Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Rozbicie] Rozbicie Dzielnicowe (pytania, propozycje)  (Przeczytany 16184 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    • Piwa: 45
    • Osobnikom nie pożądanym przeze mnie nie odpisuję.
    Odp: Rozbicie Dzielnicowe (pomysł)
    « Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 20, 2016, 21:37:19 »
    A tury wojenne jak zawsze dwie na zwykłą, co ok. 2,5-3,5 dnia?

Offline Koxxus

• Użytkownik
    • Piwa: 65
    • Otaczają mnie tęgie, wielkie dzbany
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 20, 2016, 21:46:08 »
    Grałem w grach tego typu na forum FSE, sam miałem plan ogarnąć coś z tematu 1WŚ albo czasów Napoleona, także inicjatywę propsuję. Sam chętnie zagrałbym Mazowszem :3

Nie zrobiłbym nic
    Gdybym to forum scrollował jak ty

Offline GonzO134

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    « Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 20, 2016, 21:56:03 »
    Chętnie wezmę udział, a chciałbym zaczynać z Małopolski, a dokładnie z ziemi sandomierskiej.

Offline MrMatinh

• Użytkownik
    • Piwa: 13
    « Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 20, 2016, 23:45:31 »
    Bardzo fajna inicjatywa :) Chciałbym zaklepać Małopolskę (częsć z Krakowem-niebieską).

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #19 dnia: Grudnia 21, 2016, 04:12:45 »
    Jeśli pojawi się Pomorze Zachodnie, to unieważniam co pisałem w poprzednim poście o moich preferencjach, wybieram Hinterpommern i nie ma innej opcji (Szczecin sam się nie spali i nie zrówna z ziemią). A poza tym, to zasady jak i potencjalna data startowa bardzo mi się podobają, a więc zdecydowanie potwierdzam swój udział.
    EDIT: albo się mylę, albo mamy już 12 graczy, tyle ile jest bazowo księstw
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 21, 2016, 09:07:50 wysłana przez Lew »

Offline SuchaSzmata

• Użytkownik
    • Piwa: 27
    • If your profile picture is from an anime, your opi
    « Odpowiedź #20 dnia: Grudnia 22, 2016, 18:52:52 »
    Nie powiem fajnie by się grało.

Offline Maciek.

• Użytkownik
    • Piwa: 164
    « Odpowiedź #21 dnia: Grudnia 22, 2016, 19:19:16 »
    Szanta z Rzymu i ja będziemy grać. Tylko pliska, wylosujcie księstwa.
    Może i mam zblazowany umysł ale przynajmniej jestem jebnięty :////

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    « Odpowiedź #22 dnia: Grudnia 22, 2016, 19:54:20 »
    Szanta z Rzymu i ja będziemy grać. Tylko pliska, wylosujcie księstwa.

Nie, nie i nie. Znając moje psie szczęście dostanę Kaliskie albo Mazowsze...

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 82
    « Odpowiedź #23 dnia: Grudnia 22, 2016, 21:07:34 »
    Mapa powiększona o Pomorze Zachodnie, Meklemburgię oraz Brandenburgię. Więcej miejsc nie przewiduję.
    (click to show/hide)

Wstępne zasady Ogólne

Gra turowa
    Gra powadzona jest w turach. To w momencie zmiany tury, państwa liczą swój dochód oraz żołd dla wojska. Każda tura odpowiada 1 roku w grze. By zwiększyć nieco dynamikę gry, każda tura dzieli się na 2 tury wojenne (wiosenna i jesienna), przy zmianie których rozpisywane są wyniki wojen. Jedna tura będzie trwała 5-7 dni w rzeczywistości, więc każdy będzie miał czas na spokojnie wszystko przemyśleć.

Poparcie
    Pomimo, że to gracz prowadzi państwo, niektóre grupy społeczne np. rycerstwo czy mieszczanie mogą w różny sposób zareagować na ważne decyzje które gracz podejmie. Da przykładu ciągle przegrywane wojny czy niszczycielskie najazdy mogą spowodować upadek prestiżu książęcego, a co za tym idzie rycerstwo może zacząć się zastanawiać nad tym, czy ich władca oby na pewno powinien sprawować władzę. Innym przykładem jest sytuacja gdy gracz nałoży dodatkowe podatki na rycerstwo. Panowie feudalni mogę przerzucić ciężar na chłopów, w wyniku czego chłopi mogą wzniecić powstanie ludowe. Dlatego ważne jest by dbać o poparcie dla swoich rządów.

Wywiad
    Do prowadzenia wojny potrzebne są nie tylko pieniądze ale także informacje. Któż będzie się porywał na sąsiednie księstwo jeśli nie zna liczby wojsk przeciwnika czy liczebności garnizonów w przygranicznych twierdzach? W tym celu dobrze jest opłacać odpowiednich ludzi i posłać ich na sąsiednie dwory. Podczas wyprawnych uczt u najbogatszych książąt, gościom musi przygrywać przynajmniej kilku bardów bądź minnesingerów, a taki wędrowny trubadur wiele zapewne słyszy. Dlatego wydaje się, że to jedno z najlepszych wyjść. Naturalnie, nie wiadomo czy dana akcja wywiadowcza się powiedzie, dlatego im więcej przeznaczymy na nią złota, tym większa szansa, że czegoś się dowiemy.

Historyczność gry
    Fakty i realia historyczne oczywiście są ważne, jednak w przypadku gry zsuwają się na plan dalszy. Lata w których toczona jest rozgrywka stanowią przede wszystkim tło pod rozgrywkę, dlatego proszę się kwestią historii specjalnie nie kierować. Należy też zwrócić uwagę na to, że najczęściej im bardziej zbliżamy się w kwestię historii, tym bardziej oddalamy się od grywalności i balansu.

Światem zewnętrznym
    By niepotrzebnie nie komplikować rozgrywki kontakt z państwami które nie znajdują się na mapie nie jest możliwy. Jednym odstępstwem od tej zasady jest najmowanie najemników i umożliwienie interakcji z innymi państwami w ramach jakiegoś wydarzenia.

Wstępne zasady Wojenne

Istota wojny
    Wojna, szczególnie w grach jest motorem rozwoju, jednak rzeczywiście może być trochę inaczej. Historia podaje wiele przykładów sytuacji, w których jedyne co wojna przynosiła to śmierć tysięcy ludzi i podupadająca gospodarka państwa. Po wojnie może się okazać, że zyski z podbitych ziem są znacznie mniejsze niż pieniądze na wojnę wydane, dlatego ważne jest wcześniejsze rozpoznanie sytuacji. Naturalnie w niektórych okolicznościach wojna jest nieunikniona i może przynieść nam naprawdę sporo korzyści. Po za tym, wojna w takich grach jest przyczyną, celem i skutkiem wszystkiego...

Wojsko
    Wojsko dzielmy na kilka kategorii:
    -Pospolite ruszenie
    -Wojsko stałe
    -Wojsko najemne

Dla uproszczenia zakładamy, że każdy oddział liczy 100 ludzi.

Pospolite ruszenie - Podstawowe siły biorące udział w wojnie (przynajmniej na początku rozgrywki). Rycerstwo zwoływane jest ze swoich majątków jedynie na czas wojny czy wyprawy. Rycerstwo na wojnach może jednak ginąć, więc ważne by pospolite ruszenie nie było zwoływane zbyt często, bo siłą rzeczy z roku na rok będzie ono coraz mniejsze.

Wojsko stałe - Dobrze opłacane oddziały stałe, szkolone i ekwipowane na koszt księcia. Na początku wydają się drodzy, jednak wraz z rozwojem gospodarczym i wzrostem dochodów poszczególnych księstw, prawdopodobnie będą stanowić lwią część każdej armii. Są to też wojska służące do obsadzania zamków i miast.

Wojska najemne - Dobrze wyszkolone, zawsze gotowe do rozróby wojsko. Mogą być ostatnim ratunkiem, jeśli jesteśmy całkowicie nieprzygotowani do wojny, a wróg najedzie nas przeważającymi siłami. Oczywiście tylko wtedy kiedy jesteśmy w stanie im zapłacić za ich służbę, a każdy najemnik wysoko ceni swoje usługi, dlatego są bardzo drodzy. Ich największym minusem oprócz wysokiego kosztu jest ich wątpliwa lojalność... jeśli ktoś ich przekupi bądź przebije twoją cenę, mogą Cię zostawić tak szybko jak przyszli.

(click to show/hide)

(click to show/hide)

Taktyka
    Taktyka jest opisanym przez gracza planem na prowadzenie wojny, czyli upraszczając rozkazami. Najlepiej by zawierała ona ruchy wojsk zilustrowane na mapie, spis wojsk biorących udział w wojnie, musi zawierać ogólne rozkazy dla armii. W taktyce określamy rozkazy zarówno na płaszczyźnie strategicznej jak i ogólne rozporządzenia taktyczne. Naturalnie musi być napisane czy np. miasta wroga mają być oblegane, czy omijane a jeśli oblegane to czy mają być zdobywane szturmem.

« Ostatnia zmiana: Grudnia 27, 2016, 17:52:53 wysłana przez Piastun »

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    • Piwa: 45
    • Osobnikom nie pożądanym przeze mnie nie odpisuję.
    « Odpowiedź #24 dnia: Grudnia 22, 2016, 22:04:35 »
    Skoro jest Meklemburgia, to się tam przeniosę.
    EDIT:
    Pozwoliłem sobie wyliczyć startowe BAZOWE dochody osiągane przez każde z państw na podstawie mapy.
    Oto wyniki:
    Meklemburgia: 69 złota/turę
    Szczecin: 87 sztuk złota/turę
    Pomorze: 81 sztuk złota/turę
    Zakon: 78 sztuk złota/turę
    Brandenburgia: 84 sztuki złota/turę
    Poznań: 105 sztuk złota/turę
    Legnica: 84 sztuki złota/turę
    Wrocław: 78 sztuk złota/turę
    Kalisz: 81 sztuk złota/turę
    Opole: 81 sztuk złota/turę
    Kraków: 90 sztuk złota/turę
    Sandomierz: 99 sztuk złota/turę
    Sieradz: 90 sztuk złota/turę
    Kujawy: 69 sztuk złota/turę
    Mazowsze: 105 sztuk złota/turę
    Jak widać, minimalny osiągalny startowy dochód to 69 sztuk złota na turę (Meklemburgia i Kujawy), maksymalny 105 (Mazowsze i Poznań).
    Żeby start był równy, proponuję, by każde państwo zaczynało ze 105szt. złota/turę dochodu.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 22, 2016, 22:53:01 wysłana przez adriankowaty »

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #25 dnia: Grudnia 23, 2016, 00:39:15 »
    Jak wspominałem, zgłaszam się po Hinterpommern.
    (click to show/hide)

Offline Bojar

• Użytkownik
    • Piwa: 354
    • A proper wife should be as obedient as slave
    « Odpowiedź #26 dnia: Grudnia 23, 2016, 01:30:34 »
    Zróbcie losowanie i będzie fajnie... Będzie prościej i tyle...
    A jeśli nie robicie losowania to bym chciał Wrocka :P

Offline Shanty

• Użytkownik
    • Piwa: 88
    • Rome Warband Clan
    « Odpowiedź #27 dnia: Grudnia 23, 2016, 12:17:50 »
    Tak, popieram w tej kwestii Bojara. Losowanie będzie sik venia verbo najbardziej sprawiedliwe.
    (click to show/hide)

Offline SuchaSzmata

• Użytkownik
    • Piwa: 27
    • If your profile picture is from an anime, your opi
    « Odpowiedź #28 dnia: Grudnia 23, 2016, 13:23:02 »
    Zrobiłbym już jakieś zapisy żeby było wszystko ładnie pokazane kto chce grać bo teraz trudno zobaczyć kto chce grać i czym. PS.popieram sposób Bojara na losowanie. Piastun jaki jest koszt utrzymania wojska,żołd ?

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 82
    « Odpowiedź #29 dnia: Grudnia 23, 2016, 13:34:54 »
    Dodałem do listy struktur w miastach przystań, warsztaty szkutnicze i siedzibę inżynierów , a do jednostek kogę, drabiny, taran i trebusz . Zmieniłem też nieco parę cen niektórych budynków i parę innych informacji.

Co do losowania... to nie wiem czy oby na pewno jest to dobre wyjście. Jeśli ktoś bardzo chciałby zagrać Małopolską, Wielkopolską czy Pomorzem to nie widzę powodów by mu tego zabraniać :D Ewentualnie można zrobić tak, że gracze wiedzący jakim chcą grać księstwem otrzymają je, a graczom którzy nie wiedzą, księstwa można rozlosować.

aki jest koszt utrzymania wojska,żołd?
    Dobrze, że przypomniałeś. Żołd za wojsko stałe będzie wynosił 2 sztuki złota za każdy oddział (oprócz floty i machin oblężniczych). Pospolite ruszenie nie wymaga płacenia żołdu, gdyż utrzymuje się z łupów a koszt najemników będzie zależał od sytuacji.

Proponuję zrobić jakiś okres pokoju na start np. 2 lata, żeby każdy mógł ogarnąć co i jak. Potem możecie się tłuc ;D

Jak widać Adrian podał, że niektóre księstwa mają nieco gorszą sytuację startową, dlatego państwa z najmniejszą liczbą prowincji dostaną lepiej rozwinięte miasta na początek, w ramach rekompensaty.Macie jeszcze jakieś pytania co do zasad? Bo jeśli nie, to dzisiaj byśmy otworzyli zapisy i ruszyli z grą jakoś po świętach a przed nowym rokiem.

@EDIT: Tak tylko w ramach wyjaśnienia: struktur w mieście nie trzeba budować po kolei, chyba że jest to zaznaczone. W każdym mieście może być tylko jedna struktura danego rodzaju tzn. nie może być dwóch kuźni czy rynków. Co się tyczy fortyfikacji; miasto może być otoczone albo murami albo wałem, za to kasztel może istnieć równocześnie z wałami i kasztelem. W tym wypadku maksymalny garnizon (oraz czas możliwego oblężenia aż do wyczerpania zapasów) sumuje się.