem nad zrobieniem sesji w tematyce rozbicia dzielnicowego. Nie miałoby to jednak charakteru typowego RPG-a, ale charakter bardziej strategiczny. Jak niektórzy pamiętają, jeszcze kiedy toczyła się Kampania Forumowa, Movart i parę innych osób chciało przekształcić ją w coś większego, rozbudować rozgrywkę. Wtedy to nie wypaliło, bo mało kto wiedział o co dokładnie chodzi, ale myślę, że jeśli znalazłoby się parę osób chętnych, można by było zrobić coś podobnego, bardziej zaplanowanego i uporządkowanego od samego startu.

Ogólny koncept
    Ale do rzeczy: Kampania toczyłaby się w okresie wg. mnie bardzo ciekawym, tj. w okresie rozbicia dzielnicowego, dokładniej około roku 1260-70. Każdy z graczy obejmowałby jedno z pośród kilkunastu księstw i prowadził je, rozbudowując gospodarkę, prowadząc wojny, dążąc do zjednoczenia kraju.

Gospodarka
    Głównym źródłem dochodów każdego księstwa byłyby miasta. Każde księstwo posiadałby na początek 3 miasta, które gracz mógłby rozbudowywać o (ustalone i opisane wcześniej) struktury, które zapewnią mu dochód, umożliwią rozbudowę wojska czy zapewnią miastu bezpieczeństwo. Miasto można by było także ulokować, ściągając osadników z Niemiec czy Czech. Drugim źródłem dochodów byłaby gospodarka zawarta w prowincjach na które podzielone by było każde księstwo. Chodzi tu głównie o rolnictwo, a więc mniejszy dochód, uzyskany takoż mniejszym wkładem. Innymi źródłami dochodów byłyby ew. trybuty czy przychody z kopalni (np. na Śląsku).

Militaria
    Wojska składałby się z trzech kategorii: wojska stałe, pospolite ruszenie oraz wojska najemne. Trzon armii stanowiłoby (przynajmniej na początku) oczywiście rycerstwo zwołane pod broń w razie nadchodzącej wojny. Oprócz tego każde księstwo mogłoby (za złoto) werbować wojska stałe, które dobrze opłacane byłyby na służbie także w czasie pokoju. Wojska najemne natomiast byłby najdroższe ale w razie niespodziewanej wojny mogłyby za odpowiednią opłatą uratować komuś tyłek. Oczywiście oprócz zaciągu wojsk, wypadałoby stawiać zamki, twierdze i fortyfikować miasta. Wojny rozstrzygałby GM (w tym wypadku ja) na podstawie wysłanych mi rozkazów, jakości i ilości wojska, a także mnóstwa innych czynników.

Sprawy techniczne i Mapa
    Sesję prowadziłbym oczywiście tutaj, na Tawernie. Gra odbywałaby się na podanej poniżej mapie (oczywiście to wstępna wersja, można by było wprowadzić ew. poprawki.) Do gry potrzeba by było 12 graczy (11 księstw + Zakon Krzyżacki).
    (click to show/hide)

Co o tym sądzicie? Byliby chętni na taką zabawę?
    « Ostatnia zmiana: Marca 20, 2020, 18:41:46 wysłana przez Kradus »

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    • Piwa: 45
    • Osobnikom nie pożądanym przeze mnie nie odpisuję.
    Odp: Rozbicie Dzielnicowe (pomysł)
    « Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 18, 2016, 21:59:06 »
    Wracając na Tawernę z PBFów strategicznych dla tegoż, pozwolę sobie spytać - jak z ekwipowaniem/szkoleniem armii? Można szkolić własne jednostki czy jest się skazanym na stałe wzorce jak na XX-wiecznych PBFach?
    Poza tym pomysł ciekawy, z chęcią wziąłbym Pomorze Gdańskie bądź Zakon.

Offline Bojar

• Użytkownik
    • Piwa: 354
    • A proper wife should be as obedient as slave
    « Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 18, 2016, 22:17:00 »
    Bogu ty mój. Oddaję ci moje serce i duszę. Innymi słowy jak zrobisz fajne zasady to jestem ZA!!!!

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 18, 2016, 23:25:31 »
    Najchętniej, to bym zagrał książętami z regionu obecnego województwa zachodniopomorskiego
    (click to show/hide)
    ale skoro ich nie ma to nie biorę udziału chętnie zagrałbym Mazowszem albo Kujawami może? Musiałbym się zastanowić po pierwsze, czy w ogóle zagram. Na ten moment jestem zainteresowany (i to bardzo), ale to czy zagram czy nie zależy od tego kiedy wystartuje PBF, ile czasu wtedy będę miał, jak dużo czasu będzie zajmowało zarządzanie państwem itp.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 19, 2016, 10:06:04 »
    Pomysł spojrzenia na Polskę z tej zadziwiającej perspektywy, w której obywatele dzielą się zamiast łączyć, poprzez odwołanie do tego historycznego kuriozum jest totalnie zaskakujący.

Jestem za a nawet przeciw! SUPER!

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    « Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 19, 2016, 10:28:45 »
    W sumie nigdy nie uczestniczyłem w tego typu zabawie, ale kiedyś trzeba by spróbować... Zaklepuję kaliskie (bo z tego co widzę na mapie to Wielkopolska podzielona?).

Offline jurdas

• Użytkownik
    • Piwa: 31
    • PE_giermek_Jurdas
    « Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 19, 2016, 12:46:15 »
    nigdy nie brałem w czymś takim udziału, ale chętnie spróbowałbym, jeśli jest możliwość :)
    [wycięte z banlisty]blackhawk (13.08.2012) - prowokacje- zakaz pisania do odwołania. //sir Luca

Offline vtz

• Użytkownik
    • Piwa: 166
    • a.k.a. Rudy Karzeł
    « Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 19, 2016, 15:45:34 »
    Brzmi ciekawie, ale trzeba najpierw ustalić zasady, a tych może być sporo... Jeśli jednak znajdziesz czas na spisanie zasad i poprowadzenie rozgrywki, to chętnie dołączę :-) Mam ochotę na Księstwo Wrocławskie lub Głogowskie, ale pasuje mi w zasadzie wszystko (może oprócz Małopolski :D)
    koło historii będzie kręcić się dalej zataczając koło ...

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 19, 2016, 16:33:37 »
    pozwolę sobie spytać - jak z ekwipowaniem/szkoleniem armii? Można szkolić własne jednostki czy jest się skazanym na stałe wzorce jak na XX-wiecznych PBFach?

Wolałbym, żeby były z góry ustalone jeszcze przed rozgrywką wzorce jednostek. Bo potem gracze próbują kombinować z np. pikinierami czy innymi jednostkami których w epoce nie było. Różnorodność będzie raczej spora, dlatego myślę, że każdy znajdzie coś odpowiadającego dla swojej doktryny ;D.

zależy od tego kiedy wystartuje PBF, ile czasu wtedy będę miał, jak dużo czasu będzie zajmowało zarządzanie państwem
    Najpewniej zaczniemy jakoś po świętach. W najbliższych dniach wstawiłbym zasady, tak żeby każdy mógł się zapoznać, dopytać, przedyskutować czy zmienić jakieś kwestie, jeszcze przed startem. Co do czasu... myślę, gra nie będzie pochłaniała dużych jego ilości. Jak wszędzie, zależeć to będzie od zaangażowania gracza/graczy. Myślę, że ogarnięcie gry to jakieś kilkadziesiąt minut tygodniowo, czyli w skali dziennej raczej nie dużo ;) Oczywiście do tego dochodzi czas na prowadzenie ew. dyplomacji, planowanie rozwoju gospodarki czy planowanie wojen. Większość zależy od zaangażowania graczy.

Zaklepuję kaliskie (bo z tego co widzę na mapie to Wielkopolska podzielona?)
    Tak jest. Wielkopolska jest podzielona jest na Księstwo Poznańskie (czerwony) i Księstwo Kaliskie (ciemny karmazyn). Nie chciałem za bardzo rozdrabniać mapy (szczególnie Śląska), dlatego Śląsk połączyłem w 3 księstwa: głogowsko-legnickie, wrocławskie i raciborsko-opolskie. Tak samo złączyłem sieradzko-łęczyckie i Kujawy. Oddzielnie dałem z kolei małopolskie i sandomierskie, bo wyszłoby "trochę" z duże.

ale trzeba najpierw ustalić zasady, a tych może być sporo...
    Zasady jak pisałem wstawię w najbliższych dniach. Część postaram się wstawić do przedyskutowania jeszcze dzisiaj.

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    • Piwa: 45
    • Osobnikom nie pożądanym przeze mnie nie odpisuję.
    « Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 19, 2016, 19:30:47 »
    Wolałbym, żeby były z góry ustalone jeszcze przed rozgrywką wzorce jednostek. Bo potem gracze próbują kombinować z np. pikinierami czy innymi jednostkami których w epoce nie było. Różnorodność będzie raczej spora, dlatego myślę, że każdy znajdzie coś odpowiadającego dla swojej doktryny ;D.
    Akurat wolałbym móc robić własne jednostki, bo (jak dobrze wiesz z np. SW 1400) mam taki fetysz, że moja armia ma być w 100% odautorska :P. To naprawdę przyjemne decydować, jakie mundury* noszą moi wojacy, jakie hełmy i zbroje, że też o broni nie wspominając.

Offline Ąrie

• Użytkownik
    • Piwa: 37
    « Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 20, 2016, 19:00:17 »
    Bardzo fajnie, bardzo chętnie, klepię zatem Zakon Krzyżacki. A co mi tam.

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 20, 2016, 19:52:47 »
    Wstępne zasady Gospodarcze

Wstęp
    By stworzyć silną armię, potrzeba silnej gospodarki. Wojsko trzeba nie tylko zwerbować ale także utrzymać, dlatego każde dobrze prosperujące księstwo musi dbać o jej rozwój. Głównym celem rozwoju gospodarczego jest uzyskanie jak największych ilości złota, które jest w grze walutą. Można to robić na wiele sposobów; rozbudowując miasta, lokując nowe, ściągając osadników z Niemiec czy budując kopalnie (jeśli mamy odpowiednie złoża).

W grze dla uproszenia wyróżniamy 2 zasoby: złoto oraz punkty zbrojeniowe.

Miasta
    Miasta stanowią najważniejszy aspekt mechanizmu gospodarki. Na mapie oznaczone są one kółkami. Każdy gracz zaczyna grę z jedynie z 3 miastami. To właśnie tam jest rozlokowana większość zakładów rzemieślniczych i to tam odgrywa się prawie całe życie handlowe. Każde miasto dostarcza bazowy dochód w wielkości 10 sztuk złota. Rozbudowa jest możliwa poprzez budowę odpowiednich struktur.
    Koszt lokacji miasta: 50 sztuk złota

(click to show/hide)

(click to show/hide)

(click to show/hide)

(click to show/hide)

W każdym mieście można posiadać tylko jedną strukturę każdego rodzaju np. nie można posiadać dwóch kuźni czy rynków.
    W wypadku struktur fortyfikacyjnych można posiadać albo wał obronny albo mur obronny. Za to kasztel może istnieć równocześnie z wałami i kasztelem. W tym wypadku maksymalny garnizon (oraz czas możliwego oblężenia aż do wyczerpania zapasów) sumuje się.

Prowincje
    Każde księstwo podzielone jest na mniejsze prowincje. Dla ułatwienia zakładamy, że każda prowincja przynosi dochód w wielkości 3 sztuk złota. W każdej prowincji możemy zbudować tylko jedno miasto. Od ilości prowincji zależy także ilość zwołanego pod broń rycerstwa w razie wojny.

Handel
    Handel jest jedną z ważniejszych lecz nie uregulowanych kwestii w grze. Pewne jest, że każde księstwo będzie dostawało określone dochody z handlu. Dochód ten będzie zależał od wielu czynników:
    -Od wielkości miast ze szczególnych uwzględnieniem niektórych struktur (sukiennice)
    -Od zawieranych umów handlowych między księstwami
    -Od tego czy w księstwie panuje wojna czy pokój
    -Od reform i ogólnych działań gracza.
    -Od ogólnego położenia szlaków na mapie

Fabularny rozwój
    O ile rozbudowa miast jest ściśle określona zasadami, to w sprawie niektórych aspektów np. rozwoju handlu czy prowincji, reform możliwy jest fabularny rozwój gospodarczy państwa. Na czym to polega? Otóż na tym, że gracz opisuje swój pomysł (który może być np. edyktem księcia, reformą, ściąganiem kolonistów na jakiś teren czy co tam sobie stryjek zamarzy) i przeznacza na jego wykonanie określona kwotę pieniędzy. Ja natomiast określam jaki będzie tego skutek.

Zachęcam do zadawania pytań bądź dyskusji nad zasadami. Myślę, że nie są one jakoś specjalnie skomplikowane i, że przy odrobinie chęci każdy może je ogarnąć ;)
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 27, 2016, 17:45:49 wysłana przez Piastun »

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    « Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 20, 2016, 20:40:29 »
    Takie pytanko - jak jeszcze można wybierać prowincję, to wolałbym jednak Wielkopolskę poznańską :D

Btw. Uznajemy "inny świat" za realny i możliwy do kooperacji z nim? Tj handel np, bo wiadomo że wojskowo to oprócz najemników trudno będzie zrobić ;)

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 20, 2016, 20:59:05 »
    Chętnie bym zagrał, ale nie wiem, jak z czasem (np. teraz święta, potem nowy rok, zaraz potem za to sesje ruszają), więc z góry zapytam, czy jest opcja kooperacji, gdyby było więcej graczy niż księstw? Ja zaklepuję Mazowsze i poreklamujcie to dalej wśród ludzi (gdzie jest huth :D).

Z góry mówię, że nie czytałem reguł 2 posty wyżej, ale zrobię to na dniach i dodam swoje propozycje. Ale 2 uwagi, które nasuwają mi się z czasu, kiedy prowadziłem forumową kampanię:

1) reguły jak najprostsze, pod żadnym pozorem nie robić sytuacji, gdzie trzeba siedzieć powyżej 20 minut przy każdej turze (i w ogóle proponuję turówkę z tego zrobić, o ile nie ma tego te 2 posty wyżej). Na początku mieliśmy bardzo proste zasady i był duży hype, bo duża swoboda i roleplay- wtedy grało na raz kilkadziesiąt osób. Gra zaczęła się psuć, gdy tymus zaczął komplikować zasady i mało komu chciało się kontynuować. Porem Movart z ekipą chcieli to usystematyzować, ale było za późno już

2) do uczestników- pamiętajcie, że gramy tutaj dla naszej rozrywki, nie chodzi o WYGRANIE tego. Kampanię prócz komplikacji reguł psuły właśnie takie postawy. Konkretnie partia Prusaka i tymusa się wczuła tak, że naściągała mnóstwo pionków (którzy poza głosowaniami byli nieaktywni), przez co wszystko mogli przegłosować, co zawaliło cały fun z grupowego roleplay'u.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 20, 2016, 21:18:25 »
    akie pytanko - jak jeszcze można wybierać prowincję, to wolałbym jednak Wielkopolskę poznańską :D
    Można, można ale już teraz uczulę na odróżnienie prowincji (tej najmniejszej jednostce podziału na mapie) od dzielnicy (całego księstwa).

Uznajemy "inny świat" za realny i możliwy do kooperacji z nim? Tj handel np, bo wiadomo że wojskowo to oprócz najemników trudno będzie zrobić ;)
    Nad tym właśnie się zastanawiam, lecz po dłuższym zastanowieniu wolałbym, żeby nie było interakcji z resztą świata albo żeby był on bardzo ograniczony (może z wyjątkiem najemników). Oczywiście jest to kwestia to przedyskutowania.

czy jest opcja kooperacji, gdyby było więcej graczy niż księstw?
    Jeśli faktycznie by tak było to trzeba będzie tak zrobić ;d Ewentualnie jeśli będzie duży ruch można dokleić do mapki Pomorze Zachodnie, Brandenburgię czy Meklemburgię.

eguły jak najprostsze, pod żadnym pozorem nie robić sytuacji, gdzie trzeba siedzieć powyżej 20 minut przy każdej turze (i w ogóle proponuję turówkę z tego zrobić, o ile nie ma tego te 2 posty wyżej).
    Zasady mogą się wydawać trudne, ale gwarantuję, że w praktyce zobaczycie że nie jest to takie trudne. Co do czasu.. kilka postów wyżej nie pisałem nic o turówce ale tak, właśnie to będzie turówka, bo inaczej się nie da. Będzie to wyglądało po prostu tak, że jedna tura=rok w grze. To właśnie co turę będziemy mogli doliczać sobie dochód ze wszystkiego oraz płacić wojsku żołd. Realnie tura trwałaby, myślę 5-7 dni, więc raczej każdy znajdzie chwilę czasu i nawet jeśli kogoś nie będzie przez 2-3 dni to nic go nie ominie.