Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Prophesy of Pendor  (Przeczytany 683633 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Liveon

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Prophesy of Pendor
    « Odpowiedź #1215 dnia: Marca 22, 2010, 08:28:02 »
    Mam pytanie. Nie gram w PoP zbyt długo i zastanawia mnie pewna rzecz. Otóż chciałbym rozpocząć rebelię na własną rękę, ale nie wiem od czego zacząć. Widziałem parę postów, aby atakować Larię, no i tu się rodzi pytanie - czy mam ją atakować jako pierwszą czy po prostu mogę sobię ją pojechać w trakcie "ekspansji"? Bo przyznam szczerze, że ciężko położyć 800 - 1000 (z Lordem w mieście) ludu, mając do dyspozycji 100 dobrze wyszkolonego wojska. Wnioskując dla mnie jest to troche nie logiczne więc pytam...

Aha... Czy zakon jest traktowany jako frakcja? Czy mogę mieć kilka zakonów?

To chyba mnie rzucono rękawicę, jako honorowemu obywatelowi Larii:).
    Enigmatycznie, a może i najprościej to ujmując-Larię(lub inne  miasto posiadające unikalny zakon) atakujesz , kiedy jesteś gotowy(to w dużej mierze zależy od tego na jakim stopniu trudności grasz).
    A tego(gotowości) nie da się zmierzyć miarką.
    Na to się składają, między innymi :
    -twoje umiejętności(bojowe,strategiczne/taktyczne)
    - twój ekwipunek i NPC
    -umiejętności twoich NPC(zwłaszcza lekarza)
    -klasa i liczebność twojego oddziału
    -zbieg okoliczności(jak choćby  możliwość odbicia miasta zdobytego ,poprzez inną frakcję, małym nakładem sił).
    etc, etc.
    W sumie 'oczywista oczywistość', ale warto o tym przypomnieć- jeden gracz zdobędzie miasto po  36 dniach, inny po 365 - jeden i drugi   by powiedział , że zdobył je najszybciej jak mógł/potrafił.
    Kiedy pisałem"jak najszybciej zdobyć miasto X"- nie miałem na myśli misji samobójczej:)-każdy z nas ma instynkt samozachowawczy i wie , kiedy jest ten "czas"- a jeśli nie... to zostaje wrócić do poprzedniego save'u po porażce.

Tak prawdę powiedziawszy, to trudno jest tu komuś coś doradzić(jeśli chodzi o wybór zakonu)- bo każdy ma inne styl prowadzenia walki i w związku z tym będzie preferował inne formacje bojowe(dla mnie wzorcową formacją  jest zakon Clarion Call/'zmotoryzowana artyleria'-teraz testuję ostatni zakon , którego nawet przez chwile nie miałem-"Legion Cieni"/wojska "rakietowe";)*

No  właśnie...gram teraz też od początku i  w dużej mierze mam zupełnie inne warunki 'brzegowe'.

Np znakomite konie noldorskie pojawiły się u "koniarzy" już po 2 miesiącach(czasu pendorskiego), poprzednio było to  prawie 800 dniach, heh-z drugiej strony  po ponad 100 dniach raz tylko spotkałem tarcze Zakonu Lwa(IMHO, najlepsze tarcze dla jeżdźców, obok tarcz noldorskich, w klasie jeździeckich "sześćdziesiątek")-krótko mówiąc, graty w sklepach są zupełnie inne niż kiedy grałem poprzednio.
    Inna sprawa, przykładowo: poprzednio zakon 'Sokolników' był uzbrojony dużo częściej w "broń krótką"(np morgensterny), teraz aż się roi do  "kopistów" i lansjerów.
    Do tego dochodzą zupełnie inne bugi niż poprzednio:D-to też temat rzeka...

Co do zakładania zakonów- to sprawa wygląda tak(a przynajmniej tak to wygląda u mnie): zdobywasz dowolny zamek i masz na dzień dobry 1/ 2 zakony(w moim przypadku to były zakony Sokolników i Jednorożców) do wyboru-jeśli masz Qualis Gem, masz dodatkowe możliwość założenia jednego z  4 'bonusowych' zakonów.

Reszta zakonów jest związanych z konkretnymi Miastami/frakcjami/postaciami(NPC lub uzurpatorów)

PS Możesz mieć wszystkie zakony(wprawdzie na raty{na dwóch "życiach"} ,ale właśnie tego dokonałem:)

PS 1 Najprostszy sposób na zdobycie miasta, jaki teraz przychodzi mi do głowy-zostajemy wasalem królestwa/frakcji , która graniczy( i jest w stanie wojny/lub sam do niej pózniej doprowadzasz)  z frakcją, na terenie której znajduje się interesujące nas 'City'-zostając marszałkiem robimy w  komitywie z innymi lordami szturm na miasto i  chwilę po jego  zdobyciu/decyzji króla wypowiadamy wasalstwo i zatrzymujemy lenno, lub go minimalnym nakładem sił odbijamy.
    No, ale ja lubię sobie utrudniać życie(inna sprawa, że znam ten mod, nieskromnie pisząc, w stopniu dostatecznym, żeby sobie to życie"utrudniać").

PS 2 Drugi prosty sposób, lekko zmodyfikowany(działając niezależnie/niezawiśle): odbijasz, ledwo co, zdobyty przez kogoś zamek(jakikkolwiek/którykolwiek)-szkolisz zakonników i z ich udziałem zdobywasz miasto).

Suplement: Oczywiście może się okazać, że twoim "dyżurnym" zakonem zostanie ten zdobyty jako pierwszy, całkiem przypadkiem(zwłaszcza to dotyczy tych zakonów, które zdobywamy za Qualis Gem-wszystkie je uważam za świetne uzupełnienie{lub wymiennik} dla Rangers of the Clarion Call), ale żeby to stwierdzić, z całą stanowczością(nomen-omen), musiałbyś zdobyć i przetestować je wszystkie:), a z tego, co tu czytałem , nikomu(poza mną) w to bawić się nie  chciało.

* 'Legion Cieni' warto zakładać jak najbliżej(lub na terenie) Imperium, bo tworzy  się go z 'Imperialnych Legionistów'.
    « Ostatnia zmiana: Marca 22, 2010, 10:50:37 wysłana przez Liveon »

Offline artulos

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1216 dnia: Marca 22, 2010, 11:29:37 »
    Najprostszy sposób na zdobywanie miast/zamków to zwerbowanie unikalnych NPC , zmniejszenie do 25 liczby osób w bitwach i można zdobywać wszystko :) Najwięcej zachodu jest wtedy ze zwerbowaniem unikalnych NPC. Potem zdobywa się miasta bez straty 1 wojownika.
    Niestety zdobywanie zamków/miast to w M&B najsłabsza strona. A zwłaszcza w PoP przy takiej ilosci obrońców

Offline detour

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1217 dnia: Marca 22, 2010, 15:21:36 »
    Wszystko fajni, ale stosujesz po prostu obniżenie poziomu trudności.
    Jak dodatkowo ustawisz mniejsze obrażenia dla siebie i NPCów + słabe AI przeciwników,
    to jasnym jest, że łatwiej zdobędziesz miasto/zamek.

Co do frakcji, to niewątpliwie świetni są Clarion Call z Larii, bo koszą przeciwnika
    z oddali, a jak ten jest już blisko, to szarżujesz.

Może to tylko moje subiektywne wrażenie, ale Legioniści cienia z kopiami
    wydawali się najmocniejszą siłą uderzeniową, plus wydawało się, że ich
    kopie w walce pieszo (szczególnie na oblężeniu z drabiny) mają większy zasięg
    i biją wroga z 2giego rzędu w tłumie.

Offline Turin Dagnir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1218 dnia: Marca 22, 2010, 16:02:43 »
    Witajcie
    Z tego, co przeczytałem wynika, że jest możliwość zwerbowania tych samodzielnych herosów z armiami (np. ten przepotężny książę Noldorów). Dowiedziałem się też, że jeśli uciekną lub ich wypuścisz niewoli, to się respawnują. I teraz pytanie: a jeśli ofiaruje im wolność za Gema? Bo wypuściłem tego Super Noldo na A. w zamian za ten kryształek, a dopiero później przeczytałem, że w odpowiedniej sytuacji mógłbym go zwerbować (i że naprawdę warto to zrobić). I martwię się teraz, czy się 'odrodzi'. Minął już tydzień i na razie go nie widać w tym ich lasku. Czy jest szansa, że jednak się pojawi?

Offline Gedbard

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #1219 dnia: Marca 22, 2010, 16:14:41 »
    Pojawi się, pojawi tylko trochę cierpliwości ... :)

Offline Dejmonek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1220 dnia: Marca 22, 2010, 16:15:26 »
    Witajcie
    Z tego, co przeczytałem wynika, że jest możliwość zwerbowania tych samodzielnych herosów z armiami (np. ten przepotężny książę Noldorów). Dowiedziałem się też, że jeśli uciekną lub ich wypuścisz niewoli, to się respawnują. I teraz pytanie: a jeśli ofiaruje im wolność za Gema? Bo wypuściłem tego Super Noldo na A. w zamian za ten kryształek, a dopiero później przeczytałem, że w odpowiedniej sytuacji mógłbym go zwerbować (i że naprawdę warto to zrobić). I martwię się teraz, czy się 'odrodzi'. Minął już tydzień i na razie go nie widać w tym ich lasku. Czy jest szansa, że jednak się pojawi?

Jeżeli go wypuściłeś to się pojawi, wcześniej czy później :)
    Zwerbować go do swojej armii możesz tylko w jeden sposób :)
    (Wyzwalasz go z niewoli i wtedy składasz mu propozycje "Przyłącz się do mnie".
    Może odmówić, ale to już kwestia losu :)
    Ja jak go chciałem zwerbować to odpowiedział mi, że woli podróżować samemu, a za drugim razem już się zgodził :)

Jeżeli nie wiesz jak może trafic do wrogiej niewoli, to spróbuj ogłuszyć mu dużą część armii, podprowadz jakiegoś lorda i zacznij uciekać(najlepiej zrobić to bez oddziałów, tylko z NPC) Gdy już zostanie pokonany atakujesz lorda i po sprawie :)

PS: Nazywa się Aeldarian :)

Offline milicja

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1221 dnia: Marca 22, 2010, 19:07:04 »
    a mozna też innych zwerbować np. Zulkara? tego z Jatu...

Offline Turin Dagnir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1222 dnia: Marca 22, 2010, 19:17:46 »
    Dziękuję :). Ale znów mam problem :(. Zrobiłem 'ustawkę' między Noldorami a Wężami, zostaje jeden Noldor i 30 Węży. Wężowie wygrywają, a Aeldarian ucieka. Wychodzę z gry, wczytuję. Znowu ucieka. I tak dosłownie dwadzieścia razy. Nie znacie może jakiegoś tricku, by przestał wiać? Co robię źle? Ma tylko 1% hp...

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1223 dnia: Marca 22, 2010, 19:22:29 »
    Nic, bo to jest losowe czy jego złapiesz bo bitwie czy nie. Moja prywatna teoria jest taka, że jak osobiście go ogłuszysz to jest większa szansa, że po bitwie go złapiesz, ale to tylko moja teoria, która prawdopodobnie jest nieprawdziwa. ;)

Offline Turin Dagnir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1224 dnia: Marca 22, 2010, 20:19:10 »
    Próbowałem znowu kilkadziesiąt razy i nic z tego. Może Węże miały zbyt wielu jeńców i on się nie mieścił? Tak czy inaczej, w końcu dołączyłem do Węży i wziąłem sobie A. za jeńca. Przynajmniej mam Gema. Zapoluję na gościa kiedy indziej :). I tu mam pytanie: chciałoby się zgarnąć nieco noldorskich itemów, ale jeśli ich rozgniewam, atakując ich mniejsze oddziały , to czy A. będzie chciał potem do mnie dołączyć? Czy to ma jakiś wpływ?
    « Ostatnia zmiana: Marca 22, 2010, 20:20:44 wysłana przez Turin Dagnir »

Offline milicja

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1225 dnia: Marca 22, 2010, 20:21:46 »
    Ja zrobiłem tak:

pierw im pomagałem w walkach i jak miałem ich wpływ na +20  zatakowałem armie i spadło poparcie tylko do +16 wiec cały czas sa do mnie poztywnie nastawieni i nie atakuja mnie :)

Offline detour

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1226 dnia: Marca 22, 2010, 21:28:12 »
    a mozna też innych zwerbować np. Zulkara? tego z Jatu...

można, sposób jak wyżej...

mi udało się wcielić właśnie jego i Boris Kruka

Offline Liveon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1227 dnia: Marca 23, 2010, 11:19:12 »
    Co do frakcji, to niewątpliwie świetni są Clarion Call z Larii, bo koszą przeciwnika
    z oddali, a jak ten jest już blisko, to szarżujesz.

Może to tylko moje subiektywne wrażenie, ale Legioniści cienia z kopiami
    wydawali się najmocniejszą siłą uderzeniową, plus wydawało się, że ich
    kopie w walce pieszo (szczególnie na oblężeniu z drabiny) mają większy zasięg
    i biją wroga z 2giego rzędu w tłumie.

To nie tylko twoje wrażenie, na mój gust to najpotężniejsza ciężka jazda wśród zakonów-jak się spojrzy  w ich staty i doda do tego fakt, że jeżdżą na "pierwszoligowych czołgach"{lepsze są tylko "Otchłanie"}, plus jeszcze, imperialne metalowe tarcze legionistów(siedemdziesiątki, największe pośód tarcz używanych przez konnice zakonne), to nie ma co się dziwić.

Dobrze , że tych 'Cieńturionów' odkryłem na sam koniec, bo kolesie wszystkich miażdżą.
    Trochę to przegięte.
    No i to , że nawet w szturmach na twierdze są cholernie skuteczni z tymi kopiami turniejowymi , to już siwy dym:), mogliby to poprawić w tym modzie, ale to już chyba pod warbandem...

Do tego, paradoksalnie, z tymi swoimi "kijkami" są najbardziej śmiercionośni-po potyczce z Maltise (gdzie całkiem niezłych rycerzy Anakondy wdeptali w ziemię) nie było kogo zbierać z pola bitwy.
    Zero jeńców, mimo że Maltise miał 200-osobową załogę.
    W tym(braniu jeńców) niezastąpieni są 'Gryffoni', dlatego z nimi raczej zdobywam zamki.

PS Ja tu, jakiś czas temu, kpiłem z z zakonu "Świtian"/Knights of the Dawn(tam prawie 100% ma  długie drzewce), że się nie da zawojować świata kopiami turniejowymi- no, jak widać- myliłem się( na szczęście  'Legion Cieni' to nie same kopie-sporo też jest oszczepników/dzirytników,szczerze powiedziawszy to właśnie na takie ich uzbrojenie, głównie,  liczyłem)
    « Ostatnia zmiana: Marca 23, 2010, 12:15:20 wysłana przez Liveon »

Offline Dejmonek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1228 dnia: Marca 23, 2010, 14:45:33 »
    Dziękuję :). Ale znów mam problem :(. Zrobiłem 'ustawkę' między Noldorami a Wężami, zostaje jeden Noldor i 30 Węży. Wężowie wygrywają, a Aeldarian ucieka. Wychodzę z gry, wczytuję. Znowu ucieka. I tak dosłownie dwadzieścia razy. Nie znacie może jakiegoś tricku, by przestał wiać? Co robię źle? Ma tylko 1% hp...

Jednostki "neutralne" typu Noldorowie Jatu itp. nie mogą brać do niewoli bohaterów, tylko lordowie z królestw mogą.

Offline Turin Dagnir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1229 dnia: Marca 23, 2010, 14:59:33 »
    Bardzo dziękuję! O to mi właśnie chodziło, wiedziałem, że czegoś nie wiem po prostu :).