Mam pytanie. Nie gram w PoP zbyt długo i zastanawia mnie pewna rzecz. Otóż chciałbym rozpocząć rebelię na własną rękę, ale nie wiem od czego zacząć. Widziałem parę postów, aby atakować Larię, no i tu się rodzi pytanie - czy mam ją atakować jako pierwszą czy po prostu mogę sobię ją pojechać w trakcie "ekspansji"? Bo przyznam szczerze, że ciężko położyć 800 - 1000 (z Lordem w mieście) ludu, mając do dyspozycji 100 dobrze wyszkolonego wojska. Wnioskując dla mnie jest to troche nie logiczne więc pytam...
Aha... Czy zakon jest traktowany jako frakcja? Czy mogę mieć kilka zakonów?
To chyba mnie rzucono rękawicę, jako honorowemu obywatelowi Larii:).
Enigmatycznie, a może i najprościej to ujmując-Larię(lub inne miasto posiadające unikalny zakon) atakujesz , kiedy jesteś gotowy(to w dużej mierze zależy od tego na jakim stopniu trudności grasz).
A tego(gotowości) nie da się zmierzyć miarką.
Na to się składają, między innymi :
-twoje umiejętności(bojowe,strategiczne/taktyczne)
- twój ekwipunek i NPC
-umiejętności twoich NPC(zwłaszcza lekarza)
-klasa i liczebność twojego oddziału
-zbieg okoliczności(jak choćby możliwość odbicia miasta zdobytego ,poprzez inną frakcję, małym nakładem sił).
etc, etc.
W sumie 'oczywista oczywistość', ale warto o tym przypomnieć- jeden gracz zdobędzie miasto po 36 dniach, inny po 365 - jeden i drugi by powiedział , że zdobył je najszybciej jak mógł/potrafił.
Kiedy pisałem"jak najszybciej zdobyć miasto X"- nie miałem na myśli misji samobójczej:)-każdy z nas ma instynkt samozachowawczy i wie , kiedy jest ten "czas"- a jeśli nie... to zostaje wrócić do poprzedniego save'u po porażce.
Tak prawdę powiedziawszy, to trudno jest tu komuś coś doradzić(jeśli chodzi o wybór zakonu)- bo każdy ma inne styl prowadzenia walki i w związku z tym będzie preferował inne formacje bojowe(dla mnie wzorcową formacją jest zakon Clarion Call/'zmotoryzowana artyleria'-teraz testuję ostatni zakon , którego nawet przez chwile nie miałem-"Legion Cieni"/wojska "rakietowe";)
*No właśnie...gram teraz też od początku i w dużej mierze mam zupełnie inne warunki 'brzegowe'.
Np znakomite konie noldorskie pojawiły się u "koniarzy" już po 2 miesiącach(czasu pendorskiego), poprzednio było to prawie 800 dniach, heh-z drugiej strony po ponad 100 dniach raz tylko spotkałem tarcze Zakonu Lwa(IMHO, najlepsze tarcze dla jeżdźców, obok tarcz noldorskich, w klasie jeździeckich "sześćdziesiątek")-krótko mówiąc, graty w sklepach są zupełnie inne niż kiedy grałem poprzednio.
Inna sprawa, przykładowo: poprzednio zakon 'Sokolników' był uzbrojony dużo częściej w "broń krótką"(np morgensterny), teraz aż się roi do "kopistów" i lansjerów.
Do tego dochodzą zupełnie inne bugi niż poprzednio:D-to też temat rzeka...
Co do zakładania zakonów- to sprawa wygląda tak(a przynajmniej tak to wygląda u mnie): zdobywasz dowolny zamek i masz na dzień dobry 1/ 2 zakony(w moim przypadku to były zakony Sokolników i Jednorożców) do wyboru-jeśli masz Qualis Gem, masz dodatkowe możliwość założenia jednego z 4 'bonusowych' zakonów.
Reszta zakonów jest związanych z konkretnymi Miastami/frakcjami/postaciami(NPC lub uzurpatorów)
PS Możesz mieć wszystkie zakony(wprawdzie na raty{na dwóch "życiach"} ,ale właśnie tego dokonałem:)
PS 1 Najprostszy sposób na zdobycie miasta, jaki teraz przychodzi mi do głowy-zostajemy wasalem królestwa/frakcji , która graniczy( i jest w stanie wojny/lub sam do niej pózniej doprowadzasz) z frakcją, na terenie której znajduje się interesujące nas 'City'-zostając marszałkiem robimy w komitywie z innymi lordami szturm na miasto i chwilę po jego zdobyciu/decyzji króla wypowiadamy wasalstwo i zatrzymujemy lenno, lub go minimalnym nakładem sił odbijamy.
No, ale ja lubię sobie utrudniać życie(inna sprawa, że znam ten mod, nieskromnie pisząc, w stopniu dostatecznym, żeby sobie to życie"utrudniać").
PS 2 Drugi prosty sposób, lekko zmodyfikowany(działając niezależnie/niezawiśle): odbijasz, ledwo co, zdobyty przez kogoś zamek(jakikkolwiek/którykolwiek)-szkolisz zakonników i z ich udziałem zdobywasz miasto).
Suplement: Oczywiście może się okazać, że twoim "dyżurnym" zakonem zostanie ten zdobyty jako pierwszy, całkiem przypadkiem(zwłaszcza to dotyczy tych zakonów, które zdobywamy za Qualis Gem-wszystkie je uważam za świetne uzupełnienie{lub wymiennik} dla Rangers of the Clarion Call), ale żeby to stwierdzić, z całą stanowczością(nomen-omen), musiałbyś zdobyć i przetestować je wszystkie:), a z tego, co tu czytałem , nikomu(poza mną) w to bawić się nie chciało.
* 'Legion Cieni' warto zakładać jak najbliżej(lub na terenie) Imperium, bo tworzy się go z 'Imperialnych Legionistów'.