Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Prophesy of Pendor  (Przeczytany 683640 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline krell

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Prophesy of Pendor
    « Odpowiedź #1245 dnia: Marca 25, 2010, 09:23:39 »
    Mam 2 pytania co do moda

1. Założyłem własne królestwo i nagle wszyscy mi wypowiadają wojnę. Walczę teraz z 3 państwami (Fierdsvain zgodził się na pokój) i szczerze mówiąc średnio mi to idzie. Co chwila wpadam na wrogie kampanie wojenne, albo muszę przerwać oblężenie i lecieć ratować swój zamek. Od czego zależy czy nacja zgodzi na pokój? Od relacji z królem? Od tego jak bardzo im wklepałem? Losowo?
    2. Wiem, że do zakonu lwa potrzebuję Sarleon. Pytanie czy zakon musi być akurat w tym mieście, czy wystarczy że miasto będę miał pod swoją kontrolą?

Edit: Do pana na dole

Ok, sorki, nie chciałem nikogo wkurzyć xD JIdę kopać w tych 80 stronach pierdół w poszukiwaniu odpowiedzi na moje pytania. Może skończę przed Wielkanocą. :)
    « Ostatnia zmiana: Marca 25, 2010, 14:35:57 wysłana przez krell »

Offline Egzorcysta

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1246 dnia: Marca 25, 2010, 10:14:24 »
    No i następny delikwent... Pisało o tym kilka stron wcześniej!!! Ale nie chce Ci sie nawet sprawdzić tylko od razu "mam pytanie". Litości ileż można takich samych pseudogłupkowatych pytań zadawać. Dzięki takim lamom jak Ty mamy 80 stron bredni i może z 5 z konkretnymi informacjami. Śmierć konfidentom! 
    Bądź dumny ze swego wroga i jego osiągnięć, przyjaciół miej blisko siebie a wrogów jeszcze bliżej.

Offline wizziusz wizz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1247 dnia: Marca 25, 2010, 15:50:31 »
    Człowieku weź się opanuj, to nie jest jego wina że tutaj jest taki syf, że nic nie da się znaleźć a 80 stron nikt normalny czytać nie będzie.
    Syf o którym wspomniałem jest wbrew twoim twierdzeniom m.in przez takich ludzi jak Ty, którzy tylko potrafią krytykować.
    Dobra koniec tego spamu jak masz coś do mnie to pisz na PW nie tutaj to samo radzę gdy masz coś do innych.

Offline Egzorcysta

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1248 dnia: Marca 25, 2010, 15:59:24 »
    5 stron wcześniej ktoś pisał że w każdym mieście możesz szkolić elitarne jednostki i wcale nie trzeba przeglądać wszystkich 80 żeby znaleźć odpowiedź na swoje pytania, które notabene były zadane wielokrotnie. Kiedy miałem problem przejrzałem cały dział, potem dopiero zadałem pytanie i to tylko raz coby mi nikt nie zarzucił wtórności ale oczywiście jest wygodniej zadać enty raz to samo pytanie na które odpowiedziano już 20 razy. I nie spamuje tylko apeluje po raz kolejny o opamiętanie bo lenistwo to żadne wytłumaczenie. A do Ciebie nie mam zamiaru pisać, jak szukasz znajomych to sobie psa kup. Pozdrawiam.
    Bądź dumny ze swego wroga i jego osiągnięć, przyjaciół miej blisko siebie a wrogów jeszcze bliżej.

Offline Dejmonek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1249 dnia: Marca 25, 2010, 17:22:18 »
    Mam 2 pytania co do moda

1. Założyłem własne królestwo i nagle wszyscy mi wypowiadają wojnę. Walczę teraz z 3 państwami (Fierdsvain zgodził się na pokój) i szczerze mówiąc średnio mi to idzie. Co chwila wpadam na wrogie kampanie wojenne, albo muszę przerwać oblężenie i lecieć ratować swój zamek. Od czego zależy czy nacja zgodzi na pokój? Od relacji z królem? Od tego jak bardzo im wklepałem? Losowo?
    2. Wiem, że do zakonu lwa potrzebuję Sarleon. Pytanie czy zakon musi być akurat w tym mieście, czy wystarczy że miasto będę miał pod swoją kontrolą?

Ok, sorki, nie chciałem nikogo wkurzyć xD JIdę kopać w tych 80 stronach pierdół w poszukiwaniu odpowiedzi na moje pytania. Może skończę przed Wielkanocą. :)

1. To czy się zgodzą na pokój zależy od tego, czy oni przegrywają wojne, albo od tego,
    jakie masz z nimi relacje(jak masz -60, a -40 to raczej się zgodzą, gdy będziesz miał -40)
    Jaki jest wynik możesz się dowiedzieć(jeżeli masz) pytając jedno z lordów,
    który się do ciebie przyłączył.
    2. Zakon możesz założyć w każdym zamku(rozmawiasz z zarządcą zamku-w naradzie wojennej)
    Potrzebujesz do tego 20 000 denarow i jednego gema.

Pozdrawiam.
    « Ostatnia zmiana: Marca 25, 2010, 17:23:55 wysłana przez Dejmonek »

Offline Liveon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1250 dnia: Marca 25, 2010, 18:48:31 »
    Mam 2 pytania co do moda

1. To czy się zgodzą na pokój zależy od tego, czy oni przegrywają wojne, albo od tego,
    jakie masz z nimi relacje(jak masz -60, a -40 to raczej się zgodzą, gdy będziesz miał -40)
    Jaki jest wynik możesz się dowiedzieć(jeżeli masz) pytając jedno z lordów,
    który się do ciebie przyłączył.
    2. Zakon możesz założyć w każdym zamku(rozmawiasz z zarządcą zamku-w naradzie wojennej)
    Potrzebujesz do tego 20 000 denarow i jednego gema.

Pozdrawiam.

Ad 1 Według mnie (odnośnie zawarcia "płatnego" pokoju) odbywa się to w dużej mierze losowo.

Ad 2 Zakony w oparciu o szlachtę "tubylczą"(sarleońską,ravenstariańską itd, itp) możesz zakładać tylko w konkretnych miastach i nie potrzebujesz  Qualis Gem, żeby je 'ufundować'-wystarczy przejąć miasto, no i ,oczywiście, mieć to rycerstwo autochtoniczne.
    Suplement:dopiero po założeniu takiego zakonu w mieście jest możliwość powołania go w niektórych zamkach.
    « Ostatnia zmiana: Marca 28, 2010, 10:49:12 wysłana przez Liveon »

Offline Dejmonek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1251 dnia: Marca 25, 2010, 18:56:39 »
    Wydaje mi sie, że sztabka złota to tylko taki bajer... mam rację?

Mianowicie mam pewien problem... Założyłem swoje królestwo, walczę z 1 królestwem. Moje stosunki z tym królestwem są na maxymalnym minusie -100. Udało mi się zwerbowaćjuż 3 lordów z tego królestwa. Problem jest taki, że taj teraz podbiegam do jakiejś armi tego królestwa z zamiarem oklepania lorda :) to od razu na początku rozmowy przed wyborem czy walczyć czy odejść strcę -15 do relacji z nim. Jedyny sposób aby móc polepszać stosunki z nimi to dołączyć do bitwy w której Ci lordowie biorą udział np. z bandytami. Czemu od razu na starcie nawet jak mam na + relacje z tym lordem trace 15 pkt?
    Wypowiadanie wojen jest generowane losowo?

Sa na to 2 sposoby:
    Albo zatakowac go podczas jakiejs bitwy i wypuścić, wtedy w następnym spotkaniu może już nie spadać o 15, tylko rosnąć o 5. To zależy jak dany lord reaguje na wypuszczenie go wolno(generowane losowo)

Drugi sposób to zaatakować zamek w którym siedzi dany lord i po pokonaniu wypuszczamy go :)

Wojny generowane są losowo :)
    Jak wczytasz grę to jest możliwość, że już nie będą chcieli ci jej wywoływać :)

@up
    Czytaj ze zrozumieniem, napisałem zakon, a nie zakon rycerzy lwa.
    « Ostatnia zmiana: Marca 25, 2010, 18:59:03 wysłana przez Dejmonek »

Offline Liveon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1252 dnia: Marca 25, 2010, 19:07:11 »
    @up

PS Czytaj ze zrozumieniem pytania i odpowiadaj na nie precyzyjnie- pytanie wyraźnie odnosiło się do zakonu Lwa.
    Po drugie -Qualis Gem jest potrzebny jedynie(albo "aż") do założenia 4 konkretnych zakonów(Gryffitów, Legionu Cieni, Rękawiczników i Srebrnomglistych)
    Była tu kiedyś podana wersja, że  skład "zakonów za gemmę" zależy od  życiorysu/profilu postaci(sam  długo też tak uważałem) i specjalnie po to zacząłem grać po raz drugi w PoP-a- no i , pod tym względem, "na zachodzie bez zmian"-te same zakony, te same zasady.

PS Dziękuję za uwagę, szkoda że nie za uważność.

errata: Być może jest jakiś inny 'haczyk', który decyduje o tym, że ktoś musi 'płacić' gemmą za zupełnie  inne zakony, ale to już gdybanina.
    « Ostatnia zmiana: Marca 25, 2010, 19:47:10 wysłana przez Liveon »

Offline Dejmonek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1253 dnia: Marca 25, 2010, 20:00:30 »
    @up

PS Czytaj ze zrozumieniem pytania i odpowiadaj na nie precyzyjnie- pytanie wyraźnie odnosiło się do zakonu Lwa.
    Po drugie -Qualis Gem jest potrzebny jedynie(albo "aż") do założenia 4 konkretnych zakonów(Gryffitów, Legionu Cieni, Rękawiczników i Srebrnomglistych)
    Była tu kiedyś podana wersja, że  skład "zakonów za gemmę" zależy od  życiorysu/profilu postaci(sam  długo też tak uważałem) i specjalnie po to zacząłem grać po raz drugi w PoP-a- no i , pod tym względem, "na zachodzie bez zmian"-te same zakony, te same zasady.

PS Dziękuję za uwagę, szkoda że nie za uważność.

errata: Być może jest jakiś inny 'haczyk', który decyduje o tym, że ktoś musi 'płacić' gemmą za zupełnie  inne zakony, ale to już gdybanina.

Rzeczywiście mój błąd :)

Offline qhash

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1254 dnia: Marca 25, 2010, 20:09:38 »
    Pan Wojny Zulkar jest dobrym łucznikiem - polecam

herosi są lepsi od tych z karczm, więc generalnie warto

poza tym zdobycie ich, to lekka gimnastyka, a co za tym idzie frajda ;)

Tak się składa że przed chwilą schwytałem tego Pana ;] I tu mam dylemat. Gdzieś mi się przewineło przed oczami, że po wypuszczeniu herosa (w tym przypadku za gema), on po jakimś czasie z powrotem się pojawia na mapie.
    W związku z tym chciałem przykombinować aby teraz mu zabrać gema, a zrekrutować przy następnej okazji... dałoby radę?

Offline Dejmonek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1255 dnia: Marca 25, 2010, 20:16:14 »
    Pan Wojny Zulkar jest dobrym łucznikiem - polecam

herosi są lepsi od tych z karczm, więc generalnie warto

poza tym zdobycie ich, to lekka gimnastyka, a co za tym idzie frajda ;)

Tak się składa że przed chwilą schwytałem tego Pana ;] I tu mam dylemat. Gdzieś mi się przewineło przed oczami, że po wypuszczeniu herosa (w tym przypadku za gema), on po jakimś czasie z powrotem się pojawia na mapie.
    W związku z tym chciałem przykombinować aby teraz mu zabrać gema, a zrekrutować przy następnej okazji... dałoby radę?

Oczywiście, że tak :)
    Tylko nie wiadomo jak długo będzie się repić.

Offline qhash

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1256 dnia: Marca 25, 2010, 21:36:36 »
    W takim razie lecę do kopalni ;] Dzięki za info.
    Liveon miałbym do Ciebie prośbę... Mógłbyś mi podesłać twojego save'a z gry? Chętnie bym zobaczył jak wygląda wzorowe królestwo i obczaić różne warianty kierowania nim... ;]

Offline Liveon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1257 dnia: Marca 26, 2010, 08:32:45 »
    Liveon miałbym do Ciebie prośbę... Mógłbyś mi podesłać twojego save'a z gry? Chętnie bym zobaczył jak wygląda wzorowe królestwo i obczaić różne warianty kierowania nim... ;]

Gdybyś przypadkiem  przejrzał moje wpisy na tym forum, to byś wiedział, że save'y mi padły na pysk , gdzieś w okolicach 932 dnia gry, po drugie- byś się dowiedział, że czego, jak czego, ale 'Królestwa Pendoru' to ja wzorcowo nie prowadziłem, heh(w takie rzeczy to bawiłem się jedynie w native).

W tym modzie zająłem tylko kilkanaście zamków(głównie D'Sharu i Imperium), wszystkie miasta( o wioski dbałem tylko wtedy, gdy już na starcie miałem w nich wysoki "współczynnik" rekrutacji).
    Poza tym ten mod jest  wyzwaniem,ekhm... raczej militarnym, a nie od strony managementu.
    To nie Civilization czy inny Universalis-tu wystarczy na początku poszlajać się po turniejach, rozwalić parę małych oddziałów Jatu (z dużą ilością jeńców), podbić jakiś mały zamek, założyć byle jaki zakon, a dalej to już z górki...- walczyć, walczyć, walczyć/klikać, klikać, klikać(z odrobiną precyzji i refleksu)-ot i cała filozofia.

A nawet gdybym miał na chodzie save'y i tak bym Ci ich nie dał.
    Dlaczego?
    Bo nie lubię łatwizny(ona zbija całą przyjemność grania-zero adrenaliny).
    A nie wierzę, żebyś choć chwilę później grał na swoim profilu, mając już pod wezwaniem ~15 tysięcy chłopa(w tym ok 1000 zakonników), wszystkie zakony(no, prawie wszystkie-bo Legion Cieni dopiero teraz przetestowałem), większość ulepszonych broni runicznych  i setki gadgetów w zamkowych skarbcach.
    Fajnie, nie?
    Ale to moje 'fajnie'," moja krew, pot i łzy":)
    Na swoje "fajnie" sam musisz się naklikać.
    I zapewniam Cię, że będziesz miał nieporównywalnie większą z tego frajdę,  niż z moich save'ów.

Powodzenia:)

PS Przy okazji, jednak podczas zdobywania zamków/miat równie skuteczni są Hebanowi Rękawicznicy- (biorąc głównie pod uwagę zdobywanie jeńców)-jedyne, co przemawia na ich niekorzyść, to trochę wyższa  'śmiertelność', niż u Gryffitów.
    « Ostatnia zmiana: Marca 26, 2010, 18:43:09 wysłana przez Liveon »

Offline Turin Dagnir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1258 dnia: Marca 26, 2010, 23:10:31 »
    Czy jest jakiś sposób, by oddawać swoim lordom zdobyte twierdze i miasta? Przed chwilą zdobyłem miasto (chwała Noldorom!), a później nie pojawiła się nigdzie taka możliwość (w rozmowie z lordami także nie).

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #1259 dnia: Marca 26, 2010, 23:19:22 »
    Czy jest jakiś sposób, by oddawać swoim lordom zdobyte twierdze i miasta? Przed chwilą zdobyłem miasto (chwała Noldorom!), a później nie pojawiła się nigdzie taka możliwość (w rozmowie z lordami także nie).

U doradcy na zamku/w mieście.

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012